Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ: "ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ"

O πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης με αφορμή το δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το δημοψήφισμα της Κυριακής με βεβαιότητα θα κρίνει το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας για τα επόμενα χρόνια.

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, μετά τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, είναι πλέον η παραμονή μας ή όχι στην Ευρώπη.

Με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης ο ΣΒΒΕ λέει ΝΑΙ στην παραμονή μας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος είναι η μοναδική επιλογή, για μια Ελλάδα ισχυρή τις επόμενες δεκαετίες, εντός Ευρώπης.

A. ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΕΜΕ ΝΑΙ"

Κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν "Ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, για να μείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ, απηύθυνε, πριν λίγη ώρα, μέσω δήλωσής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ολόκληρη η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

"Ανακοινώθηκε πριν λίγο η Εθνική Επιτροπή Στήριξης για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα­­. Για το ΝΑΙ στην Ελλάδα και για το ΝΑΙ στο ευρώ. Συμμετέχουν επιμελητήρια, κοινωνικοί φορείς και αντιπροσωπευτικές οργανώσεις από όλη τη χώρα και ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Όλη η Ελλάδα κάνει τη μεγάλη υπέρβαση, ξεπερνά τα κομματικά στεγανά και ενώνεται πραγματικά, για το καλό του τόπου. 

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Τα υποκαταστήματα που θα ανοίξουν από αύριο, Τετάρτη έως και την Παρασκευή για την καταβολή των συντάξεων ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, και η Eurobank.

Από αύριο 1η Ιουλίου και για τρεις ημέρες, ανοιχτά θα είναι περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα όλων των τραπεζών σε όλη τη χώρα, για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες.

Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

"Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ"

Μεικτά θειούχα μεταλλεύματα. Συμπύκνωμα χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη. Κατά το έτος 2014 λειτούργησαν 8 παραχωρήσεις μεταλλείων, οι ΠΜ 16, 25, 14, 3, 38, 39, 40 και 20. 

Η παραγωγή σε μεικτά θειούχα μεταλλεύματα από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ (θυγατρική του μεταλλευτικού ομίλου EldoradoGold) διατηρήθηκε στα προηγούμενα επίπεδα (περίπου 220 χιλ. ξηροί τον. μεικτού θειούχου μεταλλεύματος) από τις ΠΜ 16 και 25 των Μαύρων Πετρών και της Στρατωνίκης Ν. Χαλκιδικής, που αποτελούν κοιτάσματα «υδροθερμικής γένεσης» εντός της «Σερβομακεδονικής» μάζας. Η εκμετάλλευση του μεταλλείου γίνεται υπόγεια με την μέθοδο των λιθογομούμενων μετώπων.

Τα προϊόντα εμπλουτισμού (συμπυκνώματα θειούχου μολύβδου, θειούχου ψευδαργύρου και σιδήρου μετά από διαφορική επίπλευση) υπερέβησαν (σε ξηρή μορφή) τους 16 χιλ. τον. συμπυκνώματος μολύβδου (γαληνίτης) και τους 41 χιλ. τον. συμπυκνώματος ψευδαργύρου (σφαλερίτης).

ΜΟΝΟ 120 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Από αύριο και για τρεις συναπτές μέρες, θα ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη την χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους.

Από αύριο και για τρεις συναπτές μέρες, θα ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη την χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες. Οι συνταξιούχοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια της εβδομάδας τούτης.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε διαρκή συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ - ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ" (ΒΙΝΤΕΟ)

«Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε συνεντευξή του στην ΕΡΤ, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εταίρους ότι υπέβαλαν στην Ελλάδα πρόταση-τελεσίγραφο, επί της οποίας ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει.

«Σε καλούμε να την απορρίψεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαο και αναφερόμενος στη συμφωνία που προτείνουν οι Θεσμοί, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμη.

«Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν» εκτίμησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το κόστος ενός Grexit είναι τεράστιο.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με κλειστές τράπεζες, για χρονικό διάστημα που θα είναι πιθανότατα πολύ μακρύτερο της 7ης Ιουλίου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι συνέπειες για την οικονομία της χώρας θα είναι ανυπολόγιστες, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Δημήτρης Μπακατσέλος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και Παντελής Φιλιππίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας, με το κλείσιμο των τραπεζών οι συνέπειες  θα είναι οι εξής:

ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ... ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ "ΑΓΩΝΙΑΣ" ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ ΠΡΟΣ Α. ΤΣΙΠΡΑ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Επιστολή - βόμβα έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σύμφωνα με την οποία ο κ. Χρυσόγονος ενημερώνει πως είχε ήδη προειδοποιήσει με επιστολή του στις 19 Μαρτίου του 2015 τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τις ολέθριες συνέπειες», τονίζοντας πως «έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε». 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Συγκεριμένα ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του μπλοκ πως με μεγάλη του λύπη υποχρεώνεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, «στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

CAPITAL CONTROLS: ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το κλείσιμο των τραπεζών από αύριο μέχρι και τις 6 Ιουλίου θα εισηγηθεί το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς και επιβολή ορίου στις αναλήψεις στα 60 ευρώ ανά ημέρα και ανά φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν το όριο αυτό στα 100 ευρώ/ημέρα και ανά φυσικό πρόσωπο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται να προσδιοριστούν και τα όρια των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα οποία για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜs θα κινούνται στα 60 ευρώ ανά ημέρα και ανά φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν το όριο αυτό στα 100 ευρώ/ημέρα.

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Την έντονη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στο χώρο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αναλύει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σε συνέντευξή του στη FREE SUNDAY. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία της μεταλλευτικής, διαχρονικά, για την Ελλάδα.

Πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός βραβεύτηκε από το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη βράβευση:

Η βράβευση δεν είναι αυτοσκοπός. Εκείνο που επιδιώξαμε κι εδώ και χρόνια κάνουμε στην περιοχή είναι κάποια πράγματα, κάποιες εισφορές, δωρεές και έργα, τα οποία θεωρούμε λογικά και απαραίτητα για την ανάπτυξη μιας επένδυσης σε ένα χώρο όπως η βορειοανατολική Χαλκιδική. 

Όταν αναπτύσσεσαι σαν εταιρεία σ' ένα χώρο, είναι λογικό και δίκαιο, επειδή ακριβώς χρησιμοποιείς κομμάτι της περιοχής, να το επιστρέψει, όχι ως χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς – άλλωστε κι εμείς εκεί ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Είναι κάτι που θεωρούμε λογικό για την ανάπτυξη της περιοχής.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με 178 "ναι", 120 "όχι" και δύο απόντες, υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα εάν εγκρίνεται ή όχι η πρόταση των δανειστών.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, καθώς ως αναμενόταν την πρόταση της Κυβέρνησης υπερψήφισε και η Χρυσή Αυγή, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση στοιχήθηκε πίσω από το "Όχι".

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ραγδαίες διαμορφώνονται αυτή την ώρα οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με διάγγελμά του δήλωσε ότι στα εκβιαστικά τελεσίγραφα η κυβέρνηση απαντά με δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου και θα έχει ως ερώτημα: Ναι ή όχι στην πρόταση  των δανειστών.

Η εισήγηση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα όπως διαφάνηκε και από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού είναι η ρήξη με τους δανειστές.

Σφοδρή είναι η αντίδραση της Ν.Δ με τον Αντώνη Σαμαρά να χαρακτηρίζει τον Α. Τσίπρα:  Μοιραίο,αδύναμο και ανεύθυνο.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ"

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη
Εδώ και μερικά χρόνια η Ευρώπη "ανεβάζει" παραγωγικούς ρυθμούς στην αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, και επιστρέφει δυναμικά στην "απεικόνιση" και το υπόμνημα του παγκόσμιου μεταλλευτικού χάρτη. 

Επιφανειακές και υπόγειες εξορύξεις χαλκού στη Σουηδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία, εκμεταλλεύσεις μολύβδου,ψευδαργύρου, άργυρου στην Ελλάδα, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισπανία, μεταλλεία χρυσού στη Ρουμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, παραγωγή βολφραμίου στην Αυστρία και κοβαλτίου στην Φινλανδία. 

Σίδηρος, χρώμιο, αλουμίνιο και έρχονται σίγουρα σπάνιες γαίες, γάλλιο, γερμάνιο, ίνδιο και άλλα κρίσιμα ορυκτά και μέταλλα. 

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΗ έστειλαν οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Χαλκιδικής μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος το τελευταίο 15ήμερο.

Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για «μια απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες στην Χαλκιδική εξαιτίας της κακής ηλεκτροδότησης της περιοχής».

