Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΦΟΥΝΤΩΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έχοντας την ισχυρή εντολή των πολιτών, ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του, ανακοινώνοντας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το τελικό σχήμα της νέας διοίκησης για το πρώτο μισό της πενταετούς θητείας.

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη, με τους περιφερειακούς συμβούλους, παλιούς και νέους, να ερίζουν για μια θέση στη διοίκηση.

Ο περιφερειάρχης φέρεται να έχει καταλήξει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα ομάδα διοίκησης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ δηλώνει αποφασισμένος να μοιράσει την τράπουλα ανάμεσα σε παλιούς και νέους συμβούλους, χωρίς ωστόσο να κρατήσει επετηρίδα. 

Παρ’ όλα αυτά, δύσκολη εκτιμάται ότι είναι για τον κ. Τζιτζικώστα η σύνθεση του παζλ για την ομάδα των έξι θεματικών αντιπεριφερειαρχών, τους οποίους καλείται να επιλέξει για ισάριθμους νευραλγικούς τομείς.

 Στην τρέχουσα θητεία οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες είναι τρεις, ενώ στη νέα αυξάνονται σε έξι, λόγω του μεγάλου εκλογικού ποσοστού που έλαβε η «Αλληλεγγύη». Οι τομείς των τριών αντιπεριφερειαρχών αφορούν την οικονομία, το περιβάλλον και την καινοτομία και ανάπτυξη, αλλά στο εξής ο περιφερειάρχης καλείται να δημιουργήσει ακόμα τρεις, μεταξύ των οποίων και η κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη, στην οποία η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνει μεγάλη βαρύτητα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική συγκυρία, καθώς και τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα για το σύνολο της περιφέρειας.

Οι αλλαγές πάντως αναμένεται να είναι μεγάλες, τόσο ως προς τους έξι θεματικούς αντιπεριφερειάρχες όσο και ως προς τους εντεταλμένους συμβούλους, καθώς και τους επτά χωρικούς αντιπεριφερειάρχες (αιρετοί επικεφαλής στους επτά νομούς), οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα περιοριστούν κυρίως στα καθήκοντά τους στην περιφερειακή ενότητα στην οποία εκλέχθηκαν. 

Πιθανόν ο κ. Τζιτζικώστας να σχεδιάζει να αναθέσει επιπλέον τομείς σε κάποιους από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα σπάσει τους υφιστάμενους τομείς, τους οποίους τα τελευταία δύο χρόνια είχαν επωμιστεί οι έξι από τους επτά χωρικούς, πλην της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει μητροπολιτικό ρόλο. Για παράδειγμα, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος είναι και τομεάρχης Τουρισμού και επιλαμβάνεται σχετικά θέματα σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη νέα θητεία πάντως, όπως εκτιμούν συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα, ο τουρισμός δεν αποκλείεται να αποτελέσει ξεχωριστή αντιπεριφέρεια, δεδομένου ότι αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες που θα στηριχθεί η ανάπτυξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ισορροπία ανάμεσα σε παλιούς και νέους

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που στελεχώσουν την ομάδα της νέας διοίκησης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει αποφασισμένος να κάνει αυστηρές επιλογές, με μοναδικό γνώμονα να είναι αποτελεσματικοί στα καθήκοντα που θα τους αναθέσει.

Η τράπουλα πάντως αναμένεται να μοιραστεί ανάμεσα σε παλιούς και νέους συμβούλους, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες, που σημαίνει ότι θα ευνοηθούν παλιοί σύμβουλοι της παράταξης που στήριξαν την επιλογή Τζιτζικώστα να αυτονομηθεί και να κατεβεί ανεξάρτητος, αλλά και νέους που έχουν κάποια εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει αρκετούς από τους παλιούς, παρότι τον στήριξε σύσσωμη η παλιά ομάδα, ενώ σκέφτεται να αναθέσει ρόλο εντεταλμένου στους περισσότερους νέους περιφερειακούς συμβούλους, κρίνοντας σκόπιμο ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν στο δεύτερο μισό της θητείας, προετοιμάζοντάς τους, ώστε στο μέλλον να είναι αποτελεσματικοί.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο περιφερειάρχης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει με επετηρίδα, αξιοποιώντας δηλαδή πρόσωπα που εξελέγησαν στη πρώτη δεκάδα του ψηφοδελτίου. Αντίθετα, είναι αποφασισμένος να αναθέσει τομείς ευθύνης σε συμβούλους που θεωρεί ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στα νέα τους καθήκοντα.

Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν ο πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ταχματζίδης, ο οποίος έχει εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία σκοπεύει να λάβει υπόψη του ο περιφερειάρχης, και ο επανεκλεγείς Θεοφάνης Παπάς (νυν αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρώην δήμαρχος Σοχού).

Ερίζουν για οκτώ θέσεις στη νέα διοίκηση

Παρότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τηρεί σιγήν ιχθύος για το τελικό σχήμα της νέας διοίκησης, στους κόλπους της παράταξης επικρατεί αναβρασμός, καθώς όλοι περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του επικεφαλής της παράταξης. 

Αγωνία υπάρχει μεταξύ όσων διεκδικούν μια θέση ανάμεσα στις έξι θεματικές αντιπεριφέρειες, καθώς και για μια από τις δύο θέσεις των προέδρων του περιφερειακού και μητροπολιτικού συμβουλίου. Σε αυτές βρίσκονται σήμερα οι κύριοι Αντώνης Μπάμιατζης και Βασίλης Κανάκας (εξελέγη προσφάτως μετά την παραίτηση της Ι. Τζάκη).

Σε αναμμένα κάρβουνα όμως κάθονται και δύο από τους υφιστάμενους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Αηδονά (Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής) και Θεοφάνης Παπάς (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων), οι οποίοι επιθυμούν και αναμένεται να είναι μέλη της νέας διοίκησης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 Σε ό,τι αφορά στους επτά χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, το σχήμα παραμένει σχεδόν ίδιο, πλην της Βούλας Πατουλίδου στη Θεσσαλονίκη που θα διαδεχτεί το Γ. Τσαμασλή, τον Κώστα Καλαϊτζίδη στην Ημαθία που διαδέχεται τον Κ. Καραπαναγιωτίδη και τον Περικλή Κολότσιο στο Κιλκίς που διαδέχεται τον Χ. Γκουντενούδη. Οι υπόλοιποι που συνεχίζουν για δεύτερη θητεία είναι: ο Γιάννης Γιώργος στη Χαλκιδική, η Σοφία Μαυρίδου στην Πιερία, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης στην Πέλλα και ο Γιάννης Μωυσιάδης στις Σέρρες.

Το παιχνίδι θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη

Και ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας σκοπεύει να προχωρήσει σε μια σύνθεση της διοίκησης από παλιά και έμπειρα στελέχη αλλά και νέα άφθαρτα πρόσωπα, πολλοί εκτιμούν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τόσο λόγω του μεγάλου ποσοστού που πήρε η «Αλληλεγγύη» όσο και του μεγάλου αριθμού των εκλεγέντων συμβούλων. Και αυτό καθώς στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εκλέχθηκαν 27 περιφερειακοί σύμβουλοι, από το σύνολο των 43.

 Μεταξύ αυτών είναι πρόσωπα με μακρά πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο Αντώνης Γυφτόπουλος, ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας και Γιώργος Ασπασίδης, πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα μπουν στο κάδρο της νέας διοίκησης. Από τους παλαιούς της παράταξης στη Θεσσαλονίκη, μια θέση στο νέο σχήμα της διοίκησης αξιώνουν η Έφη Βασιλειάδου, η Ιωάννα Τζάκη, που κράτησε το τιμόνι της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης για ενάμιση χρόνο, ο Μιχάλης Τζόλλας, η Χριστίνα Κελεσίδου και η Ελένη Φύκα. 

Υπενθυμίζεται ότι 13 από τους 27 περιφερειακούς συμβούλους που εξελέγησαν στη Θεσσαλονίκη είναι καινούργιοι στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενώ πολλοί από αυτούς είναι νέοι και στην ηλικία.

Ανανεωμένο κατά 50% το περιφερειακό συμβούλιο

Πρωτιές ή και πολύ καλή σειρά εκλογής κατάφεραν να εξασφαλίσουν πολλά από τα 35 συνολικά πρόσωπα που εκλέγονται για πρώτη φορά στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας από τους εννιά συνδυασμούς. Από την «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα μια θέση στα περιφερειακά έδρανα κατακτούν 13 νέοι σύμβουλοι, από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του Γ. Ιωαννίδη εκλέγονται 7, ενώ από τους υπόλοιπους συνδυασμούς 12 είναι συνολικά τα πρόσωπα του νέου περιφερειακού συμβουλίου.

