Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημερωτική συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την επένδυση χρυσού στο δήμο μας παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.


Ακούστηκαν οι απόψεις και από τις δυο πλευρές, ενώ αυτή τη φορά ακούστηκε και η άποψη της εταιρείας κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις δήμων που... ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μεταλλευτικού έργου.


 Το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε σε κάποιο ψήφισμα «άρπα κόλλα», όπως έχουμε συνηθίσει. Μάλλον θα ξανασυνεδριάσει επί του θέματος. Θα το δούμε. 


Τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο οποίος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στους λόγους που καταστούν επιβεβλημένη οικονομικά και βιώσιμη περιβαλλοντικά την επένδυση. 

«Μια επένδυση σε ένα τόπο έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τη χώρα... Το παιχνίδι δεν παίζεται με όρους επιστήμης, αλλα με όρους πολιτικής, παραπολιτικής και οικονομικών συμφερόντων...» τόνισε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, ενώ επισήμανε ότι οι αντιμεταλλευτικοί κύκλοι «δημιουργούν τρόμο και φόβο στην τοπική κοινωνία».


Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Πάχτα, αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Δε γνωρίζουμε τι ήταν αυτό που τον πείραξε και δεν παρακολούθησε μέχρι τέλος τη συνεδρίαση.


«Καταπέλτης», ως προς τους μύθους για την απώλεια των υδάτινων πόρων της περιοχής, ήταν ο κ. Κώστας Παπαβασιλείου από το ΙΓΜΕ, οποίος είπε «πως η μόνη υδροβιολογική μελέτη που έχει γίνει στην περιοχή είναι από το ΙΓΜΕ» και συνέχισε λέγοντας πως «όλα τα υπόλοιπα που λέγονται και ακούγονται είναι απόψεις»!!!


Ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε επίσης οτι αν τηρηθούν πιστά οι περιβαλλοντικοί όροι της ΜΠΕ, «τότε δεν υπάρχει κανείς άλλος σοβαρός λόγος για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση.»


Το συντονιστικό των επιτροπών αγώνα των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση εκπροσώπησαν  οι κύριοι Σπύρος Αβδηνιώτης καθηγητής σε ΤΕΙ της Κύπρου, ο οποίος επικαλέστηκε τη γνώση του αντικειμένου, εξαιτίας των θερινών διακοπών που κάνει κάθε καλοκαίρι στην περιοχή(!!!), όπως είπε και ο κ. Σαράντης Δημητριάδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε που μένει απάντησε πως «στενά συγγενικά του πρόσωπα κατάγονται από τα Νέα Ρόδα», ενώ είναι γνωστό πως ο ίδιος μένει στο Κιλκίς…


Ο κ. Αβδηνιώτης υποστήριξε πως εξαιτίας αυτής της επένδυσης θα χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό, ενώ θα σημειωθεί και αντίστοιχη πτώση σε προσέλευση επισκεπτών σε ποσοστιαίο μέγεθος της τάξης του 25 με 30%.


Αρνητικοί επί της ΜΠΕ του έργου και της σύμβασης της εταιρείας με το Ελληνικό δημόσιο εμφανίστηκαν ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του ΑΠθ κ. Μυλόπουλος και Πάντης, ενώ ο κ Κατσιφαράκης πρόεδρος του συμβουλίου περιβάλλοντος του ΑΠΘ ήταν εξίσου αρνητικός λέγοντας πως «δεν πείθεται από τα όσα αναφέρει η ΜΠΕ για τους υδάτινους πόρους της περιοχής»


Να μας επιτρέψει ο κ. Κατσιφαράκης αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι της περιοχής και των κατοίκων της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ?

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Η δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης απεργούσε χθές.Περιμένουμε να δούμε βιντεάκια ιδιωτών.