Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΠΕΝ" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ως μια "καλή ευκαιρία εκκίνησης τεχνικού διαλόγου με την πολιτεία" χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της "Ελληνικός Χρυσός" Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος τις διευκρινήσεις που ζήτησε το ΥΠΑΠΕΝ από την εταιρεία για τα έργα που είναι να γίνουν την προσεχή 7ετία στο μεταλλευτικό κέντρο του Μάντεμ Λάκκου.

Ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για το ζήτημα των συμπερασμάτων των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

"ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΑΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ…"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να σταματήσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Β Α. Χαλκιδικής, τονίστηκε από φορείς και παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γιώργος για την ειρήνευση στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη στην οποία δεν συμμετείχαν αν και κλήθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός, τα σωματεία εργαζομένων της (εκπρόσωποι τους υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στην Αθήνα), αλλά ούτε και εκπρόσωποι του κινήματος SOS Χαλκιδική.[…].

Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Μίχος, οι τέσσερις αντιδήμαρχοι του και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Ζουμπάς, ο πρόεδρος του ΕΚΧ, ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: "ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΟ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"

«Σε σχέση με την σύσκεψη που οργανώθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητάς Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα την ειρήνευση στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, διευκρινίζεται ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έλαβε επισήμως καμία πρόσκληση ή ειδοποίηση για συμμετοχή σε αυτήν.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΠΕΝ

«Στις 22/12/2014 η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε, ως όφειλε, εγκαίρως δυο προσαρτήματα για την έγκριση των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.

Στις 24/04/2015 η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε στο ΣτΕ, για την μη έγκριση εγκαίρως των ως άνω δύο προσαρτημάτων.

TΟ ΥΠΑΠΕΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Μετά το όχι και τόσο αποδοτικό “antigold” φροντιστήριο που έκανε για τις Σκουριές, το ΥΠΑΠΕΝ αποφάσισε να ασχοληθεί και μ’ ένα ακόμη πολύ σημαντικό σκέλος της μεταλλευτικής επένδυσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη ΒΑ Χαλκιδική.

Αποφάσισε με μια χρονική καθυστέρηση περίπου 4 μηνών να ασχοληθεί και με τα έργα που είναι να γίνουν μέσα στην προσεχή επταετία στο Μάντεμ Λάκκο.

Αυτά τα έργα αφορούν τη μεταλλουργία χαλκού χρυσού και το εργοστάσιο εμπλουτισμού για τα οποία ζητάει διευκρινίσεις από την Ελληνικός Χρυσός, καθώς προφανώς και ευλόγως  οι «εισηγήσεις» που έλαβε από το «παρατηρητήριο» δεν στάθηκαν αρκετές.

Σύμφωνα με το υπουργείο η εταιρεία υποχρεούται να δώσει τις διευκρινίσεις που της ζητήθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

"ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΤΟ ΣτΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ένα νέο δεδομένο έρχεται να προστεθεί στην πολύ κακή άποψη που έχουν σχηματίσει οι πολέμιοι της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, που δεν είναι άλλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό το νέο δεδομένο θέλει το ΣτΕ να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέλος του συντονιστικού της Ιερισσού στην εκπομπή "Άκου να δείς" της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΥΠΑΠΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Διευκρινίσεις για τις τεχνικές μελέτες που έχει υποβάλει προς έγκριση στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης η Ελληνικός Χρυσός και αφορούν το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο ζητά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΑΠΕΝ με επιστολές προς την εταιρεία ζητά τη συμπλήρωση, τη διόρθωση και την επανυποβολή των προσαρτημάτων τεχνικών μελετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστολές Λαφαζάνη έρχονται περίπου μία εβδομάδα μετά την προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ κατά του ΥΠΑΠΕΝ, “επειδή η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προέβη έγκαιρα στην έγκριση της τεχνική μελέτης νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου”.

ΤΟ... ΣτΕ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του Γιάννη Μίχου στη Super tv και το δημοσιογράφο Κωσταντίνο Γλύκο μπορεί να μην καταλάβαμε επακριβώς τους λόγους παραίτησης του από το δημαρχιακό θώκο, καταλάβαμε όμως γιατί επί των ημερών του η προεκλογική δέσμευση του για επαναφορά της κοινωνικής συμφιλίωσης έμεινε στα λόγια.

Κατά την ερμηνεία που έδωσε ο κ. Μίχος για την "ενότητα", "ενότητα" δε σημαίνει να συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας."Ενότητα" σημαίνει να δείχνουμε σεβασμό στους θεσμούς, οι οποίοι καλούνται να δώσουν λύση στις όποιες διαφορές μας. 

