Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ...

Η επιστολή που ακολουθεί έχει μεγάλο ειδικό βάρος. Είναι γραμμένη από τον επιστάτη του πλυντηρίου του μεταλλείου της Ολυμπιάδας τον κ. Νικόλαο Κεφαλά. Έναν κάτοικο των Μαδεμοχωρίων που έχει περάσει τη ζωή του στα μεταλλεία. Γιος μεταλλωρύχου και ο ίδιος πατέρας δυο (2) μεταλλωρύχων,.

Κατά την γνώμη μας, αυτά που γράφει έχουν την σημασία τους και είναι άξια προσοχής.Το αν θα συμφωνήσει ή θα διαφωνήσει κάποιος είναι σεβαστό, αλλά αυτή είναι η προσωπική άποψη του γράφοντος.Εμείς πάντως τον τον ευχαριστούμε θερμά που μας εμπιστεύτηκε αυτή τη δημοσίευση.

Ακολουθεί η επιστολή του Νικόλαου Κεφαλά.

"ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ  ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ –ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ Κ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ  ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΡΥΧΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ Κ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΖΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ,ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΛΕΥΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Δημόσια ευχαριστήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλείων Κασσάνδρας προς τιμήν της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Μ' αυτόν τον τρόπο την ευχαριστούν για το γεγονός ότι τήρησε την υπόσχεση που τους έδωσε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή για παρέμβαση υπέρ τους, όπως αυτή διατυπώθηκε στην επιστολή που έστειλε ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης προς τον νυν ΥΠΑΠΕΝ Γιάννη Γκόλια για την ταχύτερη όσο το δυνατόν επίλυση του θέματος.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

ΣΤΟΑ 59: ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ 8η ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια πολύ συγκινητική στιγμή περιέγραψε η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ Ελένη Ιατρού στην εκπομπή "Newsroom" από τη "Στοά 59" του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, που για 8η συνεχή μέρα παραμένουν αυτοεγκλωβισμένοι 164 μεταλλωρύχοι.

Από νωρίς το πρωί επισκέπτονται την είσοδο της στοάς για να συναντηθούν με τους μεταλλωρύχους τα παιδιά, οι γυναίκες και οι γονείς τους.

Η παρουσία των οικείων προσώπων "ντοπάρει" ακόμη περισσότερο τους αγωνιστές που πολεμούν για το μεροκάματο που πάνε να τους το στερήσουν τελείως αντεργατικοί και αντικοινωνικοί κομματικοί τακτικισμοί.

ΤΩΡΑ - ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

"Σας  ενημερώνουμε,  ότι από  σήμερα 31/8/2015 και μετά  από το  έγγραφο της Διοίκησης  της  Ελληνικός Χρυσός περί απομάκρυνσης του συνόλου των  εργαζομένων που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και των υποστηρικτών  μας, μετά από ομόφωνη απόφαση των ΔΣ των Σωματείων, το Εργοτάξιο Μεταλλείου Ολυμπιάδας τελεί υπό ΟΛΙΚΗ  ΚΑΤΑΛΗΨΗ.

Ως εκ τούτου την πρόσβαση και την ασφάλεια του εργοταξίου έχει αναλάβει η Ομάδα περιφρούρησης των Εργαζομένων.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ ΚΑΙ... ΕΝΟΤΗΤΑ!

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής μεταξύ άλλων που αναφέρει έχει ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μας, το άνοιγμα που κάνει προς τους εργαζόμενους αλλά και την ενότητα!!!

Μετά απ' όλα αυτά που έχουν προηγηθεί μέσα στα 3 χρόνια που κύλησαν από την εκλογή της στα βουλευτικά έδρανα σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το σκεπτικό που αναπτύσσει η κ. Ιγγλέζη.

Ο στόχος πασιφανής. Η απόκτηση της ψήφου όχι μόνο των πολέμιων της μεταλλευτικής αλλά κυρίως των θυμάτων των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη ΒΑ Χαλκιδική που δεν είναι άλλοι από τους 2.000 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, αλλά και όλοι εκείνοι οι χιλιάδες επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που επλήγησαν από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Σημειώνει λοιπόν η κ. Ιγγλέζη:

ΠΑΣΟΚ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΑΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Την επαναλειτουργία των μεταλλείων ζητά το ΠΑΣΟΚ από τον υπηρεσιακό υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης καθηγητή Ιωάννη Γκόλια με επιστολή που συντάσσει ο αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ζητά την επαναλειτουργία των μεταλλείων κατ' εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Τι αναφέρει η επιστολή:  

"Προς:
Υπουργό ΠΑΠΕΝ
καθ. Ιωάννη Γκόλια

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με απόφαση του προκατόχου σας κ. Π. Σκουρλέτη, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στο θέατρο του παραλόγου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ "ΑΓΝΟΙΑ ΝΟΜΟΥ" ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;

Ας μείνουμε λίγο ακόμη στην απόφαση ΣτΕ αριθ. 3191/2015, σύμφωνα με την οποία δικαιώνεται η Ελληνικός Χρυσός που είχε προσφύγει κατά της απόφασης Λαφαζάνη να επιστρέψει τους φακέλους των μελετών και να μην εγκρίνει τις σχετικές άδειες.