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

"ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ"

Μπορεί ο Παρθενώνας, να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο ιδεολογικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό δημιούργημα, όμως ως αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό πρότυπο, είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη. Πράγματι, ελάχιστοι γνωρίζουν πχ. τον τρόπο ανύψωσης των μαρμάρων στον ιερό βράχο και ακόμη λιγότεροι πως γινόταν η μεταφορά τους από το Πεντελικό όρος. 

Οι περισσότεροι αγνοούμε ότι άλλα στάδια της όλης διαδικασίας, όπως η εξόρυξη από το λατομείο της Πεντέλης και η μεταφορά, ήταν δυσκολότερα από εκείνο της ανύψωσης και ότι το δυσκολότερο επίτευγμα ήταν η τέλεια επιπέδωση και συναρμογή των σπονδύλων, των κιονόκρανων αλλά και του καθενός λίθου ξεχωριστά που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του ναού.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΤΑ "ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ" ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΦΩΝΗ & ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

Από χθές το μεσημέρι η μεταλλευτική βιομηχανία της ΒΑ Χαλκιδικής με τα πασίγνωστα από την αρχαιότητα ακόμη μεταλλεία της, κατά κόσμον, "Μεταλλεία Κασσάνδρας" απέκτησε λόγο και παρουσία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη εκπροσωπώντας έτσι για την προσεχή διετία έναν από τους παραγωγικότερους τομείς της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος με αφορμή την εκλογή του δήλωσε τα εξής: 

"TO RED BULL X-FIGHTERS WORLD TOUR 2015 ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Red Bull X-Fighters προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα πάνω σε λατομείο!

Κάνοντας ένα ταξίδι στην αρχαιότητα, οι αναβάτες του Red Bull X-Fighters World Tour 2015  αγωνίστηκαν  στο Λατομείο Μαρμάρων Διονύσου.

Στο λατομείο, το οποίο διαχειρίζεται η ΑΕΒΕ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (Dionyssomarble) και  στην περιοχή όπου από την αρχαιότητα, εξορύσσεται το μάρμαρο με το οποίο δημιουργήθηκαν ιστορικά μνημεία από τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, όπως o Παρθενώνας.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΘΕΙ"

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus 103,6» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη επ’ ευκαιρίας της υποψηφιότητάς του στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Αναπόφευκτα η συζήτηση έφτασε κάποτε και στην υπόθεση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός. Ο κος Θεοδωρακόπουλος μίλησε για μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα στην συνέντευξή του, όπως για την ζήτηση εργασίας στα μεταλλεία, που έχει φτάσει τις 7.000 αιτήσεις, για την ικανοποίησή του που ο κος Λαφαζάνης περιέλαβε στις απαιτήσεις του –εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον–, και το κέρδος του επενδυτή, για το αυτονόητο γεγονός πως η ευρωστία του ιδιωτικού τομέα ευνοεί και τον δημόσιο, και για άλλα πολλά…

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΦΥΡΙΧΤΡΕΣ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ #SKOURIES???

Πέρασε σχεδόν ένα 24ωρο και δεν γράφτηκε ούτε ένα σχόλιο από κυβερνητικά στελέχη στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για τις σφυρίχτρες που γέμισαν το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο της Θεσσαλονίκης .

Επρόκειτο για εκατοντάδες σφυρίχτρες που χρησιμοποίησαν όσες και όσοι συμμετείχαν στις ετήσιες εκδηλώσεις "υπερηφάνειας" ως ηχητικά εφέ.

Παρ' όλα αυτά καμία ενόχληση δεν υπήρξε ως προς τη χρησιμοποίηση τους από κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι όμως δεν απέφυγαν να συνδέσουν αντίστοιχες σφυρίχτρες που είχαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία Συντάγματος υπέρ της παραμονής στο ευρώ με τις σφυρίχτρες που ακούστηκαν στην μεγαλειώδη κάθοδο και κινητοποίηση των 7.000 κατοίκων και εργαζομένων από τη ΒΑ Χαλκιδική τον περασμένο Απρίλη και πάλι στην Αθήνα.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΣΤΟ #SKOURIES ΒΡΗΚΑΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου μας είπε στη συνέντευξη τύπου της 18/6/2015 της Επιτροπής για το Δημόσιο Χρέος και για τις εταιρείες που επωφελούνται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν κάθονται να φορολογηθούν στην Ελλάδα (με 26%, που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει 29% !!!, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι στο μισό, εκτός από τις Σκανδιναβικές χώρες όπου φορολογούνται όμως με flat rate, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα – ΟΛΑ τα έξοδα…) όπως η Εl Dorado Gold, η Eurobank, η Ακαδημία Πλάτωνος Mall, κ.λπ….

Ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Το βιντεάκι ανέβασε στο Youtube το antigoldgreece… Δηλαδή ο .... εξελίσσεται σε υμνητής της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τη στιγμή που στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να την βλέπουν ούτε ζωγραφιστή… και λέει από κάτω:

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

"ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑΤΟΣ"

Πυκνωτής για την πύκνωση αραιών πολφών
Το συμπύκνωμα που προκύπτει από τον εμπλουτισμό με υγρή μέθοδο κατεργασίας συχνά είναι ένας πολφός από τον οποίο πρέπει να αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος του νερού για να είναι το υλικό διαχειρίσιμο και εμπορεύσιμο. Για το λόγο αυτό ο πολφός του συμπυκνώματος υποβάλλεται σε συμπληρωματικές διεργασίες πύκνωσης και διήθησης.

Η πύκνωση επιτυγχάνεται με την τροφοδοσία αραιών πολφών και την καθίζηση των στερεών σε δεξαμενές μεγάλης διαμέτρου και μικρού βάθους που ονομάζονται πυκνωτές. Η υπερχείλιση του πυκνωτή είναι σχεδόν απαλλαγμένη από στερεά, ενώ η υπορροή του πυκνωτή είναι πολφός με περιεκτικότητα σε στερεά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με την τροφοδοσία του πυκνωτή. 

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ 9 ΕΚ.!!!" (ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Μέσα σ' όλα τα καταπληκτικά και πρωτοφανή που συμβαίνουν στην Ελλάδα μάθαμε και κάτι καινούριο. Το πληροφορηθήκαμε από τα επίσημα χείλη του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου 

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης "Focus 103,6" και το δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη η εταιρεία βάση του προϋπολογισμού της έχει προγραμματίσει να δίνει μηνιαίως το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Όμως η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και του δήμου Αριστοτέλη δεν της επιτρέπει να δίνει περισσότερα από 9 εκ. ευρώ το μήνα...

"ZOYMΠΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ... CR INDEX"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Ο… αντικειμενικός (για τον ΣΥΡΙΖΑ) ραδιοσταθμός και ιστότοπος stokokkino.gr, έχει αναρτήσει ένα άρθρο στο οποίο καταφέρεται εναντίον του θεσμού των βραβείων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. 

Ως γνωστόν οτιδήποτε έχει τη λέξη «εταιρεία» ή κάποιο συνθετικό της, φέρνει αλλεργία στις ορδές των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους αναξιοπαθούντες είναι μόνο οι απολυμένοι από το δημόσιο, και όσοι απολυμένοι ιδιωτικών εταιρειών έχουν συνδικαλιστεί σε στιλ καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ και βολεύουν με τους αγώνες τους το κόμμα, όπως οι απολυμένοι της Coca Cola…

ΤΟΚΑΝΤΙΖΙΝΙΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ: ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ #SKOURIES Ή ΚΑΜΙΑ ΣXEΣΗ???

Αεροφωτογραφία από το Τοκαντιζίνιο στη Βραζιλία
Γεμάτη ανακοινώσεις είναι τις τελευταίες μέρες η επίσημη ιστοσελίδα της Eldorado Gold. 
Μια απ' αυτές τις ανακοινώσεις αφορά ένα project της εταιρείας στο Τοκαντιζίνιο της Βραζιλίας.

Σύμφωνα λοιπόν μ' αυτή την ανακοίνωση που μας κέντρισε το ενδιαφέρον αναφέρεται η επιτυχής ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας που αφορά την κατασκευή μεταλλείου χρυσού σ' αυτή την περιοχή της Βόρειας Βραζιλίας, ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται οι οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις για τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

"ΤΟ MOUNT ATHOS AREA KOUZINA ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ!"

Με απόλυτη οργανωτική και συμμετοχική επιτυχία στέφθηκε η τελετή λήξης του Mount Athos Area KOUZINA 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στο Alexandros Palace Hotel & Suites, βρίσκοντας τους διοργανωτές να αποτίουν φόρο τιμής στους εκατοντάδες συντελεστές της διοργάνωσης.

