Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

OUTOTEC: "ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΚΗ"


Ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της εταιρείας Outotec, καθηγητής Ιλκα Β. Κόγιο, βρέθηκε στην Αθήνα για να καταθέσει στο ΣτΕ, στο πλαίσιο της προσφυγής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη.

Απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που απασχόλησαν με αφορμή την απόφαση Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, δίνει ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξα της εταιρείας Outotec, καθηγητής Ιλκα Β. Κόγιο, που βρέθηκε στην Αθήνα για να καταθέσει στο ΣτΕ, στο πλαίσιο της προσφυγής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη. 

Η φινλανδική εταιρεία Outotec έχει πραγματοποιήσει τις επίμαχες δοκιμές σε ημιβιομηχανική κλίμακα στο ερευνητικό της κέντρο στο Pori για να αποδείξει ότι η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσει n «Ελληνικός Χρυσός» για την ανάκτηση του χρυσού στην Ολυμπιάδα μπορεί να εξουδετερώσει το αρσενικό που είναι επιβλαβές για το περιβάλλον χωρίς τη χρήση κυανίου.

Πρόκειται για τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting), η πρώτη εφαρμογή της οποίας έγινε το 1949 στο εργοστάσιο χαλκού Hargavalta της Φινλανδίας και η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Βουλγαρία

«Ο σκοπός των δοκιμών που κληθήκαμε να κάνουμε στο ερευνητικό μας κέντρο στο Pori, όπου απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό 150 ατόμων, ήταν να αποδείξουμε ότι n μέθοδος του Flash Smelting μπορεί να λειτουργήσει στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας βάσει των περιβαλλοντικών προδιαγραφών της Ελλάδας και της Ε.Ε. Πώς δηλαδή θα επεξεργαστούμε το αρσενικό και πώς θα το εξουδετερώσουμε», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κόγιο. Το πιο σημαντικό -τονίζει- είναι ο καθαρισμός των αερίων από το αρσενικό, καθώς περίπου το 95% αυτού πάει στα αέρια. Το δεύτερο σημαντικό είναι η διαχείριση του νερού.

«Εμείς, γνωρίζοντας τους αυστηρούς κανόνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προσθέσαμε ένα επιπλέον στάδιο επεξεργασίας που εξουδετερώνει και τα όποια υπολείμματα αρσενικού έχουν ξεφύγει από την αέρια φάση και έχουν μεταφερθεί στα ύδατα»

Για τις δοκιμές, όπως μας εξηγεί, μεταφέρθηκαν στο Pori 20 τόνοι συμπυκνώματος από την Ολυμπιάδα και χαλκός από την Αργεντινή που είναι παρόμοιας ορυκτολογικής συμπύκνωσης με αυτή των Σκουριών. Το δείγμα του χαλκού δεν έχει σημασία -τονίζει ο ίδιος- γιατί χρησιμοποιείται σαν καταλύτης στο συμπύκνωμα που θα δώσει τον χρυσό. 

Ο κ. Κόγιο είναι απόλυτος όταν αναφέρεται στις περιβαλλοντικές παραμέτρους της τεχνολογίας της εταιρείας του. Είναι εξάλλου η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που κατέχει την τεχνολογία Flash Smelting, την οποία διαρκώς εξελίσσει έχοντας κατοχυρώσει μέχρι σήμερα 700 οικογένειες πατεντών και περίπου 7.000 πατέντες. «Μπορούμε να εγγυηθούμε απολύτως την εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να σας πω ότι η μεταλλουργία χαλκού της Aurudis στο Αμβούργο, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης». 

Η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις δοκιμές που έγιναν στο Pori, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιλκα Β. Κόγιο που εργάζεται στην Outotec από το 1987. Οι δοκιμές διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και κόστισαν περίπου 1,4 εκατ. ευρώ

Το ερώτημα γιατί να γίνουν στη Φινλανδία και όχι εδώ και αν οι μη επιτόπου δοκιμές αλλάζουν τα δεδομένα της εφαρμοσιμότητας της μεθόδου, όπως υποστηρίζει ο τέως υπουργός ΠΑΠΕΝ Παν. Σκουρλέτης, ο συνομιλητής μας τονίζει: «Για να γίνουν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατασκευαστεί εργοστάσιο που θα κόστιζε περί τα 20 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού θα έπρεπε να μεταφέρουμε από τη Φινλανδία ειδικό επιστημονικό προσωπικό περίπου 50 ατόμων που απασχολήθηκαν στις δοκιμές για τα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας. Να γίνουν όλα αυτά για ποιο λόγο; Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δεν διαφοροποιούνται τα αποτελέσματα. Συμπυκνώματα με υψηλά επίπεδα αρσενικού όπως στην Ολυμπιάδα υπάρχουν σε μεταλλουργίες στη Σουηδία και στις Φιλιππίνες, όπου επίσης χρησιμοποιείται η τεχνολογία της Outotec».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στην Ελλάδα για τη νέα μονάδα στην Ολυμπιάδα, ο κ. Κόγιο τονίζει: «Εμείς δεν τα βλέπουμε ως προβλήματα, αλλά ως προκλήσεις…».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/09/2015, της Χρύσας Λιάγγου

Αναδημοσίευση από www.ellinikoschrysos.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Από την μία υπάρχει ένα διεθνές αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο ερευνητικό κέντρο (Outotec) εκπροσωπούμενο από κορυφαίους επιστήμονες του είδους και από την άλλη ένας κρατικοδίαιτος ομότιμος καθηγητής συγκεκριμένης εμβέλειας συνεπικουρούμενος από έναν συνταξιούχο παρατηρητή. Το μείγμα γίνεται εκρηκτικό όταν ενσυνείδητα αναμειγνύονται οι πολιτικές διαφορές συμπαρασύροντας πολίτες για κομματικούς σκοπούς. Το αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει με επιστημονικές διαφορές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί επανειλημμένως σε όλα τα επίπεδα, αλλά με την ακούσια έξοδο χιλιάδων εργαζομένων στην ανεργία για εξυπηρέτηση ανειλημμένων προεκλογικών υποσχέσεων. Τι να πει κανείς, στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

ΟΒΕΛΙΞ ®