Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΆ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΊΑ...

Ολόκληρη η Ελλάδα από τη μία ως την άλλη άκρη, γιορτάζει σήμερα το «Μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού. Έτσι ονομάζει ο λαός μας τον Δεκαπενταύγουστο τιμώντας τη Μάνα του Θεανθρώπου και τη δική του Μάνα, την Παναγιά.

Το Πανάγιο όνομά της έρχεται πολλές φορές την ημέρα αυθόρμητα στα χείλη μας, σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας, αλλά και στις ευχάριστες και χαρούμενες μέρες. Το «Παναγία μου, βόηθα» και το «Παναγία μου, σε ευχαριστώ», είναι από τις πιο συχνές εκφράσεις του καθημερινού ανθρώπου... 

Στην Παναγία εναποθέτουμε την κάθε ελπίδα μας, τα βάσανα, τις χαρές μας και τους καημούς μας... Είναι η γλυκιά Θεομάνα, η μεσίτρια που μεταφέρει τα αιτήματά μας στο Χριστό μας και παιδί Της...

Είναι η «Υπέρμαχος Στρατηγός», πάντων θλιβομένων η χαρά και των αδικούμενων προστάτης... Είναι η λευκή βακτηρία των τυφλών, των πεινασμένων η τροφή, των ορφανών η βοηθός, η επισκέπτρια των αρρώστων και των αδυνάτων...  O λαός μας, ο λαός της Ελλάδος, αυτός ο υπέροχος λαός, Tη λατρεύει την Παναγία, όπως το μικρό παιδί λατρεύει και λαχταρά την αγκαλιά της μητέρας του.

Αμέτρητες εκκλησιές έχουν χτιστεί προς τιμήν σ’ όλη την Ελλάδα και στη Χαλκιδική μας βεβαίως αναρίθμητα προσκυνήματα. Στη ΒΑ Χαλκιδική ξεχωρίζει το προσκύνημα της Θεομήτορος στη Μεγάλη Παναγία, που κάθε χρόνο τέτοια ημέρα συρρέουν χιλιάδες κόσμου απ΄όλη τη χώρα με ευλάβεια να το προσκυνήσουν.

Το ιερό προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας βρίσκεται περίπου 1.500 μ. ανατολικά του χωριού, στα αριστερά του δρόμου προς το Γομάτι. Ο ναός είναι κτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά, μέ άφθονα νερά και όμορφη θέα προς τον κάμπο τής Μεγ. Παναγίας.

Παλιότερα στο σημείο αυτό υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο. Το 1860 μετά από όραμα της Γερακίνας Στάμου χτίστηκε η σημερινή εκκλησία.

Η γερόντισσα ονειρεύτηκε την Παναγία η οποία της έλεγε να σκάψει σε συγκεκριμένο σημείο για να βρει την εικόνα της. Όταν το ανάφερε στους προύχοντες του χωριού κανείς δεν την πίστεψε.

 Όταν το όνειρο επαναλήφθηκε για τρίτη φορά και κανείς δεν την πίστευε έπεσε φοβερή αρρώστια στο χωριό και τα ζώα πέθαιναν. Τότε όλοι πίστεψαν ότι ήταν θαύμα από την Παναγία και άρχισαν να σκάβουν στο σημείο που του υπέδειξε η γερόντισσα.

Έτσι βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς. Χάρη στην παρουσία της εικόνας το χωριό μετονομάστηκε από Ρεβενίκια σε Μεγάλη Παναγία.

Στο ναό, που αποπερατώθηκε το 186 , υπήρχε η αρχαιοπρεπής, θαυματουργή, ιερή εικόνα της Παναγίας η οποία φυλασσόταν στο ναό μέχρι το 1978 οπότε και εκλάπει. Από τότε δεν έχουν σταματήσει οι έρευνες αναζήτησης της με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού.Στο κάτω μέρος του ναού υπάρχει Αγίασμα το οποίο πηγάζει μέσα από το ναό.

Το Προσκύνημα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του εορτασμού της Παναγίας, οι οποίοι στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς στο χώρο γύρω από το προσκύνημα και παραμένουν εκεί, ώσπου να τελειώσει το μεγάλο πανηγύρι της l5ης Αυγούστου.

ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΜΕ ΥΓΕΊΑ, ΑΓΆΠΗ ΚΑΙ ΟΜΌΝΟΙΑ.