Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΧΡΥΣΟΥ& ΧΑΛΚΟΥ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ

του Τζεφέρη Πέτρου] [by Tzeferis Petros]

Στο θέμα των επενδυτικών σχεδίων  της ΒΑ Χαλκιδικής, του Περάματος Θράκης και των Σαπών Ροδόπης, εντός του 2013-2014, είχαμε τις ακόλουθες εξελίξεις: 

(α) Κοιτάσματα ΒΑ Χαλκιδικής. Μετά την απόρριψη από το ΣτΕ (εντός του 2013) των αιτήσεων αναστολής και ακύρωσης της ΑΕΠΟ για την αξιοποίηση του πορφυρικού κοιτάσματος χαλκού/χρυσού των Σκουριών Χαλκιδικής και του κοιτάσματος μεικτών θειούχων της Ολυμπιάδας, άρχισαν εργασίες υλοποίησης των μελετών, προπαρασκευαστικά έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου Σκουριών, εργασίες κατασκευής του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών) καθώς και όλες οι βοηθητικές επιφανειακές εγκαταστάσεις. 

Η πρόβλεψη είναι, το μετάλλευμα των Σκουριών, να εμπλουτίζεται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών και στη συνέχεια να μεταφέρεται στον Μαδέμ Λάκκο. Επίσης, ξεκίνησε η διάνοιξη της σήραγγας που θα συνδέει το µεταλλευτικό κέντρο του Μαδέµ Λάκκου (και το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού που προβλέπεται εκεί) µε την υπόγεια εκµετάλλευση της Ολυµπιάδας, στο πλαίσιο ενός ενιαίου επενδυτικού σχεδίου που συμπεριλαμβάνει Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι. 


Στο ενιαίο σχέδιο τα υφιστάμενα εργοστάσια εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι καταργούνται, αποκαθίστανται και αποδίδονται προς αξιοποίηση. Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας και στις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Στρατώνι) ανήλθε για το 2014 σε 420,6 εκατ. € 

Το κοίτασµα χαλκού/χρυσού των Σκουριών αποτελείται από 150 εκ. τόνους µεταλλεύµατος µε μέση περιεκτικότητα 0,8 γρ./τον. χρυσό και 0,56 % χαλκό ενώ εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος 800μ. 

Η πρόβλεψη είναι για την παραγωγή συμπυκνώματος χαλκού-χρυσού κι εν συνεχεία καθαρού χαλκού και χρυσού (30.000 τόνοι χαλκού/έτος και 140.000 ουγκιές χρυσού/έτος για τα πρώτα 7 έτη επιφανειακής εκμετάλλευσης και 22.000 τόνοι χαλκού/έτος και 100.000 ουγκιές χρυσού/έτος, για τα επόμενα μέχρι τα 30 έτη υπόγειας εκμετάλλευσης), σύμφωνα με τις μελέτες αξιοποίησης του κοιτάσματος κι εφόσον φυσικά λειτουργήσει εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργίας χαλκού. 

Η πρώτη φάση–επιφανειακή, υπολογίζεται σε διάρκεια 7 χρόνια, ενώ η δεύτερη φάση - υπόγεια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η απόληψη του μεγαλύτερου μέρους του κοιτάσματος (των 2/3), υπολογίζεται σε διάρκεια 21 χρόνια.


(β) για το έργο στο Πέραμα, δεν υπήρχε ουσιαστική εξέλιξη, τα μεταλλευτικό έργο συνεχίζει να βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι υποβλήθηκε η ΜΠΕ στις αρχές του 2012, από την «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» (θυγατρική της Εldorado Gold Corporation), η οποία σημειωτέον προέβλεπε την επεξεργασία χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης. 

