Τρίτη 26 Μαΐου 2015

"Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ" ΤΟΥ MOUNT ATHOS AREA KOUZINA 2015"

Αμμουλιανή
Η θάλασσα του Αριστοτέλη, της αρχαίας Ακάνθου και του Άθωνα αποτέλεσαν το κύριο θέμα της δεύτερης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area KOUZINA 2015, με τίτλο «Η Θαλασσινή Κουζίνα» (18 – 24.5.15). 

Πράγματι, τα 300 χιλ. ακτογραμμής της χερσονήσου αναδείχθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο μέσα από οργανωμένες γιορτές των λιμανιών, μαθήματα μαγειρικής και υπέροχα μενού, προβάλλοντας έτσι τα τοπικά θαλασσινά προϊόντα: τα μύδια, τα ψαρικά, τα όστρακα, τα μαλάκια, τα αστακοειδή.

Η εβδομάδα ξεκίνησε από την Ολυμπιάδα, όπου στο «restaurant Ακρογιάλι» ο Chef Κώστας Μουζάκης και η Λουλουδιά Αλεξιάδου προσέφεραν στο κοινό μενού τριών πιάτων, εμπνευσμένο από την ολόφρεσκη τοπική θαλασσοπαραγωγή και συνδυασμένο αρμονικά με ντόπια προϊόντα : φέτα Ολυμπιάδας, μέλι Αρναίας, ρύζι Στρυμώνα, φρούτα του δάσους και αριστοτελικά βότανα.

Μετά το μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής με θέμα «Μύδια Ολυμπιάδας με κοφτό μακαρονάκι», το οποίο το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Chef Κώστας Μουζάκης και ο Γιάννης Πετράκης από το «Peroquet» προσέφεραν στους συνδαιτημόνες εκλεκτά μεζεδοπιάτα, παντρεύοντας την ιταλική γαστρονομική κληρονομιά με τα τοπικά προϊόντα. 
Μύδια Ολυμπιάδας
Ακολούθως στο «Θάλασσα Espresso & Wine Bar» ο ίδιος chef και η Σουλτάνα Αναστασιάδου προετοίμασαν εξαιρετικό μενού τριών πιάτων, όπου η χρήση τοπικών τυριών και χορταρικών «έδεσαν» αρμονικά με τις θαλασσινές γεύσεις, ενώ οι φημισμένοι σπιτικοί λουκουμάδες απογείωσαν την αίσθηση!

Η γιορτή συνεχίσθηκε στην Αμμουλιανή, όπου τα μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και οι γαστρονομικές εκδηλώσεις της θάλασσας και της χαράς τίμησαν τα προϊόντα του αθωνικού κόλπου : πίτες φτιαγμένες από αρμυρίκια του Αιγαίου και ανοιξιάτικα χόρτα, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους παρέλασαν από τα γιορτινά τραπέζια των συνδαιτημόνων και συντρόφευσαν τα ολονύκτια γλέντια, τα οποία συγκέντρωσαν πλήθος επισκεπτών.

Ολυμπάδα
Η «θαλασσινή εβδομάδα» τελείωσε στο Στρατώνι. Εκεί η καθιερωμένη ψαρογιορτή σφράγισε τις εκδηλώσεις με ένα ατέλειωτο γλέντι προς τιμήν της Αριστοτελικής θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων Ιταλοί εκπρόσωποι Τύπου επισκέφθηκαν την περιοχή, εξερεύνησαν το Αριστοτελικό Βουνό, ακολούθησαν τμήματα του Αριστοτελικού Περιπάτου, περπάτησαν στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων, έριξαν δίχτυα και ψάρεψαν με τους ντόπιους, συνέλεξαν μύδια στις μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας και γεύθηκαν λαχταριστά πιάτα – ωδή στη θάλασσα που περιβάλλει την Αριστοτελική χερσόνησο. 

Στη συνέχεια, Έλληνες εκπρόσωποι Τύπου ανακάλυψαν την προαθωνική παράκτια ζώνη, επισκεπτόμενοι την Αμμουλιανή, το Στρατώνι, την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανούπολη και τις νησίδες Δρένια, ενώ ακολούθησαν τη θαλάσσια προσκυνηματική περιήγηση κατά μήκους της δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους.