Αυτή τη φορά θα παραβλέψουμε την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο φτάνει να κατηγορεί τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ για παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και κατάχρηση εξουσίας (δες εδώ), και θα σταθούμε σε ένα άλλο απίστευτο γεγονός που προβάλει γραμμή-γραμμή μέσα από το αιτιολογικό της απόφασης.

Αποδεικνύεται πως ο Υπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος και οι υπηρεσίες του υπουργείου του δεν γνωρίζουν την σχετική νομοθεσία!!! Δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν ξέρουν να κάνουν τη σωστά τη δουλειά τους… Κάποιος θα μπορούσε να σχολιάσει εδώ πως οι υπηρεσίες μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους αλλά η απόφαση ήταν πολιτική και επιβλήθηκε άνωθεν…

"ΒΕΝΤΕΤΑ" ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέσω του ιστότοπου "ISKRA" εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη κατηγορώντας ότι οι ανακλήσεις των τεχνικών μελετών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα ήταν ένα φθηνό πυροτέχνημα εντυπωσιασμού, αποκλειστικά για προεκλογική χρήση.

Τα βέλη του Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον Πάνο Σκουρλέτη δεν σταματούν εδώ. Τον κατηγορεί για αήθη επίθεση με φόντο μικροκομματικά οφέλη σε βάρος του με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία καταλόγιζε στον Π. Λαφαζάνη «ανεπαρκή αιτιολογία» στο έγγραφο με το οποίο επέστρεψε την Τεχνική Μελέτη στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του νεοσύστατου πολιτικού φορέα "Λαϊκή Ενότητα" διαψεύδει τον Πάνο Σκουρλέτη ότι η δική του απόφαση για το λουκέτο στα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν έχει καμία σχέση με τις ενέργειες που έκανε εναντίον του επενδυτικού σχεδίου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΑΠΕΝ και κατ΄επέκταση με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, την οποία ο Σκουρλέτης επιχειρεί να αποσυνδέσει από τη δική του.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ "ΚΑΙΕΙ" ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν νομίζω να έκατσαν πολλοί να διαβάσουν λέξη-λέξη την 20σέλιδη απόφαση 3191/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δικαιώθηκε η Ελληνικός Χρυσός για την «καθυστέρηση» που έπαιζε η ομάδα Λαφαζάνη στην επένδυση, θέτοντας ανύπαρκτα κωλύματα και βρίσκοντας ανύπαρκτες παραβάσεις.

Η γλώσσα είναι δυσνόητη, διότι βρίθει νομικών όρων, αλλά αυτή ακριβώς η γλώσσα μπορεί επίσης να «σφάζει με το βαμβάκι»… Ο προσεκτικός αναγνώστης θα βρεί μέσα στην απόφαση πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς για την πλευρά του ΥΠΑΠΕΝ, οι οποίοι αν διατυπωθούν στην… καθομιλουμένη δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του κειμένου: Έναν αληθινό κόλαφο κατά της κυβερνητικής αυθαιρεσίας!

Ας δούμε μαζί μερικά χαρακτηριστικά σημεία:

[…] να ακυρωθεί η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Άρα, το ΥΠΑΠΕΝ όφειλε να κάνει κάτι που όφειλε να κάνει και το παρέλειψε… Πως λέγεται αυτό;

[…] η προβλεπόμενη στο νόμο εξηκονθήμερη προθεσμία που τάσσεται στη Διοίκηση προς απόφανση επί της αιτήσεως έγκρισης της τεχνικής μελέτης έχει ενδεικτικό και όχι αποκλειστικό χαρακτήρα, ωστόσο ο λόγος αυτός είναι απορριπτέος ως νόμω αβάσιμος.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ "ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ" ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Η απόφαση του τέως υπουργού Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές άδειες εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και να εξωθήσει την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» στην απόλυση και στη διαθεσιμότητα 2.000 εργαζομένων έβαλε φωτιά στα Μαντεμοχώρια, που ζουν από τα μεταλλεία.

Οι άνθρωποι στη Χαλκιδική, και όχι μόνο, εξέλαβαν την κυβερνητική σπουδή για «προσωρινή αναστολή» λειτουργίας της επένδυσης ως άμεσα σχετιζόμενη με τις επικείμενες εκλογές και τους φόβους του ΣΥΡΙΖΑ για καθίζηση, καθώς, στους κόλπους του κινήματος κατά της εξόρυξης, η γκρίνια για την αθέτηση της υπόσχεσης του κόμματος ότι, μόλις θα ανέλθει στην εξουσία, θα κλείσει «την επομένη» την «Ελληνικός Χρυσός» είχε αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις απειλής για μαζική πολιτική αποδοκιμασία των υποψηφίων του στην κάλπη.

