Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΡΩΣΟΙ, Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το φρένο στην εισροή Ρώσων τουριστών, που ξεκίνησε ήδη από το τρέχον έτος με μείωση των αφίξεων της τάξης του 10 15%, αναμένεται να παραμείνει… πατημένο και για το 2015. 
Φέτος η χρονιά θα κλείσει με κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσους, έναντι στόχευσης για 1,5 εκατομμύριο. 

Για το 2015, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις απρόβλεπτες εξελίξεις, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: η αισιόδοξη λέει πως τα νούμερα θα ανανήψουν στις αρχές του νέου έτους και η απαισιόδοξη ότι θα πέσουμε κάτω από το 1 εκατομμύριο αφίξεις , είπε στο Εθνος της Κυριακής ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Αλ. Λαμνίδης. 

Ο όμιλος Μουζενίδη, που διακινεί άνω του 30% του συνόλου των Ρώσων επισκεπτών της χώρας μας (φέτος έφερε κάτι λιγότερο από 400.000), τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας στενά τις τρελές ανακατατάξεις της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος. 

Αυτήν τη στιγμή είναι τα πάντα παγωμένα , επισήμανε ο γενικός διευθυντής του τουριστικού γραφείου του ομίλου, Γ. Μασμανίδης, ο οποίος βλέπει τις κρατήσεις να είναι μειωμένες σε ποσοστό 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα ξενοδοχεία πληρώνονται σε ευρώ, αλλά στη Ρωσία τα ποσά μετατρέπονται σε ρούβλι και αλλάζουν συνεχώς. Ολοι περιμένουν σταθεροποίηση πριν αποφασίσουν , προσέθεσε. 

Η Χαλκιδική, ένας από τους κυριότερους προορισμούς Ρώσων τουριστών, δέχτηκε το 2014 περίπου 170.000 επισκέπτες από τη χώρα αυτή, σε ποσοστό 10% λιγότερους από το 2013. Οι Ρώσοι βλέπουν τα τουριστικά πακέτα να κοστίζουν ως και διπλάσια από πέρυσι , ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γρ. Τάσιος. 

Επίσης τα 17 λουκέτα του 2014 έχουν αφήσει ένα κανόνι ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ στην οικονομία της περιοχής, το οποίο έχει χρεωθεί σε τοπικά πρακτορεία ενδιάμεσους που λειτουργούσαν ως εγγυητές. Τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις για να μοιραστεί η ζημιά.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 21-12-2014]

Αναδημοσίευση από www.ellinikoschrysos.gr