Γι' αυτό άλλωστε και ο ίδιος έδωσε συμβολικά το παρόν, όπως είπε, στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη στην συζήτηση της προσφυγής που κατέθεσε μερίδα κατοίκων του δήμου εναντίον της μεταλλευτικής επένδυσης στο ΣτΕ.

"ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη

Μετά την ομολογουμένως συγκλονιστική παρουσία των 5.000 και πλέον εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής και ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμη συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον της παραγωγικής δραστηριότητας, είναι ίσως απαραίτητο για άλλη μια φορά να θυμίσει κάποιος το βασικό περιεχόμενο, χαρακτηριστικά και στόχους της επιχειρηματικής προσπάθειας που γίνεται.

Στην ΒΑ Χαλκιδική βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη «εν δυνάμει» μεταλλευτική επένδυση στην Ελλάδα, και μια από τις σπουδαιότερες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Στόχος της η συνολική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και του κοιτασματολογικού δυναμικού της περιοχής. 

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 28 Απρίλη, με αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας και Επιφανείας «Αγία Βαρβάρα», στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την κατάσταση στην περιοχή, τις προτάσεις και τις θέσεις των σωματείων τους για την εξασφάλιση της δουλειάς τους, για τις τραγικές ελλείψεις στην περιοχή στον τομέα της Υγείας, στις υπηρεσίες ελέγχου του ΙΚΑ για την Υγιεινή και Ασφάλεια και για τις μεγάλες ανατροπές, από τα μνημόνια και τους νόμους των κυβερνήσεων, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

"ΘΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΠΕΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ?"

Το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1449/2015 απόφασή του έκρινε ότι με μη νόμιμη αιτιολογία απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας το αίτημα της «Ελληνικός Χρυσός» για «την έγκριση παρέκκλισης» κατασκευής εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές.

Το ΣΤΕ αποφάνθηκε ότι για την ανέγερση βιομηχανικών μονάδων και άλλων υποστηρικτικών της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται μέσα στην μεταλλευτική παραχώρηση (όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση η μονάδα εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων) δεν ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ούτε και το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 «περί ελάχιστου προσώπου γηπέδου επί κοινοχρήστου δρόμου», αλλά αποκλειστικά η σχετική διάταξη του Μεταλλευτικού Κώδικα (άρθρο 161 παράγραφος 2). 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΑΠΕΝ

«Για να μάθουμε τι εμποδίζει τον έλεγχο των αδειών και μας κρατά σε ομηρία, αναγκαζόμαστε σήμερα να κάνουμε εξώδικο προς το ΥΠΑΠΕΝ»

Χαλκιδική 28 Απριλίου 2015,

Το τελευταίο διάστημα χωρίς λόγο και αφορμή κινδυνεύουμε να χάσουμε την δουλειά μας, απλά και μόνο γιατί στην Ελλάδα του 2015 μια εταιρεία και δυο Υπουργοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Σε λίγες βδομάδες:
  • Ανακαλέστηκαν άδειες, ΠΑΡΑΝΟΜΑ και παρά το γεγονός ότι οι Υπουργοί και η δημοσία διοίκηση προσυπογράφουν την απόλυτη νομιμότητα
  • Σταμάτησαν οι υλοτομικές εργασίες με 55 οικογένειες άνεργες, χωρίς αιτιολόγηση
  • Βγήκαμε στους δρόμους, φοβούμενοι βάσει των παραπάνω για την δουλειά μας και αντί απαντήσεων λάβαμε βολές
  • Ζητώντας απαντήσεις, ακούσαμε τον πλέον αρμόδιο Γιάννη Τσιρώνη και τους ισχυρισμούς του για κωλυσιεργία από την εταιρεία στην ενημέρωση του Υπουργείου και προβήκαμε σε εξώδικο κατά της εταιρείας

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΧΑΘΗΚΑΝ 3 ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο δελτίο ειδήσεων του "Bee Channel" ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σχολίασε την απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ, η οποία έκρινε απόλυτα νόμιμη την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος εκτός από τη δικαίωση των θέσεων και των ενεργειών της εταιρείας, έκανε λόγο για την απώλεια τριών πολύτιμων χρόνων, αναφερόμενος στην απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης) με την οποία είχε απορριφθεί το αίτημα της εταιρείας σχετικά με «την έγκριση παρέκκλισης» κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων της.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΣτΕ: "ΝΟΜΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"

Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η παρέκκλιση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Με αυτό το σκεπτικό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της εταιρείας για να προχωρήσει η κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στην θέση Σκουριές του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Με βάση την απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, τινάζεται πλέον στον αέρα η απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης) με την οποία είχε απορριφθεί το αίτημα της εταιρείας σχετικά με «την έγκριση παρέκκλισης» κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων της.

"ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Tο "Bee Channel" πρόβαλε την Κυριακή το βράδυ μια έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με θέμα τι άλλο απ' αυτό που απασχολεί  όσο τίποτα άλλο στην κυριολεξία τη ΒΑ Χαλκιδική και δεν είναι άλλο από τα μεταλλεία της και τα "νομικά όπλα" που αναζητούν απεγνωσμένα κάποιοι οικολογούντες και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να τα κλείσουν.

Στην εκπομπή ήταν προσκεκλημένοι ο διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός" Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου Νίκος Ζαγοράκης και ο γ.γραμματέας του συλλόγου επιστημόνων της "Ελληνικός Χρυσός" Βασίλης Βασιλειάδης.

"ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη βορειανατολική Χαλκιδική, σχετικά με την επένδυση των μεταλλείων στις Σκουριές, καθώς και η αλλεπάλληλη τρομοκρατία από τους αντιδρώντες στους εργαζομένους και κατ’ επέκταση κατοίκους των Μαντεμοχωρίων , οδήγησαν στην παραίτηση του δημάρχου Αριστοτέλη, Ιωάννη Μίχου.

Το περιμέναμε, λένε οι κάτοικοι της φλεγόμενης βορειοανατολικής Χαλκιδικής και εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του δημάρχου Αριστοτέλη, Ιωάννη Μίχου, ήταν θέμα χρόνου εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν. 

"ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΕΝΩ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΡΑΖΕΙ"

Μετά την εντυπωσιακή κάθοδο και τις μαχητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, οι μεταλλωρύχοι της ΒΑ Χαλκιδικής προγραμματίζουν μόνιμη εγκατάσταση τους στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες εξ αυτών σχεδιάζουν να… κατασκηνώσουν τις επόμενες μέρες στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στο κτίριο της Βουλής, αλλά και στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Αν παρ’ όλα αυτά θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση επιμείνει στις, κατ’ εκείνους, μεθοδεύσεις για το κλείσιμο της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές, τότε, όπως έχουν διακηρύξει, δεν θα διστάσουν να κλειστούν με τις οικογένειές τους στις στοές των μεταλλείων…

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

"ΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ"

Τα κοιτάσματα πορφυρικού τύπου συμπεριλαμβάνονται στα πολυμεταλλικά μεικτά θειούχα κοιτάσματα και αποτελούν  πηγές χαλκού ή και χρυσού ή και μολυβδαινίου. 

Διαφοροποιούνται κοιτασματολογικά τόσο από επιθερμικά κοιτάσματα χαλκού που οφείλονται στην κυκλοφορία θερμών μεταλλοφόρων ρευστών (υδροθερμικά ρευστά) τα οποία μεταναστεύουν μέσα από βαθιά ρήγματα προς την επιφάνεια και συνήθως κρυσταλλώνονται υπεράνω των πορφυρικών συστημάτων, όσο και από τα κατεξοχήν συμπαγή θειούχα μεταλλεύματα μολύβδου, ψευδαργύρου (πχ. γαληνίτη, σφαλερίτη, σιδηροπυρίτη στην Χαλκιδική ή στο Λαύριο).

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΠΕΝ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στη δημοσιότητα παρέδωσε η Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και κατεργασία χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική την αλληλογραφία που έχει ανταλλάξει με το υπουργείο Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την διαδικασία ελέγχου νομιμότητας της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές και τις υλοτομικές εργασίες.

Αφορμή υπήρξαν τα όσα φαίνεται να έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γ. Τσιρώνης προς τους εργαζομένους, ότι η εταιρεία «κωλυσιεργεί να απαντήσει σε πολυσέλιδα αιτήματα διευκρινίσεων τεχνικού χαρακτήρα σε σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων της νομοθεσίας, τα οποία μάλιστα έχουν σταλεί προ αρκετού καιρού καθώς και την πλήρη απουσία πολεοδομικής μελέτης».

ΠΟΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ?

Η επιστολή παραίτησης του Γιάννη Μίχου επιβεβαίωσε όσα αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας που τον ήθελε να μην μπορεί να κουβαλήσει ταυτόχρονα τα απαιτητικά φορτία των επαγγελματικών - επιχειρηματικών υποχρεώσεων του με τις σοβαρές υποθέσεις που τρέχουν στο δήμο.

Παρ’ όλα αυτά, πάρα πολλοί κάτοικοι στα βόρεια χωριά του δήμου (Μαδεμοχώρια) καταθέτοντας την άποψη τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δείχνουν να μην πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος παραίτησης του. 