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΩΝ * - ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ (Γ' ΜΕΡΟΣ)

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Σε κάποια τριτοκοσμικά μέρη, η Πολιτεία (άκουσον-άκουσον) εφευρίσκει ηλεκτρονικούς τρόπους, γιά να συντομεύσει τον χρόνο αδειοδότησης μεταλλευτικών projects (δείτε εδώ). Δεν έχουν ακούσει φαίνεται τί γίνεται στην Ελλάδα των Λαφαζανο-Σκουρλέτηδων, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ακύρωσης μεταλλευτικών επενδύσεων από το επίσημο Υπουργείο Αντι-Παραγωγικής Συγκρότησης.

Τελικά την μαγική λύση γιά να κλείσουν (προσωρινά) τα μεταλλεία Χαλκιδικής, την ανακάλυψε (ή μάλλον την εφάρμοσε καθυστερημένα) ο νεόκοπος οικολόγος Σκουρλέτης και ουχί ο παλαίμαχος κρατιστής Δραχμαζάνης. Μάθαμε εδώ πως το κρίσιμο στοιχείο γιά την αξιολόγηση πιλοτικών δοκιμών μιάς μεταλλουργικής μεθόδου, είναι η...γεωγραφία. Μάλιστα. 

Άπαξ δηλαδή και δεν γίνει στον τόπο παραγωγής, αυτο-αναιρείται και επιπλέον ακυρώνει και όλο το μεταλλευτικό έργο. Άλλη μιά τεκμηριωμένη και βαθιά επιστημονική άποψη των οικο-φωστήρων, που αβλεπτεί υιοθέτησε ο υπηρεσιακός Υπουργός Σκουρλέτης. Αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και οδηγώντας τους εργάτες σε κινητοποιήσεις, κόντρα σε μια αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός στη διαδρομή του από το Πολυτεχνείο ως το Στρατώνι έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια να είναι συγκρατημένος. Δεν απογοητεύεται εύκολα, ούτε, όμως, ενθουσιάζεται υπέρμετρα.

Από την Αθήνα, όπου γεννήθηκε και σπούδασε στο Πολυτεχνείο, έως το Στρατώνι, όπου ζει εδώ και 26 χρόνια, η διαδρομή του Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου είναι συνυφασμένη με τις στοές των μεταλλείων. 

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός τους τελευταίους οκτώ μήνες, ο μεταλλειολόγος από του Γκύζη είναι παθιασμένος με τη δουλειά του, κάτι που έχει μεταδώσει στον γιο του, ο οποίος ακολουθεί τις ίδιες σπουδές. Ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος έχει ταυτίσει την επαγγελματική πορεία του, αλλά και τη ζωή του, με την εξορυκτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του Π. Σκουρλέτη και του Αλ. Τσίπρα να ανακαλέσουν τις τεχνικές μελέτες και να οδηγήσουν στην αναστολή όλων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Κάτι που είχε ως συνέπεια τη διαθεσιμότητα και τον φόβο οριστικής απόλυσης των περίπου 1.900 εργαζομένων. Αν και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, δηλώνει αποφασισμένος να δουλέψει εντατικά, «ώστε στο τέλος να υπάρξει συνεννόηση». Ελπίζει ότι μετά τις εκλογές η εταιρεία θα συζητήσει τα θέματα με όποια κυβέρνηση προκύψει, αφού το Ελληνικό Δημόσιο έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

ΣΤΟΑ 59: ΤΕΛΕΣΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΓΙΑ 7η ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ

Για τους, για 7η μέρα, έγκλειστους μεταλλωρύχους στα υπόγεα της Ολυμπιάδας τελέστηκε σήμερα Αγιασμός, παρουσία των οικογενειών τους και των συναδέλφων τους.

Τη συμπαράσταση του δήλωσε και ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Γ. Βαγιωνάς που έμεινε για αρκετή ώρα δίπλα στους εγκλωβισμένους και με την ιδιότητα του γιατρού, τους έδωσε συμβουλές για την υγεία τους.

ΟΙ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Οι γυναίκες των Μαδεμοχωρίων βρίσκονται και αυτές στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Από την περασμένη Δευτέρα και σε καθημερινή βάση δίνουν τη δική τους μάχη με θάρρος, δυναμισμό, ευγένεια και αξιοπρέπεια.

Βρίσκονται εκεί όχι επειδή δεν έχουν να κάνουν κάποια άλλη δουλειά ή επειδή η ζωή τους μέχρι σήμερα ήταν βαρετή και δεν είχε κανένα νόημα.

Είναι παρούσες για να συμπαρασταθούν με συνείδηση και όχι από αυταρέσκεια και ναρκισσισμό στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι πατεράδες, οι σύζυγοι και οι γιοί τους απέναντι στην κατάφωρη αδικία που προκάλεσε η δήθεν αριστερή κυβέρνηση με την απόφαση της και τις προσχηματικές αιτιάσεις της για την πειραματική εφαρμογή της πυρομεταλλουργικής μεθόδου στην Χαλκιδική.

