Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣτΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ...

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου το ΣτΕ θα έχει πολύ δουλειά. Εκδικάζονται οι εννέα προσφυγές της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με πράξεις της Διοίκησης που παρακωλύουν την πρόοδο της επένδυσης. 

Η Ελληνικός Χρυσός έχει προσφύγει στο ΣτΕ για τις κάτωθι υποθέσεις:

ΥΠΟΘΕΣΗ 1: Ακύρωση του σήματος του Δασάρχη Αρναίας για διακοπή των υλοτομικών εργασιών

"ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ Ή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ (ΒΑΡΥΤΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ)"

Βαρυτομετρικός διαχωρισμός

Ο βαρυτομετρικός διαχωρισμός στηρίζεται στη διαφορά πυκνότητας ανάμεσα στα τεμάχια μεταλλεύματος και στείρου και στη διαφορετική τους συμπεριφορά σε καταβύθιση μέσα στα ρευστά (συνήθως νερό).

Μαζί με τη χειροδιαλογή, ο βαρυτομετρικός διαχωρισμός αποτελεί μία από τις αρχαιότερες τεχνικές εμπλουτισμού μεταλλευμάτων. Η κατεργασία μεταλλευμάτων σε στοιχειώδη «πλυντήρια» στο Λαύριο και η αναζήτηση ψηγμάτων χρυσού σε προσχωματικές άμμους με το σκαφίδιο (το «τηγάνι» ή «ταψί») του χρυσοθήρα αποτέλεσαν τις πλέον χαρακτηριστικές εφαρμογές βαρυτομετρικού διαχωρισμού στον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων.

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΚΑΝΑΔΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ: "Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ"

[…] Ο Ρόμπερτ Πεκ γνωρίζει καλά την κοινωνική κρίση, αλλά έχει επίσης και μια πολιτική άποψη. Γι αυτό, σε διάστημα τεσσάρων ετών, συνδιαλέχθηκε με πέντε κυβερνήσεις και δεκάδες υπουργούς. 

Όπως η πλειονότητα των συναδέλφων του, έτσι και ο ίδιος προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μετά την άφιξη του.

 Συνάντησε ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα, την εποχή που το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσει ήταν μόλις 4%. Σήμερα, για να έχει κανείς επαφές με καλούς συνομιλητές, είναι ίσως μια πιο περίπλοκη υπόθεση, αλλά δεν χάνει την ελπίδα του.

"Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!"

(4 μήνες ανασυγκρότηση με Λαφαζάνη)

Πόση παραγωγική ανασυγκρότηση α λα Λαφαζάνης μπορεί να αντέξει η χώρα; 

Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δημιουργήσει υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά το πρότυπο της πρώτης κυβέρνησης των μπολσεβίκων του Λένιν, και ήδη υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα ιδιωτικών επενδύσεων που ακυρώθηκαν ή έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον. 

Και, την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο αρμόδιος υπουργός στους λιγοστούς εκείνους θαρραλέους επιχειρηματίες που αψήφησαν τους όρους σοβιέτ που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία, ριψοκινδυνεύοντας να επενδύσουν στη χώρα μας. 

Η "ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ" ΡΩΤΑΕΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟ Α. Τ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Αναπαράγουμε ανάρτηση του μπλογκ Ρεσπέντζα, χωρίς απολύτως κανένα σχόλιο:

«Στις αναρτήσεις της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ γράφονται δεκάδες σχόλια καθημερινά αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν είναι όλα προς ανάρτηση αφού πολλές φορές άλλα απ’ αυτά περιέχουν διαπιστωμένες ανακρίβειες και άλλα υπερβολικές (τουλάχιστον φαινομενικά) αναφορές!

Τα σχόλια αυτά, φυσικά, δεν αναρτώνται! Όμως η “περιέργειά” μάς οδηγεί στη συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων, όπου αυτό είναι δυνατό, για να “δούμε τι παίζει”!

Κύριε Δήμαρχε,  εδώ και καιρό γίνονται πολλές αναφορές, δια των σχολίων, που αφορούν το Δήμο σας, Κυρία βουλεύτρια οι αναφορές αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα σας την Ιερισσό. Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

"ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Μετά την παραίτηση του Μίχου από τον Δήμο και την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ζουμπά συνεχίζεται η παράνοια σε όλο το μεγαλείο της στο Δήμο Αριστοτέλη.

Ο Δήμος βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση τον τελευταίων ετών –και παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση που επικρατεί–, η οικονομική υπηρεσία αποφασίζει, και με τα λεφτά των δημοτών, ορίζει πληρεξούσιο, αντιπρόσωπο και αντίκλητο του Δήμου Αριστοτέλη δικηγόρο να στραφεί κατά των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός και κατά των δημοτών.

#SKOURIES: "ΣΑΝ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ"

Τρία ολόκληρα χρόνια προσπαθούσαν οι "antigold" να αποσπάσουν από τα στελέχη της τηλεοπτικής εκπομπής "Ράδιο Αρβύλα" ένα καλό σχόλιο για τον αγώνα τους, είτε ζωντανά από την εκπομπή τους, όπως έκανε ο Λαζόπουλος στη δική του, είτε σε κάποια συνέντευξη και σχόλιο τους.