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, ολοκληρώθηκε η σύνταξη του σχεδίου ΑΕΠΟ από την Επιτροπή Έργων Χρυσού και την τ. ΕΥΠΕ και προωθήθηκε αρμοδίως στον Υπουργό ΠΕΚΑ προς υπογραφή. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.4014/2011, ο Υπ.ΠΕΚΑ ζήτησε τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΠΑ (Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) επί της ΜΠΕ του Έργου η οποία και συζητήθηκε στην από 27/02/2013 συνεδρίαση του ΚΕΣΠΑ και ελήφθη ομοίως η υπ΄αριθμ. 11/27.02.2013 ομόφωνη θετική γνωμοδότησή του. Παράλληλα το έργο εντάχθηκε από τον Ιούνιο του 2012 στη διαδικασία για την επιτάχυνση υλοποίησης επενδύσεων (fast track). 

Κατά την διάρκεια του 2014, η εταιρεία συνέχισε τις γεωλογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της  Παραχώρησης Μεταλλείων  54 με λεπτομερή γεωλογική χαρτογράφηση, συλλογή δειγμάτων πετρωμάτων για χημική ανάλυση και εξέταση των χαρακτηριστικών εξαλλοιώσεων με την χρήση της φασματομετρίας (Terraspec). Η ετήσια συνολική δαπάνη της μέσα στο 2014 ανήλθε στο ποσό των 2.9 εκατ. €

Σύμφωνα με την μελέτη σκοπιμότητας του έργου Χρυσού Περάματος στη Θράκη, το κεφάλαιο επένδυσης είναι 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας εκτιμάται ότι θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 187 εκατ. €. Εκτιμάται ότι οι περιεχόμενες μεταλλικές αξίες στα τελικά προϊόντα, ανέρχονται σε 560 χιλ. ουγκιές χρυσού, 257 χιλ. ουγκιές αργύρου και 3.250 τον. χαλκού. Προβλέπονται 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες. Τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε 660 εκατ. €. (οι υπολογισμοί έγιναν µε τιμή χρυσού 1200 δολάρια ανά ουγκιά). 

(γ) Σάπες. Εντός του 2013, η Eldorado Gold Corporation προέβη στην εξαγορά του 100% της Glory Resources στην οποία ανήκε η Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ και το έργο χρυσού στην περιοχή Σάπες του νομού ΠΕ Ροδόπης. Το έργο βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ από το Πέραμα, όπου είναι το έργο (β) της Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ, ενώ η υποβληθείσα ΜΠΕ του έργου (από το Δεκέμβριο 2012, ΕΥΠΕ 203951/20.12.2012) δεν έχει ακόμη ούτε εγκριθεί, ούτε απορριφθεί, συγκεκριμένα αναμένεται η εκκίνηση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης στο πλαίσιο αξιολόγησης της ΜΠΕ.

Επιπλέον, εντός του 2013, η Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ υπέβαλε ΜΠΕ που αφορά πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων για την πληρέστερη γεωλογική και κοιτασματολογική διερεύνηση του όλου χώρου του ΔΜΧ Ε5 και συγκεκριμένα για τον εντοπισμό και αξιολόγηση των κοιτασμάτων χρυσού της Οχιάς και του Αγ. Δημητρίου, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί μέχρι σήμερα. 

Με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες και μελέτες, προκύπτει ότι τα κοιτάσματα της Οχιάς και του Αγ. Δημητρίου, έχουν αποθέματα της τάξης των 474 χιλ. χρυσού, 250 χιλ. ουγκιών αργύρου και 3 χιλ. τον. χαλκού. Ας σημειωθεί ότι ο φάκελλος της ΜΠΕ αυτής στάλθηκε για γνωμοδότηση στο ΚΕΣΠΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) του ΥΠΕΚΑ από όπου προέκυψε η ομόφωνη θετική γνωμοδότηση.

Κατά την διάρκεια του έτους 2014, η εταιρεία συνέχισε τις γεωλογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου (ΔΜΧ) Ε5, ενώ έγιναν αναλύσεις με την χρήση της φασματοσκοπίας (Terraspec), καθώς και μετρήσεις  μαγνητικής επιδεικτικότητας  (mag-sus). Εντός του 2014 έχουν δαπανηθεί συνολικά τόσο για το Συμβόλαιο Μίσθωσης του ΔΜΧ Ε5 με το Ελληνικό Δημόσιο όσο και για το Μεταλλείο Σαπών το ποσό των 815.2 χιλ. €.

Αναδημοσίευση από www.oryktosploutos.net