Συνολικά στο νέο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εκλέγονται 77 σύμβουλοι, 43 από την πλειοψηφούσα παράταξη συν οι επτά χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και 27 από την αντιπολίτευση. Ο συνδυασμός του Γ. Ιωαννίδη καταλαμβάνει 11 έδρες, της Δ. Χαραλαμπίδου 4, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» 3, της «Χρυσής Αυγής» 3, ο συνδυασμός «Συμμετέχω» του Μ. Μπόλαρη 3, της Ν. Παυλίδου 2 και από 1 έδρα καταλαμβάνουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και η «Ανταρσία».

Συγκεκριμένα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης από την πλειοψηφούσα παράταξη της «Αλληλεγγύη» στο περιφερειακό συμβούλιο εκλέχθηκαν 27 σύμβουλοι: Γιάννης Ταχματζίδης, Θεοφάνης Παπάς, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Χάρης Αηδονόπουλος, Αλέξανδρος Θάνος, Μιχάλης Τζόλλας, Έφη Βασιλειάδου Κωνσταντίνος Κούης, Γαβριήλ Αβραμίδης, Ιωάννα Τζάκη, Αντώνης Γυφτόπουλος, Γερακίνα Μπισμπινά, Σωτήρης Μπάτος, Στάθης Αβραμίδης, Χριστίνα Κελεσίδου, Ηλίας Ζάχαρης, Γιώργος Ασπασίδης, Αθηνά Αηδονά - Αθανασιάδου, Κωνσταντίνος Πάλλας, Γιώργος Τσαλώνης, Δημήτρης Χαταζηβρέττας, Χρήστος Μήττας, Ιωάννης Παγώνης, Ελένη Φύκα, Βασίλης Ανατολίτης, Μιχάλης Χριστόπουλος, Χρήστος Τερζανίδης.

Από την Π.Ε. Ημαθίας εκλέχθηκαν οι Νίκη Καρατζούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.
Από τη Π.Ε. Κιλκίς ο Ανδρέας Βεργίδης και ο Παύλος Θωμαΐδης.

Από την Π.Ε. Πέλλας ο Βασίλης Βασιλειάδης, η Μαρία Ζωγράφου -Τσαντάκη, η Μαρία Καράμπελα και ο Πέτρος Ζέρζης.

Από την Π.Ε. Πιερίας οι: Απόστολος Τζόβας, Στέφανος Μπιτόπουλος, Αριστείδης Αγγέλου και Δημήτρης Τσιμήτρης.

Από την Π.Ε. Σερρών ο Αθανάσιος Μασλαρινός και ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Από την Π.Ε. Χαλκιδικής ο Δημήτρης Τζιρίτης και η Αικατερίνη
Ζωγράφου.

Ποιοι εκλέγονται από την αντιπολίτευση

Από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» με επικεφαλής τον Γιάννη Ιωαννίδη εκλέχθηκαν οι: Πόπη Καλαϊτζή (Θεσσαλονίκη), Κώστας Γιαννόπουλος (Κιλκίς), Γιάννης Ανδρίτσος (Πέλλα), Αθανάσιος Μπασδάνης (Σέρρες), Δημήτρης Χριστογιάννης (Πιερία) και Στέλιος Βαλιάνος (Χαλκιδική), Στάθης Σαρηγιαννίδης Στάθης (Ημαθία). Από τη Θεσσαλονίκη εκλέγονται επίσης οι: Βασίλης Γάκης. Γιώργος Καγιάς και Παντελής Καζαντζίδης.

Από την παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» εκτός από την επικεφαλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στο εκλέχθηκαν ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος (υπ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης) και οι: Σάκης Χειμώνας (Ημαθία) και Λάζαρος Τόσκας (Χαλκιδική).

Από την παράταξη «Ελληνική Αυγή» εκτός από τον επικεφαλής Νικόλαο Χρυσομάλλη εκλέχθηκαν οι Φώτης Γραικός και Νικήτας Σιώης.

Από τον συνδυασμό «Συμμετέχω» με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη εκλέχθηκαν οι Χρυσάνθη Μπουφίδου (Σέρρες) και Δημήτριος Μούρνου (Ημαθία).

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκτός από τον επικεφαλής, στο νέο περιφερειακό συμβούλιο θα συμμετέχουν ο Θόδωρος Ιγνατιάδης και η Τιμοθέα Ρακιντζή.

Από το συνδυασμό «Πολίτες Μπροστά» με επικεφαλής τη Νιόβη Παυλίδου εκλέχθηκε και ο Χρήστος Βουλγαρίδης (Σέρρες).

Από τις παρατάξεις των «Οικολόγων Πράσινων» και «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» εκλέχθηκαν μόνο οι επικεφαλής τους, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Θανάσης Αγαπητός.

Αναδημοσίευση από www.seleo.gr