Πες, πες, πες και κράξε κάποιες φορές σε μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τα κατάφεραν και απέσπασαν ένα άρθρο από τον "καφετζή" της εκπομπής, κατά κόσμον Στάθη Παναγιωτόπουλο, που έχει διακριθεί και αγαπηθεί από το τηλεοπτικό κοινό για τα επονομαζόμενα "κρύα ανέκδοτα" του αλλά και για τις ξεχωριστές παρουσιάσεις μουσικών συγκροτημάτων.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

#SKOURIES: "ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΕΙΤΕ?"

Φυλλάδιο με... νόημα!
 Ένα απ' αυτά που κάθε τρείς και λίγο πετιούνται
μέσα στο χωριό της Μ. Παναγίας προς γνώση και συμμόρφωση...
Ελλείψει νομικών όπλων που απαιτούνται από την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ για να μπει λουκέτο στα Μεταλλεία Κασσάνδρας άλλα δεν βρίσκονται, οι κομματοκινούμενες στρατιές "antigold" είπαν να κινητοποιηθούν μπας και ασκηθεί έντονη ψυχολογική πίεση προς την πλευρά της δικαιοσύνης, καθώς την κυβερνητική εξουσία την έχουν μαζί τους, αλλά δεν τους φτάνει.

Το πλέον οξύμωρο είναι ότι προειδοποιούν τη δικαιοσύνη ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και την καλούν να αναλάβει τις ευθύνες της.

#SKOURIES: "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ"

Αυτοί οι πολίτες εργάζονται και προσφέρουν έργο
κατά την κυβερνητική λογική, ενώ...
Η θεωρία είναι κάπως παλιά, ενώ έχει χάσει και κάτι από την αίγλη που την έκανε κάποτε τόσο δημοφιλή. Λέει πάντως ότι η εργατική τάξη θα καταλάβει με επανάσταση τα μέσα παραγωγής και θα εγκαθιδρύσει τη δικτατορία του προλεταριάτου, ώστε να εκπληρωθεί στη συνέχεια το όραμα της αταξικής κοινωνίας. 

Όπως όλες οι μεγάλες θεωρίες, έτσι και αυτή σκόνταψε στην πράξη. Δεν ήταν μόνο η μεσσιανική φύση της. Ήταν και ότι έπεσε θύμα τόσο πολλών στρεβλώσεων και άλλων τόσων διαστροφών, που είναι βέβαιο ότι στο τέλος δεν θα την αναγνώριζε ούτε ο εμπνευστής της.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

"TI ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΟΤΡΙΒΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ"

Μύλοι λειοτρίβησης μεταλλεύματος χρυσού στο μεταλλείο Fort Knox Gold Mine
 στην Αλάσκα των ΗΠΑ (Photo courtesy of Fairbanks Goldmining, Inc.).
Θραύση
Η θραύση αποτελεί το πρώτο στάδιο της μηχανικής προπαρασκευής. Τα μεγάλα τεμάχια του εξορυγμένου μεταλλεύματος θραύονται σε διαδοχικά στάδια σε τεμάχια μεγέθους 20 έως 0.5 mm περίπου.

Η θραύση διενεργείται με τη βοήθεια μεγάλων θραυστήρων, που μπορεί να είναι γυροσκοπικοί, σιαγονωτοί, κωνικοί, περιστροφικοί–κρουστικοί, κυλίνδρων κ.ά. Η θραύση, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται σε ένα ή πολλά στάδια (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής θραύση), σε ανοικτά κυκλώματα ή σε κλειστά κυκλώματα με ενδιάμεση ταξινόμηση (κοσκίνιση) του θραυσμένου υλικού.

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

"Η δύναμη της αλήθειας αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρή από κάθε πρόσκαιρη σκοπιμότητα, κάθε ύβρη και απειλή, κάθε απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και κάθε μορφή προπαγάνδας. Η δικαίωση των προσπαθειών μας και η αποκάλυψη του ψεύδους μπορεί να έρχεται με καθυστέρηση αλλά είναι καθημερινή και απολύτως καθαρή για όσους δεν είναι ακόμα τυφλωμένοι από το προσωπικό συμφέρον, το μίσος και την οίηση.

Εμφανιστήκαμε να παραβαίνουμε το καθήκον μας ως δημόσιοι λειτουργοί, αναφορικά με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της ασφάλειας και της υγείας των δημοτών, αλλά και την προστασία των περιβαλλοντικών αγαθών της περιοχής, επί σκοπώ δήθεν προάσπισης ιδιωτικών συμφερόντων και δη επιχειρηματιών συμφερόντων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία της περιοχής. Αντιμετωπίσαμε ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας και φθηνού λαϊκισμού.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

"ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣτΕ"

Οι αυτοαποκαλούμενες «Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού», άνθρωποι δηλαδή που κρύβονται πίσω από απρόσωπες συλλογικότητες και ομάδες, για ακόμα μια φορά βρίσκουν ευκαιρία να λοιδορήσουν το ΣτΕ, σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τις επικείμενες δίκες των κατηγορουμένων για επεισόδια σχετικά με διαμαρτυρίες στις Σκουριές.

