Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗ ΜΚΟ "CATAPA" ΠΗΓΑΝ... #SKOURIES ΚΑΙ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΗΣΙΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ!

Οι επαγγελματίες ακτιβιστές της Βελγικής ΜΚΟ "Catapa" επισκέφτηκαν τις... #skouries και διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια ότι δεν σχετίζονται με τις παραγωγικές Σκουριές.

Βέβαια, η επικοινωνιακή λογική και τακτική τους ουδόλως διαφέρει απ' αυτή που μας έχουν συνηθίσει οι ντόπιοι "antigold" ακτιβιστές, η οποία ως γνωστόν, συμπεριλαμβάνει ψεύδη, ανακρίβειες, υπερβολές, κινδυνολογίες και εσφαλμένα συμπεράσματα προς ευρεία ή εσωτερική κατανάλωση.

Ενδεικτικό αυτού που αναφέρουμε είναι η ανάρτηση που έκαναν στη σελίδα τους στο Facebook, στην οποία είναι "καρφιτσωμένη" μια φωτογραφία από την καταπληκτική ομολογουμένως παραλία του κάμπινγκ της Κομίτσας στα Ν. Ρόδα με τη σημείωση στα αγγλικά (ακολουθεί μετάφραση στα Ελληνικά): 

"Dear El Dorado Gold and Greek government, Are you realy sure you want to turn this Paradise, Chalkidiki, in a complete toxic dirty mess? Say NO to gold mining in Skouries!! SOS Chalkidiki!!"

("Αγαπητή  El Dorado Gold και Ελληνική κυβέρνηση, είστε σίγουρες ότι θέλετε να μετατρέψετε αυτό τον παράδεισο, τη Χαλκιδική, σε μια τοξική χαβούζα; Πείτε ΌΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές!! SOS Chalkidiki!!")

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την εν λόγω ΜΚΟ, που μ' αυτόν τον έστω έμμεσο τρόπο, προβάλει θετικά τον τόπο μας, κάτι που το αποφεύγουν συστηματικά σε ανάλογες αναφορές και δημοσιεύσεις τους οι ντόπιοι ακτιβιστές.

Επιπλέον, οφείλουμε να τους επισημάνουμε πως σε περίπτωση που δεν τους το επιτρέπει η επικοινωνιακή γραμμή τους ή δεν το πρόσεξαν, αυτή η παραλία απέχει σε ευθεία νοητή γραμμή 26,2 χιλιόμετρα από το μεταλλείο των Σκουριών
Αν επιχειρήσεις δε να πας απ΄αυτή την παραλία στο μεταλλείο και το αντίστροφο μέσω του οδικού δικτύου της περιοχής, η απόσταση αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα 52 χιλιόμετρα (πχ  μέσω Μ. Παναγίας, Πλανά, Γομάτι, Ιερισσός, Ν. Ρόδα). Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες μέρες και το antigoldgr.org επιβεβαίωσε σε βίντεο του αυτό που αναφέρουμε.

Επομένως, ματαιοπονούν και αδίκως ονειρεύονται ή προσδοκούν αυτή η παραλία να μετατραπεί σε "τοξική χαβούζα", όπως αναφέρουν. Οχι μόνο λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που υπάρχει αλλά και γιατί στη φιλοσοφία της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας κυριαρχεί η προστασία του περιβάλλοντος και η παράλληλη αποκατάσταση των σημείων εξόρυξης. 

Στοιχεία που είναι δεδομένα και η τοπική κοινωνία τα βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη.

Τώρα, σε περίπτωση που η αναπτυξιακή λογική των ακτιβιστών της "Catapa" συμβαδίζει η ταυτίζεται με τη λογική των εγχώριων "antigold" που προκρίνουν ως "πρέπουσα ανάπτυξη" την οικοπεδοποίηση και το real estate μέσα σε δασικές εκτάσεις θα τους συνιστούσαμε το εξής:

Αρχικά, ας συμβάλλουν στην εύρεση ενδιαφερόμενων αγοραστών για τις καταπληκτικές κατοικίες που έχουν χτιστεί ήδη στην περιοχή που επισκέφτηκαν (πχ την Κομίτσα) αλλά λόγω της κρίσης παραμένουν αρκετές απ' αυτές στα αζήτητα.

Τους θεωρούμε πολύ ικανούς, καθώς και δίκτυο έχουν και πολύ χρήμα κυκλοφορεί σ' αυτό το δίκτυο (έστω και από κρατικές επιχορηγήσεις) και οι εδώ συνεργάτες τους είναι θετικά διακείμενοι σε τέτοιες... επενδύσεις με χρήματα από το εξωτερικό και αντίστοιχους αγοραστές, ως αυθεντικοί εκφραστές της μεταπρατικής οικονομίας.

Αυτού του είδους τα κεφάλαια δεν τους απασχολεί από που έρχονται ή βγήκαν, αν είναι ή δεν είναι φορολογημένα και ούτω καθ' εξής. Η ασυλία είναι δεδομένη.

Αν μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κάποια κατασκευαστική εταιρεία από το Βέλγιο ή τις ευρύτερες "Κάτω Χώρες" για να χτίσει κατοικίες δίπλα στο κύμα ή μεσα στο δάσος να είναι σίγουροι πως η τωρινή δημοτική αρχή θα τους αναγορεύσει σε "επίτιμους δημότες".

Γι΄ αυτό ας μην το καθυστερούν... Το γοργόν και χάριν έχει...






3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από καλό του ο Πούτιν αποφάσισε την απαγόρευση ΜΚΟ εντός της Ρωσίας. Αυτές οι σκοτεινές ομάδες είναι η αιτία διάλυσης των κρατών εκ των έσω και ο πρόδρομος της παγκοσμιοποίησης.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλα ο κόσμος σ' όλα τα βόρεια χωριά ψάχνετε αν διοίκηση κάνει ο δήμος ή οι ΜΚΟ.
Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα.Ας το προσέξουν αυτό εκεί κάτω στην Ιερισσό.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον ψηφίσατε τον διορισμένο από το συντονιστικό Ιερισσού Μίχο εύλογο είναι ότι θα διοικήσει το συντονιστικό Ιερισσού. Ομόνοια θα έχετε αν κάνετε ότι σας λενε οι Ιερισσιώτες.