Άλλες είκοσι δύο (22) γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου και δεκαοκτώ (18) τοπικοί chef, σε συνεργασία με πέντε (5) ευρωπαίους chef, αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης:

– Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
– Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
– Η μοναστηριακή κουζίνα,
– Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
– Η μεσογειακή κουζίνα.

Αναδημοσίευση από www.mountathosarea.org

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτές είναι οι ομορφιές της Χαλκιδικής που θέλει να μας στερήσει η el dorado.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπεις η Eldorado έκαψε 80000 στρέματα στην Κασσάνδρα και 50.000 στην Ουρανούπολη και το Όρος. Η Eldorado στήνεται στις πολεοδομίες για να κάνει την παραλία χωράφι και το δάσος κτήμα. Και φυσικά η Eldorado είναι αυτή που αντι για βιολογικούς σταθμούς φτιάχνει καφετιέρες. Και τέλος η Eldorado είναι αυτή που πετάει ελαιολύματα, σκουπίδια, μπάζα και άλλα στα ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα.
Μα πόσο άθλια είναι αυτη η Eldorado; Απορώ με την υπομονή μας. Εμείς οι τόσο άμεμπτοι πολίτες αυτης της γωνιάς της γης πώς αντέχουμε να κάνουν έτσι την Χαλκιδική μας;;;;

Ανώνυμος είπε...

26 Μαΐου 2015 - 8:47 μ.μ.

αυτό λέω κι εγώ, γιατί εσύ εθελοτυφλείς υπέρ της el dorado...!!!

Ανώνυμος είπε...

26 Μαΐου 2015 - 10:37 μ.μ.
Δεν εθελοτυφλώ. Αυτοσαρκάζομαι για το απερίγραπτο χάλι που μας οικοδόμησε το καρτέλ των εργολάβων που κάτι χαβαλέ τύποι εκτός από οικολόγοι παριστάνουν επάνω σ' αυτό το χάλι τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους αφ' υψηλού κριτές και επικριτές όλων των υπολοίπων κλάδων. Αυτοί καλά έκαναν. Εμείς τι κάνουμε; Κρύβουμε αυτό το χάλι κάτω από την Eldorado. To μείζον πρόβλημα της Χαλκιδικής δεν ήταν, δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει αυτό. Το πρόβλημα μας είναι ότι το τουριστικό μοντέλο μας έχει κοντινλη ημερομηνία λήξης.

Ανώνυμος είπε...

26 Μαΐου 2015 - 11:24 μ.μ.

αυτό το τουριστικό μοντέλο που επικρίνεις και αναθεματίζεις, είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Με πολλά δις κέρδη για τους επαγγελματίες σε όλη την επικράτεια αλλά και για τον κρατικό κορβανά.
Συγκριτικά λοιπόν, τα κέρδη που θα έχει το κράτος από την λειτουργία της el dorado και από τον τουρισμό, τα κέρδη από τον τουρισμό θα είναι πολλαπλάσια.
Στο όνομα του κέρδους μια συγκεκριμένης ξένης εταιρείας δεν πρέπει να καταστραφεί η βαριά αυτή βιομηχανία της Χαλκιδικής αλλά ούτε και το περιβάλλον που αυτό είναι ο πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Αν θες μπορούμε να μπούμε και σε μια πιο απόλυτη γλώσσα για την σύγκριση, που αυτή είναι η γλώσσα των αριθμών, για να είναι πιο συγκεκριμένη και η κουβέντα.
καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

27 Μαίου 11:58ΜΜ
Όλα όσα ισχυρίζεσαι εσύ για τα μεταλλεία είναι στη σφαίρα της νοσηρής φαντασίας. Όλα όσα ισχυρίζεται ο 26 Μαίου 11:24ΜΜ είναι η νοσηρή πραγματικότητα που τη ζούμε και δεν κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε. Η μεταλλευτική σε σ΄χεση με το περιββάλλον εξελίσσεται διαρκώς προς το καλυτερο. Ο τουρισμός προς το χειρότερο. Μπρος στο κέρδος τα περιβαλλοντικά ζητήματα πάνε περίπατο.