«Την ώρα που η καταστροφή στο βουνό συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργώντας τετελεσμένα, την ώρα που το ΣτΕ εκδίδει αποφάσεις a la carte όποτε η Eldorado Gold τις έχει ανάγκη για επικοινωνιακούς σκοπούς, την ώρα που η καταστολή συνεχίζεται, δεκάδες συναγωνιστές μας σέρνονται σε δίκες και απολογίες με κατηγορίες από απλά πλημμελήματα έως κακουργήματα.»

"ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Τα τελευταία έξι χρόνια ακούμε συνεχώς ότι η λύση στην κρίση είναι να αναπτυχθεί η οικονομία. Αυτό είναι σωστό. Τουλάχιστον κατά ένα (μεγάλο) μέρος. Ανάπτυξη, ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει αύξηση του Α.Ε.Π. 

Δηλαδή του παρονομαστή του κλάσματος χρέος/Α.Ε.Π. Που είναι καθοριστικός για την βιωσιμότητα του αριθμητή. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλες θετικές επιδράσεις της αύξησης του Α.Ε.Π. (π.χ. αύξηση των κρατικών εσόδων και κονδυλίων δαπανών σε απολυτούς αριθμούς, χωρίς αύξηση φορολογίας) που λύνουν πολλά προβλήματα.

"Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ" ΤΟΥ MOUNT ATHOS AREA KOUZINA 2015"

Αμμουλιανή
Η θάλασσα του Αριστοτέλη, της αρχαίας Ακάνθου και του Άθωνα αποτέλεσαν το κύριο θέμα της δεύτερης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area KOUZINA 2015, με τίτλο «Η Θαλασσινή Κουζίνα» (18 – 24.5.15). 

Πράγματι, τα 300 χιλ. ακτογραμμής της χερσονήσου αναδείχθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο μέσα από οργανωμένες γιορτές των λιμανιών, μαθήματα μαγειρικής και υπέροχα μενού, προβάλλοντας έτσι τα τοπικά θαλασσινά προϊόντα: τα μύδια, τα ψαρικά, τα όστρακα, τα μαλάκια, τα αστακοειδή.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους θα πραγματοποιήσει το τριήμερο 5, 6 και 7 Ιουνίου 2015, στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τη δράση με τίτλο "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές".

Πρόκειται για επικοινωνιακή δράση που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Τα δωρηθέντα επιχρυσωμένα εξαπτέρυγα
των μεταλλωρύχων στην προστάτιδα Αγ. Βαρβάρα
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν και νέες φωτογραφίες από τη δωρεά που έκαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Μεταλλείων Κασσάνδρας στο σεπτό σκήνωμα της προστάτιδας Αγίας Βαρβάρας υπέρ της υγείας ολόκληρου του προσωπικού.

Όπως αναφέραμε ήδη σε προηγούμενη ανάρτηση πρόκειται για δύο επιχρυσωμένα εξαπτέρυγα, τα οποία απ' εδώ  και στο εξής θα κοσμούν το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας.

"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ?"

Του Πέτρου Τζεφέρη
«Δει δη χρημάτων, άνδρες Αθηναίοι..» (Δημοσθένης Α΄ Ολυνθιακός), για να θυμηθούμε τον πάντα επίκαιρο Δημοσθένη. Όμως, χρειαζόμαστε πραγματικά τα χρήματα και με αυτά θα λύσουμε διαχρονικά το πρόβλημα επιβίωσης του τόπου μας; Όλοι ξέρουμε ότι με τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να πορευόμαστε τις τελευταίες δεκαετίες, σύντομα το πρόβλημα θα αναγεννηθεί, ίσως σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τι πραγματικά  χρειαζόμαστε; Στο βάθος όλοι το ξέρουμε. Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, κουλτούρα, παιδεία και ενδεχομένως τρόπο ζωής. Και φυσικά χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Γιατί μόνο με την ανάπτυξη θα μπορέσουμε να έχουμε λεφτά, να έχουμε εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια, να έχουμε «οντότητα/ταυτότητα».

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΔΩΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Φωτογραφίες)

Στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω Αττικής και στα λείψανα της προστάτιδας τους βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων, του ομώνυμου σωματείου εργαζομένων και του επιστημονικού προσωπικού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Οι μεταλλωρύχοι δεν πήγαν με άδεια χέρια στην Αθήνα. Προσέφεραν στο σκήνωμα της προστάτιδας Αγίας δυο επίχρυσα εξαπτέρυγα υπέρ της υγείας όλων των εργαζομένων. 

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ... (???!!!)

Ειλικρινά, δεν γνωρίζαμε ότι ξεκίνησε η εξορυξη χαλκού χρυσού στις Σκουριές. Το γνωρίζουν όμως κάποιοι επιφανείς "antigold", οι οποίοι πήγαν στο σημείο και έκαναν αναρτηση την εμπειρία τους.

Αυτή την... εμπειρία σχολίασε το ιστολόγιο metalleiachalkidikis

Κάποιες επισημάνσεις που γίνονται είναι ιδιαιτέρως στοχευμένες και αξίζει να τις προσέξουμε όλοι.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΟΥΣ ΚΡΙΟΥΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ"

"Με τη σημερινή ομιλία του Υπουργού ΠΑΠΕΝ κυρίου Λαφαζάνη στη Βουλή, διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά την απαξίωση που ο ίδιος δείχνει στον δίκαιο αγώνα μας για να διασφαλίσουμε το ψωμί των παιδιών μας και τη δουλειά μας.

