Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Η "ΤΟΞΙΚΗ" ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ? (Α' Μέρος)

Η φύση  "εκδικείται" τους δήθεν προστάτες της ...!

Το ερώτημα που βάζει ο τίτλος αυτής της ανάρτησης δεν είναι ρητορικό. Το αντίθετο. Για την ακρίβεια είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος επισκεφθεί την περιοχή των τελμάτων της Ολυμπιάδας, θα συνάντηση βλάστηση... Όχι από γαϊδουράγκαθα, αλλά από λουλούδια και δέντρα. Εμείς την επισκεφθήκαμε και έχουμε φωτογραφίες στη διάθεση μας, που το αποδεικνύουν. Πως γίνεται όμως να υπάρχει βλάστηση σ' ένα μέρος, που έχει χαρακτηριστεί από τους ιεροκήρυκες της καταστροφής «τοξική βόμβα»?

Πριν σας παρουσιάσουμε όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό, που συλλέξαμε από το σημείο, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ύπαρξη βλάστησης, θα θέλαμε να θυμηθούμε μαζί σας, πόσο κακό έκανε, γνωστός πολέμιος της μεταλλευτικής δραστηριότητας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που γνώρισε η Ολυμπιάδα τον Οκτώβριο του 2006, δίνοντας προπαγανδιστική τροφή σε εφημερίδες εκείνης της περιόδου, με αφορμή την υπερχείλιση που σημειώθηκε στο Μαυρόλακκα, που βρίσκεται σε απόσταση 60 μέτρων από το χώρο απόθεσης των τελμάτων.

Λάσπη και προπαγάνδα...Ο αυτοσκοπός τους!
Δηλώσεις που τώρα καταλαβαίνουμε, δυστυχώς, πόσο καθοριστικά δυσμενή ρόλο έχουν παίξει στην τουριστική υποβάθμιση της περιοχής μας. Λόγια του αέρα μεν, που ρύπαναν και ρυπαίνουν δε, ακόμη και σήμερα τον πανέμορφο τόπο μας, περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη παραγωγική δραστηριότητα. Για να έρχεται μετά ο ίδιος ο «αρχιπροστάτης του φυσικού μας τοπίου» και οι παπαγάλοι του και να αναρωτιούνται υποκριτικά, «γιατί δεν έχει τουρισμό η Ολυμπιάδα;» Αφήνοντας να εννοηθεί φυσικά, ότι φρένο στον τουρισμό, βάζει η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ας θυμηθούμε λοιπόν παλιότερα επεισόδια, αυτού  του διαρκούς «εγκλήματος», που συντελείται εδώ και μια 15ετία σε βάρος της οικονομικής – τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, εξαιτίας της σωρείας καταστροφολογικών σεναρίων, που με κάθε ευκαιρία, αναπαράγει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της στείρας άρνησης. Άλλωστε αυτός είναι και ρόλος του, καθώς δεν τον έχουμε δει ποτέ ως τώρα, να παράγει κάτι ωφέλιμο και χρηστικό για τον τόπο και τους κατοίκους του. Να υπενθυμίσουμε μόνο σε όσους δεν το θυμούνται, ότι η θεομηνία, σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2006. Ένα μήνα μετά, στις 7 Νοεμβρίου, είχαμε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11/10/2006: «ΤΟΞΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ!»

H προπαγάνδα τους
σε πρωτοσέλιδο...
Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία», Τρεις ακριβώς μέρες μετά τη θεομηνία. Δεν είχαν απαντληθεί καλά-καλά τα νερά και οι λάσπες από τα σπίτια των πλημμυροπαθών. Δεν είχε ξεκινήσει καν η καταμέτρηση των ζημιών σε περιουσίες και καλλιέργειες και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, ανταποκρινόμενος στην «πάγια ανάγκη» των μέσων ενημέρωσης για εμπορία φόβου και τρόμου, πάει την ιστορία εκεί, που τον «ενδιαφέρει»..., εκεί που τον «πονάει»... Φυσικά αυτό που τον πονούσε από τότε ήταν να μην αρχίσει ΠΟΤΕ, η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μαδεμοχώρια.

Την επόμενη ακριβώς μέρα γράφει η εφημερίδα δίνει συνέχεια στο θέμα. Τίτλος του άρθρου της: «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ», ενώ στο δημοσίευμα γράφονται τα εξής:...,

« ... Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκαν οι φορείς της Χαλκιδικής, μετά το δημοσίευμα της «Μ», για τον κίνδυνο να καταρρεύσει το φράγμα, που συγκρατεί τα τοξικά απόβλητα του εργοστασίου μεταλλεύματος της Ολυμπιάδας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών...» 