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΜΙΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

"Προσωπικές και επαγγελματικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με οδηγούν για το καλό του τόπου και της παράταξης, να κάνω έγκαιρα ένα βήμα πίσω, ανοίγοντας τη διαδικασία διαδοχής μου στο Δήμο Αριστοτέλη.

Παραμένω πιστός στις αξίες που γέννησαν το «Κίνημα Ανάπτυξης», την ενότητα, τη δημιουργία και το δίκαιο αγώνα για να μην μετατραπεί η περιοχή μας σε τόπο βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΑΠΕΝ: "ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ?"

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

«Απαιτούμε να μάθουμε ΤΩΡΑ γιατί δεν ελέγχονται οι άδειες: τι εκκρεμεί, τι λείπει και από ποιόν. Δεν θα ανεχτούμε να μείνουμε άνεργοι λόγω ΜΗ …ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ»

Χαλκιδική 24 Απριλίου 2015,
Μετά την διαμαρτυρία μας μπροστά από το ΥΠΑΠΕΝ, μπροστά από την Βουλή και στους δρόμους της Αθήνας, και την «απάντηση» του ΥΠΑΠΕΝ, μετά τους ισχυρισμούς του Γιάννη Τσιρώνη για κωλυσιεργία της εταιρείας και το εξώδικό στο οποίο μας οδήγησε, και μετά την απάντηση της εταιρείας και την αλληλογραφία που έφερε στο φως, ρωτάμε ευθέως: Ποιος κοροϊδεύει ποιόν και γιατί;

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ?

Οργιάζουν οι φήμες ότι από χθες το βράδυ είναι ορφανή η θέση του δημάρχου Αριστοτέλη. 234 μέρες μετά την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων του ο Γιάννης Μίχος φέρεται να ανακοίνωσε στα μέλη της δημοτικής παράταξης του την οριστική και αμετάκλητη παραίτηση του.

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται η παραίτηση του κ. Μίχου οφείλεται στις τρέχουσες και ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανελαστική επιχειρηματική δραστηριότητα του καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ενδελεχή ενασχόληση του με τις πολύ σοβαρές υποχρεώσεις του δήμου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Γ. ΜΙΧΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν για το θάρρος της γνώμης τους και τη βούλησή τους να συντάσσονται με το σωστό και το δίκαιο, ανεξάρτητα από τις πάγιες θέσεις τις δικές τους, του κόμματός τους ή της παράταξής τους. 

Διαβάστε την ανακοίνωση του κ. Λαζάρου, τοπικού συμβούλου με το Κίνημα Ανάπτυξης του κ. Μίχου, και συγκρίνετέ τη με την ανακοίνωση της κ. Ιγγλέζη περί προβοκάτσιας, για το ίδιο ακριβώς θέμα…

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη έκπληξη είδαμε την εξώδικη διαμαρτυρία που μας επιδόθηκε και αναφέρει τους ισχυρισμούς του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ, κ. Γ. Τσιρώνη, ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός «κωλυσιεργεί να απαντήσει σε πολυσέλιδα αιτήματα διευκρινίσεων τεχνικού χαρακτήρα σε σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων της νομοθεσίας, τα οποία μάλιστα έχουν σταλεί προ αρκετού καιρού καθώς και την πλήρη απουσία πολεοδομικής μελέτης».

Επί των ανωτέρω έχουμε να παρατηρήσουμε:

ΧΡ. ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ: "ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ 11 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΑ ΜΑΡΑΖΩΣΟΥΝ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Το αυτονόητο που σε κάποιους δυστυχώς είναι δυσνόητο είπε ο πρόεδρος του σωματείου δασεργατών 'Σκουριές 2012" Χρήστος Κούνδουρος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Super Tv και τον Αστέριο Σταθώρο.

Ο Χρήστος Κούνδουρος επανέλαβε ότι ο κόσμος των Μαδεμοχωρίων περιμένει την κυβέρνηση να δώσει τη σωστή λύση, για να μην μαραζώσει η περιοχή και χιλιάδες οικογένειες που ζουν από τα μεταλλεία και την επένδυση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΑΠΕΝ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός" Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή "Briefing στην οικονομία" του Αction 24 και το δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα διέψευσε τους ισχυρισμούς του ΥΠΑΠΕΝ για διαρκή ασυνέπεια της εταιρείας ως προς την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου της πολεοδομικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. 

Ισχυρισμοί που ως γνωστόν οδήγησαν τα σωματεία εργαζομένων στην κατάθεση εξώδικης διαμαρτυρίας προς την εταιρεία.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρακόπουλος εκτός της κατηγορηματικής διάψευσης ισχυρίστηκε δήλωσε πως θα υπάρξει επίσημη απάντηση ως προς αυτό το ζήτημα από την εταιρεία.

"ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΣΚΟΥΡΙΑΣΟΥΜΕ?"

Της Ρέας Βιτάλη
Η Χαλκιδική είναι ευλογημένος τόπος. Υπάρχουν σημεία της που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει την ομορφιά της. Υπάρχουν και σημεία της που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει τον βιασμό της ομορφιάς της από ανθρώπινο χέρι. Ακαλαίσθητα κτίσματα, άναρχη δόμηση, βεβήλωση του τοπίου. Ό,τι ισχύει για όλη την Ελλάδα. Περιέργως δεν είδα ποτέ ανθρώπους να διαμαρτύρονται γι΄αυτό. Μέχρι που να μιλήσουμε για επενδύσεις. Περίεργο πράγμα. Σχεδόν ύποπτο.

Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Δεν υπάρχει σημείο της χώρας μας που να μην τρέμεις ότι θα ασχημονήσεις. Μερικές φορές σκέφτομαι, ότι αν πιαστείς από την ομορφιά της, δεν πρέπει να στήσεις ούτε ένα λιθαράκι πουθενά. Πόσο μάλλον μια επένδυση. Σκανδαλώδης λέξη! Τι κάνεις τότε; Μπορεί αν είσαι ωραίος μάγκας ν΄αποφασίσεις να τη χαρακτηρίσεις τόπο ιερό. Και δεν υπάρχει ιερότητα αλα καρτ. Όλη ιερή. Έτσι την αντιμετωπίσαμε την Ελλάδα; 

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

ΚΟΙΝΟ  ΔΕΛΤΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Χαλκιδική, 22 Απριλίου 2015,

"Σήμερα 22/4/2015 τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας, οφείλουμε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη, για τον συνεχή εμπαιγμό τον οποίο βιώνουμε τελευταία.

Κατά τη μαζική μας διαδήλωση της 16/4/2015 και στην επαφή που είχαμε στο γραφείο του με τον κύριο Τσιρώνη, λάβαμε ως αιτιολόγηση στην ερώτηση μας για την καθυστέρηση στον επανέλεγχο της νομιμότητας των ανακλημένων αδειών, ότι έχει βρεθεί σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων στον φάκελο των αδειών αυτών. 

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: " Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Φώτο από πρόσφατη συνέντευξη του Μιχ. Θεοδωρακόπουλου στο ρ/σ "Άλφα"
Η συνέντευξη που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης "Άλφα 96,5" είναι πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μας για δύο λόγους.

Ο 1ος λόγος έχει να κάνει με μια πολύ σημαντική παράμετρο που έθεσε στη συνέντευξη του και αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους, η οποία απειλείται εξαιτίας του της ρευστής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το εργασιακό παρόν και μέλλον τους με αποτέλεσμα να μην είναι απολύτως συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί στο χώρο εργασίας τους.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ"

"Σήμερα, 21.4.2015, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της ωμής βίας και του παραλογισμού, ως μέσων πολιτικής επιβολής στο δήμο μας, η κατάσταση όχι μόνο δεν εξομαλύνεται αλλά και εξελίσσεται σε μεθόδους,  με την εφαρμογή  τακτικών  παρακράτους. 

Σήμερα εργαζόμενος στα μεταλλεία, και υποψήφιος του συνδυασμού μας, που τόλμησε να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές απαράδεκτη επίθεση σε βάρος του για το λόγο και μόνο ότι εργάζεται εκεί, κατά τις εορτάσιμες ημέρες του Πάσχα, είδε το αυτοκίνητό του να καταστρέφεται ολοσχερώς, έξω από το σπίτι του, με πυρκαγιά που προκλήθηκε από εμπρηστικό μηχανισμό.

"ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ?"

Του Πέτρου Τζεφέρη
Tα μεταλλεία και η μεταλλευτική δραστηριότητα υπάρχουν όσο υπάρχει και ο άνθρωπος. Υπάρχουν για να εγγυώνται το status της ζωής και του πολιτισμού μας, αυτόν που έχουμε επιλέξει για να πορευόμαστε. Οτιδήποτε δεν μπορεί να παραχθεί βιολογικά πρέπει να εξορυχθεί...

Σε όποιο μέρος της υφηλίου κι αν ζούμε, κάθε φορά που μαγειρεύουμε, τρώμε, πίνουμε, πλένουμε ή πλενόμαστε, γράφουμε, σερφάρουμε στο διαδίκτυο, ζωγραφίζουμε ή ταξιδεύουμε, υπάρχει η βεβαιότητα ότι μεταχειριζόμαστε κάτι που έχει ορυκτή προέλευση. Τα ορυκτά ζουν μαζί μας, όσο κι αν εμείς επιμένουμε να μην αντιλαμβανόμαστε την προέλευσή τους!

