Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

#SKOURIES: ΕΤΣΙ... ΣΒΗΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ???


Δύο λεωφορεία με "antigold" θα ξεκινήσουν από την Ιερισσό με προορισμό την Αθήνα. 

Θέλουν και αυτοί με τη σειρά τους να παρευρεθούν έξω από το ΣτΕ την ώρα που θα συζητείται στην ολομέλεια η κύρια προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης Σκουρλέτη, που από τις 19 Αυγούστου κρατάει τα μεταλλεία κλειστά και 2.000 συμπολίτες τους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας.

Οι "antigold" εκδρομείς, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσαν στην δημοσιότητα κατά τη 2ημερη παραμονή τους στην Αθήνα σκοπεύουν να επισκεφτούν στο Ελληνικό μετανάστες από την Συρία για να τους στηρίξουν υλικά και ηθικά.

Τους αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια που θέλουν να τους συμπαρασταθούν. Όταν μάλιστα αντικρίσουν κάποιους απ' αυτούς, μέσα στα μάτια τους ευχόμαστε να δούν και τα μάτια των συγχωριανών τους από την Ιερισσό και τα Ν. Ρόδα, που κάποιοι θερμοκέφαλοι τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τις οικογένειες τους, επειδή βρήκαν δουλειά στα μεταλλεία...

#SKOURIES: ΝΑ ΠΩΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ANTIGOLD" (ΒΙΝΤΕΟ)


Εκτός από σημαντικές ειδήσεις η δημοσιογραφική εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου κατέγραψε και την σκληρή κοινωνική κατάσταση που βιώνει η μεγάλη μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής και οι άνθρωποι της.

Γιατί είναι μόνο μόνο το φάσμα της ανεργίας με το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο εργατόκοσμος της ΒΑ Χαλκιδικής, αλλά και η ιδεολογική εμμονή και η αδιαλλαξία των "antigold" που τους ωθεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Αμιγώς ρατσιστικές για να είμαστε πιο ακριβείς, για τις οποίες ποτέ δεν μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν μια δημόσια συγνώμη. Ούτε για την πρακτική, ούτε για τα ψέματα τους, ενώ συνεχίζουν να προκαλούν παριστάνοντας πως δεν τρέχει τίποτα...

#SKOURIES: ΝΑ ΠΩΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Εκτός της πολύ σπουδαίας πρότασης της Κατερίνας Ιγγλέζη για εναλλακτική ανάπτυξη στη ΒΑ Χαλκιδική με τα "κίτρινα φασολάκια Νεοχωρίου", η δημοσιογραφική έρευνα του Τάσου Τέλλογλου έβγαλε ακόμη μια σπουδαία είδηση.

Ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος δημάρχου Αριστοτέλη Γιάννη Μίχου, Γιώργος Ζουμπάς, δήλωσε μεταξύ άλλων πως ο δήμος προχώρησε στην απομάκρυνση 6 υπαλλήλων, οι οποίοι οργανικά άνηκαν στο δυναμικό του, αλλά πληρώνονταν από την Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της προγραμματικής συμφωνίας που σύναψε με την προηγούμενη δημοτική αρχή και η οποία δημοσιεύτηκε και στην διαύγεια. 

Τι είχαν προλάβει να κάνουν αυτοί οι υπάλληλοι πριν εκδιωχθούν από την σημερινή δημοτική αρχή;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΕ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ (ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ): "ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ" (ΗΧΗΤΙΚΟ)


Για κυβερνητική παραπληροφόρηση στο ζήτημα των Σκουριών και ανακολουθία στο ζήτημα των επενδύσεων έκανε λόγο ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου μιλώντας με τον υπουργό μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στον αέρα της ραδιοφωνικής συχνότητας του Real Fm. 

Η αναφορά για τις Σκουριές έγινε όταν η συζήτηση πήγε στις επενδύσεις και στην ανακόλουθη στάση που έχει η κυβέρνηση απέναντι στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και προκλήθηκε όταν ο υπουργός μεταφορών δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει τις επενδύσεις και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο σ' ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αν και είναι μια πολιτική που δεν την πιστεύει...

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη έγινε η αφορμή για να πει ο Νίκος Χατζηνικολάου στον υπουργό μεταφορών τα εξής:

ΤΑ "ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΩΝ" ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ


"Πάταγο" έχει προκαλέσει η νέα αναπτυξιακά ισοδύναμη πρόταση της βουλεύτριας Χαλκιδικής, αντί των μεταλλείων, προς τους κατοίκους των Μαδεμοχωρίων, όπως αυτή διατυπώθηκε στην δημοσιογραφική έρευνα του Τάσου Τέλλογλου με τίτλο: "Αρχαία Σκουριά: Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης".

Η εναλλακτική καλλιέργεια των "κίτρινων φασολακίων Νεοχωρίου - Σκουριών" με την προοπτική να γίνουν brand name, παρά την πολύ μικρή διάρκεια παραγωγής τους, προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στην τοπική κοινωνία των Μαδεμοχωρίων.

Η κοινωνία από την απρόσμενη αυτή χαρά και θέλοντας να τιμήσει την ευεργετική πρόταση της Κατερίνας Ιγγλέζη μέχρι και μαγειρικές συνταγές ξεσήκωσε και αφιέρωσε στα site και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης της.