Κατά τη διάρκειά της απονεμήθηκαν τα βραβεία ποιότητας στις είκοσι τρεις (23) συμμετέχουσες επιχειρήσεις, στους είκοσι δύο (22) τοπικούς παραγωγούς, στους εκπροσώπους εννέα (9) τοπικών κοινωνικών συλλόγων και σε εκείνους των τριών (3) επαγγελματικών σωματείων που:

ΕΝΑΣ 37ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ Ν. ΡΟΔΑ

Στη σύλληψη ενός 37χρονου άνδρα ως υπαίτιου για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη, στην περιοχή Κομίτσα Ν. Ρόδων και έφτασε μέχρι την Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προχώρησαν άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από αμέλεια και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

"ΓΕΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ"

*Του Πέτρου Τζεφέρη

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Χίλια όνειρα ψαλιδισμένα. Μια συμβολική φωτογραφία από ένα παγκόσμιο συνέδριο που έγινε πριν λίγες μέρες στο Λονδίνο. Τέσσερις (4) νέοι επιστήμονες εκπροσωπούν τέσσερις (4) χώρες σε συνέδριο της ειδικότητάς τους. 

Όμως ενώ όλοι είναι Έλληνες μόνον ο ένας εκπροσωπεί την Ελλάδα. Οι άλλοι έχουν ήδη αναζητήσει τη βιοποριστική τους τύχη εκτός Ελλάδας. Με επιτυχία. Με λογισμό και με προσγειωμένα όνειρα. Αλλά και με αρκετή πικρία, ενδεχομένως.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

#SKOURIES: ΜΑΘΗΜΑΤΑ "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Πιστός στην προεκλογική δέσμευση του Γιάννη Μίχου, ο αντικαταστάτης του Γιώργος Ζουμπάς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ο Δρόμος της Αριστεράς" παρέδωσε στην κυριολεξία απλά μαθήματα... κοινωνικής  ενότητας και... συμφιλίωσης.

Ο νέος δήμαρχος μεταξύ άλλων θεωρεί "διστακτική" την κυβέρνηση που δεν λαμβάνει άμεσα την απόφαση να τερματίσει την μεταλλευτική επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική και την καλεί να την ξεπεράσει αυτή τη διστακτικότητα, ενώ κατά την άποψη του δεν υπάρχει εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην περιοχή αλλά ένταση μεταξύ κατοίκων και της Καναδικής εταιρείας (!!!!???).

PAUL WRIGHT: "Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ELDORADO GOLD"

Με αυτή την τοποθέτηση του  CEO της Eldorado Gold, Paul Wright, η Eldorado Gold, στην από 11/06/2015 ανακοίνωσή της για την εξέλιξη και ανάπτυξη του έργου της Ολυμπιάδας, δίνει το στίγμα της σημασίας του έργου, ενώ παράλληλα φέρνει στο φως τα στοιχεία για την εξέλιξη του έργου των Σκουριών και το οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης στην Χαλκιδική.

Η επένδυση της Eldorado Gold στην Χαλκιδική
  • 450 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα
  • 2.000 εργαζόμενοι
  • 60 εκατ. δολάρια σε φόρους από το 2012-2015
  • 160 εκατ. δολάρια σε Έλληνες προμηθευτές 2014-2015

ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ Ν. ΡΟΔΑ

Καρπούς απέδωσαν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και έτσι αργά τη νύχτα τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι  στην περιοχή της Κομίτσας ανάμεσα σε Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη.

Πριν τα μεσάνυχτα η φωτιά είχε φτάσει πολύ κοντά σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εξοχικές κατοικίες. Ευτυχώς αποσοβήθηκαν τα χειρότερα τόσο χάρη στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όσο και χάρη στην αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έστειλε στην περιοχή οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 3 καναντέρ, τα οποία αποσύρονται λόγω της νυκτός αλλά και τα μηχανήματα εκσκαφής που έχει μεταφέρει εκεί ο Δήμος Αριστοτέλη, το πύρινο μέτωπο ξέφυγε και προχώρησε προς την Ουρανούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες  μάλιστα, εκκενώνεται ήδη το ξενοδοχείο, στην περιοχή της Σκάλας Ουρανούπολης για προληπτικούς λόγους.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΡΟΔΑ

Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 3 αεροσκάφη.