Στη συνέχεια του άρθρου, συμπεριλαμβάνονται και δηλώσεις του τότε δημάρχου Σταγίρων – Ακάνθου Μιχ. Βλαχόπουλου, ο οποίος έλεγε τότε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η βροχή προκάλεσε προβλήματα, μακριά από το φράγμα και τη λίμνη τελμάτων. Προφανώς ορισμένοι θέλουν να δυσφημίσουν την περιοχή, τους οποίους καταγγέλλω δημόσια, διότι κινούνται μεθοδευμένα ενόψει των δημοτικών εκλογών...» Κανένα επιπλέον σχόλιο από την πλευρά μας. Ο νοών νοείτο... 

Όμως ο «αρχιπροστάτης» δεν αρκέστηκε στις δάφνες, που του πρόσφεραν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2006 και τα οποία τον ανέδειξαν δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Σταγίρων – Ακάνθου, χάρη στις ψήφους, που πήρε από τους Στρατονικιώτες, ελέω του «φόβου καθίζησης του χωριού», που είχε φυτέψει στις ψυχές και τις συνειδήσεις τους. Το μυαλό του δεν ησύχασε... Η αποστολή του, ήταν άλλη. Να μην ξεκινήσει η επένδυση χρυσού στην περιοχή. Έπρεπε λοιπόν να συντηρήσει το μύθο της «επαπειλούμενης καταστροφής της Ολυμπιάδας», λόγω της υπερχείλισης του Μαυρόλακα. Τι έκανε; Διεύρυνε τα όρια αυτής της «καταστροφής».... Ας δούμε πως: 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 31/12/2010 «ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»

Σε αυτό της το άρθρο η εφημερίδα, δημοσιεύει την καταγγελία της οικολογικής οργάνωσης... «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικής Δραστηριότητας», σύμφωνα με την οποία «...το φράγμα των τοξικών αποβλήτων του μεταλλείου θεωρείται διαβρωμένο και επικίνδυνο». Στο ίδιο άρθρο η ίδια «οικολογική οργάνωση» κάνει λόγο «για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε Στρυμονικό Κόλπο και Βόρειο Αιγαίο...» 

Το εμπόριο τρόμου σε τίτλους...
Βλέπετε πόσο έντεχνα ο «αρχιπροστάτης του περιβάλλοντος», έδωσε διαστάσεις σ’ ένα θέμα, μέσα από τις θεωρίες του; Καμία επιστημονική ένδειξη η απόδειξη. Μόνο θεωρίες και τίποτα άλλο. Ικανές όμως για να σπρώξουν και άλλα ΜΜΕ, στην παγίδα της διασποράς ψευδών θεωριών και εικασιών. Κραυγαλέο παράδειγμα η εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ», η οποία στις 14/01/2007, τη θεωρία... του «οικολόγου» την έκανε πηχυαίο τίτλο: «ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ»(!!!)

Αυτή η μικρή αναδρομή το παρελθόν αποδεικνύει πόσο κουτόχορτο φάγαμε όλοι μας σ’ αυτόν τον τόπο. Κυριολεκτικά αυτό το κουτόχορτο του τρόμου «μαζί το φάγαμε», με δυσμενείς συνέπειες, οι οποίες φαίνονται πια, ασχέτως αν δεν επιβεβαιώθηκε ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ από τα τρομολαγνικά σενάρια του «αρχιπροστάτη». Έπεσε η Στρατονίκη; Διέρρευσαν μήπως τα απόβλητα της Ολυμπιάδας στη θάλασσα; Και τόσα άλλα, που στο πέρασμα του χρόνου, αποκαλύπτονται πόσο κούφια ήταν.

Το ωραίο είναι πάντως, πως επάνω στα συντρίμμια, που αφήνουν πίσω τους, τα καταρρέοντα επιχειρήματα τους, φυτρώνουν λουλούδια και δέντρα... Η φύση  τους «εκδικείται»...!!!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ακόμα να γράψετε για το ατύχημα? Ακόμα είστε με τις σφουγγαρίστρες?

Ανώνυμος είπε...

για αυτό τι έχετε να πείτε;
http://www.alterthess.gr/content/stratoni-ta-oksina-nera-trexoyn-stoys-dromoys-kai-ti-thalassa-anekselegkta

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Φίλε σχολιαστή έχεις καμία σφουγγαρίστρα να μας στείλεις, μας τελειώσανε...