#SKOURIES - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: "ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ...!"


Την χθεσινή εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου για το μεταλλευτικό ζήτημα της ΒΑ Χαλκιδικής ελπίζουμε να μην την παρακολούθησε ή να μην έμαθε γι' αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας από την Αμερική όπου βρίσκεται.

Γιατί αν έμαθε γι' αυτήν θα είναι πάρα πολύ εκνευρισμένος και δικαιολογημένα... Το κολοσσιαίο μυστικό για μιας άκρως βιώσιμη και κερδοφόρο ανάπτυξη στην Ελλάδα το κρατούσε καλά κρυμμένο η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κατερίνα Ιγγλέζη για το δημοσιογράφο Τέλλογλου,,,

Το τεράστιο μυστικό το φανέρωσε σε εκείνον και όχι στον πρωθυπουργό της χώρας με αποτέλεσμα εκείνος στην περίφημη συνάντηση με τον Μπίλ Κλίντον και άλλους μεγάλους Αμερικανούς επενδυτές να μην είναι στην ευχάριστη θέση να τους προτείνει κάτι πολύ σπουδαίο για να επενδύσουν στην Ελλάδα και να κάνουν απόσβεση στα κεφάλαια τους...

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ"


Ακολουθεί ένα μήνυμα συμπαράστασης προς όλους τους αγωνιζόμενους μεταλλωρύχους από τον συνάδελφο τους Νίκο Κεφαλά επιστάτη στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας.

"ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ ,Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Κ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ Κ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΑΣ.

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ Β.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΟΠΟΥ Κ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ Κ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΚΟΠΤΩΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΞΗΠΗΡΕΤΟΝΤΑΣ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: "ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΚΟΥΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"


Στο ραδιοφωνικό σταθμό "9,84" της Αθήνας μίλησε ο ΥΠΕ Πάνος Σκουρλέτης. Μίλησε για όλα σχεδόν τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας αλλά και για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, όπως είναι η μεταλλευτική επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική.

Στο IN.GR αναδημοσιεύτηκε ολόκληρος ο διάλογος που είχε ο υπουργός με το δημοσιογράφο, ο οποίος πρέπει να ήταν και σε κάποιες στιγμές τους πολύ έντονος όπως καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα και γι' αυτό νομίζουμε ότι είναι συλλεκτικής αξίας το ηχητικό ντοκουμέντο αυτής της συζήτησης

Διαβάζοντας προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός σ' αυτή τη ραδιοφωνική συνέντευξη νομίζουμε ότι είναι ηλίου φαεινότερο με ποια διάθεση αντιμετωπίζει το μεταλλευτικό ζήτημα.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Του Γιώργου Μητράκη

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Για όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσει η επένδυση στα μεταλλεία Χαλκιδικής με τεχνικά και περιβαλλοντικά σωστό τρόπο η χθεσινή δίωρη συνάντηση κ. Πάνου Σκουρλέτη με τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, αποτέλεσε μια καλή αρχή.

Το θετικό κλίμα που άρχισε να δημιουργείται την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης με τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα αποδεχθεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων επί του θέματος, εμπεδώθηκε χθες.

Μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες ο κ. Σκουρλέτης θα δεχθεί στο γραφείο του τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold κ. Πολ Ράιτ, ο οποίος θα έρθει για Τρίτη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο από τον Καναδά στην Ελλάδα. Κάτι που δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τους τόνους και να βρει μια λύση για τη λειτουργία των μεταλλείων. 

"ΑΡΧΑΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ: ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΞΕΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ" ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 00:15 ΣΤΟ STAR CHANNEL


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 00:15, ο Τάσος Τέλλογλου παρουσιάζει την πρώτη εκπομπή έρευνας για την τηλεοπτική σεζόν 2015 - 2016 με θέμα «Αρχαία σκουριά: Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης».

 Στα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας με τους Δανειστές, η Κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από αλληλογραφία με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», να ανακαλέσει τρεις από τις άδειες λειτουργίας της.

Σαν απάντηση, εργαζόμενοι και Εταιρεία, σταμάτησαν τις εργασίες τους στο σύνολο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στον τόπο μας στον τομέα της εξόρυξης κινδυνεύει να έχει την τύχη μιας άλλης καναδικής επένδυσης τη δεκαετία του '90, στην ίδια περιοχή της χώρας, όταν το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δραστηριότητα του τότε επίσης Καναδού επενδυτή θέτει σε κίνδυνο τη «φέρουσα ικανότητα» της περιοχής.

"ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"


Ευτυχώς τελείωσαν οι εκλογές και μπορούμε να συζητήσουμε πιο σοβαρά πράγματα. Πήγε, ας πούμε, ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει ένας πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. 

Πολύ ωραία ιδέα και μακάρι! ΑΛΛΑ πώς θα γίνει αυτό διότι μόλις προ εβδομάδων ο ίδιος Πρωθυπουργός αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσεων και την έκτακτη εισφορά και την προκαταβολή φόρου επί των κερδών.

