Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ; Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΝΑ... ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!!!



Όταν το 1960 ο  Μίκης Θεοδωράκης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ένωναν τις τεράστιες δυνάμεις τους για να κεντήσουν με μελωδία και ήχο τον «επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να φανταστούν, ο πρώτος ευτυχώς εν ζωή και οι άλλοι δύο από... τον άλλο κόσμο, ότι ο ύμνος ("Μέρα Μαγιού μου μίσεψες") που συνέλαβαν για να τιμήσουν τις ανθρωποθυσίες των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936, θα τον  οικειοποιούνταν, 50 χρόνια μετά, γκρούπες ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την εργατιά, ούτε σαν σκέψη, πολλώ δε μάλλον σαν πράξη...

Φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο η εργατική πρωτομαγιά, η ημέρα που καθιερώθηκε για να τιμώνται οι μνήμες αδικοχαμένων εργατών και γενικότερα οι αγώνες του εργατικού κινήματος, να έχει μετατραπεί σε μια εμποροπανήγυρη καταδίωξης των μεταλλωρύχων της ΒΑ Χαλκιδικής.


Να γιορτάζουν και να αισθάνονται μέγιστη υπερηφάνεια γι’αυτό, όλοι εκείνοι που διψούν για τον ενταφιασμό της μεταλλευτικής οικογένειας και των μελών της. Εκείνοι που μπουκάρουν σε εργοτάξια με καραμπίνες και βόμβες μολότοφ, εκείνοι που στήνουν ενέδρες σε εργαζόμενους, εκείνοι που απειλούν ευθέως τις ζωές και τις οικογένειες τους.


Κάποιοι σίγουρα αντιμετωπίζουν σαν πρόοδο αυτό το κατάντημα. Είναι δικαίωμα τους και τους χαρακτηρίζει αυτή η επιλογή. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να θίγουν και να προσβάλλουν βάναυσα τους ιερούς συμβολισμούς τέτοιων ημερών, όπως είναι αυτός της εργατικής πρωτομαγιάς. 


Να είχανε δουλέψει ποτέ να πεις: «άντε στην ευχή, έχουν ένα δίκιο»

Αυτοί οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, που παλεύουν να κλωνοποιηθούν για είναι ταυτόχρονα σε διαδηλώσες, πορείες, συναυλίες, αφισοκολλήσεις, βολτούλες στο δάσος, κουρμπάνια και άλλα..., πότε πρόλαβαν να δουλέψουν στη ζωή τους; Πότε ίδρωσαν και αγχώθηκαν πραγματικά για το μεροκάματο; Πώς γίνεται αυτοί που κυνηγούν πχ τα μεταλλαγμένα είδη διατροφής, να είναι οι πρώτοι και οι καλύτεροι δάσκαλοι και εφαρμοστές κάθε είδους μετάλλαξης και ιδίως της ιδεολογικής; Μας πειράζει να τρώμε μεταλλαγμένα, αλλά δεν μας πειράζει να μεταλλάσουμε τις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά, που κάποιοι έχυσαν αίμα και ιδρώτα για να είναι σήμερα σύμβολα και θεσμοί..



Ίσως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να εορτάζεται  η συντονισμένη επιχείρηση αποποινικοποίησης της τρομοκρατίας και της καταδίωξης των μεταλλωρύχων της ΒΑ Χαλκιδικής με τη συμμετοχή κομμάτων της πάλαι ποτέ αριστεράς.  


Μπορεί να είναι κύκλος της ζωής. Και αυτόν όμως θα τον γράψει η ιστορία... 

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΑΠΟΦΥΓΗ...! 

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιδεα που έχεις για το τι σημαινει εργατικος αγωνας ειναι στρεβλωμενη. Εργατικος αγωνας δεν σημαινει γινομαι πιονι των αφεντικων εναντια στην κοινωνια, στο περιβαλλον και στο μελλον το παιδιων μου. Οι εργατικοι αγωνες πανω απο ολα ειναι αγωνες για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Βεβαια οτι επιχειρημα και να φερει μια σελίδα που έχει στο πλάι ζωντανα τις διακυμανσεις της τιμης του χρυσου, αυτοαναιρειται.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αγαπητέ @3:53 Δε γνωρίζεις και γι'αυτό μας αδικείς. Τον πίνακα ττιμών τον έχουμε για να τη συγκρίνουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ με την αντίστοιχη του antigold... Λυπούμαστε αλλά το γιατί δεν μπορούμε να στο αποκαλύψουμε, εκτός αν μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία από το ιστολόγιο της πλέον αρχέγονης ΜΚΟ!

Σ' ευχαριστούμε για τη διάσταση που έδωσες στους "εργατικούς αγώνες". Είναι το ίδιο πειστική με τις βόμβες πίσσας και μολότοφ που πέφτουν στο δάσος και είναι για τη ...σωτηρία του!