"ΔΕΝ ΛΥΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ 2.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο βίντεο που ακολουθεί άνθρωποι της αγοράς συζητούν για την οικονομία, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη φορολογία και την επιχειρηματικότητα εν γένει.

Τα συζητούν όλα αυτά με βάση τους νορμάλ όρους και τις επικρατούσες συνθήκες και προδιαγραφές στο διεθνές στερέωμα.

Δυστυχώς τέτοιες συζητήσεις για την Ελλάδα ακόμη δεν μπορούν να γίνουν στα σοβαρά, αφού τα αυτονόητα για εμάς παραμένουν ακόμη ζητούμενα και θέματα διαφιλονικούμενα..

Στην καλύτερη των περιπτώσεων.... Γιατί στην Ελλάδα ακόμη συστηνόμαστε...

ΣΕΒΕ: "Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ"

«Σταθερή και μακρόπνοη κυβέρνηση» χρειάζεται η Ελλάδα, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο ΣΕΒΕ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «οικονομικές συνέπειες της αβεβαιότητας που αναπόφευκτα δημιουργούν οι εκλογές».

Ο ΣΕΒΕ ανέφερε ακόμη μία φορά τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής των capital controls, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τιμολογίων εξωτερικού χωρίς προαπαιτούμενα, γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικές καθυστερήσεις. Έτσι μόνο θα επέλθει η ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της εξωστρέφειας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όπως υποστήριξε ο Σύνδεσμος. 

ΣΤΟΑ 59: "ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΤΑ ΝΕΡΑ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ"

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα Μεταλλείων Κασσάνδρας με αφορμή την αγάπη και την έμπρακτη συμπαράσταση που εισέπραξαν σήμερα από απλούς κατοίκους και επαγγελματίες της ΒΑ Χαλκιδικής εξέδωσαν μια ευχαριστήρια ανακοίνωση.

Η ευχαριστήρια ανακοίνωση είναι λιτή και περιεκτική. Αναφέρει τα εξής:

                                                           ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα των Μεταλλείων Κασσάνδρας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που μας συμπαραστέκονται στον αγώνα μας με τις δωρεές τροφίμων και νερών.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΕ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ: "ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ & ΑΦΗΣΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 2.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ"

29 Αυγούστου 2015,

 Στις 27-8-2015 το ΣτΕ αποφάσισε ότι η πράξη του ΥΠΑΠΕΝ να κάνει ανάκληση των τεχνικών μελετών η οποία μας οδήγησε στην ανεργία, είναι αδικαιολόγητη, παράνομη και συνιστά κατάχρηση εξουσίας.

 Για όποιον δεν το άκουσε, σήμερα στις 29-8-2015, ο κύριος Τσίπρας στα επιτεύγματα της δήθεν αριστερής κυβέρνησης του συμπεριέλαβε το κλείσιμο των Σκουριών. 

Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι δεν έκλεισαν παράνομα μόνο τις Σκουριές αλλά το σύνολο των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

ΣΤΟΑ 59: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ

Οι μεταλλωρύχοι που παραμένουν αυτοέγκλειστοι στη στοά 59 του μεταλλείου της Ολυμπιάδας από την περασμένη Δευτέρα δεν είναι μόνοι.

Στο πλευρό τους έχουν ολόκληρη την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής που τους συμπαραστέκεται με όποιο ηθικό και υλικό τρόπο μπορεί.

Εκτός από τις οικογένειες τους, τους φίλους και τους συναδέλφους τους, που βρέθηκαν από το πρωί για να τους εμψυχώσουν με συνθήματα και επιφωνήματα, οι ηρωικοί μεταλλωρύχοι δέχτηκαν προσφορά από επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής εκατοντάδες μπουκαλάκια νερό και στερεά τροφή κυρίως σε κονσέρβες.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΑΡΓΗΣΕ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ..."

Στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ οι Σκουριές είχαν την τιμητική τους δια στόματος Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος φοβούμενος προφανώς μην αποχωρήσουν και αυτοί που έχουν απομείνει στο κόμμα του είπε πράγματα που ήθελαν να ακούσουν.

Είπε λοιπόν: "Δώσαμε σκληρές μάχες σε ένα δύσκολο πόλεμο", "κάναμε και λάθη" αλλά αφήσαμε σημαντικά δείγματα γραφής και στο εσωτερικό και στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Το άνοιγμα της ΕΡΤ, τα χτυπήματα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, το κλείσιμο στις Σκουριές που άργησε αλλά έγινε, τα νομοσχέδια φέραμε ενάντια στους δανειστές όπως αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. "Δώσαμε μάχη μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επί 17 ώρες, για να διαφυλάξουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και της χώρας."

Ο ΤΡΙΑΝΤΑΚΟΝΤΑΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ

Της Λέτας Καλαμαρά
Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια κρατάει η έριδα πάνω από τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, αλλά και των υπόλοιπων κοιτασμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για έναν σκληρό, διαρκή πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας, με διεθνείς προεκτάσεις για τον ορυκτό πλούτο της.

