Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ 2η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Σε χώρους απόλυτα οικείους και συνδεδεμένους με την ιστορία, την κουλτούρα, το παρόν και το μέλλον τους βρέθηκαν 140 κάτοικοι του Στρατωνίου. 

Βετεράνοι μεταλλωρύχοι με τις συζύγους τους, γυναίκες και συγγενείς νυν εργαζομένων και νέοι κάτοικοι του χωριού επισκέφτηκαν τα 3 μεταλλευτικά εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός.

Δεν βρέθηκαν όμως στο Μάντεμ Λάκκο, την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές για να πειστούν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει... καταστροφή ή... κρανίου τόπος, όπως λένε οι ξεπερασμένοι από τα πραγματικά γεγονότα προπαγανδιστές. 


Αυτά τα "μασάλια", όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο τα "λόγια", οι Στρατωνίσιοι τα γνωρίζουν καλύτερα ίσως από τον καθένα, καθώς ο τόπος του πολλάκις έχει βρεθεί πολύ άδικα στο στόχαστρο δυσφημιστών τόσο της μεταλλευτικής όσο και της Χαλκιδικής γενικότερα.


Επισκέφτηκαν τους εργοταξιακούς χώρους για να νιώσουν την πρέπουσα υπερηφάνεια και ευχαρίστηση που τους αρμόζει, γιατί την ιστορία, την αξία και τη σημασία των μεταλλείων την κουβαλούν κυριολεκτικά στο πετσί τους, αφού γενιές και γενιές κατοίκων του Στρατωνίου (ντόπιοι και μέτοικοι) εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται σ' αυτά.

Όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν μπροστά στην πραγματικότητα αλλά και την ανεξίτηλη ιστορική μνήμη.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είναι πολύ θεατρινιστικο κάτοικοι Στρατωνίου να κάνουν επίσκεψη στίς στοές;

Eντάξει είπαμε ότι σεβόμαστε τις απόψεις του καθενός-ας εργαζομένου-η, αλλά όλα έχουν και τα όρια τους!

Αν είναι δυνατόν να κάνουν επίσκεψη στις στοές γυναίκες που πάνω απο 30 χρόνια οι άνδρες τους τους κουβαλούσαν τον επιούσιο απο κεί μέσα.

Πολύ θεατρινιστικο σενάριο.Ούτε ο Αγγελόπουλος δεν θα είχε την φαντασία να το επεξεργαστεί.

Το μόνο που δεν είδα ακόμη , ήταν να έχουν τον Πάχτα ξεναγό.
Σημ!Τον γιο του μεταλλωρώχου!
Λες και ο πατέρας του Μίχου ήταν καθηγητής πανεπιστημίου!

Ας σοβαρευτούμε και άς επιτέλους συνειδητοποιήσουμε ότι με τον Μίχο δεν κινδυνεύουμε!

Ο μόνος που κινδυνεύει είναι Πάχτας, που σίγουρα 19/05/2014 θα είναι στο σπίτι του.!!

Τότε θα δούμε την διαφορά επιπέδου και αντιμετώπισης του πολίτη.

Με αγάπη στους κοντοχωριανούς μας.

alatmos είπε...

Δεν ξέρω τι ήταν ο πατέρας του Μίχου, αλλά ο μπάρμπα - Στέργιος ο Πάχτας ήταν όντως μεταλλορύχος. Και ο γιος του εκτιμά ιδιαίτερα τους μεταλλορύχούς. Αρκεί μόνο, να σκεφτεί κανείς, πως ότι έπαθε τότε ως υπουργός, το έπαθε μόνο και μόνο για να ξαναλειτουργήσουν τα μεταλλεία και να συνεχίσουν να έχουν δουλειά οι μεταλλορύχοΙ. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.
Πάντως, εκείνη τη δύσκολη περίοδο, μόνο ο Πάχτας νοιάστηκε για τους ανθρώπους εκείνους. Οι σημερινοί όψιμοι οικολόγοι καθηγητίσκοι που ήταν; Ποιος νοιάστηκε; Βολεμένοι στα ζεστά γταφειάκια τους σχολίαζαν την κατάσταση. Και σήμερα παίρνουν και ανοιχτά θέση εναντίον τους.
Όλα τα υπόλοιπα