Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΜΑΥΡΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ...

Πάντα μπροστά τα θύματα και στο απυρόβλητο οι θύτες...
Του Πέτρου Τζεφέρη Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός ΕΜΠ

Κάποιοι σπούδασαν Μεταλλουργία για να αξιοποιήσουν τις μεταλλευτικές πρώτες ύλες προς όφελος του τόπου και του πολίτη, εφαρμόζοντας τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Ετσι τουλάχιστον νόμιζαν..

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η ιστορική αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης και η αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθησία, έχουν εντείνει ένα καθεστώς αμφισβήτησης του μεταλλουργικού κλάδου εκ μέρους της κοινής γνώμης, ακριβώς διότι αμφισβητούνται η περιβαλλοντική και κοινωνική του διάσταση συνεισφοράς.Το θέμα πλέον δεν ειναι μόνο το «πως θα γίνει η εξόρυξη» (know how) αλλά και το «εάν θα γίνει εξόρυξη»...

Την ίδια ώρα στην διπλανή πόρτα, η μαύρη μεταλλουργία με το πρόσχημα της ανακύκλωσης ανθεί. Μαύρη για το περιβάλλον, μαύρη για τη δημόσια υγεία, μαύρη για την εθνική οικονομία, μαύρη για την ασφάλεια των εμπλεκομένων, μαύρη για τον αλλοδαπό που συνήθως κάνει τη συλλογή, μαύρη για τον ελληνα πολίτη... Κανείς ομως δεν την πειράζει, αντίθετα ορισμένοι την εκθειάζουν.


Σήμερα, αν εξαιρέσει κανείς το σιδηρονικέλιο της Λάρκο και το αλουμίνιο που παραγεται στην παραλία Διστόμου από την Αλουμίνιο Ελλάδος ΑΕ,   τα μόνα μέταλλα που "παράγει" η Ελλάδα ειναι αυτά που προκύπτουν από τη μαύρη ανακύκλωση του scrap χαλκού, του μαντεμιού, του αλουμινίου κλπ., όπως τα παρουσιάζει η εκπομπή της κας Αντωνοπούλου αλλά και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ» του Χρήστου Καρακέπελη (2011).
 
 Και από την επεξεργασία των προϊόντων "κλοπής μετάλλων" που έχουν γονατίσει γέφυρες ή ολόκληρες μονάδες του ΟΣΕ μέχρι και τους σωλήνες ύδρευσης  και τις σχάρες αποχέτευσης σε όλους του δήμους της Χώρας. Και φυσικά του χρυσού και του ασημιού από τα κάθε λογής αγοραπωλητήρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια εκμεταλλευόμενα την ανέχεια και τη φτώχεια του κόσμου.

 Στις μάντρες και τα χυτήρια της μαύρης ανακύκλωσης η μεταλλουργία στενάζει.... Τα χυτήρια ξεπλένουν τα ίχνη των προϊόντων εγκλήματος και η ελληνική πολιτεία απλώς κοιτάζει αμήχανη..

Και φυσικά η ανακύκλωση ειναι το πρόσχημα, η ουσία είναι ο παράνομος πλουτισμός!

Αναδημοσίευση από elladitsamas.blogspot.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και με τεράστιες συνέπειες και προεκτάσεις σε παρά πολλά πίπεδα. 

Λόγω της σκοπούμενης φαιδρότητας όλου του συστήματος, που ορίζει τι είναι και τι δεν είναι σημαντικό σ' αυτή τη χώρα, περνάει στα ψιλά αν όχι στα τελείως αζήτητα...