Από τη Χαλκιδική του 1930 και την πρώτη εκμετάλλευση μικτών θειούχων κοιτασμάτων στην Κασσάνδρα από την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (ΑΕΕΧΠ&Λ) του αείμνηστου Νικόλαου Κανελλόπουλου, που είχε τα δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ιδρυτή της σημερινής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, τη μεταβίβασή της στον Πρόδρομο Μποδοσάκη με στόχο και την εξόρυξη χρυσού, το τρομοκρατικό χτύπημα και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Μποδοσάκη επικεφαλής των επιχειρήσεων του ιδρύματος, την πτώχευση της εταιρείας ΑΕΕΧΠ&Λ,

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ 59 ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα Μεταλλείων Κασσάνδρας με απόφαση της καλεί το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Αυγούστου όλους τους εργαζόμενους των Μεταλλείων Κασσάνδρας, δηλ. μεταλλωρύχους, εργατοτεχνίτες, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό να δώσουν το παρόν τους στη ΣΤΟΑ 59 του Μεταλλείου Ολυμπιάδας.

Ως γνωστόν, εκεί από την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα βρίσκονται αυτοέγκλειστοι 165 μεταλλωρύχοι, πραγματικοί αγωνιστές της ζωής. Η φυσική παρουσία όλων αναμένεται να τονώσει ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό αγωνιστικό φρόνημα τους, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη στοά, στα 254 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: "ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Φώφη Γεννηματά επισκέφτηκε το απόγευμα τους αγωνιζόμενους μεταλλωρύχους της στοάς 59 στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας για να τους δηλώσει την έμπρακτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ίδιας προσωπικά.

Στον υπό κατάληψη χώρο την συνόδεψαν οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. 

Η ίδια στις δηλώσεις της κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικά υπεύθυνο για την εδραίωση του διχαστικού κλίματος στην περιοχή για καθαρά μικροπολιτικά οφέλη.

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: "ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΜΕ ΑΝΑΝΔΡΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας είναι πατέρας 3 παιδιών. Από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται αυτοέγκλειστος μαζί με 160 συναδέλφους του στη στοά 59 του μεταλλείου της Ολυμπιάδας 254 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κώστας μιλάει για την αγανάκτηση και την αδικία που νιώθει μετά την απόφαση Σκουρλέτη την οποία μεταξύ άλλων την χαρακτηρίζει και άνανδρη επίθεση.

Του Κώστα του λείπουν πάρα πολύ τα παιδιά και η γυναίκα του, αφού έχει να τους δει από την Δεύτερα. Δεν πρόκειται όμως να βγει από τη στοά, όχι μόνο αυτός αλλά και κανένας από τους αυτοέγλειστους μεταλλωρύχους.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ & ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού του δημαρχείου της Μ. Παναγίας από εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μητροφάνης κατέβηκε από το γραφείο του για να απευθυνθεί προς αυτούς.

Ο κ. Μητροφάνης στα 3 λεπτά του λόγου του στάθηκε στα λάθη όλων των κυβερνήσεων την τελευταία 20ετία. Λάθη που κατά τη γνώμη του έχουν την κύρια ευθύνη για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Μ. Παναγίας υποσχέθηκε, όπως και ο ομόλογος του Αργύρης Τσακνής προχθές, ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων σε κάποια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Του Παναγιώτη Στάθη

Νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η θυγατρική της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων με αίτημα την αναστολή με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ της απόφασης Σκουρλέτη που οδήγησε στο αιφνίδιο λουκέτο του έργου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι προσφεύγοντες εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για προκατάληψη και στοχοποίηση της επένδυσης στην Χαλκιδική, αλλά και προσωπικά κατά του Πάνου Σκουρλέτη. Η εξέλιξη ήρθε σε συνέχεια της δικαίωσης της εταιρείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας που καθιστά άκυρες ενέργειες του Παναγιώτη Λαφαζάνη ως υπουργού ΠΑΠΕΝ στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ: "ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ"

Το σωματείο εργαζομένων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης "Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" στέλνει το δικό του μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με την παρακάτω ανακοίνωση:

"Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ευρισκόμενος πάντα στην πρώτη γραμμή ενός διαχρονικού και καθημερινού αγώνα που στόχο έχει την διασφάλιση της εργασίας και των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους εργαζόμενους στο χώρο της ΔΕΗ, αντιλαμβάνεται πλήρως την αγωνία και αναταραχή των μεταλλωρύχων στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα τους για εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των εργασιών στα μεταλλεία της Κασσάνδρας και Σκουριών.  

