Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΟΚ... Η NIKI ASHTON ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ (Βίντεο)

Niki Ashto(n) να πάει... άστο!
Η... παγκοσμίου φήμης βουλευτής του Καναδικού κοινοβουλίου Niki Ashton, που τη γνωρίσαμε από τις αντιμεταλλευτικές κορώνες και τις ακτιβιστικές επισκέψεις, που έκανε το καλοκαίρι στη Χαλκιδική και τον Έβρο είναι μάλλον μια... διχασμένη προσωπικότητα, όπως θα δείτε στο βίντεο, που ακολουθεί.

Μόλις πριν 3 χρόνια, συμμετείχε σε βίντεο καμπάνιας για να μην μπεί λουκέτο στο μεταλλείο και την καθετοποιημένης μονάδα παραγωγής νικελίου, που βρίσκεται 5 μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη Τόμσον της περιφέρειας Μονιτόμπα, όπου εκλέγεται...

Στο συγκεκριμένο μεταλλείο της πόλης Τόμσον,  το οποίο η Ashton χαρακτηρίζει στις δηλώσεις της "ψυχή και καρδιά της χώρας", από την εταιρεία INCO κατασκευάστηκε η πρώτη κάθετη μονάδα παραγωγής νικελίου στον κόσμο το 1950.

Το 2007 η εταιρεία Vale αγόρασε την INCO.Το Νοέμβριο του 2010 παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για νέες επενδύσεις για χυτήριο και μονάδα εξευγενισμού, η Vale ανακοίνωσε το κλείσιμο της.

Το αυτονόητο λοιπόν για τη lady Ashton στον Καναδά, το να στέκεται δηλαδή στο πλευρό εργαζομένων, που έχασαν τις δουλειές τους, αλλά και να υπερθεματίζει τη σοβαρή ζημιά, που προκαλεί μια τέτοια εξέλιξη στον παραγωγικό ιστό της χώρας, γίνεται ζητούμενο σύμφωνα με τη στάση που κράτησε στην Ελλάδα, όπου αναπαρήγαγε τις προφητείες του Νοστράδαμου προσαρμοσμένες σε "οικολογικές" φόρμες, σ' ένα "αγώνα" που πασχίζει να μπεί λουκέτο στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Γιατί τέτοια διαφορά ανάμεσα στη Niki Ashton που... γνωρίζει ο Καναδάς και ανάμεσα στη Niki Ashton, που... μάθαμε στην Ελλάδα;

Πάντως, αν ένας  πολιτικός στην Ελλάδα εμφάνιζε τέτοια αποκλίνουσα συμπεριφορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα του είχαν κρεμάσει κουδούνια περί "τυχοδιωκτισμού" ή "οπουρτουνισμού" στην καλύτερη των περιπτώσεων. 

Στη χειρότερη θα γινόταν αναφορές περί "αναγκαίας καταφυγής στη χρήση ζουρλομανδύα" και "νοσηλείας σε κλινική ψυχικών νοσημάτων".

Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι ισχύει κάτι άλλο. Πολύ πιο απλό. Η Ελληνοκαναδή βουλευτής μπορεί να "πονάει και να αγαπάει τον τόπο καταγωγής της μητέρας της", όπως μας "ενημερωσαν" τα... αμερόληπτα αντιμεταλλευτικά ΜΜΕ, όμως στην πραγματικότητα είναι περισσότερο Καναδή και πολύ λιγότερο Ελληνίδα στα συμφέροντα που εκπροσωπεί και ο νοών νοείτο... Άλλωστε αν δεν ταίριαζε με τους εδώ "πατριώτες" θα συμπεθέριαζε;

Ακολουθεί το βίντεο και η μετάφραση στα Ελληνικά των όσων γράφονται και ακούγονται...



Περιγραφή του Βίντεο στο YouTube

Αυτή είναι η ιστορία μας. Ακούστε την ιστορία μας για το πώς η εξαγορά ενός στρατηγικού πόρου για την εταιρική ευημερία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει οδηγήσει την κοινότητά μας σε απώλειες θέσεων εργασίας. Ελάτε μαζί μας στην εκστρατεία μας για τις κοινωνίες μας, τους πόρους μας, τον Καναδά μας. Ελάτε μαζί μας ζητώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υπερασπιστεί τους Καναδούς και τις θέσεις εργασίας. Μαζί, θα αντεπιτεθούμε.