Η πυρκαγιά πάει να τεθεί υπό έλεγχο. Η φωτιά σημειώθηκε σε δασική έκταση μεταξύ των Νέων Ρόδων και της Ουρανούπολης.

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ Ν. ΡΟΔΑ

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε δασική έκταση πάνω από την παραλία της Κομίτσας.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων με κατεύθυνση την κορυφογραμμή ανάμεσα στον κόλπο της Ιερισσού και της Ουρανούπολης με τους βορειοδυτικούς ανέμους εντάσεως 4 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή να έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της.

H ELDORADO GOLD ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ "PROJECT ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Επενδύσεις ύψους 83 εκατ. δολαρίων που αφορούν το έργο στην Ολυμπιάδα προγραμματίζει ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold για το διάστημα 2015-2016, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε. 

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αφορούν την αναβάθμιση της μονάδας εμπλουτισμού και την κατασκευή της δεύτερης φάσης του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα όπου βρίσκεται ένα από τα συνολικά τρία έργα της, με τα υπόλοιπα δύο να αναπτύσσονται στις Σκουριές και το Στρατώνι της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, προβλέπεται ότι, ετησίως, η παραγωγή, κατά την πρώτη τετραετία 2017-2020 (το 2016 εξαιρείται επειδή θεωρείται έτος εκκίνησης), θα διαμορφωθεί σε:

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

"5ος ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Η περίφημη "Πρώτη Αμμουδιά" στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στη χώρα μας για τους ξένους τουρίστες, συμφωνά με έρευνα της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr. Τους δύο αυτούς νησιωτικούς προορισμούς προτιμούν κυρίως οι Ιταλοί, οι Αυστραλοί και οι Τούρκοι. 

Τρίτο στις προτιμήσεις έρχεται το νησί των ιπποτών, n Ρόδος, όπου φέτος θα δεχτεί πληθώρα τουριστών που θα προέρχονται κυρίως από την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία. 

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μεγάλη αγωνία αναμενόταν το πρώτο Red Bull X-Fighters στην Ελλάδα. Αυτό διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Παρασκευής (12/6) στο Λατομείο Μαρμάρου Διονύσου.

Μιλάμε για μία πραγματική γιορτή, την οποία θα θέλαμε όχι κάθε χρόνο, αλλά κάθε μέρα. Νικητής αναδείχθηκε ο Αυστραλός Κλίντον Μουρ, με τον Γάλλο Τομάς Παζέ να έρχεται δεύτερος και τον Αυστραλό Ρομπ Άντελμπεργκ να συμπληρώνει την τριάδα του βάθρου.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μετά από απουσία αρκετών ετών από την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα πτήσεων πυροπροστασίας της Χαλκιδικής. 

Το εναέριο πρόγραμμα πυροπροστασίας θα διαρκέσει ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο και για τη  ακρίβεια μέχρι και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου με αεροσκάφη τύπου Τσέσνα που ανήκουν στην Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, ενώ το κόστος των καυσίμων θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η "Ελληνικός Χρυσός".

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

#SKOURIES: "Ο 9.84, Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΤΕΙΑ…"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Έσκισε τα ρούχα της η κυβερνητική παράταξη στις φίλα προσκείμενες εφημερίδες και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για την χορηγία της Ελληνικός Χρυσός στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας…

 Όταν ο Λαφαζάνης χρησιμοποιεί το site του ΥΠΕΚΑ για να προωθεί δικές του πολιτικές θέσεις, δεν συμβαίνει τίποτα… Διαβάστε εδώ:

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο του “Red Bull X-Fighters Athens 2015 – Epicness Redefined” μας βάζει στα άδυτα της εν κατασκευής FMX πίστας που είναι έτοιμη να υποδεχτεί το πρώτο Red Bull X-Fighters στην Ελλάδα. Μείνετε συντονισμένοι για το μοναδικό βραδινό υπερθέαμα, στις 21:00 στο Λατομείου Μαρμάρου Διονύσου στην Πεντέλη.

Η παρθενική στάση του παγκόσμιου πρωταθλήματος FMX, Red Bull X-Fighters, στην Αθήνα είναι πλέον γεγονός! Οι track builders έπιασαν δουλειά για τα καλά εδώ και τρεις εβδομάδες για να μετατρέψουν το γιγαντιαίο Λατομείο Μαρμάρου Διονύσου, στο βουνό της Πεντέλης, το οποίο διαχειρίζεται η Dionyssomarble, στη μεγαλύτερη και πιο απαιτητική πίστα FMX της σεζόν!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΧΑΛΚΙΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. παρέλαβε χθες σε μία λαμπρή τελετή στο Μουσείο Γουλανδρή το «Bronze Award» από το «Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης» (CRI) ως διάκριση και επιβράβευση για την δραστηριοποίηση της στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τα τελευταία δύο χρόνια. 

Στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής όπου δραστηριοποιείται, προωθεί όλο και πιο δυναμικά τις δράσεις κοινωνικής συνεισφοράς και ευθύνης.

Δείγμα γραφής της πολιτικής που καθορίζει το έργο της εταιρείας, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, οι συνθήκες εργασίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας καθώς και οι επιλογές της εταιρείας για την περιβαλλοντική διαχείριση που επισφραγίστηκαν πρόσφατα με το ISO 14001. 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Στη Σουηδία δεν αξιοποιούν μόνο εμπορικά και τουριστικά τις στοές παλιών ορυχείων, αλλά και ανοιχτά ορύγματα μεταλλείων επιφανειακής εξόρυξης.. 

Ένα καταπληκτικό παράδειγμα, το οποίο είδε και τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ο συναυλιακός χώρος μουσικών εκδηλώσεων "Dalhalla" χωρητικότητας 4.100 θέσεων, το οποίο βρίσκεται 28 χιλιόμετρα έξω από την Στοκχόλμη. 

Πρόκειται για την πιο γνωστή μουσική σκηνή της Σουηδίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο - Σεπτέμβριο), με καταπληκτική ακουστική από την οποία έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα και συγκροτήματα του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ??? (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής Λάζαρος Τόσκας επιχείρησε να παίξει τον προπομπό εξελίξεων και γεγονότων αναφορικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από το τηλεοπτικό παράθυρο του "Super tv".

Ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση είναι ειλημμένη η απόφαση να κλείσει τις Σκουριές και αυτό όπως είπε με ευθύνη της "Ελληνικός Χρυσός", που παραβιάζει διαρκώς  (!!!!????) τη σύμβαση που σύναψε με το Ελληνικό κράτος.

Αυτό, όπως είπε, θα γίνει πολύ άμεσα και γι' αυτό το λόγο στη σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε χθες στην Αθήνα αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας 15μελούς ομάδας εργασίας που θα απαρτίζεται όπως είπε από επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι οποίοι και θα ομαδοποιήσουν και τις... αναπτυξιακές προτάσεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από "antigold" ως ισοδύναμη κατάσταση στις απώλειες και τις ζημιές που θα υπάρξουν στο εργατικό δυναμικό, την τοπική αγορά και την Εθνική οικονομία...

"ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΧΑΛΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?"

Το μεταλλείο χαλκού στη Σκουριώτισσα της Κύπρου
Ο χαλκός είναι μέταλλο με μοναδικές ιδιότητες που βρίσκεται παντού γύρω μας, από τον οικιακό εξοπλισμό, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, τα δίκτυα ύδρευσης - θέρμανσης - ψύξης - κλιματισμού και φυσικού αερίου μέχρι τα νοσοκομεία και την ιατρική τεχνολογία ακριβώς λόγω της αντιμικροβιακής  του ιδιότητας η οποία έχει «αναβιώσει» τελευταία. 

Ένας υπολογιστής περιέχει 1.5 κιλό χαλκού, ένα ΙΧ περιέχει 25-50 κιλά χαλκού, ένα τυπικό σπίτι  περίπου 100 κιλά και μια ανεμογεννήτρια 5 τόνους [1].

Περίπου 22 εκατομμύρια τον. χαλκού τίθενται σε χρήση ανά έτος σε παγκόσμιο επίπεδο, από εξόρυξη και σκραπ (scrap metal). Περίπου 15 εκατ. τον. από τους παραπάνω  προέρχονται από νέα παραγωγή των ορυχείων και περίπου 7 εκατ. τον. από ανακύκλωση (τέλος χρήσης αντικειμένων και απόβλητα παραγωγής).

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝ 150 ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη

Η φωτογραφία αυθεντική, αναδημοσιεύεται αμoντάριστη. Έστω και συμβολικά έχει την σημασία της και στέλνει ένα μήνυμα. Τέσσερις νέοι Έλληνες επιστήμονες σε συνέδριο της ειδικότητας τους, με τον ένα να εκπροσωπεί την Ελλάδα και τον καθένα από τους άλλους μια διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα.