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: "Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Πριν παραδώσει ο Πάνος Σκουρλέτης "το πηδάλιο" του υπουργείου του στο νέο υπηρεσιακό υπουργό μίλησε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και για την απόφαση ανάκλησης των τεχνικών μελετών των υποέργων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας που οδήγησαν στην ανεργία 2.000 εργαζόμενους έδωσε συνέντευξη στο Real Fm και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο τέως ΥΠΑΠΕΝ υποστήριξε ότι η απόφαση κόλαφος του ΣτΕ 3191/2015 δεν αφορά τους λόγους που τον οδήγησαν στην κατάφωρα άδικη απόφαση που έλαβε μια μέρα πριν παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και έχει να κάνει την "antigold" επινόηση περί υποχρέωση της εκμεταλλευτρίας εταιρείας δοκιμής σε ημιβιομηχανική κλίμακα της πυρομεταλλουργικής μεθόδου του flash smelting εντός του μεταλλευτικού πεδίου της ΒΑ Χαλκιδικής.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ

Σε συμβολική κατάληψη του πρώην δημαρχείου της Μεγάλης Παναγίας προχώρησαν οι μεταλλωρύχοι, διεκδικώντας να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα που σταμάτησανμετά την απόφαση της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων συναντήθηκαν  στο κτίριο με τον αντιδήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη, Ιωάννη Μητροφάνη.

Την ίδια ώρα, υπογείτες συνάδελφοί τους εξακολουθούν να παραμένουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σταμάτημα των έργων, μέσα στις στοές στην Ολυμπιάδα.

"ΤΟ ΣτΕ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΒΕΡΟΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ συζητήθηκε η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ που επι της ουσίας βγάζει άκυρη την απόφαση Σκουρλέτη για ανάκληση των τεχνικών μελετών των υποέργων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών.

Η δημοσιογράφος που κάνει το δικαστικό ρεπορτάζ Ιωάννα Μάνδρου χαρακτήρισε "κέρβερο" το ΣτΕ σε περιβαλλοντικά ζητήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά:

"Το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί το ΣτΕ είναι ότι δεν έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες στο έπακρο. Για να έχει βγάλει τόσες θετικές αποφάσεις για μια επένδυση που το περιβάλλον είναι το μείζον σημαίνει πάρα πολλά..."

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΝΕΟΣ ΥΠΑΠΕΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ροδόλφο Μορώνη. Η ορκομωσία γίνεται σε λίγη ώρα και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 2.30 μμ.

Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής στα υπουργεία. Νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ είναι ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας με αρμόδιο σε θέματα περιβάλλοντος τον Κωσταντίνο Μουσουρούλη.

Θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να διορθώσουν την τεράστια πολιτική και κοινωνική αδικία που άφησαν οι προκάτοχοι τους στη ΒΑ Χαλκιδική με τα μεταλλεία χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων. Για να δούμε.

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΟΧΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ & "ANTIGOLD"?

Φώτο από πρόσφατη ισχνή "antigold" κινητοποίηση στις Σκουριές,
παρουσία ανθρώπου του δήμου με το λευκό ημιφορτηγό που διακρίνεται δεξιά
Βρισκόμαστε στην 5η μέρα κινητοποιήσεων της πολυπληθούς μεταλλευτικής κοινότητας της ΒΑ Χαλκιδικής και οι άνθρωποι του δήμου Αριστοτέλη συνεχίζουν να παριστάνουν τους αδιάφορους.

Κανένα ενδιαφέρον και καμία συμπαράσταση προς τον εργατόκοσμο της ΒΑ Χαλκιδικής που εκτός του πλούτου που παράγει συμβάλει με τους φόρους και τις εισφορές του στα κρατικά  ταμεία στην σταθερή και ομαλή μισθοδοσία των αρχόντων, των στελεχών και των υπαλλήλων του δήμου Αριστοτέλη.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παρουσίασε πρώτο το Capital.gr, αποκαθηλώνει την ρητορεία κατά της συγκεκριμένης επένδυσης που είχε δομήσει η απελθούσα συγκυβέρνηση, όπως είχε διαφανεί και με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη.

"Η αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές πιστοποιεί αυτό το νέο δείγμα γραφής” είχε σημειώσει στο διάγγελμά του (19/08) ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Αντίστοιχα, ο τέως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης γνωστοποίησε, μέσω των τηλεοπτικών καμερών, την απόφαση να επιβάλει λουκέτο στο έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων της Βόρειας Ελλάδας.

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ Ο ΣΜΕ

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα μεταλλεία Κασσάνδρας εκφράζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΜΕ, ο Σύνδεσμος από τις 26 Ιουλίου είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα τα επίμαχα θέματα του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Κασσάνδρας.

Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, τονίζει ο ΣΜΕ.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: "ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ"

Για ακόμα μια φορά η ανώτατη αρχή του κράτους, το Συμβούλιο της Επικρατείας μας δικαιώνει.

Δικαιώνει τις φωνές μας και τους αγώνες μας απέναντι σε ένα προεκλογικό πυροτέχνημα και στα καπρίτσια μιας υποψήφιας βουλευτίνας.

Η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκθέτει για ακόμα μια φορά τον Υπουργό και την κυβέρνηση που με μια αστεία και αβάσιμη απόφαση, μας πέταξαν στον δρόμο χωρίς ίχνος ντροπής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ: "ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΥΠΑΠΕΝ ΝΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ"

Η σημερινή υπ’ αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (που αφορά στη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου), συνιστά δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη λειτουργία της με βάση τη νομιμότητα και την εκπλήρωση στο ακέραιο όλων των συμβατικών της υποχρεώσεων. 

