Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

#SKOURIES: ΑΣ ΜΗΝ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Φωτογραφία από την ενημερωτική δράση γυναικών των Μαδεμοχωρίων
το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Ευθυμίου, μέλος του συντονιστικού της Ιερισσού  μίλησε στο Ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» για την απόφαση του ΣτΕ που ανέστειλε την απόφαση Σκουρλέτη για παύση των εργασιών της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές.

«Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αλλά στοιχειώδους εφαρμογής της νομιμότητας» είπε ο Κώστας Ευθυμίου, υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης δεν έβγαλε μια απόφαση επειδή απλώς δεν του αρέσει ο "Ελληνικός Χρυσός", αλλά επειδή δεν εφαρμόζονται οι όροι που προβλέπουν οι νόμοι του κράτους.

«Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, είναι καταστροφική για την οικονομία μας, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και δεν τη θέλουμε» τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Δύο μόνο παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε. Η 1η παρατήρηση έχει να κάνει με τη χρήση και την ερμηνεία του νόμου από τους πολέμιους της μεταλλευτικής και οι οποίοι είναι γνωστό, ότι όποτε τους συμφέρει θέλουν την εφαρμογή του νόμου και όποτε δεν τους συμφέρει πάνε με το... πνεύμα του νόμου, διασταλτικά. Κάποιες φορές νόμος είναι απλά αυτό που νομίζουν εκείνοι...

Το ΣτΕ για παράδειγμα έχει γίνει η πετριά τους. Επειδή έχει απορρίψει όλες τις προσφυγές τους, για εκείνους δεν υπάρχει ΣτΕ, αν και έχουν προσφύγει  σ' αυτό 11 φορές.

Επίσης δεν υπάρχουν για εκείνους και νόμοι του κράτους όταν πολύ  απλά δεν τους είναι αρεστή η εφαρμογή τους και μιλάνε αυτοί οι άνθρωποι από πάνω για στοιχειώδη εφαρμογή της νομιμότητας. Είναι ανέκδοτο πλέον!

Η 2η παρατήρηση έχει να κάνει με τη χρήση του α' πληθυντικού από το μέλος του συντονιστικού στη φράση: "αυτή την ανάπτυξη δεν τη θέλουμε".

Είναι απολύτως σεβαστό το να μην θέλουν κάποιοι τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδικής έχοντας πειστεί για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, πως δεν είναι καλή, ωφέλιμη κλπ. Να μιλάνε όμως για εκείνους. Να μην παριστάνουν τους εκπροσώπους του συνόλου της κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής.

Γιατί από ένα σημείο και πέρα αυτό το δικαίωμα τους έχει χάσει τον σεβασμό και την αναγνώριση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, όταν χρησιμοποιούν βία και ιδεολογική τρομοκρατία για να επιβληθούν. 

Όταν δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα άλλων κοινωνικών ομάδων για εργασία  και στέλνονται "ομάδες" άσκησης ψυχολογικής και σωματικής βίας στο χώρο εργασίας τους και όταν στο τέλος δεν διαβάζονται σωστά τα μηνύματα που στέλνει ο λαός της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από τις 3 τελευταίες εκλογικές διαδικασίες. Πράγματα που έχουν συμβεί κατά κόρον και μόνο από την μεριά των "antigold".

Μάλιστα τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν κόλαφος στην κυριολεξία για τους ντόπιους "antigold" που στην πλειοψηφία τους ή ήταν ή έγιναν τώρα τελευταία κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και είδαν στο  Δήμο Αριστοτέλη το κόμμα τους να παίρνει ποσοστό 31,7 %  και τη ΝΔ 40,6%.

Στα Μαδεμοχώρια, τα χωριά που έπληξε άμεσα η απόφαση Σκουρλέτη μια μέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μεγαλύτερη. 50,06% η ΝΔ έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχνούν ή θέλουν να να ξεχάσουν τον μεγάλο αγώνα που έδωσε η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής μετά την απόφαση Σκουρλέτη και συνεχίζει να τον δίνει όπως απέδειξαν οι γυναίκες των Μαδεμοχωρίων το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Επομένως, μήπως θα έπρεπε τα ηγετικά στελέχη των πολέμιων της μεταλλευτικής δραστηριότητας να σταματήσουν να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν επιλεκτικά, αλλά να κάνουν ουσιαστικές κινήσεις προς την επαναφορά της κοινωνικής ενότητας που μας υποσχέθηκε και ο δημοτικός υποψήφιος τους πριν εκλεγεί και παραιτηθεί στη συνέχεια;

Δεν πρέπει κάποια στιγμή οι προεκλογικές δεσμεύσεις του #skouries να υλοποιηθούν στην πράξη;