Γραπτό Κείμενο

Το 1950 η εταιρεία INCO δημιούργησε ένα μεταλλείο με μύλο, χυτήριο και μονάδα εξευγενισμού στο Thompson της Manitoba. Ήταν η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής νικελίου στον κόσμο. Το 2007 η εταιρεία Vale αγόρασε την INCO, η ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά ενέκρινε την εξαγορά βασισμένη στην δέσμευση της αγοράστριας εταιρείας να αναπτυχθεί και να παράσχει περισσότερες θέσεις εργασίας. Το Νοέμβριο του 2010 παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για νέες επενδύσεις για χυτήριο και μονάδα εξευγενισμού, η Vale ανακοίνωσε το κλείσιμο της. Αυτό έγινε έξι εβδομάδες αφού η Vale έλαβε ένα δισεκατομμύριο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει την απώλεια περισσότερων από εξακοσίων θέσεων εργασίας έχοντας μία καταστροφική επίδραση στην κοινωνία, στην περιφέρεια και στην επαρχία.  Αυτή είναι η ιστορία μας.

Απομαγνητοφώνηση Νίκη Άστον στην βουλή των κοινοτήτων 17 Νοεμβρίου 2010

Το Thompson και οι κοινότητες σαν αυτό είναι η καρδιά και η ψυχή της χώρας μας. Τρία χρόνια πριν η σημερινή κυβέρνηση άφησε την εταιρεία Vale να εξαγοράσει την INCO, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον του Καναδά. Σήμερα η Vale, ξερίζωσε την καρδιά του Thompson.

Συνεντεύξεις

Το όνομά μου είναι Τάσα Φέργκιουσον, (το μεταλλείο) είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και (η διατήρησή του) έχει να κάνει με την διατήρηση όλων αυτών για τα οποία δουλέψαμε τόσο σκληρά. Δίνουμε αγώνα για την κοινωνία μας, την χώρα μας και για όλα αυτά που δουλέψαμε τόσο σκληρά για να αποκτήσουμε.

Το όνομά μου είναι Μίρο, ζω στο Thompson εδώ και τριάντα χρόνια έχω οικογένεια εδώ, εδώ ζουν οι γονείς και οι παππούδες μου

Γεια σας το όνομά μου είναι Έρικ δεν έχω οικογένεια εδώ αλλά είμαι τέταρτης γενιάς εργάτης μεταλλείου, ο Πατέρας μου ολοκλήρωσε την καριέρα του εδώ, ήρθα από την Σιβηρία και δουλεύω εδώ ήδη για τρία χρόνια και μου αρέσει πολύ.

Το όνομά μου είναι Νταν και η κατάστασή μου είναι διαδεδομένη, προσπαθούμε να δουλέψουμε σαν οικογένεια και ελπίζω να δουλέψουμε σύντομα.

Περιγραφή

Γιατί θα έπρεπε η Vale να κλείσει το χυτήριο και την μονάδα εξευγενισμού;

Δίνει δουλειά σε περισσότερους από πεντακόσιους εργαζομένους δηλαδή τουλάχιστον πεντακόσιοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν.

Πεντακόσιοι άνθρωποι που ζουν στην κοινότητά μας, πεντακόσια παραπάνω άδεια σπίτια.

Συνεντεύξεις

Αυτό πρόκειται να επηρεάσει τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που νομίζουν. Για κάθε θέση εργασίας που χάνεται χάνονται επιπλέον 3-4 θέσεις εργασίας στην κοινότητά μας.

Από το 1950 το Thompson είχε πάντα καθετοποιημένη μεταλλεία και εγώ ένιωθα ότι πάντα θα υπήρχε στο Thompson καθετοποιημένη μεταλλεία.

Για μένα το χυτήριο και η μονάδα εξευγενισμού, είναι στην καρδιά μου, καθώς δούλευα στο χυτήριο όπου μόνο δύο γυναίκες δουλεύαμε εκεί και όλες οι γυναίκες δουλεύαμε στο χυτήριο ή στην μονάδα εξευγενισμού και οι πιθανότητές να δουλέψουμε στα υπόγεια είναι μηδενικές.

Περιγραφή

Είδα την εγκατάλειψη και την επίδραση που έχει η απώλεια θέσεων εργασίας σε περιοχές και κοινότητες και στην οικονομία.

Νίκη Άστον (έχοντας στο φόντο ένα άγαλμα εργάτη μεταλλείου)

Αυτός (ο αγώνας) δεν έχει να κάνει μόνο με την πόλη μας αλλά με κάθε πόλη σε αυτή την χώρα, έχει να κάνει με εμάς και τον έλεγχο που έχουμε εμείς στις πρώτες ύλες μας, να έχουμε έλεγχο στο να βγάζουμε τα προς το ζην και να έχουμε έλεγχο της κοινότητάς μας. Έχει να κάνει επιπλέον με το μέλλον μας, έχει να κάνει με το να έχουμε λόγο οι νέοι και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών στο πως θέλουμε να αναπτυχθούμε. Και να έχουμε λόγο στο πως προχωράμε μπροστά σαν χώρα σαν Καναδάς.

Συνεντεύξεις

Αυτή η δουλεία (η μεταλλεία) είναι στην καρδιά της κοινωνίας μας

Αυτοί είναι οι δικοί μας φυσικοί πόροι

Αυτή είναι η κοινότητά μας

Αυτή είναι η πόλη μας

Αυτός είναι ο δικός μας Καναδάς

Θα αντισταθούμε





6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμμετείχε στο βίντεο, ΕΦΤΙΑΞΕ το βίντεο, είναι το πιο δηλοφιλές της βίντεο στο προσωπικό της κανάλι στο YouTube

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση @ 4 Σεπτεμβρίου 2013 - 1:43 μ.μ.

Αυτό που επισημαίνεις είναι σωστό και δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην "αποκλίνουσα συμπεριφορά" που έχει ανάμεσα σ' αυτό το βίντεο και τη στάση που κράτησε ερχόμενη στην Ελλάδα για να το παίξει ακτιβίστρια.

Ανώνυμος είπε...

Μη συγχέετε μήλα με πορτοκάλια. Άλλο μεταλλευτική δραστηριότητα και άλλο χρυσοθηρία με κυάνιο, αρσενικό, βουνά σε πούδρα και τόνους τοξικών αποβλήτων ως κληρονομιά.
Κατά της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου δεν είναι κανείς. Ακόμα και οι αγωνιστές κατά της οικολογικής καταστροφής των Σκουριών τονίζουν ότι δεν αντιτίθενται στη χρήση στοών και στη μικρής κλίμακας εξόρυξη που γινόταν πάντα.
Τώρα μιλάμε για σεληνιακά τοπία και μαζική καταστροφή ολόκληρων βουνών.
Καταλάβετε τη διαφορά και μη κάνετε τους αδαείς.

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΗ...ΑΣΤΟ?ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΩΣΤΕ ΤΟΥΤΗ
Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ!ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ, ΜΙΖΕΡΗ ΕΠΟΧΗ!(G.E.K)

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση προς @4 Σεπτεμβρίου 2013 - 4:27 μ.μ

Σεβαστή η απόψη σου όμως σε σύγχυση δείχνεις να βρίσκεσαι εσύ, καθώς μάλλον δεν αντιλήφθηκες ότι εκτός από μεταλλείο νικελίου μιλάμε και για μεταλλουργία σε λειτουργία από το 1950!

Καμία περιβαλλοντική ή άλλη κινδυνολογική αναφορά δεν περίσσεψε στο φορτισμένο πατριωτικά και φιλομεταλλευτικό λόγο που ενσωμάτωσε η κ. Άστον στο βίντεο που ανέβηκε στο λογαριασμό της στο youtube.

Μας λές επίσης για "χρυσοθηρία με κυάνιο, αρσενικό βουνά σε πούδρα και τόνους τοξικών αποβλήτων ως κληρονομιά".

Προφανώς και αναφέρεσαι σ'άλλη περιοχή και όχι στο εργο που είναι να γίνει στις Σκουριές.

Αυτά τα λένε όσοι δεν ξέρουν ή τους αρέσει να διαστρεβλώνουν την αλήθεια για ίδιον όφελος.

Και πού σαι τα οφέλη αυτής της επένδυσης τα ξέρουμε σε αριθμούς.

Τα... οφέλη της "άλλης" ανάπτυξης ΠΟΤΕ θα τα μάθουμε;


Ανώνυμος είπε...

Αναμένεται και βίντεο αλληλεγγύης για την εξορυκτική & μεταλλουργική βιομηχανία νικελίου της ΛΑΡΚΟ.
Οσονούπω.