Είναι πλέον σαφές πως αν υπάρχουν ευθύνες για παραλείψεις,  θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού…

Απομένει πλέον στο ΥΠΑΠΕΝ και στον αρμόδιο Υπουργό να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της δικαιοσύνης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ: "ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ & ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η υπ’ αριθ. 3191/15 απόφαση του ΣτΕ  δεν αφορά ούτε ακυρώνει την απόφαση του Υ.Π.Α.Π.Ε.Ν. περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας.

Με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, η από 28.4.2015 πράξη του τότε Υπουργού, δια της οποίας επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ελευσίνα 27/8/2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Οι 600 απλήρωτοι επί μήνες Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας που διαμαρτύρονται για το σταμάτημα των έργων .

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να βρουν λύση ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Μεταλλεία σεβόμενα μεν το περιβάλλον αλλά εξασφαλίζοντας και τις θέσεις εργασίας των χιλιάδων Εργαζομένων σε αυτά .

Η χώρα μας δεν αντέχει άλλους ανέργους, είναι εγκληματικό να κλείνουν προσοδοφόρες επιχειρήσεις και να γεμίζουν τα μητρώα του ΟΑΕΔ με Εργαζόμενους.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΚΑΙ ΠΛΑΝΑ

Έκλεισαν, στις έντεκα, τις διασταυρώσεις Στρατωνίου - Ιερισσού και Γοματίου - Πλανών, όπως είχαν προαναγγείλει, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, διαμαρτυρόμενοι για το σταμάτημα των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Το κλείσιμο των δρόμων επηρεάζει όσους κινούνται οδικώς προς την Ιερισσό, την Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και τον 'Αθωνα, όπου η κυκλοφορία γίνεται μετ' εμποδίων λόγω της διαμαρτυρίας, καθώς οι μεταλλωρύχοι αποφάσισαν να ανοίγουν τους δρόμους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποσυμφορείται η κίνηση.

ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ - ΕΚΘΕΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έκλεισε με την αιφνιδιαστική και άδικη απόφαση της τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το ΣτΕ την εκθέτει πανηγυρικά με την απόφαση που έλαβε πριν από λίγο σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή, με την απόφαση 3191, η αίτηση κατά του υπουργείου της Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα με την απόφαση αναγνωρίζεται ότι πράγματι το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα προσαρτήματα των τεχνικών μελετών που κατά τον κ. Σκουρλέτη η Ελληνικός Χρυσός δεν προσκόμισε, οδηγώντας τον ΥΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες του έργου.

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ" (Ηχητικό)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα ως εξέλιξη την επιστολή που απέστειλε η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ στην εταιρεία, μέσω της οποίας την καλεί σε διάλογο.

"Το πιο ενδιαφέρον απ' όλα είναι ότι το υπουργείο δεν είναι τελικά αρνητικά διακείμενο στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής. Ο διάλογος που επιζητούμε αρχίζει να αχνοφαίνεται και πρέπει να ξεκινήσει έστω και την ύστατη ώρα. Χθές το βράδυ τηλεφωνήσαμε για να έχουμε μια συνάντηση πριν γίνει η αλλαγή και περιμένουμε..."

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ...

Του Γιώργου Κράλογλου

Τα πράσινα άλογα της ανάπτυξης της Μπιρμπίλη τα διαδέχονται τώρα οι κόκκινες αρλούμπες Τσίπρα και Σκουρλέτη. Ο Τσίπρας που έβαλε τον Βαρουφάκη να σώσει την οικονομία και τους Λαφαζάνη - Σκουρλέτη να την ανασυγκροτήσουν... παριστάνει τον περιβαλλοντολόγο. Και να τα αποτελέσματα. Ο κομισάριος Σκουρλέτης κλείνει συγκροτήματα και διατάζει τους ιδιώτες να μην απολύουν...

Και αυτοί οι αστείοι άνθρωποι, οι άσχετοι όχι μόνο στο τι σημαίνει ανάπτυξη αλλά και τι χρειάζεται η οικονομία να λειτουργήσει έστω και σε ρελαντί, μπέρδεψαν τα αριστεριλίκια τους με την επιχειρηματική αγορά, την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Έστειλαν, για λόγους κομματικού ανταγωνισμού, 2.000 εργάτες και τις οικογένειές τους στις στοές των ορυχείων και στους δρόμους και έχουν το θράσος να επικαλούνται δήθεν περιβαλλοντικούς κανόνες και οικολογικές ευαισθησίες.

"ΜΑΜΑ, ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ?" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιός να ξέρει άραγε; Μήπως ο κ. Σκουρλέτης;
Είναι μια ερώτηση που κάνει από προχθές και κάθε βράδυ στη μητέρα του ο μικρός γιος ενός μεταλλωρύχου, που μαζί με ακόμη 164 συναδέλφους τους βρίσκονται αυτοέγκλειστοι στη στοά 59 του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.

