Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΧΑΛΚΟΣ: "ΟΠΛΟ" ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Ασπίδα προστασίας απέναντι στις νοσοκομειακές λοιμώξεις μπορεί να αποτελέσει ο αντιμικροβιακός χαλκός.
Της Νικολέττας Μπούκα

Η δράση του σε επιφάνειες και αντικείμενα που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού μειώνει τη μικροβιακή χλωρίδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%.

Ήδη, εδώ και δύο χρόνια, οι ΜΕΘ δύο νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Αθήνα («Αττικό» και Παίδων «Αγία Σοφία») και ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου (Πειραϊκό) έχουν επιχαλκωθεί. Το επόμενο βήμα είναι η επιχάλκωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναμένεται να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών, καθιστώντας έτσι το συγκεκριμένο νοσοκομείο το πρώτο στην πόλη που επιλέγει αυτόν τον τρόπο προστασίας.


Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, ορθοπεδικός-χειρουργός Πάνος Ευσταθίου, με αφορμή σχετική ομιλία και παρουσίασή του στο 33ο ετήσιο συνέδριο της Ορθοπεδικής Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, το νοσοκομείο ‘Άγιος Δημήτριος’ θα υποβάλει αίτημα επιχάλκωσης για να δοθεί χρηματοδότηση από την περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ. Μελέτες επιχάλκωσης έχουν κάνει στη Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία ‘ΑΧΕΠΑ’, ‘Γ. Γεννηματάς’, ‘Ιπποκράτειο’ και οι ιδιωτικές κλινικές ‘Άγιος Λουκάς’, ‘Κυανούς Σταυρός’ και ‘Βιοκλινική’. Όλες αυτές οι κλινικές έχουν υποβάλει αίτημα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός όπου γίνονται επιστημονικές μελέτες», εξήγησε ο κ. Ευσταθίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι για πρώτη φορά αποδεικνύεται η συσχέτιση της αποτελεσματικότητας της μικροβιοκτόνου δράσης του χαλκού (Cu+) με τη μείωση του μικροβιακού φορτίου της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ΜΕΘ με εμφανές το αποτέλεσμα της μείωσης κόστους λειτουργίας αυτής.

Προστατευτική δράση
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, ο χαλκός προστατεύει κυρίως όταν βρίσκεται μέσα σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε τρία νοσοκομεία των ΗΠΑ (Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, Medical University of South Carolina, Ralph H. Johnson VA Medical Center) έδειξαν ότι ο χαλκός μειώνει και σκοτώνει τα μικρόβια που επικάθονται επάνω του μέσα σε διάστημα 2 - 6 ωρών. Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα μέτρα προστασίας που μπορεί να υπάρξει.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ‘Selly Oak Hospital’, το οποίο έχει επιχαλκωθεί ολόκληρο από το 2009, δεν είχε κανέναν νεκρό. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου υπάρχουν κρούσματα του κορονοϊού MERS», τόνισε ο κ. Ευσταθίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον χαλκό για την αποστείρωση του νερού. Ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων στα ορυχεία χαλκού στη Γαλλία δεν νόσησε από την επιδημία της χολέρας στην Ευρώπη, στα μέσα της δεκαετίας του 1800. Στην Ινδία, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα δοχεία νερού από ορείχαλκο εξαφάνιζαν τα βακτηρίδια E. Coli σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν αυστηρά πρωτόκολλα για το προσωπικό και τους επισκέπτες τους στο πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών, ζελέ και απολυμαντικών, οι λοιμώξεις αυξάνονται σταθερά. Η ανακάλυψη κραμάτων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση και η χρήση τους ως προληπτικό μέσο για τη μείωση της μικροβιακής χλωρίδας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Ευσταθίου.

Αναδημοσίευση από www.makthes.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αυτό το δημοσίευμα νομίζουμε ότι αποδεικνύει πόσο απελπιστικά ανεπίκαιροι είναι όσοι καταστροφολογούν και υποβιβάζουν την αξία και τη σημασία των μετάλλων στην καθημερινότητα μας... 

Ευτυχώς, αυτούς τους "εμπειρογνώμονες" υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους κερδίσει η πολιτική  και να γλιτώσουν οι επιστήμες και οι κοινωνίες από την επιζήμια παρουσία τους.