Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ #SKOURIES (ΒΙΝΤΕΟ)

Βλέποντας κάποιος τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν για την κινητοποίηση πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, που έγινε στις Σκουριές "ενάντια στη λεηλασία της φύσης" δε μπορεί να μη σταθεί στο γκρίζο και το μουντό σκηνικό που αναδύεται μέσα απ' αυτές.

Μπορεί βέβαια αυτά τα χρώματα να αποδίδουν πέρα από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες και τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων, καθώς κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ότι ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, υπάρχουν και εκείνοι, που έχουν αμιγώς περιβαλλοντικά και οι οποίοι έχουν πειστεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Ωστόσο, αυτού του είδους η φωτογραφική αποτύπωση φέρει ένα φορτίο ποικίλων συμβολισμών, όπου στον καθένα μένει και εντυπώνεται, ίσως αυτό που θέλει να κρατήσει. 

Παρ' όλα αυτά και επειδή οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επιλέχτηκε αυτό το χρωματολόγιο με την αντίστοιχη αρνητική ατμοσφαιρικότητα.

Αυτό το στοιχείο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, έλειπε από τις φωτογραφίες προηγούμενων κινητοποίησεων.

Όμως πέρα απ' αυτό, οφείλουμε να σταθούμε και στις πολιτισμένες συνθήκες που διεξήχθη η κινητοποίηση σε σχέση, φερ' ειπείν, με εκείνη που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου στην οποία, κατά τη γνώμη μας, διεσύρθει το "κίνημα των Σκουριών". 

Μέσα στις φωτογραφίες που προσέξαμε από το blog της "Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας" διακρίναμε μεταξύ άλλων την παρουσία της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνας Ιγγλέζη.

Είναι αλήθεια ,ότι τον τελευταίο καιρό σε όποια κινητοποίηση συμμετέχει η κ. Ιγγλέζη λειτουργεί σαν μονάδα αποτροπής η βαλβίδα αποσυμπίεσης εντάσεων που τείνουν να λάβουν σοβαρό επεισοδιακό χαρακτήρα. 

Η κ. Ιγγλέζη μπορεί να' χει απογοητεύσει πλήρως με τη στάση της το μεταλλευτικό κόσμο της ΒΑ Χαλκιδικής. Μπορεί εμείς, ως blog, να διαφωνούμε κάθετα και οριζόντια μαζί της σε πολλά από τα θέματα που 'έχει επιλέξει να θίξει, χωρίς η πραγματικότητα να είναι σύμμαχος των όσων θίγει.

 Όμως αξίζει να της πιστωθεί, ότι τουλάχιστον μετά τις 21 Οκτωβρίου του 2012 και τα όσα θλιβερά έγιναν τότε στις Σκουριές, δείχνει να' χει αντιληφθεί, ότι εκτός από ακτιβίστρια είναι και εκπρόσωπος του Ελληνικό κοινοβουλίου.

Υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, ένα βίντεο που κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό στο διαδίκτυο. Είναι ένα βίντεο που τραβήχτηκε κατά της επίσκεψη της Καναδέζας βουλευτίνας Ελίζαμπεθ Μέι στο εργοτάξιο των Σκουριών στις 26 Ιουλίου του 2013. 

Σ΄αυτήν την επίσκεψη η συνοδεία της κ. Μέι (ανάμεσα τους η κ. Ιγγλέζη και άλλοι κάτοικοι της Ιερισσού) έδειξε σφόδρα ενοχλημένη από τις εργασίες που γίνονταν κατά μήκος της διαδρομής προς το χώρο του εργοταξίου. Μάλιστα απαίτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας για τη διακοπή των εργασιών και τη σύλληψη των εμπλεκομένων σ' αυτές.

Αυτό λοιπόν το βίντεο δείχνει τον καρδιοπαθή αντιδρώντα, πρώην εργολάβο της ΤVX, για τον οποίο έγινε τόσος ντόρος την περασμένη Τετάρτη, για τη στάση που επέδειξε παρά το πρόβλημα της υγείας του, να σπεύδει πρώτος μεταξύ άλλων αντιδρώντων προς το χειριστή του εκσκαφέα και να του ζητάει σ΄εντονο ύφος να σταματήσει εδώ και τώρα τη δουλειά του.

Σ΄αυτό το σημείο παρεμβαίνει η κ. Ιγγλέζη η οποία σχεδόν τον παρακαλάει να απομακρυνθεί από το χώρο, όπου εκτυλίσσεται η ένταση. Ο αντιδρώντας εργολάβος υπακούει στις εκκλήσεις της και αποχωρεί. 

Η εικόνα λέει πολλά περισσότερα απ' όσα λέμε εμείς και νομίζουμε, ότι αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να δείτε αυτό το βίντεο.

Κατά τη γνώμη μας, το επιμύθιο που προκύπτει είναι σαφές. Η κ. Ιγγλέζη πρέπει να δίνει το παρόν σε κάθε κινητοποίηση που θα γίνεται απ' εδώ και στο εξής στις Σκουριές.



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή δουλειά. Μπράβω.