 Τη στιγμή που όλες οι χώρες της περιοχής ρίχνουν τη φορολογία για να προσελκύσουν επενδυτές, έρχεται η Ελλάδα να την αυξήσει. Μπορώ να τον διαβεβαιώσω πως ούτε ένας επενδυτής στον κόσμο δεν θα επενδύσει σε μια χώρα στην οποία πληρώνει περισσότερα. 

#SKOURIES: "Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΥΠΕΡ ΜΑΣ"


Βεβαιότητα υπάρχει στην Ιερισσό, ότι ο αγώνας που δίνουν από τη δική τους πλευρά για το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων φτάνει πολύ σύντομα στο τέλος του.

Αυτό τόνισε και η κυβερνητική βουλεύτρια Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη, μιλώντας σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της λαϊκής συνέλευσης που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Ιερισσό. 

Η Κατερίνα Ιγγλέζη αναγνώρισε την φυσιολογική κόπωση που υπάρχει στον κόσμο της Ιερισσού, τους διαβεβαίωσε όμως πως η οριστική δικαίωση είναι πάρα πολύ κοντά.

Γ. ΧΑΤΖΗΣ: "ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ ΤΗΣ κ. ΙΓΓΛΕΖΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων επιφανείας Μεταλλείων Κασσάνδρας αποτιμώντας τη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΕ, κατά την οποία οι εργαζόμενοι είχαν ρόλο παρατηρητή στο "μπρά ντε φερ" μεταξύ υπουργείου και Ελληνικός Χρυσός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα γίνονται για να ικανοποιηθεί το καπρίτσιο της τοπικής κυβερνητικής βουλεύτριας.

"Από τη συζήτηση δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Το ζήτημα που έχει προκύψει με το "επι τόπου" είναι θέμα ερμηνείας και εδώ θα βοηθήσει με την απόφαση του το ΣτΕ. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Πρέπει να ικανοποιηθεί το καπρίτσιο της κ. Ιγγλέζη. Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργεί σοβαρά ένα κράτος που θέλει να έρθουν επενδύσεις για να αναπτυχθεί και την ίδια στιγμή τις διώχνει επειδή δεν αρέσουν σε κάποιους." τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου "Αγία Βαρβάρα".

Ο Γιώργος Χατζής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των διαθεσιμοτήτων και στις πηγές που από το ΥΠΕ αναφέρουν ότι μπορεί να αρθούν από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας καλώντας αυτούς που ισχυρίζονται όλα αυτά να ενημερωθούν καλύτερα για την εργασιακή νομοθεσία.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ... ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ...


Την ίδια ώρα που ο κος Τσίπρας επαιτούσε στην Αμερική επενδύσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρνιόταν για ακόμα μια φορά να δώσει λύση –ή ελπίδα για λύση–, στο θέμα της μεγαλύτερης σήμερα επένδυσης στην Ελλάδα, αυτήν της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης είχε Συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 2 ώρες και έγινε παρουσία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων της εταιρείας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα της πυρομεταλλουργικής μεθόδου flash melting και όπως ήταν αναμενόμενο από πολλούς, το υπουργείο δεν δέχεται την ερμηνεία του ΣτΕ για την απόφαση Λαφαζάνη που βασιζόταν στο ίδιο επιχείρημα, και εξακολουθεί να ζητά από την εταιρεία να υλοποιήσει τη «συμβατική της υποχρέωση για επιτόπιες ημιβιομηχανικές δοκιμές».

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΑΣ: "ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ"


Σε νέες συζητήσεις παραπέμπεται η υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός, καθώς από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνου Σκουρλέτη με τη διοίκηση της εταιρείας, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, δεν προέκυψε σύγκλιση απόψεων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Eldorado Gold, ο οποίος - όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα - θα έχει συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, ενώ στις αναμενόμενες εξελίξεις στην υπόθεση περιλαμβάνονται:
  •  Η έκδοση πορισμάτων εντός της εβδομάδας, από περιβαλοντικές επιθεωρήσεις που έγιναν στην περιοχή, αναφορικά με το ενδεχόμενο παράβασης της Μελέτης Περιβαλοντικών Επιπτώσεων.
  • Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 2 Οκτωβρίου, της προσφυγής της εταιρείας κατά της απόφασης του υπουργού για την αναστολή λειτουργίας μέρους της εκμετάλλευσης.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: "ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ - ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ"


Τριμερής συνάντηση για πρώτη φορά από όταν ανέλαβε υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάνος Σκουρλέτης με θέμα τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική είχαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης, εκπρόσωποι της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", αλλά και αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων. 

Η συνάντηση, που διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες, χαρακτηρίστηκε ως «πρώτο βήμα» από τον εκπρόσωπο της εταιρίας, ενώ τονίστηκε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και εν όψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας (εκδικάζεται στις 2 Οκτωβρίου), όπου προσέφυγε η "Ελληνικός Χρυσός", ζητώντας την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι τεχνικές άδειες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΣ: "ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από την 3μερη συνάντηση ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων επιφανείας "Αγία Βαρβάρα" Γιώργος Χατζής.