Βρίσκονται εκεί και άλλοι 1900 συνάδελφοι τους αντιμέτωποι όλοι μαζί με τον εφιάλτη της ανεργίας, επειδή η κυβέρνηση, 20 ώρες πριν την παραίτηση Τσίπρα, πρόκρινε την απόφαση της ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα της Ολυμπιάδας και των Σκουριών ως την καλύτερη δυνατή λύση για να κρατήσει έστω με νύχια και με δόντια τη βουλευτική έδρα της Χαλκιδικής ενόψει των εκλογών που ήθελε να προκαλέσει.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

Προς τον
Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κ. Πάνο Σκουρλέτη
                Αθήνα, 26 Αυγούστου 2015
                Α.Π.: Α2402

Θέμα:   Απάντηση στην  υπ’ αριθ. 6312/26-8-2015 επιστολή-απάντηση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

 Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αναφορικά με την επιστολή-απάντησή σας προς τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις της εταιρίας μας, θέλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάζουμε την επισήμανσή σας πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι εκ προοιμίου αρνητικά τοποθετημένη ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου και την επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Κασσάνδρας.

Δεύτερον, είναι δεδομένη η πρόθεση της εταιρείας  μας για την εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεών  της.

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ & ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΝΤΕΜΟΧΩΡΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

ΑΡΝΑΙΑ 26.8.2015

Για μια ακόμα φορά, μετά τη χρήση της  ωμής βίας και του παραλογισμού  ως μέσων πολιτικής επιβολής, η πολύπαθη περιοχή του δήμου Αριστοτέλη γίνεται ξανά  το πεδίο δράσης του φθηνού λαϊκισμού και των  μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, σε βάρος των εργαζομένων, των δημοτών μας, του δήμου μας και αυτής της ίδιας της οικονομίας και της χώρας. 

Η κατάσταση εξελίσσεται διαφοροποιούμενη μόνο σε μεθόδους και ανάλογα με τις ισορροπίες και τις εκλογικές ανάγκες των αλληλοσυγκρουόμενων συνιστωσών του Σύριζα.

Με  απόφαση του Υπουργού  Παραγωγικότητας, Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία λήφθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, με προσχηματική αιτιολογία, αναστέλλεται  και ουσιαστικά απειλείται με διακοπή η μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας. 

Για μια ακόμα φορά  η ανάπτυξη της περιοχής και το μέλλον των κατοίκων της γίνονται αντικείμενο ανίερων πολιτικών σχεδιασμών και  σκοπιμοτήτων.

Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (Επιστολή)

Με επιστολή του προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, 4 ημέρες αφού διέταξε την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, καλεί την εταιρεία να ξεκινήσει ο μεταξύ τους διάλογος.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ θέτει ως προϋπόθεση την άμεση συμμόρφωση της εταιρείας με την υποχρέωση να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί ρητά στις Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ: "Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ... SMASH SMELTING ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ..." (ΒΙΝΤΕΟ)

Το βίντεο που ακολουθεί θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκπαιδευτική τηλεόραση προς αποφυγή.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από μια ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ με τη δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου με προσκεκλημένους στο πάνελ της την κ. Καρακώστα από το ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Γιακουμάτο από τη ΝΔ, τον κ. Σταθά από τη ΛΑΕ και ένα δημοσιογράφο της Αυγής.

Επί των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων η συζήτηση, όπου μέσα σ' αυτές συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση Σκουρλέτη να αφήσει χωρίς εργασία 2.000 εργαζομένους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΑΔΑΕΙΣ...

Υπάρχει μια δημοφιλής ξενόγλωσση σειρά βιβλίων (δείτε εδώ) η οποία καταπιάνεται με το να αναλύει και να εκλαϊκεύει διάφορα θέματα ώστε να τα καταλαβαίνουν και οι πλέον αδαείς. 

Όλα τα βιβλιαράκια έχουν παρόμοιο τίτλο που απαρτίζεται από το θέμα του βιβλίου και την επωδό «for dummies», σε ελεύθερη μετάφραση «για βλάκες»… (π.χ. Guitar for Dummies, Windows for Dummies, Asian Cooking for Dummies, κ.λπ.), υπονοώντας πως το θέμα παρουσιάζεται τόσο αναλυτικά, που και ένας βλάκας θα το καταλάβαινε…

Αυτό ακριβώς μου έφερε στο μυαλό η ωριαία συνέντευξη που έδωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα και στον δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος και ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, Δημήτρης Δημητριάδης.

Οποιοσδήποτε δεν είχε καταλάβει τι τελικά γίνεται στις Σκουριές και ποιο είναι το παιχνίδι με το κλείσιμο της επένδυσης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κατάλαβε μετά από αυτή την λεπτομερέστατη και –όσο κι αν ακούγεται παράξενο–, αντικειμενική παρουσίαση. Τα δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός εξήγησαν με το νι και με το σίγμα όλες τις πτυχές, κρυφές και φανερές, της υπόθεσης που ταλανίζει επί μια δεκαετία τώρα τον τόπο μας.