Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

80 ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ... #SKOURIES ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
Ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα θα επιστραφούν από την Ιταλία στην Ελλάδα στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται (23-24 Σεπτεμβρίου) στο Τορίνο στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας.

Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Χαλκιδικής (Άκανθος και Τορώνη).

Τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην ιταλική επικράτεια από τις ιταλικές διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων θα πραγματοποιηθεί παρουσία του ιταλού υπουργού Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ.Τασούλα.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Ο επαναπατρισμός των παραπάνω νομισμάτων, εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δυο κρατών, επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Αναδημοσίευση από www.tovima.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αυτή η είδηση συνιστά μια επιπλέον ακλόνητη απόδειξη των άρρηκτων δεσμών της μεταλλευτικής δραστηριότητας της βορειοανατολικής Χαλκιδικής με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής για περισσότερο από 25 αιώνες....

Μια πραγματικότητα που ωθεί τα υπουργεία πολιτισμού της Ιταλίας και της Ελλάδας να συνεργαστούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για τον επαναπατρισμό αυτών των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών, όπως χαρακτηρίζονται τα νομίσματα που προέρχονται από τις ευρύτερες περιοχές της Ιερισσού και της Τορώνης.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι ο επαναπατρισμός τους δε θα σημάνει το καταχώνιασμα τους στους αποθηκευτικούς χώρους κάποιου μουσείου, όπως δυστυχώς έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά την ανάδειξη και την έκθεση τους σε χώρους που τους αρμόζει με βάση την ιστορική και πολιτιστική αξία τους. 

Στο δικό μας το μυαλό δεν έρχεται τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τη δημιουργία ενός μουσείου μέσα στα όρια του δήμου μας στο οποίο θα εκτίθενται όλα τα ευρήματα αυτής της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. 

Σημασία δεν έχει βέβαια το τι σκεφτόμαστε εμείς, αλλά τι σκέφτονται και πως θα δράσουν από κοινού οι θεσμικοί φορείς (περιφέρεια, αντιπεριφέρεια, δήμος) αλλά και εξωθεσμικοί (πχ. πολιτιστικοί και μορφωτικοί σύλλογοι) σ' αυτήν την περίπτωση...

Για να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία επανασύνδεσης του παρόντος και του παρελθόντος σε αρχαιολογικό και πολιτιστικό επίπεδο και η ανάδειξη του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αμφίπολη, η περιοχή μας να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι επίσκεψης και περιήγησης στα εκατομμύρια επισκέπτες που θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Εξυπακούεται, πως αν προωθηθεί και υλοποιηθεί τελικά η κατασκευή ενός αρχαιολογικού-μεταλλευτικού μουσείου στην περιοχή μας, σε περίοπτη θέση θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα... δημιουργήματα της αποαναπτυξιακής "antigold" λογικής όπως πχ. τα μπλουζάκια, τα μπουφάν, οι κούπες και οι αναπτήρες "SOS Χαλκιδική".

Εννοείται πως αυτά τα... δημιουργήματα δεν έχουν κανένα ειδικό βάρος σε σχέση με τον πολιτισμό της ΒΑ Χαλκιδικής. Με την ιστορία όμως έχουν και πρέπει να τους δωθεί ο ανάλογος χώρος που τους αξίζει.
 


 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το κίνημα "SOS Xalkidiki" έχει περάσει στην ιστορία, αν ερμηνεύω σωστά τον υπαινιγμό σας.
Θα συμφωνήστε και εσείς μαζί μου όμως ότι από κίνημα κατάφερε να γίνει θεσμός.
Τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο θα κάνει μια μεγάλη συναυλία, που όπως και να το κάνουμε είναι πολιτιστικό γεγονός.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση προς @23 Σεπτεμβρίου 2014 - 2:14 μ.μ.

Ο πολιτισμός και όσα γεγονότα αφορούν την ανάδειξη στοιχείων πολιτισμού ενώνουν δε διχάζουν τις κοινωνίες, όπως αποπειρώνται για ευνόητους λόγους να κάνουν τα ηγετικά στελέχη του "συντονιστικού της Ιερισσού" μέσα απο τις εκδηλώσεις που διοργανώνει.

Κάνουν όμως αυτές οι εκδηλώσεις στη ρημαγμένη οικονομία της Ιερισσού λόγω της αναγκαστικής περιθωριοποίσης που έχουν επιβάλλει οι "antigold" και επειδή είναι καλό να βλέπουμε τη συνολική εικόνα θεωρούμε ότι το πρόσημο τέτοιων εκδηλώσεων είναι θετικό παρ' ότι δεν προάγεται κανένας πολιτισμός, ή κάτι άλλο παρεμφερές πλην των οικονομικών παραμέτρων.

Από την άλλη όμως είναι εξαιρετικά εξεζητημένο να περνάει από το μυαλό μας έστω και σαν αστεισμός ότι πχ. ένα μπλουζάκι SOS Χαλκιδική έχει η δύναται να αποκτήσει ποτέ ειδικό πολιτιστικό βάρος ανάλογο με τα ευρήματα - πολιτιστικά αγαθά που επαναπατρίζονται από την Ιταλία και ότι άλλο σχετίζεται και έχει πηγή αναφοράς τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχει θέμα ουτε καν σύγκρισης.

Άλλο πράγμα ο πολιτισμός και άλλο πράγμα η υποκουλτούρα.

Ανώνυμος είπε...

Πολίτες λέτε για εξωθεσμικούς φορείς που θα συμβάλλουν για την ανάδειξη του πολιτιστικής κληρονομιάς της ΒΑ Χαλκιδικής μαζί με την πολιτεία. Μήπως εννοείτε τον πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο της Μεγάλης Παναγίας που είναι στη Θεσσαλονίκη και που βάζει λεωφορείο με 8 ευρώ για να φέρει κόσμο στην Ιερισσό που έχει για πρόεδρο τη σύζυγο του κ. Μίχου;
Με τέτοιους συλλόγους θα αναδείξουμε τον πολιτισμό, τη μόρφωση και θα ξανάρθει η ενότητα στο δήμο;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @23 Σεπτεμβρίου 2014 - 4:02 μ.μ.

Υπάρχουν και άλλοι πολιτιστικοι σύλλογοι που τιμούν εις το ακέραιο τον τίτλο που φέρουν και παράγουν έργο πολιτιστικό και επιμορφωτικό.

Αν προσφέρεις πολιτισμό και επιμόρφωση η ενότητα στις ψυχές των ανθρώπων είναι φυσικό και ευτυχές επακόλουθο.

Αυτός ο πολιτιστικός σύλλογος που αναφέρεστε ίσως να αποτελεί μια ατυχή περίπτωση σε σχέση με τις βασικές επιδιώξεις που προκύπτουν από τον τίτλο του.