Έχοντας άλλες δύο εμπειρίες κλεισίματος των Μεταλλείων μας, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να μας χαρακτηρίζει πολιορκητικούς κλοιούς και εργαλεία στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δείξαμε πρόσφατα και επανειλημμένως ότι δε διστάζουμε να στραφούμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χάρη αυτού του Αγώνα.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Στις Σκουριές αναφέρθηκε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης στην Βουλή τονίζοντας τα εξής: 

"Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με συνέπεια είναι να προσπαθεί να τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα και να προστατευτεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. 

Από τη πρώτη στιγμή η κυβέρνηση μας προέβη σε σειρά ενεργειών μεταξύ των οποίων ήταν η ανάκληση της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης στις Σκουριές προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος αν τηρούνται οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

ANTIGOLDGR.ORG: "ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η OUTOTEC"

Τελικά, αυτή η Φινλανδική η εταιρεία η Outotec, στην οποία η «Ελληνικός Χρυσός» έχει αναθέσει την κατασκευή της μονάδας μεταλλουργίας στο Μάντεμ Λάκκο είναι μια πάρα πολύ καλή εταιρεία στον τομέα της.

Δεν το λέμε εμείς. Το αναφέρει σε ανάρτηση του το «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων», το οποίο καίγεται να μάθει αν αυτή η παρα πολύ καλή ξένη εταιρεία έχει συμβόλαιο με την Ελληνική «κακή» εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. 

Το πιο κακό για το “antigoldgr.org” είναι ότι η Φινλανδική εταιρεία δεν ασχολείται μαζί του για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα σεναριογραφεί. Γιατί άραγε;;; Ξέρει κάτι;;;

"ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ Η ΚΙΝΑ"

Την εισαγωγή τιμής αναφοράς του χρυσού στο δικό της νόμισμα σχεδιάζει η Κίνα προκαλώντας φόβους στις Η ΠΑ, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιχειρήσει αργότερα, σε συνεργασία με τη Ρωσία, τη δημιουργία ενός νέου Κανόνα Χρυσού που θα γκρεμίσει τη σημερινή κυριαρχία του δολαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού DWN και των Financial Times , η Κίνα θα έχει τη δική της τιμή fix (σε γουάν) για τον χρυσό πριν από το τέλος του έτους. Η πολυάνθρωπη χώρα είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο και είναι λογικό να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να μπορεί να επηρεάζει τον καθορισμό της τιμής του πολύτιμου μετάλλου. Πόσω μάλλον όταν (και) αυτή η τιμή αναφοράς του χρυσού έχει αποτελέσει αντικείμενο χειραγώγησης από τις μεγάλες τράπεζες της Δύσης.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: "3ΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΠΕΝ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ & ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ"

"Έπειτα από πέντε περίπου μήνες δράσεων, κινητοποιήσεων και συναντήσεων, καταφέραμε να φανερώσουμε το πραγματικό πρόσωπο της ΒΑ Χαλκιδικής και αποδείξαμε ότι τις αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας τις παίρνουμε εμείς.  Δεν φοβηθήκαμε και κυρίως δεν υποχωρήσαμε.

Ο Αγώνας μας ήταν και παραμένει συνεχής και άκαμπτος.

Εχθές, 20 Μαΐου 2015, βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ, κ. Γιάννη Τσιρώνη. Χωρίς να παρεξηγήσουμε τις “απρόσμενες ενστάσεις” του -όπως για παράδειγμα, την σθεναρή προσπάθεια του να μην συναντήσει περισσότερους από έναν εκπροσώπους μας- και χωρίς να τις θεωρήσουμε ως προσπάθεια να μας αποφύγει, επιμείναμε και βρεθήκαμε για άλλη μια φορά πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΜΗΝΥΣΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΧΤΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ

Απορρίφθηκε η μήνυση που έκανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εναντίον του Χρήστου Πάχτα και της Ελληνικός Χρυσός για τη συγκέντρωση αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου.

Η εισαγγελία πρωτοδικών Πολύγυρου έθεσε τη μηνυτήρια αναφορά στο αρχείο, καθώς έκρινε ότι: 
  • ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας ενήργησε σύμφωνα με το καθήκον της υπηρεσίας του συμμορφούμενος με τις συστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και των σχετικών εγκυκλίων, ενώ προέβη άμεσα στις επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, δεν προέκυψε κανένα ζήτημα για την δημόσια υγεία.

"ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ?"

Του Κωσταντίνου Μπογδάνου

Ο Γιάννης είναι οδηγός σε ξενοδοχειακή μονάδα. Το όχημα που οδηγεί είναι καινούριο και πεντακάθαρο. Τα αγγλικά του τέλεια. Οι τρόποι του άψογοι, όπως και η εμφάνισή του. Στους Έλληνες μιλά πάντα στον πληθυντικό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν πιάνει κουβέντα εκτός αν του απευθύνουν το λόγο. Απαντά μετρημένα, φιλικά και επί της ουσίας. Ανοίγεται προοδευτικά και πάντα με μέτρο. Εγκάρδιος και εξυπηρετικός, λειτουργεί ως οδηγός, ξεναγός και διαφημιστής της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Το κάνει με την καρδιά του.

