Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ "ΒΓΑΙΝΕΙ" Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η εμπορική παραγωγή του χρυσού που εξορύσσει και κατεργάζεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής η Eldorado Gold, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρός της καναδικής εταιρείας Norm S. Pitcher στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης. 

Η Eldorado πραγματοποιεί εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε έκταση 265 στρεμμάτων στην Ολυμπιάδα, όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες του παρελθόντος είχαν δημιουργήσει περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια τόνους συμπυκνώματος χρυσού και άλλων μετάλλων.

Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης των τελμάτων του οικισμού βορειοανατολικά της Χαλκιδικής απέφερε 26.444 ουγκιές χρυσού το 2013, οι οποίες δεν διατέθηκαν εμπορικά. 

Ωστόσο, φέτος, όπως ανέφερε ο Pitcher, η ολοκλήρωση του εκσυχρονισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας –πραγματοποιεί την κατεργασία των παλαιών τελμάτων- θα επιτρέψει την εμπορική παραγωγή χρυσού. Συγκεκριμένα, για το 2014 εκτιμάται ότι θα παραχθούν (και θα διατεθούν προς εμπορική διάθεση) περίπου 30.000-35.000 ουγκιές χρυσού, με κόστος από 975 έως 1050 δολάρια ανά ουγκιά.

Επενδύσεις ύψους 326 εκατ. δολαρίων
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην τηλεδιάσκεψη, οι επικεφαλής της Eldorado, φέτος εκτιμάται ότι η παραγωγή χρυσού, από το σύνολο της δραστηριότητα θα είναι αυξημένη κατά 6% ή κατά 730.000 -800.000 ουγκιές χρυσού, σε σχέση με το 2013 (721.000 ουγκιές).

Στην Ολυμπιάδα, όπου το δεύτερο στάδιο της παραγωγής θα ξεκινήσει το 2016, η Eldorado εκτιμά ότι θα επενδύσει φέτος περίπου 60 εκατ. δολάρια, ενώ πέρυσι δαπάνησε 94 εκατ. δολ.

Στις Σκουριές η εταιρεία θα επενδύσει 215 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση του έργου κατεργασίας χρυσού, ενώ το 2013 επένδυσε 51 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση επιφανειακών και υπόγειων έργων υποδομής, με την έναρξη παραγωγής να τοποθετείται το 2016.

Στο Στρατώνι, οι επενδύσεις τοποθετούνται στα 5 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα εξορύξει και θα κατεργαστεί περίπου 250.000 τόνους μολύβδου, αργύρου και ασημιού έναντι 250.000 τόνων πέρυσι.

Όσον αφορά στο έργο στο Πέραμα Έβρου, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, δεν αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τουλάχιστον, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι  αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου. 

Την ίδια στιγμή, η Eldorado πραγματοποιεί εκτεταμένο εξερευνητικό έργο στην περιοχή Πιάβιστα, όπου έχουν εντοπιστεί υψηλού βαθμού κοιτάσματα χρυσού. Εξερευνητικές γεωτρήσεις πραγματοποιεί η εταιρεία και στην Ολυμπιάδα, με τον προϋπολογισμό για εξερευνητικό έργο να τοποθετείται περίπου στα 12 εκατ. δολάρια για φέτος. 

Η Ελλάδα απορροφά το υψηλότερο ποσό για εξερευνήσεις και ακολουθούν η Κίνα (9 εκατ. δολ.), η Βραζιλία, η Ρουμανία και η Τουρκία, όπου θα επενδυθούν συνολικά 15 εκατ. δολ. (5 εκατ. ανά χώρα).

Αναδημοσίευση από www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Επιτέλους, εκτός από τη γραμμή παραγωγής αρτοθεαμάτων που αποχαυνώνουν την κοινωνία, μαθαίνουμε και για την ύπαρξη αληθινών και ουσιαστικών γραμμών παραγωγής. 

Αυτές είναι οι σοβαρές και οι πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις τις οποιες δεν μπορεί εύκολα να αξιολογήσει το μυαλό του μέσου Έλληνα, που επί δεκαετίες έχει εκπαιδευτεί από τα ΜΜΕ να αξιολογεί ως μείζονα ανούσιες θεατρικές παραστάσεις με χαμηλής αισθητικής εικόνες και κακούς ήχους.