Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΣΑΠΠΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ... #SKOURIES (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Την τεράστια απόσταση ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα διένυσαν οι χθεσινοί επισκέπτες των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. 65 κάτοικοι των Σαππών Ροδόπης ήρθαν στον τόπο μας για να επισκεφτούν τα μεταλλεία.

Σύμφωνα με τα όσα προπαγανδίζει ο αντίστοιχος αντιμεταλλευτικός μηχανισμός που έχει στηθεί στην περιοχή τους περίμεναν ότι θα βρίσκονταν μπροστά σ’ έναν κρανίου τόπο με ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον, εργαζόμενους καχεκτικούς και άρρωστους, οι οποίοι θα κουβαλούσαν επάνω τους όλες τις ασθένειες του κόσμου μέχρι και τερατογεννήσεις σε ανθρώπους και ζώα!!!

Αντί όλων αυτών των σημείων και των τεράτων που γράφονται και λέγονται για τη ΒΑ Χαλκιδική από τους υπερασπιστές του... #skouries, αντίκρισαν ένα πανέμορφο τόπο με εύρωστους παθολογικά και οικονομικά κατοίκους, οι οποίοι χαμογελούν μέσα από την ψυχή τους για τον τρόπο που ενυπάρχει η μεταλλευτική δραστηριότητα μέσα στο οικοσύστημα της ΒΑ Χαλκιδικής, χωρίς να τo απειλεί με εξαφάνιση, προσφέροντας παράλληλα  θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική.

Στοιχεία που δυστυχώς είναι ζητούμενα μέχρι σήμερα για τους κατοίκους των Σαππών, οι οποίοι βιώνουν την οικονομική κρίση σ’ όλη την έκταση της, παρά του γεγονότος ότι και στον τόπο τους υπάρχει πλούσιο κοιτασματολογικό δυναμικό μετάλλων, τo οποίo παραμένει ανεκμετάλλευτο, παρά τις επενδυτικές προσπάθειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δυστυχώς για εκείνους, οι... εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης, που ευαγγελίζονται οι εκεί αυτόκλητοι "σωτήρες" δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί...

Αποτελεσμα; Οι κάτοικοι της περιοχής να βρίσκονται βυθισμένοι στην απόγνωση και την αγανάκτηση. Όσοι έχουν παραμείνει..., γιατί πολλοί Σαππίτες έχουν μεταναστεύσει, είτε σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είτε στο εξωτερικό.

Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν σε… λιμνάζοντα νερά βρίσκεται η επένδυση χρυσού στις Σάππες Ροδόπης, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα 600.000 ουγγιών χρυσού, 210.000 ουγγιών αργύρου και 2.500 τόνων χαλκού.

Η αδειοδότηση του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, με την πολιτεία να μην έχει καν εγκρίνει την υλοποίηση του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων.   

Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η κατάσταση σοβεί εδώ και μια 20ετια. Περίπου ισόχρονο διάστημα με τον τεχνητό κοινωνικό διχασμό που βιώνει και η ΒΑ Χαλκιδική. Σύμπτωση;;;

Ακολουθεί το βίντεο.