ΝΑ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΙΧ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ Εφ. "ΑΥΓΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Πόσο... μάστορες είναι στον αποπροσανατολισμό οι δημοσιογράφοι της "Αυγής";

Μετά το θεϊκό "μη μου μιλάτε για το ΣτΕ" του κ. Παπαπέτρου πριν από δυο εβδομάδες πάλι στο ΣΚΑΪ, ήρθε χθες και ο κ. Κυρίτσης να διδάξει πως γίνεται η αντικειμενική δημοσιογραφική προσέγγιση που αφορά τον εμπρησμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο αυτοκίνητο του εργαζόμενου στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Φάνη Αξιώτη.

Είχε ενώπιον του (σε τηλεοπτικό παράθυρο) το θύμα της επίθεσης και δεν ρώτησε καθόλου για την επίθεση (αν ήταν φερ' ειπείν προβοκάτσια όπως ισχυρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς η κ. Ιγγλέζη) ή για τις συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας και αποκλεισμού που επικρατούν σε βάρος των εργαζομένων που ζουν στα χωριά της προ του Άθω περιοχής.

"ΟΤΑΝ Ο ΣΥΝ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στις στοές των μεταλλείων Χαλκιδικής. Δίπλα του η τότε βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη και ο Γιάννης Μπαλάφας, τότε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και σήμερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής.
Του Χρίστου Τελίδη

Ας έρθουν εδώ οι υπουργοί, οι γραμματείς, οι υπεύθυνοι, οι επιθεωρήσεις εργασίας, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, να δουν τις συνθήκες δουλειάς, να δουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες κάθε μέρα διακινδυνεύουν την ύπαρξή τους οι εργαζόμενοι για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Ας έρθουν εδώ και να απαντήσουν: Πού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη; Πού είναι η κοινωνική ευθύνη του κράτους;

Πού είναι η πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας αλλά και αξιοπρεπή διαβίωση στον εργαζόμενο;

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

"ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ"

Του Γιώργου Κράλογλου

Μας κυβερνάνε κομμουνιστές που δεν θέλουν να τους λέμε κομμουνιστές αλλά αριστερούς. Μας ελέγχει η Τρόικα που δεν θέλουν να την λέμε Τρόικα αλλά «θεσμούς». Μας σκιάζει το μνημόνιο που δεν θέλουν να το λέμε μνημόνιο αλλά «συμφωνία». Μας κάνουν κουμάντο τρομοκράτες και δολοφόνοι που δεν θέλουν να τους λέμε τρομοκράτες αλλά «επαναστάτες». Μας νοιάζουν οι άνεργοι αλλά δεν θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις και ιδιώτες γιατί είμαστε κομμουνιστές...

Οι κομμουνιστές που μας κυβερνάνε (αλλά εμείς πρέπει να τους λέμε αριστερούς) ισχυρίζονται, με πρώτο απ όλους, τον υπερκομισάριο σύντροφο Φλαμπουράρη ότι δώσαμε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και για ρήξη με την Ευρώπη και για στρίμωγμα του ιδιωτικού τομέα με το κράτος αναγκαστικό συνεταίρο…

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: "ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ ΤΗ Ζ. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ"

"Κάτι αλλάζει…

Την επαύριο της μεγαλειώδους διαδήλωσής μας στην Αθήνα και της συνάντησής μας με την πρόεδρο της βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς και τον Α’ αντιπρόεδρο κ. Αλέξη Μητρόπουλο, τους θεωρούμε συμπαραστάτες μας στο δίκαιο αγώνα μας για το ευ ζην. 

Κρατήσαμε την δέσμευσή τους ότι θα θέσουν το θέμα αρμοδίως στον Πρωθυπουργό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΙΧ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ Ν. ΡΟΔΑ

"Για άλλη μια φορά, ως Δημοτική Αρχή είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε και να καταδικάσουμε περιστατικό βίας σε βάρος συνδημότη μας, που όπως έχουμε ξαναπεί δυσφημεί τον τόπο μας και στιγματίζει το Δήμο.  

Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός και δηλώνουμε ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη δυσάρεστη κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή.