 Και βέβαια η προοπτική το να είναι όλος ο πλανήτης δυνητική «σκακιέρα» επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι κάτι που θα αποτελούσε σίγουρα, μια καθόλα θετική εξέλιξη. Προφανώς όμως αυτό δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου η λογική των πραγμάτων εντάσσεται σε άλλο πλαίσιο και ανάγεται σε διαφορετικό προβληματισμό. 

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σημερινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή παρουσία εκπροσώπων της Ν. Ε. του κυβερνώντος κόμματος στη Χαλκιδική με θέμα το πως θα κλείσουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπως ήταν φυσικό επακόλουθο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής.

Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Bee Channel όπου μίλησαν ο πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών "Αγία Βαρβάρα" Γιώργος Χατζής και ο πρόεδρος του Στρατωνίου Νίκος Ζαγοράκης.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας δέχονται τη διαχρονική επίθεση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους αλλά και στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στο χώρο της δουλειάς τους.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 χρόνια με βάση το νομού Σιούφα το 1993, ενισχύθηκε με νέα αύξηση κατά δύο χρόνια με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας τριετίας. 

#SKOURIES: ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Και ενώ κυβέρνηση και "antigold" εμφανίζονται απολύτως βέβαιοι για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής και τους κατοίκους που εργάζονται σ' αυτά (πχ. θα σταματήσει ολόκληρο το επενδυτικό έργο, αλλά αρκετοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται στην αποκατάσταση....), μια σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι στη βουλή έρχεται να ανατρέψει αυτή τη... σιγουριά που εκπέμπει το κυβερνητικό στρατόπεδο για την "επόμενη μέρα" αυτού του ακανθώδους θέματος.

Όπως γράφτηκε στην εφημερίδα "Εποχή" με πρωτοβουλία της επιτροπής παραγωγής και ελέγχου κυβερνητικού έργου (ΕΠΕΚΕ), της πολιτικής γραμματείας και της κυβερνητικής επιτροπής θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη της οποίας σκοπός είναι: 

"ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!"

Μπορεί εμείς οι Θεσσαλονικείς να πίνουμε νερό στο όνομά της, να μποτιλιαριζόμαστε απτόητοι κάθε Σαββατοκύριακο για μια βουτιά στα πράσινα νερά της και να απολαμβάνουμε τη μοναδική σύμπνοια του πράσινου με το απέραντιο γαλάζιο της θάλασσας επαναλαμβάνοντας νοερά (και φωναχτά) «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», αλλά η αλήθεια είναι ότι το υπέροχο τοπίο της Χαλκιδικής και οι χιλιάδες άλλες κρυφές και φανερές χαρες της δεν είναι πασίγνωστες στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία της chef Ντίνας Νικολάου με τη συνεργασία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την διοργάνωση του Mount Athos Area Kouzina έχει στόχο να προωθήσει τον τόπο μέσα από τις γεύσεις της περιοχής και τους ανθρώπους της, φέτος για τέταρτη χρονιά. 

"ΤΗΕ MINE SUITE: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ"

Μεταλλευτικό ξενοδοχείο σε στοά εξόρυξης παλαιότερου μεταλλείου παραγωγής αργύρου στη νοτιοκεντρική Σουηδία. Εκεί που η δημιουργική φαντασία ξεπερνάει το υποτιθέμενο πρόβλημα και γίνεται αναπτυξιακό όφελος και αξία.

Για τουλάχιστον 400 χρόνια το Sala Silvermine ήταν το μεγαλύτερο ορυχείο ασημιού (Vdstmanland County) της Σουηδίας, παράγοντας πάνω από 400 τόνους ασήμι και πάνω από 40 χιλ. τόννους μόλυβδο.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

"Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

"Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός δεν είναι όραμα, αλλά η ρεαλιστική εφαρμογή των δεσμεύσεων της προς όλους τους κοινωνικούς της εταίρους με απόλυτη συνέπεια. Είναι η κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική υπευθυνότητα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη και της ΒΑ Χαλκιδικής.

Η απασχόληση, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των παράλληλων δραστηριοτήτων, τα έργα υποδομής και οι δράσεις ανάπτυξης και πολιτισμού είναι μόνο κάποιοι από τους τομείς μέσω των οποίων εκφράζεται η κοινωνική υπευθυνότητα.