Στο δρόμο προς το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, περνάμε μέσα από την Ιερισσό. Συνθήματα παντού και σημάδια στην άσφαλτο από τον πόλεμο με τα ΜΑΤ γεννούν μιαν υφέρπουσα θλίψη στην ατμόσφαιρα.  Η περιοχή σε εμφύλιο χαμηλής έντασης. Τα χωριά μοιρασμένα. Όσα δεν μπορούν να ζήσουν από τον τουρισμό και την παράκτια αλιεία, υπέρ της εξόρυξης χρυσού. 

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

"ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΚΑΤΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ - ΤΟΛΙΟΥ"

Του Χάρη Φλουδόπουλου

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η επιστολή που απέστειλαν προ ημερών οι εργάτες της βιομηχανίας μετάλλου απευθύνεται προς το Γενικό Γραμματέα Γιάννη Τόλιο, ωστόσο κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Σε αυτήν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της διακοψιμότητας και κάνει λόγο για παρελκυστική τακτική, με αφορμή τα αποτελέσματα της περίφημης επιτροπής που συστήθηκε από τον κ. Λαφαζάνη, για να εξετάσει το ενεργειακό της βιομηχανίας. 

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: "ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης «Όραμα Πολιτών», η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη κρίνει απαραίτητο να παραθέσει τα γεγονότα ως έχουν στην πραγματικότητα για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Σύμφωνα με την υπ. αρθ.34275/1489/2014 απόφαση Δημάρχου Αριστοτέλη, κ. Ι. Μίχου, συστήθηκαν οι Ομάδες Εργασίας στις 16 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προς επικύρωση. Πράγματι, ο Γεν. Γραμματέας με την υπ. Αριθμ. 32074/22/12/2014 ενέκρινε την παραπάνω απόφαση, με μόνη παρατήρηση να προστεθούν τα επαγγέλματα των μελών των Ομάδων Εργασίας.

"1492/2013: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΛΥΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ"

Στις 17/04/2013, με μία αιτιολόγηση 20.000 λέξεων και πλέον, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή «κατοίκων και φορέων της Χαλκιδικής» κατά της της υπ’ αριθμ. 201745/26.7.2011 κοινής αποφάσεως των Υπουργών ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και Τουρισμού περί εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων του έργου της εξόρυξης στην Χαλκιδική. 

Στα 32 άρθρα που εμπεριέχονται στο μακροσκελές κείμενο, αναλύεται και απαντιέται κάθε σημείο της προσφυγής, ενώ παρατίθεται η πλήρης αιτιολόγηση κάθε απάντησης. 

Διαβάζοντας προσεκτικά την απάντηση του ΣτΕ παρατηρεί κανείς ότι όλες οι κατά καιρούς δημοσιευμένες αιτιάσεις υπέρ του έργου έχουν υιοθετηθεί, ενώ η στήριξη των περισσοτέρων απαντήσεων στα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δείχνει την εγκυρότητα της μελέτης και ακυρώνει όποια προσπάθεια χαρακτηρισμού της ως ελλιπούς, μονομερούς και ανεπαρκούς.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ"

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, εκτός από τα τρέχοντα και πολύ κρίσιμα θέματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναφέρθηκε και σε αναπτυξιακά ζητήματα.

Ο  κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι χρειαζόμαστε ανάπτυξη. "Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας".

Μάλιστα. κατά την άποψη του πρωθυπουργού στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας συγκαταλέγονται οι ενεργειακοί και μεταλλευτικοί πόροι.

"ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ?"

Στον όρο εμπλουτισμός των μεταλλευμάτων περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι κατεργασίες που εφαρμόζονται στο εξορυσσόμενο μετάλλευμα με στόχο την αύξηση της περιεκτικότητάς του στο χρήσιμο ή τα χρήσιμα συστατικά που περιέχει.

 Η αύξηση της περιεκτικότητας πετυχαίνεται με απομάκρυνση μέρους του άχρηστου («στείρου» όπως ονομάζεται) υλικού το οποίο πάντα συνυπάρχει στο μετάλλευμα που εξορύσσεται (Εικόνες 2, 3).

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΜΙΧΟΥ"

"Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Δημ. Συμβουλίου,ο κύκλος της παραίτησης του δημάρχου κ.Μίχου και η αντικατάσταση του από τον μέχρι πρόσφατα Πρόεδρο του Δημ.συμβούλιου κ.Ζουμπά.

Μετά από μόλις οκτώ μήνες θητείας, αφότου αναδείχτηκε η νέα δημοτική αρχή,ο εκλεγμένος Δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής παραιτήθηκε και αποχώρησε.

 Ο κ. Μίχος εγκατέλειψε το δήμο, γιατί δεν θέλησε να κατανοήσει το αυτονόητο: ότι δηλαδή κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο εκλεγμένος δήμαρχος διοικεί και διαχειρίζεται τα προβλήματα του δήμου, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΓΕΩΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Η γεωλογική Ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το γεωλογικό ερευνητικό τμήμα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ένωσαν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση της έρευνας, με αντικείμενο την κοιτασματολογία και την γεωλογική έρευνα.

Οι πρωτοπόροι γεωλόγοι του Α.Π.Θ, βρέθηκαν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στον Μαντέμ Λάκκο, και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν από την επιστημονική ομάδα των γεωλόγων, στο διευρυμένο αντικείμενο της γεωλογικής – κοιτασματολογικής έρευνας, στην μεταλλευτική ζώνη της ΒΑ Χαλκιδικής.

Παράλληλα ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και έρευνας τέθηκε, ο 3D σχεδιασμός και η μοντελοποίηση κατά τα στάδια αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος, με έμφαση στην χρήση και τις δυνατότητες καινοτόμων προγραμμάτων, μέσω παραδειγμάτων από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.

"ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν προεκλογικά θέταμε την ηθική διάσταση της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της σημερινής δημοτικής αρχής ατόμων ελεγχόμενων για ατιμωτικά αδικήματα  ο κ. Μίχος και η παράταξή του κώφευαν εσκεμμένα και προκαλούσαν, συναλλασσόμενοι με οποιονδήποτε και οτιδήποτε μπορούσε να τους αποφέρει ψήφους και πολιτικά οφέλη.

Σ’ αυτή την ανίερη συναλλαγή δεν είχε σημασία αν κάποιος κατηγορούνταν για διαφθορά, για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, αν σε βάρος του προέκυπταν σοβαρά ζητήματα   ηθικής τάξης.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΧΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΟ

"Ως τελευταία πράξη του πρώην δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη, απεστάλη πρόσφατα, και με καθυστέρηση, στα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια, η με αριθμό 205/26.2.2015 απόφασή του  με θέμα «Συμπλήρωση  Απόφασης Δημάρχου περί σύστασης ομάδων εργασίας ανά δημοτικές και τοπικές κοινότητες». 

Με το με ημερομηνία 27.4.2015 διαβιβαστικό  έγγραφό του μάλιστα, επιχειρεί να καταστρατηγήσει τις αποφάσεις των ελεγκτικών αρχών, αποκρύπτοντας την αλήθεια και επιμένοντας στην εφαρμογή αποφάσεων που έχουν αμετάκλητα ακυρωθεί ως παράνομες και δεν είναι σε ισχύ.

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: "ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΨΩ ΤΟ...."

Η παραπάνω φράση είναι, όπως μαθαίνουμε, η πιο συνηθισμένη στις τάξεις των "antigold" θερμοκέφαλων των παραλιακών χωριών του δήμου Αριστοτέλη και χρησιμοποιείται ως "πρόσκληση" σε κάθε αντιμεταλλευτική κινητοποίηση εντός και εκτός των ορίων του δήμου.

Το μόνο που αλλάζει σ' αυτή την απίστευτη "πρόσκληση για αγώνα" είναι το αντικείμενο της καύσης!

Το τι θα καεί αλλάζει από χωριό σε χωριό. Για παράδειγμα στην Ιερισσό η "πρόσκληση" για την μάζωξη της περασμένης Κυριακής, που έγινε στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, αφορούσε κάψιμο σπιτιού και καταστήματος, ανάλογα πάντα με την περίπτωση του απειλούμενου. Στα Ν. Ρόδα και την Ουρανούπολη η απειλή στοχοποιεί τουριστικά καταλύματα, ενώ στην Αμμουλιανή η "προειδοποίηση" στρέφεται σε αλιευτικά σκάφη.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ι. ΜΙΧΟΥ ΣΤΟ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

«Όταν προεκλογικά θέταμε την ηθική διάσταση της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της σημερινής δημοτικής αρχής ατόμων ελεγχόμενων για ατιμωτικά αδικήματα  ο κ. Μίχος και η παράταξή του  κώφευαν εσκεμμένα και προκαλούσαν, συναλλασσόμενοι με οποιονδήποτε και οτιδήποτε  μπορούσε να τους αποφέρει ψήφους και πολιτικά οφέλη.

Σ' αυτή την ανίερη συναλλαγή δεν είχε σημασία αν κάποιος κατηγορούνταν για διαφθορά, για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, αν σε βάρος του προέκυπταν σοβαρά ζητήματα  ηθικής τάξης. Και όταν το επισημάναμε προεκλογικά ο παραιτηθείς δήμαρχος κατέφυγε στη δημαγωγία εκτοξεύοντας  εναντίον μας τα γνωστά δηλητηριώδη συνθήματα περί υποτιθέμενου  διχασμού και συκοφάντησης των πολιτικών μας αντιπάλων.

"ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΟΥΒΕΪΤ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ"

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εξέδωσε έκθεση για την ζήτηση του χρυσού, όπως και τις ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου που κατέχουν οι 40 μεγαλύτερες σε αποθέματα χρυσού χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση σημείωσε πτώση κατά 11 τόνους ή 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

«Η ζήτηση σε γενικές γραμμές ήταν ουδέτερη - κάτω 1%, παρά τις σημαντικές υποκειμενικές διαφορές ανά περιοχή», αναφέρει η έκθεση.

ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ: "ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ"

Νέα αναβολή ζήτησε ο κ. Καμμένος για το «λιντσάρισμα» και το «αρσενικό».

"Για 3η φορά οι δίκες μας κατά του κ. Καμμένου αναβάλλονται. Την πρώτη φορά επικαλέστηκε ασθένεια του ίδιου. Τη δεύτερη φορά ασθένεια της πληρεξούσιας δικηγόρου και συζύγου του. 

Αυτή τη φορά το δικαστήριο δέχθηκε να αναβάλει τη συζήτηση, επειδή ο πατέρας του κ. Καμμένου είναι ασθενής και ο ίδιος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Υπουργείο Eθνικής Άμυνας.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΟ" ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ" ΣτΕ....

Θα πρέπει κάποτε αυτός ο ..... να αποφασίσει και να μας πει τη θέση του απέναντι στο ΣτΕ… Δηλαδή γενικότερα απέναντι στους θεσμούς θα πρέπει να μας πει τη θέση του, αλλά φαίνεται πως με το ΣτΕ έχει προβλήματα διαχρονικά…

Αφού ξέθαψε προχθές ένα antigold άρθρο του 2013 (!) έγραψε από κάτω και τα απαραίτητα σχόλιά του, όπου μας λέει τα εξής φοβερά:
  • Η ΑΕΠΟ, όπως και η απόφαση του ΣτΕ, βασίστηκαν αποκλειστικά στις ΨΕΥΔΕΙΣ διαβεβαιώσεις της ενδιαφερόμενης εταιρείας για εφαρμοσιμότητα της μεθόδου στα συμπυκνώματα της περιοχής, χωρίς να κατατεθεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο. [Δηλαδή με άλλα λόγια, το ΣτΕ τρώει κουτόχορτο και η οποιαδήποτε εταιρεία καταθέτει μερικές βεβαιώσεις και όλα καλά…]

ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ "ANTIGOLD" ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ? (ΒΙΝΤΕΟ)

Το οξύτατο ζήτημα της ελλιπούς συντήρησης δασικών δρόμων και της ευρύτερης απουσίας προστασίας των δασών της Χαλκιδικής αναδείχθηκε στο δελτίο ειδήσεων της Super Tv από τον Τάσο Σαμαρά πρόεδρο των συμβασιούχων πυροσβεστών του Νομού Χαλκιδικής.

Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς εξαιτίας αυτής της απαράδεκτης κατάστασης λόγω των ελλείψεων σε συντηρήσεις δρόμων, πυροσβεστικού εξοπλισμού και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών τα πανέμορφα δάση της Χαλκιδικής βρίσκονται στο έλεος πυρκαγιών.

Που βρίσκονται αλήθεια όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι "antigold" οικολόγοι, που ανησυχούν και αγρυπνούν για τα δάση με πρώτο και καλύτερο αυτό του Κακάβου; 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Παραλία Αλυκές Αμμουλιάνη
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης απένειμε Γαλάζιες Σημαίες σε ακτές του Δήμου Αριστοτέλη από τις 39 συνολικά που απένειμε στους 4 Καλλικρατικούς δήμους της Χαλκιδικής.

Αυτή η καθ' όλα τιμητική διάκριση γίνεται για 5η συνεχή χρονιά απόδειξη της υψηλής ποιότητας των υδάτων των ακτών του δήμου αποτέλεσμα της ολιστικής εκπλήρωσης των κριτηρίων που τηρούνται και αφορούν το εν λόγω διεθνές πρόγραμμα και συνοψίζονται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες, που αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι ακτές που και την φετινή σεζόν θα έχουν τη διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας είναι: 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ – ΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ

Η Society of Economic Geologists (SEG) ιδρύθηκε το 1919 και έθεσε ως στόχο της την προώθηση και ανάπτυξη της επιστήμης της κοιτασματολογίας, όπως αυτή εξελίσσεται από τα πρώτα στάδια της αναζήτησης των κοιτασμάτων και της επιβεβαίωσης των αποθεμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της απόληψης των ορυκτών πρώτων υλών. 

Ακόμη, στόχοι της ένωσης είναι η κοινοποίηση και μεταλαμπάδευση της ερευνητικής εργασίας, η διατήρηση υψηλά επιστημονικώς καταρτισμένων μελών αλλά και η επαφή και συνεργασία επιστημόνων – ακαδημαϊκών, ιδιωτών και στελεχών της βιομηχανίας – με κοινό ενδιαφέρον το αντικείμενο της οικονομικής γεωλογίας.

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΝΑΔΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Φοιτητές του τμήματος μεταλλειολογίας του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά επισκέφτηκαν τα εργοτάξια των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο πολυήμερης εκδρομής τους στην Ελλάδα λίγους μήνες μετά την αποφοίτηση τους.

Επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, όπου παρακολούθησαν την αποκατάσταση των παλαιών περιοχών απόθεσης μεταλλευτικών τελμάτων, ξεναγήθηκαν στις υπόγειες εγκαταστάσεις του μεταλλείου και ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό του έργου.

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της παραίτησης Μίχου και την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων από τον κο Ζουμπά, εξέδωσε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο respentza.blogspot (εδώ).

Μπορούμε να δούμε με ποιο τρόπο το ΚΚΕ προσπαθεί να μην φανεί ότι συμπορεύεται με την κυβέρνηση στο θέμα της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική, να μην φανεί ότι υποστηρίζει την πολυεθνική εταιρεία, αλλά να δείχνει φιλεργατικό και υποστηρικτής των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή μην πέσεις και σπάσεις τα μούτρα σου… Μέχρι στιγμής το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχεδόν το καταφέρνουν… ¨όταν αρχίσουν τα δύσκολα όμως και κληθούν να πάρουν σαφή θέση, τι θα γίνει; 

Δείτε το ρεζουμέ της ανακοίνωσης στην τελευταία παράγραφο της ανάρτησης:

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

"ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑΨΤΕ ΤΟ ΜΙΧΟ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΜΑΣ"

"Νομίζω ότι θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στη Χαλκιδική" έγραφε ο Άγιος Αντώνιος ο Λευκωσιάτης, γνωστός προφήτης της χώρας των αθώων και ανύποπτων, στις 20 Μάη 2014.

 Στις 23 Μάη, συμπλήρωσε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι θα ήταν πολύ άδικο να φορτωθεί ο Μίχος την συνολική ευθύνη για μια ενορχηστρωμένη και πολυάνθρωπη εκστρατεία εξαπάτησης, και έθεσε το θέμα των απτών ευθυνών για αυτή.

Στις 25 Μάη έθεσε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα, που ανάθεμα αν έχουν πάρει απάντηση• τέλος, μην αντέχοντας άλλο να κρύβει τα προφητικά του χαρίσματα, ο Άγιος Αντώνιος ο Λευκωσιάτης έγραψε, στις 24 Νοέμβρη 2014:

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Ή ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ "ANTIGOLD"?

Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς σε αντιμεταλλευτική εκδήλωση που έγινε στο Σταυρό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χρησιμοποίησε "antigold" κορώνες.

Σε δηλώσεις που έκανε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του είπε: «Καθένας έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Άλλο είναι ο θεσμικός ρόλος του δημάρχου και άλλο ο ρόλος του κινήματος».

Σήμερα επέλεξε να κάνει αυτή την εμφάνιση ως εμβληματικό στέλεχος των "antigold" της Ιερισσού ή ως δήμαρχος Αριστοτέλη;

ΕΡΓΟ ΧΡΥΣΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Το Έργο Χρυσού Περάματος θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης με θετική συνεισφορά στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα λειτουργίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. 

Η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης AMBE” είναι φορέας της επένδυσης του Έργου Χρυσού Περάματος στη Θράκη με κεφάλαιο επένδυσης 150 εκατ. Ευρώ, σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ.  Οι άμεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 200, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σ’ επιπλέον 800 θέσεις εργασίας.

Τα έσοδα από το Έργο Χρυσού Περάματος υπολογίζονται σε 660 εκατ. Επιπρόσθετα, σημειώνεται όχι οι φόροι (40%) από την λειτουργία του Έργου υπολογίζονται σε 260 εκ. και αποτελούν ευλόγως σημαντική συμβολή του Έργου στην εθνική οικονομία (οι υπολογισμοί έγιναν με τιμή χρυσού 1.400 δολάρια ανά ουγκιά). 

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ: "Η ΑΣΕΒΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρόεδρος του κόμματος "Δημιουργία Ξανά" Θανάσης Τζήμερος μιλώντας στην ιντερνετική εκπομή "Το μικρόφωνο" αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στις κυβερνητικές παλινωδίες στο ζήτημα της μεταλλευτικής επένδυσης στη ΒΑ Χαλκιδική.

Χαρακτήρισε "έλλειψη κράτους δικαίου" τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται από την κυβέρνηση με σκοπό την καθυστέρηση του επενδυτικού έργου τη στιγμή που υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που επικυρώνουν την ωφέλεια του σε οικονομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ OUTOKUMPU ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Για σύγχυση έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος απαντώντας σε άμεσο χρόνο στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ "Πρώτη Γραμμή" και στους ισχυρισμούς που διατύπωσε νωρίτερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης "περί παραβίασης της σύμβασης από την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός" εξαιτίας της μη εφαρμογής σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεταλλουργικής μεθόδου "Flash Smelting".

O κ. Θεοδωρακόπουλος είπε "πως κάποιοι συγχέουν τις Σκουριές, με τη μεταλλουργία, με το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα" και πρόσθεσε λέγοντας πως "η μεταλλουργία είναι να γίνει σε 8 χρόνια από σήμερα. Έχει γίνει η εφαρμογή της μεθόδου του Flash Smelting (ακαριαία τήξη) σε ημιβιομηχανική κλίμακα και υπάρχουν πιστοποιητικά που το αποδεικνύουν...".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια... ωδή από τα  "άπαντα" του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" απήγγειλε για ακόμη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή  του ΣΚΑΪ  "Πρώτη Γραμμή" δήλωσε το εξής: "Η μεταλλουργία που η εταιρεία έχει υποσχεθεί και είναι η βάση της σύμβασης, η προϋπόθεση που τους παραχωρήσαμε σε τόσο χαμηλές τιμές τόσο μεγάλες εκτάσεις, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί ούτε σε ημιβιομηχανική κλίμακα. Εδώ πέρα η εταιρεία έχει παραβιάσει την σύμβαση. Αν θέλαμε αύριο το πρωί την κλείναμε."