ΣΤΟ ΣτΕ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Αίτηση κατά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών και της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ελληνικός Χρυσός για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που αποτελεί θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold και υλοποιεί το έργο εξόρυξης χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική προσέφυγε στο ΣτΕ επειδή η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προέβη έγκαιρα στην έγκριση της τεχνική μελέτης νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου και της Τεχνικής Μελέτης υποέργων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της στην Ολυμπιάδα.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΣΕ ΙΧ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
"Ξημερώματα Δευτέρας υπήρξε ακόμα ένα προβοκατόρικο επεισόδιο στην περιοχή των Ν. Ρόδων. 

Καταδικάζω  το συμβάν όπως και την ένταση που επιχειρείται  να δημιουργηθεί στην περιοχή το τελευταίο δίμηνο.

Αυτές οι πρακτικές είναι παλιές και εφαρμοσμένες σε άλλα μέρη του πλανήτη όπου δραστηριοποιούνται εξορυκτικές, και  εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών και ποτέ την συνοχή σε μια κοινωνία. Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία."

Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟΣ 7.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από μια ακριβώς εβδομάδα, Δευτέρα του Πάσχα, ήταν στην κορύφωση τους οι προετοιμασίες για την μεγαλύτερη κάθοδο Χαλκιδικιωτών που έγινε μέχρι σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

4 μέρες μετά την Πέμπτη 16 Απριλίου 2015 οι μνήμες απ΄ αυτή τη μεγαλειώδη μετακίνηση 7.000 Μαδεμοχωριτών παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη όχι μόνο όσων συμμετείχαν αλλά και όσων είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν από κοντά ή μέσα από τις εικόνες που αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ εκείνη την ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Προς συντοπίτες και φίλους, αλληλέγγυους του αγώνα μας.

Για την 16η του Απρίλη

Από την Τετάρτη το απόγευμα, κάτοικοι της Χαλκιδικής, άντρες, γυναίκες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ήμασταν επί ώρες καθ' οδόν από τα χωριά μας για την Αθήνα. Διαδηλώσαμε από το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης και δώσαμε την κρισιμότερη μάχη ως τώρα. Διαδηλώσαμε ηχηρά αλλά ειρηνικά, γιατί αυτό είναι το ποιόν των πραγματικών Χαλκιδικιωτών.

Η μαζικότητα της κινητοποίησης ήταν μοναδική και επιστρέψαμε στη Χαλκιδική ΝΙΚΗΤΕΣ! Επιστρέψαμε νικητές γιατί η φωνή μας ακούστηκε. Γιατί η αλήθεια μας καταγράφηκε. Γιατί καταλάβαμε πια κι εμείς οι ίδιοι τη δύναμη μας. Και όλα αυτά χάρη σε όλους εσάς. 

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: "Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ"

"Ένας ακόμη εργαζόμενος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ο Φάνης Αξιώτης, έπεσε θύμα εμπρηστικής επίθεσης τα ξημερώματα της Δευτέρας. Άγνωστοι, εφαρμόζοντας πρακτικές του υποκόσμου, έκαψαν ολοσχερώς το αυτοκίνητο του συναδέλφου μας έξω ακριβώς από το σπίτι του στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής.

Η νέα επίθεση, όσο και αν μας θλίβει βαθύτατα, δε μας εκπλήσσει, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Έχουμε χάσει τον αριθμό αντίστοιχων επιθέσεων που έχουν σημειωθεί μέσα στα 4 τελευταία χρόνια σε βάρος συναδέλφων που ζουν στα χωριά της προ του Άθω περιοχής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ"

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε πριν μια περίπου ώρα στο Facebook και στη σελίδα "ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Πρόκειται για μια κραυγή αγωνίας και ταυτόχρονα μια συγκλονιστική καταγραφή του τραγικού κλίματος φόβου και τρομοκρατίας που βιώνει ένας εργαζόμενος της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Δυστυχώς, το επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά η εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ εργαζόμενου τα ξημερώματα.

Δεν υπάρχουν λόγια γι' αυτό που ζούνε σε καθημερινή βάση όσοι εργαζόμενοι ζουν σ' αυτά τα χωριά. Μακάρι εκείνοι που έχουν τα γένια και τα χτένια να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν λύσεις πριν να είναι αργά.

ΝΕΑ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΙΧ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" (Φωτογραφίες)

Στον απόηχο της μεγάλης πορείας των μεταλλωρύχων στην Αθήνα ένα νέο κρούσμα καταστροφικής μανίας έλαβε χώρα σε χωριό του προ του Άθω περιοχής. 

Γύρω στις 2:30π.μ. αυτοκίνητο εργαζομένου έξω ακριβώς από το σπίτι του έγινε παρανάλωμα του πυρός. Από ότι διαπιστώθηκε φωτοβολίδα ή κάτι παρόμοιο τοποθετήθηκε στην μάσκα του αυτοκίνητου με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να καεί ολοκληρωτικά. 