Κατά τον ίδιο βρισκόμαστε στην αρχή ενός διαλόγου όπου ευχή είναι στο τέλος του να υπάρχει η συγκατάνευση όλων των πλευρών για την επανέναρξη των εργασιών σ' όλα τα εργοτάξια με διασφαλισμένες όλες τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

"Μέχρι να έρθει αυτή η μεγάλη στιγμή της δικαίωσης ο αγώνας των εργαζομένων δεν σταματάει και συνεχίζεται με την ίδια ένταση" δήλωσε ο Γιώργος Χατζής.

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΑΛΛΑ (ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ) ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ….

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Το μότο του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» είναι: «Το ραδιόφωνο που ακούει»… Θα πρέπει να συμπληρώσουν δίπλα και «…αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα», διότι σε άρθρο που δημοσιεύει στο stokokkino.gr, με τίτλο «SOS, Τουρκία και Αργεντινή προειδοποιούν Χαλκιδική» (!!!), μας λέει τα εξής:

«Τι κοινό έχουν η Αργεντινή και η Τουρκία, πέραν του ότι κάποτε είχαν «τραβήγματα» με… το ΔΝΤ; Αμφότερες «προειδοποιούν» την Ελλάδα και τη Χαλκιδική. Και στις δυο χώρες σημειώθηκαν καταστρεπτικές διαρροές κυανίου, με ευθύνη καναδικών εταιρειών εξόρυξης χρυσού.»

Τι έγινε παιδιά; Ενόψει της απόφασης του ΣτΕ, βγάλαμε πάλι στη γύρα το φάντασμα του κυανίου, μπας και το πιστέψει κανείς; Πόσες φορές πρέπει να δηλώσει κανείς πως δεν είναι ελέφαντας; Πως δεν υπάρχει κυάνιο στην Χαλκιδική; Τους παραδέχομαι αυτούς τους τύπους του «δεύτερη φορά αριστερά»… 

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ... ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ?


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τριμερής συνάντηση στο ΥΠΕ στην Αθήνα και στην οποία συμμετέχουν ο Πάνος Σκουρλέτης, η Ελληνικός Χρυσός και εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων.

Πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας, επί της ουσίας, ανάμεσα στον υπουργό Σκουρλέτη και την εταιρεία, αφού κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του στο υπουργείο δεν κατέστη αυτό αυτό, εξαιτίας του ότι πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο και την κυβέρνηση κατ' επέκταση είχε το λουκέτο στα μεταλλεία και όχι ο διάλογος.

Την ίδια στιγμή στα Μαδεμοχώρια ο κόσμος αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης μαζί με τη απόφαση από το τμήμα αναστολών του ΣτΕ.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΣΒΕΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. 

Στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε το CNN, συμμετείχαν επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Λούκα Κατσέλη και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρρος. Την παρουσίαση της συζήτησης έκανε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι η πιο φιλική σε επενδύσεις χώρα του κόσμου είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση που είχε θεμα "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας. 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Του Δρ. Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη

Είναι καιρός πλέον οι επιστημονικές φωνές να διεκδικήσουν το χώρο και το βήμα που τους ανήκουν. Να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Να εξηγήσουν το νόημα της κοιτασματολογικής έρευνας, την σημασία παραγωγικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, την λειτουργική παρουσία των μεταλλείων, την ορθολογική διαχείριση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία και βιωσιμότητα που προκύπτει για την Ελλάδα. 

Να μάθουν οι πολίτες τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Να μεταφέρουν στον ελληνικό λαό την επιστημονική αλήθεια μέσα από αντικειμενική ενημέρωση και τεκμηριωμένες προτάσεις. Να επανακτήσουν την χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να αποτελέσουν πάλι βασικό σημείο αναφοράς για αξιόπιστη και αυθεντική πληροφόρηση. Μήπως και η φωνή τους φθάσει κάποια στιγμή να ευαισθητοποιήσει και γίνει αντιληπτή από τα «βαρήκοα ώτα» των πολιτικών και γενικά αυτών που αποφασίζουν. 

Γιατί ο στρατηγικός σχεδιασμός αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και η μεταλλευτική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι επιστημονική υπόθεση. Γιατί όταν η πολιτική μιλά για καταστροφή και ζωές που κινδυνεύουν η επιστήμη προσφέρει γνώση, τεχνολογία και ποιότητα ζωής. Γιατί όταν η πολιτική συρρικνώνει την απασχόληση και προκαλεί ανεργία, η επιστήμη δημιουργεί θέσεις εργασίας. Γιατί όταν η πολιτική οδηγεί σε κοινωνικά αδιέξοδα η επιστήμη επιλέγει την προοπτική. Γιατί όταν η πολιτική μιλά για προβλήματα η επιστήμη έχει τις λύσεις. Γιατί τελικά η επιστήμη προηγείται, καθοδηγεί και οφείλει πάντοτε και σε μεγάλο βαθμό να καθορίζει το περιεχόμενο της πολιτικής.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Την μηχανική επάρκεια και τεχνική αρτιότητα του έργου της Ελληνικός Χρυσός στο μεταλλευτικό κοιτασματολογικό δυναμικό της ΒΑ Χαλκιδικής εκθείασε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της "Εγνατία τηλεόραση".

"Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το γεγονός ότι Έλληνες μηχανικοί έχουμε σχεδιάσει ένα έργο που δεν αφήνει καμία μη αναστρέψιμη επίπτωση στο περιβάλλον. Και εδώ είναι το μείζον ζήτημα και ικανότητα μας να πείσουμε την κυβέρνηση ότι αυτό δεν το εννοούμε σχεδιαστικά, αλλά το υλοποιούμε κιόλας" τόνισε ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην συνάντηση που είναι να γίνει αύριο το μεσημέρι με τον Πάνο Σκουρλέτη και εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στο ΥΠΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός σημείωσε ότι η εταιρεία επιθυμεί τον αυστηρό και διαρκή έλεγχο της πολιτείας στα εργοτάξια της: "Να μας αφήσουν να δουλέψουμε όμως. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν επενδύσει σε εμάς και θέλουν να εργαστούν".

#SKOURIES: ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2013 & 2014...


Ο κος Σκουρλέτης, Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, δήλωσε τα εξής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με τις Σκουριές:

«Υπάρχουν ζητήματα και άλλα που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικές παραβιάσεις εκ μέρους της εταιρείας. Περιμένω να μου στείλουν κάποια πορίσματα από τους Επιθεωρητές περιβάλλοντος οι οποίοι έκαναν επιτόπιες αυτοψίες, έχουν καθυστερήσει εν μέρει δικαιολογημένα λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά καλό είναι να τα έχουμε μέχρι την Παρασκευή. Πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα στα χέρια μας».

Ξέρετε για ποια πορίσματα μιλάει ο κος Σκουρλέτης; Αυτά που κοινοποιήθηκαν στην εταιρεία από το πρώην ΥΠΕΚΑ (Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βόρειας Ελλάδος), στην Ελληνικός Χρυσός τον περασμένο Γενάρη και στα οποία η εταιρεία απάντησε λεπτομερώς και τεκμηριωμένα με δύο μακροσκελείς διευκρινιστικές εκθέσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο ΥΠΑΠΕΝ πλέον, τον περασμένο Φλεβάρη.

 Η μία έκθεση αφορούσε το υποέργο Ολυμπιάδας και η άλλη το υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου. Και βέβαια αφορούσαν ελέγχους που έγιναν από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2014.

ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕ


Συνεχίζουν να παραμένουν οι αγωνιστές μεταλλωρύχοι στις σκηνές έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί της λεωφ. Μεσογείων.

Ενημερώνουν τους περαστικούς κατοίκους της Αθήνας και μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια στα διερχόμενα αυτοκίνητα έχοντας στο πλευρό τους και απολυμένους δασεργάτες.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν έξω από το υπουργείο μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Οι μεταλλωρύχοι ξεκαθαρίζουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους έξω από το υπουργείο επί αόριστον, αν δεν δοθεί λύση εδώ και τώρα, την ώρα που οι συνάδελφοί τους στην Χαλκιδική βρίσκονται σε συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ... EN ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ.


Του Αθανάσιου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Η τήρηση της νομιμότητας είναι η αυτονόητη υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων στη επένδυση πλευρών, του επενδυτή, της πολιτείας και των πολιτικών, των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. 

Μοναδικός αξιολογητής και κριτής αυτών ως προς την τήρηση της νομιμότητας είναι η ελληνική δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουν να εμπιστεύονται και να σέβονται τις αποφάσεις της.

Η ιστορία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι όσες προσφυγές στη δικαιοσύνη έχουν γίνει προς έλεγχο τήρησης της νομιμότητας εκ μέρους του επενδυτή δικαίωσαν τον επενδυτή. Συγκεκριμένα εκδόθηκαν περισσότερες από δέκα αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες δικαιώνουν τον επενδυτή σε θέματα περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Γ. ΧΑΤΖΗΣ: "ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ - Η κ. ΙΓΓΛΕΖΗ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο πρόεδρος του σωματείου επιφανείας Μεταλλείων Κασσάνδρας Γιώργος Χατζής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Bee Channel επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν όλοι στις δουλειές τους ή δεν θα επιστρέψει κανείς απαντώντας έτσι στις φήμες που θέλουν να συζητείται η μερική επαναλειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

"Οι εργαζόμενοι δέχονται να επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί ενιαία κ αδιαίρετα όπως ορίζει η ΜΠΕ. Φήμες περί του αντιθέτου δεν μας αφορούν" τόνισε ο Γιώργος Χατζής.

Επίσης, ανακοίνωσε και εκείνος από τη μεριά του την συμμετοχή αντιπροσωπείας των εργαζομένων στην τριμερή συνάντηση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο ΥΠΕ με τον Πάνο Σκουρλέτη, υπηρεσιακούς παράγοντες και την Ελληνικός Χρυσός. "Στην πρώτη μας συνάντηση είπε ότι η κυβέρνηση θέλει την επένδυση και την μεταλλουργία. Από εκεί και πέρα θα δούμε τη Δευτέρα" σημείωσε.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ & ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΙΓΓΛΕΖΗ

Φώτο από τον συμβολικό αποκλεισμό στην Ολυμπιάδα

Με συμβολικούς αποκλεισμούς κομβικών σημείων του οδικού δικτύου στα Μαδεμοχώρια και διανομή πληροφοριακού υλικού στους διερχόμενους οδηγούς συνεχίζουν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση Σκουρλέτη, με την οποία ανεστάλησαν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα. 

Χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς, ενώ το Σαββατοκύριακο θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου Αριστοτέλη. 

Την ίδια ώρα, πενήντα συνάδελφοι τους παραμένουν έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου έχουν κατασκηνώσει από την προηγούμενη Δευτέρα, αναμένοντας την τριμερή συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ εκπροσώπων τους, του υπουργού και στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός». Μέχρι εκείνη την ώρα ενημερώνουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για την επένδυση χρυσού.

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: "ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ?"


Πληθαίνουν τα σχόλια και οι φωνές για τη βουλεύτρια χώρας εντός ευρωζώνης που τολμάει να αμφισβητεί αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Εκτός από την τέλεια ανάρτηση του metallorihoi - metalleia έπεσε στην αντίληψη και ένα εξαιρετικό σχόλιο του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη επί του ίδιου θέματος. Και αυτός όμως με τη σειρά του δεν κάνει αναφορά στο όνομα αυτής της βουλεύτριας που αντιμετωπίζει με απαξίωση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Μα ποια είναι τέλος πάντων;.

Ας προχωρήσουμε στο σχόλιο...

"Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου σε ρόλο " ακτιβίστριας " δηλώνει,

- το κίνημα δεν σταματάει όταν υπάρχει μια δικαστική απόφαση, συνεχίζει ώσπου να σταματήσει την καταστροφή στο τόπο του

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Κι όμως είναι αλήθεια. Βουλευτής κυβερνώντος κόμματος Ευρωπαϊκής χώρας αμφισβητεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της ίδιας της χώρας όπου εκλέγεται βουλευτής.  

Τι ακριβώς είπε:

"You can not accept a decision of the Council of State, the movement does not stop when there is a court decision, it continues until you manage to stop the destruction of the place."

"Non si può accettare una decisione del Consiglio di Stato, il movimento non si ferma quando c'è una decisione del giudice, che continua fino a quando si riesce a fermare la distruzione del luogo."

 "Vous ne pouvez pas accepter une décision du Conseil d'Etat, le mouvement ne cesse pas quand il ya une décision de justice, elle continue jusqu'à ce que vous parvenez à arrêter la destruction de la place."

"أنت لا يمكن أن تقبل قرار من مجلس الدولة، لا تتوقف الحركة عندما يكون هناك قرار من المحكمة، فإنه لا يزال حتى كنت تدير لوقف تدمير المكان."

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Γ. ΧΑΤΖΗΣ: "ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ & ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ - Ή ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ Ή ΚΑΝΕΙΣ"


Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν κάποιες φήμες περί μερικής επανέναρξης των εργασιών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. 

Στο θέμα πήρε θέση ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων επιφανείας "Αγία Βαρβάρα" Γιώργος Χατζής, ο οποίος έκανε την παρακάτω δήλωση: 

"Επειδή κυκλοφορούν φήμες για μερική επανέναρξη των εργασιών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ως εργαζόμενοι θέλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα και προς την κυβέρνηση και προς την εταιρεία ότι:

Είμαστε μία ομάδα και ενωμένοι θα επιστρέψουμε πίσω σε όλα τα μέτωπα εργασίας μας.  

Κρατάμε ενιαίο τον αγώνα μας!

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: "Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" - Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΤ & ΣτΕ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο 1ο κανάλι της κρατικής τηλεόρσης επιβεβαίωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα γίνει η τριμερής συνάντηση στο ΥΠΕ με την παρουσία της Ελληνικός Χρυσός και εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης του για αναστολή των τεχνικών μελετών και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την επένδυση, αρκεί να αποδειχθεί ότι δεν βλάπτεται πουθενά το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά" επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ελληνικός Χρυσός στην τριμερή συνάντηση της Δευτέρας, λέγοντας ότι: 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ #SKOURIES


Οι αγωνιστές μεταλλωρύχοι που έχουν κατασκηνώσει έξω από το ΥΠΕ στην οδό Μεσογείων στην Αθήνα όταν δεν έχουν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες ή με αξιωματούχους του υπουργείου ενημερώνουν τους περαστικούς κατοίκους της Αθήνας για τον αγώνα τους.

Και είναι πολύ τυχεροί όσοι περνούν αυτές τις μέρες έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης τους εξηγούν τη χαώδη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις παραγωγικές Σκουριές και την νοσηρή προπαγάνδα του #skouries που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και "τσιμπούν" απ΄αυτήν πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Οι μεταλλωρύχοι έχουν στήσει έναν ανάγλυφο χάρτη της ΒΑ Χαλκιδικής έξω από το υπουργείο και εξηγούν στον κόσμο ότι οι Σκουριές δεν είναι ούτε χωριό, ούτε παραθαλάσσια ακτή όπως προπαγανδίζουν οι "antigold" παπαγάλοι, αλλά ένα σημείο στο όρος Κάκαβος με πλούσιο κοίτασμα πορφυριτικού χαλκού και χρυσού.

ΠΑΡΕΜΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


Ανοικτή επιστολή-παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς με κείμενο που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Μαθιός. 

Στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ αφού επισημαίνει την ανάγκη παραγωγικών επενδύσεων για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης για την περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός. 

Η επένδυση αυτή, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, είναι η μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα ύψους 1 δις , απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, στην πλήρη επέκτασή της θα φέρει συνάλλαγμα 700 εκατ. ευρώ στη χώρα, για περιβαλλοντικά έργα έχουν καταβληθεί 50 εκατ. ευρώ  και μόνο το 2014 από δικαιώματα επί των μεταλλείων και από ασφαλιστικές εισφορές το κράτος εισέπραξε 40 εκατ. ευρώ, ενώ η τοπική κοινωνία ωφελήθηκε με ένα ποσό της τάξης των 27 εκατ. ευρώ.

 Αναλυτικά η επιστολή του ΣΒΑΠ:

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος έδωσε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο ιστολόγιο της zougla.

Λέμε εκ βαθέων γιατί για πρώτη φορά χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για όσους χρησιμοποιούν ανακρίβειες σε βάρος του επενδυτικού σχεδίου ειδικότερα και της μεταλλευτικής δραστηριότητας γενικότερα.

"Καλές οι δηλώσεις και οι δημόσιες σχέσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αμυνθούμε και νομικά. Πρέπει να πληρώσουν όσοι λένε ανακρίβειες. Είναι κρίμα για όλους εμάς που είμαστε επιστήμονες αλλά και για όλους όσους παλεύουν με αυτά που κάποιοι εντός εισαγωγικών λένε τοξικά. Πρέπει να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια μας. Δεν έχω δει τίποτα απ' όλα αυτά που ακούγονται εναντίον μας σε μια σοβαρή επιστημονική δημοσίευση."

ΕΡΤ ΚΑΤΑ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΤΑΝ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ3


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

«Ανορθόδοξο ο πρόεδρος δημόσιου τηλεοπτικού φορέα να συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις, πολλώ δε μάλλον να "πανηγυρίζει" για το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, καθώς και να παρεμβαίνει με άρθρο του, εκφράζοντας τις κομματικές του πεποιθήσεις δύο μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία»

Η διοίκηση της ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση αφήνοντας αιχμές για τη στάση του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ κ. Γιάννη Μυλόπουλου, κατηγορώντας τον παράλληλα για πολιτικές παρεμβάσεις και υποκειμενική στάση στα πολιτικά δρώμενα ενώ ήταν πρόεδρος της ΕΡΤ3 και επισημαίνει ότι κατόπιν αυτών ζήτησε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή.

«Αναφορικά με επιστολή του τέως προέδρου της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Γιάννη Μυλόπουλου προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, το ΔΣ της εταιρείας ανακοινώνει ότι:

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "OUTOTEC" ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ?


Η Outotec, η Φινλανδική εταιρεία που παρέχει στην Ελληνικός Χρυσός την τεχνογνωσία για την μέθοδο απόληψης χρυσού flash smelting, έχει επιλεγεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το ευρωπαϊκό δείκτη βιωσιμότητος, Dow Jones Sustainability Index 2015 – 2016. 

Ο DJSI ακολουθεί την προσέγγιση «καλύτερη εταιρεία στην κατηγορία της», και συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους, οι οποίες ξεπερνούν τους ανταγωνιστές τους σε πολυάριθμους δείκτες βιωσιμότητας.

«Η ένταξή μας στο Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones μας κάνει πολύ περήφανους για το έργο που έχουμε κάνει Σημαίνει ότι ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε τη δέσμευσή μας στην αποστολή μας, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων της Γης. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε καταφέρει επίσης να βελτιώσουμε τη βαθμολογία μας από πέρυσι, αυτό δείχνει το πνεύμα της συνεχούς βελτίωσης», δηλώνει ο Minna Aila, αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ, Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας.

ΒΑΣ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ - ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΚΑΠΟΤΕ" (ΗΧΗΤΙΚΟ)


Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αριστοτέλη Βασίλης Μοσχόπουλος έδωσε μια εξαιρετικά αποκαλυπτική συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε στον απόηχο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, όπου οι κάτοικοι του δήμου στην πλειοψηφία τους αποδοκίμασαν με την ψήφο τους το λουκέτο στα μεταλλεία που επιβλήθηκε προεκλογικά.

Ο Βασίλης Μοσχόπουλος ήταν σαφής: 

"Τα 11 Μαδεμοχώρια στηρίζουν την επένδυση, η ΝΔ πήρε 50% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%. Ο κόσμος εδώ δεν έχει κόμματα, θέλει την επένδυση. Η κυβέρνηση έπρεπε να βρεί μια γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στους αντιδρώντες και στο συμφέρον της Εθνικής οικονομίας, γιατί οι Σκουριές είναι μια Εθνική υπόθεση. Αντί αυτού επέλεξαν να ρίξουν στο μαρασμό 2.000 κόσμο άμεσα και 20.000 έμμεσα."

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης εξήγησε πως από μια βεντέτα ανάμεσα σε Αρναία και Ιερισσό για το ποιά θα οριζόταν ως πρωτεύουσα του Καλλικρατικού δήμου Αριστοτέλη κατέληξε μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010 σε τεράστια διαμάχη για τα μεταλλεία.

ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΔΡΟΜΩΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Φώτο από ανάλογη κινητοποίηση
τον περασμένο Μάρτιο στον κόμβο Γοματίου

Συνέχιση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι Μεταλλωρύχοι της BA Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για το λουκέτο που επιβλήθηκε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Έτσι για αύριο το πρωί στις 8 π.μ. προγραμματίζουν συμβολική κατάληψη της διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας μετά από τη  απόφαση που πήρε το Συντονιστικό Αγώνα της Μ. Παναγίας στην συνάντηση, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

ELDORADO GOLD: ”ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ” ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


O Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright έκανε δηλώσεις σε μεταλλευτικό φόρουμ για τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της μεταλλευτικής επένδυσης στη ΒΑ Χαλκιδική, που αναδημοσιεύθηκαν από το ενημερωτικό δίκτυο kitco news.

«Η προσέγγιση μας αφορά σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας επενδυτών – κυβέρνησης», δήλωσε ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Denver Gold Forum.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, εξέφρασε την επιθυμία του να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση με στόχο τα ζητήματα που αφορούν στα μεταλλεία στην Ελλάδα, να μην επιλύονται μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης, ο Δ/νων Σύμβουλος της Eldorado επεσήμανε ότι:
  • $ 450 εκατομμύρια δαπανήθηκαν από το 2012 σε έργα ανάπτυξης
  • $1 δις. άμεσων φόρων στην ελληνική κυβέρνηση στα επόμενα 20 χρόνια
  • Πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας αυτή την στιγμή

#SKOURIES: ΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΒΡΕ ΠΟΕΣΥ... (ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΤΙ")


Η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσιογράφων "ΠΟΕΣΥ" για το ζήτημα που προέκυψε με την απροκάλυπτα προπαγανδιστική εκπομπή του τρίτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης με θέμα τις... σπουδές και τις αντιμεταλλευτικές εμμονές μιας μικρής μερίδας κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής μας έδωσε να καταλάβουμε γιατί η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει πατώσει για τα καλά.

Αντί αυτή η οργάνωση να συμβάλει στην αναμόρφωση και την αναβάθμιση του επιπέδου των δημοσιογράφων και να είναι πολύ αυστηρή με όσους παραβιάζουν αποδεδειγμένα κώδικες δεοντολογίας και αντικειμενικότητας ενεργοποίησε τα πολιτικά και κομματικά αντανακλαστικά της για να μας πει τι;

ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Πολλοί θα νοσταλγήσουν τη θητεία του υπηρεσιακού υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Γκόλια, στο υπουργείο.

Μέσα σε λιγότερες από είκοσι μέρες της πραγματικής του θητείας, κατάφερε και ξεμπλόκαρε έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάποια από τα οποία «σέρνονταν» για πάνω από επτά χρόνια.

Σε αυτές τις 20 μέρες, ο υπηρεσιακός υπουργός, καθηγητής Γκόλιας υπέγραψε συνολικά 100 αποφάσεις. Από αυτές, οι περισσότερες, όπως είναι φυσικό, αφορούν εγκρίσεις μετακινήσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό, δαπάνες και άλλες τυπικές πράξεις.

Με περίπου 25 αποφάσεις, όμως, ο υπηρεσιακός υπουργός άναψε το πράσινο φως για επενδύσεις σε παραγωγικές υποδομές, όπως βιομηχανία και μεταλλεία, σε υποδομές μεταφορών, σε ενεργειακά έργα κ.λπ. Περιττό να πούμε ότι υπουργοί με πλήρη θητεία που πέρασαν από την ίδια θέση «φοβούνταν» να βάλουν την υπογραφή τους, είτε επειδή είχαν αλλεργία σε οτιδήποτε ιδιωτικό, ή σε οτιδήποτε που πίστευαν ότι θα «διατάρασσε» το φυσικό περιβάλλον.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ


Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη

Στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου (η πρόσφατη αλλαγή ονομασίας από την περισσότερο αισιόδοξη και κάπως δημιουργική της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στην εντελώς κλισέ και μάλλον τετριμμένη της Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει σίγουρα και αυτή τη σημειολογική της σημασία) πρέπει να είναι η άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Β.Α. Χαλκιδική. 

Η συνέχιση δηλαδή αναπτυξιακής αξιοποίησης και οικονομικής εκμετάλλευσης των βεβαιωμένων  πολυμεταλλικών κοιτασμάτων Ολυμπιάδας, Στρατωνίου - Στρατονίκης και Σκουριων, αλλά και της γεωλογικής έρευνας για εντοπισμό πρόσθετων δυναμικών στόχων και την πιθανή αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων. 

Να σταθεί έτσι η ελληνική διοίκηση στο ύψος των περιστάσεων επιλέγοντας αυτή τη φορά το δημόσιο συμφέρον, βάζοντας μια για πάντα τέλος στα αντιμεταλλευτικά  τηλεοπτικά και άλλα «τερτίπια» που προηγήθηκαν προεκλογικά.  Βασικοί λόγοι για οριστική πλέον αλλαγή πλεύσης είναι: