Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΒΑΒΕΛ"

Η προχθεσινή εκπομπή της "ΒΑΒΕΛ" της Super tv και στην οποία ήταν προσκεκλημένοι διευθυντικά στελέχη της "Ελληνικός Χρυσός" για να απαντήσουν σε ερωτήσεις τηλεθεατών και κατοίκων της Χαλκιδικής για την επένδυση χρυσού, νομίζουμε ότι ήταν ο "καθρέφτης" του κοινωνικού γίγνεσθαι αναφορικά με τις δήθεν παλλαϊκές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, απέναντι στην μεταλλευτική επένδυση, όπως επίσης και για το ποιοι πραγματικά θέλουν ή αποφεύγουν συστηματικά το διάλογο με τεκμηριωμένα επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με εικασίες, σενάρια και εμμονές, που από πίσω τους υποθάλπτουν αγνώστου ταυτότητος συμφέροντα.


Την... ξακουστή διαβούλευση, που όπως λένε οι αντιδρώντες "δεν έγινε ποτέ". Ενώ η αλήθεια είναι, ότι δεν την επέτρεψαν ποτέ να γίνει, οι επικεφαλείς τους στα χωριά του παραλιακού μετώπου, για τους λόγους που εκείνοι μόνο γνωρίζουν.

Όσοι παρακολούθησαν τη "ΒΑΒΕΛ", ακόμη και ο ίδιος ο παρουσιαστής της εκπομπής, απόρησαν με την απουσία συμμετοχής κατοίκων και ιδίως των προβεβλημένων στελεχών της αντιμεταλλευτικής αντίδρασης.

Με την ίδια απορία μείναμε και εμείς. Όπως μάθαμε άνθρωποι της παραγωγή της εκπομπής κάλεσαν όλους τους γνωστούς κατοίκους που διακρίνονται για τη δράση τους κατά της μεταλλευτικής. Κανείς τους όμως δε θέλησε να πάρει τηλεφωνικά μέρος στη συζήτηση, υποβάλλοντας κάποια ερώτηση προς τα στελέχη της εταιρείας. Ορισμένοι μάλιστα το αιτιολόγησαν λέγοντας, πως ήθελαν ενώπιος ενωπίω αντιπαράθεση και όχι μέσω τηλεφώνου.

Πληροφορούμενοι αυτήν την λεπτομέρεια μας ήρθε στο μυαλό η εκπομπή που έκανε η "Ζούγκλα" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου τον περασμένο Απρίλιο, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι από τη μια μεν "η αφρόκρεμα των αντιδρώντων και από την άλλη δε τα τριτοκλασάτα στελέχη της εταιρείας", όπως οι ίδιοι έλεγαν. 

Τελικά, το μόνο που έμεινε να θυμάται ο κόσμος απ' αυτή την εκπομπή ήταν η αποκάλυψη της παλαιότερης επαγγελματικής συνεργασίας που είχε συνάψει η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη με την TVX, ως δασολόγος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και το  τεράστιο οικονομικό "απόθεμα" του ιδρυτή του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων", που όπως είπε απέκτησε κατά τη διάρκεια το ενεργού επαγγελματικού βίου του, πριν αφοσιωθεί αποκλειστικά στον αγώνα της κατάργησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική. (Δείτε εδώ και εδώ)

Εξαίρεση στην προχθεσινή εκπομπή αποτέλεσε η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της ήσσονος αντιπολίτευσης του Δήμο Αριστοτέλη κ. Κώστα Ευθυμίου, ο οποίος κάνοντας χρήση ενός καθ' όλα περιφρονητικού ύφους στάθηκε στην απουσία του δημάρχου από το πάνελ αλλά και στο γεγονός ότι "η παρουσία απλών και μόνο υπαλλήλων της Eldorado", όπως τόνισε δεν του έδιναν ένα σοβαρό ερέθισμα να λάβει μέρος στη συζήτηση!

Η προσυνεννοημένη γραμμή απουσίας από την εκπομπή, που μάλλον έπεσε ανάμεσα στην "αφρόκρεμα των αντιδρώντων", έσπασε από τα τηλεφωνήματα απλών κατοίκων της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων της Μ. Παναγίας αλλά και οπό άλλα χωριά. Άνθρωποι που ήθελαν να ρωτήσουν για εκείνα "που έτσι τους είπαν" και τους έχουν τρομάξει. Το αν πείστηκαν από τις απαντήσεις που έλαβαν δεν το ξέρουμε. Αφορά εκείνους και μόνο. Εμείς στεκόμαστε στην πρόθεση τους να αδράξουν την ευκαιρία που τους δόθηκε για να μάθουν και τις θέσεις την άλλης πλευράς.

Και εδώ νομίζουμε είναι το πιο σημαντικό σημείο αυτής της υπόθεσης.  Ο μη προβεβλημένος κάτοικος της περιοχής θέλει και να ρωτήσει για όλα αυτά και να ενημερωθεί για όσα δεν επέτρεψαν κάποιοι να ακούσει ποτέ. Εκείνοι όμως που του προκάλεσαν τους φόβους στο μυαλό και την ψυχή του αποφεύγουν να αναμετρηθούν με την άλλη πλευρά. Ευλόγως αναρωτιέται κάποιος: "Γιατί αποφεύγουν; Φοβούνται κάτι; Και αν ναι..., τι;;;".

Ευχόμαστε μια ανάλογη εκπομπή να δούμε να πραγματοποιείται και στην Ιερισσό, όπου οι επικεφαλείς των αντιδράσεων κατά της μεταλλευτικής δε θα αποφύγουν να απαντήσουν σε ερωτήματα κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, που είτε απασχολούνται στα μεταλλεία ή έτσι απλά στηρίζουν την επένδυση για την αναπτυξιακή προοπτική που προσφέρει.    

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Η ανάρτηση αυτή θα επικαιροποιηθεί με το βίντεο της εκπομπής, όταν αυτό ανεβεί στο διαδίκτυο. 


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ευθυμίου έμπλεξε το φυσικό πρόσωπο με το νομικό πρόσωπο και έψαχνε να μιλήσει με κάποιον που λέγεται Ελ Ντό. Γιαυτό είναι η ελάσσων και ποιο ελάσσων αντιπολίτευση. Και στις επόμενες εκλογές θα γίνει ποιο ελάσσων.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε παρουσίαση που έκαναν οι αντιδρώντες έως τώρα ήταν στημένη. Μόνο οι ιδέες τους επιτρέπονται. Σε ανοιχτή συζήτηση δεν συμμετέχουν γιατί κάθε επιχείρημά τους είναι και ένα ψέμα. Και οι αρχηγοί το ξέρουν.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μπαίνει η εκπομπή στο ίντερνετ; Προσπαθούν να τη φιμώσουν οι αντιδρώντες;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @8 Δεκεμβρίου 2013 - 12:27 μ.μ

Να μην σπέρνουμε δαιμόνια. Το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσεως απ' ότι μαθαίνουμε. Ελπίζουμε μέχρι αύριο το κανάλι να'χει βρεί μια λύση για την αντιμετώπιση του.