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ"

Του Γιάννη Βούλγαρη*
Στο άρθρο αυτό δεν θα βρείτε καμία «έκκληση» στον κ. Τσίπρα «να παρέμβει επιτέλους», «να αποφασίσει επιτέλους» ποιον δρόμο κρίνει ότι η χώρα πρέπει να τραβήξει. Οσο αυξάνει η βουβή απόγνωση για την αβεβαιότητα και την προϊούσα οικονομική καταστροφή της χώρας τόσο αυξάνουν και οι «εκκλήσεις».

 Η εξέλιξη δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας ούτε μπορεί ούτε θέλει ούτε ξέρει να λύσει τα θανάσιμα προβλήματα που συσσωρεύονται. Η εικόνα ότι υπάρχει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Λαφαζάνη που εμποδίζει τον καλό ΣΥΡΙΖΑ του «πραγματιστή» κ. Τσίπρα είναι ψευδής.

"ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ" (Εmail)

Του Σκεπτόμενου Πολίτη

7.000 τσιράκια των Καναδών χρυσοθήρων, ισχυριζόμενοι ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, κατάφεραν να συγκεντρωθούν, να κατέβουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν δυναμικά. Πανικός, αιφνιδιασμός, λύσσα και φθόνος επικράτησε στο «οικολογικό» στρατόπεδο των οπαδών του αντιβιομηχανικού μεσαίωνα. Αμηχανία, σύγχυση και μεγάλη ταραχή στην ψευτο-αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖ«Α». Μα γιατί άραγε;  

Ιδού γιατί:

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

"ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΩΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

16 Απριλίου 2015
Χιλιάδες μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική, μαζί με πλήθος κάτοικων από τα χωριά της περιοχής, κατέβηκαν σε μια γνήσια εργατική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας. Ίσως η μοναδική τόσο ογκώδης, ηχηρή και ειρηνική πορεία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Με αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, κινητοποιήθηκαν δημιουργώντας απίστευτα συναισθήματα στους Αθηναίους πολίτες αλλά και σε όλους τους Έλληνες. 

"ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ"

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μ. ΣΙΔΕΡΗ κατοίκου Στρατονίκης.

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συγκέντρωση των μεταλλωρύχων στην Αθήνα κι έχοντας καθίσει η πολλή σκόνη αναλογίζομαι ότι εκείνη τη μέρα:

Διάβασα στην ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ την διαβεβαίωση ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει την δουλειά του, χωρίς βέβαια να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις. Η σε διαφορετική κατεύθυνση, λίγες ώρες νωρίτερα, συνέντευξη σε ρ/σ της βουλευτή Κατερίνας Ιγγλέζη, με αναφορά σε «προσωρινές θέσεις εργασίας» εγείρει περισσότερα ερωτηματικά.

"ΔΩΣΤΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ"

Του Νικόλαου Αρβανιτίδη Δρ. Γεωλογίας

Εδώ και 25 περίπου χρόνια, στα μεταλλεία Χαλκιδικής παίζεται το θέατρο του παραλόγου σε βάρος των εργαζομένων, των πραγματικών κατοίκων της περιοχής, του ελληνικού λαού και γενικότερα της βιώσιμης ανάπτυξης που όλοι εύκολα επαγγέλλονται αλλά πολύ λίγοι στην πραγματικότητα υπηρετούν. 

Από την πλευρά αυτών που πολεμούν και αρνούνται την παραγωγική εκμετάλλευση, όλο αυτό το διάστημα, τίτλοι κινδυνολογικοί και καταστροφολογικοί, έπεφταν ο ένας πίσω από τον άλλο, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και κοινωνιολογική βάση, παραμόρφωναν την αλήθεια και άλλαζαν την κεντρική εννοιολογική τους στρατηγική όπως τα πουκάμισα και ανάλογα με το πως βόλευε. 

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ Vs #SKOURIES: ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

"Antigold" κύκλοι που η ζωή αξίωσε να γίνουν και ομόκεντροι με εξουσιαστικούς - κυβερνητικούς εκτός από την πλάκα που έπαθαν με την κάθοδο των χιλιάδων Μαδεμοχωριτών που κατέβηκαν στην Αθήνα, τα έχασαν στην κυριολεξία και με την οργάνωση που υπήρξε.

Χαρακτήρισαν "υπερπαραγωγή" το γεγονός, ότι οι διοργανωτές είχαν μεριμνήσει για την παρουσία ασθενοφόρων και νοσοκόμων, που εργάζονται στα μεταλλεία όπως επίσης και για την εγκατάσταση χημικών τουαλετών.