Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ κ. ΧΑΡΜΣ ΜΕ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Γερμανίδας πράσινης ευρωβουλευτίνας Ρεμπέκα Χάρμς στην Αρναία. 

Η κυρία Χάρμς συναντήθηκε με το δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα, αιρετούς εκπροσώπους των Μαδεμοχωρίων και εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην  Ιερισσό, ενώ είναι άγνωστο αν θα προλάβει να δει και τις Σκουριές.

Η συμπρόεδρος των Οικολόγων - Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αν και όπως ισχυρίστηκε αρχικά, είχε μόλις ένα τέταρτο στη διάθεση της για τη συγκεκριμένη συνάντηση για να μπορέσει να είναι προλάβει και τις υπόλοιπες, τελικά έκατσε πάνω από μια ολόκληρη ώρα και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις απόψεις της Μαδεμοχωρίτικης κοινωνίας, η οποία της έθεσε μετ' επιτάσεως, το φασιστικό καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, που υφίσταται από την αφιονισμένη ομάδα των δήθεν οικολόγων της Ιερισσού.

Τα όσα άκουσε τις έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς όπως είπε το αντίστοιχο κίνημα οικολόγων στην πόλη του Γκορλέμπεν απ' όπου κατάγεται και στο οποίο κίνημα εντάχθηκε από πολύ νέα για να σταματήσουν οι αποθέσεις πυρηνικών αποβλήτων, που γίνονταν εκεί, γνώρισε αποδοχή και επιτυχία, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά "ποτέ αυτό το κίνημα δε χρησιμοποίησε βία...".

Μεταξύ άλλων, η κ. Χάρμς αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική, γεγονός που κατέδειξε τόσο την ελλιπέστατη ενημέρωση που τις έδωσε το κλιμάκιο των Ελλήνων Οικολόγων - Πρασίνων, που τη συνοδεύει, για τη συγκεκριμένη επένδυση, όσο και την παράσυρση σε εσφαλμένα συμπεράσματα, που αναγκαστικά υπέπεσε εξαιτίας των όσων αναμεταδόθηκαν κατά καιρούς από διεθνή ΜΜΕ (πχ το Γερμανικό κανάλι ARD... Όσοι δε θυμάστε δείτε εδώ εδώ και εδώ), που έχουν έρθει στην περιοχή για ρεπορτάζ, αλλά επί της ουσίας υιοθέτησαν άκριτα την ατζέντα της αντιμεταλλευτικής προπαγάνδας. 

Καθώς, όπως είναι γνωστό και από την έγκριση που έλαβε η ΜΠΕ του επενδυτικού έργου από το ΣτΕ με την απόφαση 1492/2013 στην υπό εξέλιξη δραστηριότητα δεν θα υπάρχουν τοξικά απόβλητα, παρά μόνο μπάζα χωρίς εμπορική αξία, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του εξορυχθέντος τοπίου του ανοικτού ορύγματος (open pit).

Πως όμως θα μπορούσε είναι διαφορετική η... ενημέρωση, που είχε η κ. Χάρμς, όταν στο βίντεο που ανέβασαν οι "Εργολήπτες Χαλκιδικής" ο κ. Χρυσόγελος ακούγεται να λέει στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι "...η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει με χρήματα του Ευρωπαϊκού ταμείου Συνοχής". Με δανεικά δηλαδή και όχι... αγύριστα, όπως αποδείχθηκε.

Τη στιγμή που οι τωρινοί επενδυτές όχι μόνο έχουν καταθέσει στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις αποκαταστάσεις, όπως προβλέπεται από τη ΜΠΕ, αλλά έχουν κλείσει και τις παλιές πληγές που άφησαν πίσω τους οι παλιές εκμεταλλεύσεις του Μποδοσάκη και αφορούσαν τις όξινες απορροές.

Όλοι οι λοιποί, πλην οικολόγων και της νέας κόπιας αριστερών πρέπει να είμαστε πολύ χαζοί, που δεν θέλουμε να καταλάβουμε το νέο μοντέλο οικονομική - εναλλακτικής ανάπτυξης που υπερασπίζονται. 

Κρατισμός παντού και συνεχής ξένος δανεισμός, που θα καλύπτει τις ατασθαλίες  του κρατισμού. Τόσο... άγνωστο αυτό το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα μας.

 Ας το ξαναδοκιμάσουμε... για να το εμπεδώσουμε!

Να μας εξηγήσουν μόνο και πως θα ξεφύγουμε κάποια στιγμή στο κοντινό ή απώτερο μέλλον από τα νύχια αυτών των δανειστών, που τη μια είναι... παλιόχαρακτήρες και την άλλη "οι καλύτεροι μας φίλοι"...!

Μήπως παράγοντας μόνο μέλι και καρύδια και άλλα... όμοια και ίδια;;;

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εδώ εδώ και εδώ χα χα!