Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΗΧΗΡΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ #SKOURIES ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Όπως εύστοχα αναφέρει το «Ποντίκι», «Τις φωτιές που πήγε να ανάψει η ρύθμιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και η οποία εξαιρούσε από την υποχρεωτική αναδάσωση καταπατημένες ή αποψιλωμένες εκτάσεις «έσβησε» με νομοθετική βελτίωση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.»

Το επίμαχο άρθρο 32 «τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α’ 159)» ανέφερε πριν τη διόρθωση:

«1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται συνέπεια πυρκαγιάς κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την πυρκαγιά τους, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ


του Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός

Η πατρίδα μας βρέθηκε και δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη μιας τόσο βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης λόγω του γεγονότος πως ακολουθήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες ένα κατ’ ευφημισμό «αναπτυξιακό πρότυπο». Καμία πρόοδος, λοιπόν, δεν μπορεί να συνδέεται με την επιστροφή στο χθες και καμία ορθολογική πολιτική, ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρώματος, δεν μπορεί να στοχεύει στο πισωγύρισμα.

Μπροστά -όπως ήταν το κοινό προεκλογικό σύνθημα των δύο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ- μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με έναν τρόπο. Με το να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους πολλούς και όχι προνόμια για τους λίγους. Και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που θα εγγυώνται την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, την ενίσχυση της θέσης μας στην Ε.Ε. και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Διότι τα χαρακτηριστικά αυτά προσδίδουν αυξημένη εθνική ισχύ στη χώρα κι αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΜΑΝΑ ΓΗ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Φωτογραφία από τη λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι

Ημέρες θρησκευτικής ευλάβειας και κατάνυξης είναι αυτές που έρχονται για τη ΒΑ Χαλκιδική. 

Αρχής γενομένης από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου καταφθάνουν τα ιερά λείψανα της μεγαλομάρτυρας και προστάτιδας των μεταλλωρύχων Αγίας Βαρβάρας για προσκύνημα στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη, τη Βαρβάρα.

Σύμφωνα με τον πρόγραμμα που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου τα Ιερά λείψανα φθάνουν αύριο στις 5 το απόγευμα στη Βαρβάρα.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση στον Πολύγυρο

Τα προεδρεία των σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας συναντήθηκαν στον Πολύγυρο με τον Πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως γνωστόν, η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση έχει προσδιοριστεί για τις 22 Νοεμβρίου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε εκ νέου την στήριξη του κόμματος της ΝΔ αλλά και του ιδίου προσωπικά τόσο στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι εργαζόμενοι απέναντι στον πόλεμο που δέχονται για τα μεταλλεία, όπως και μεγαλύτερη επένδυση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου μιλώντας για θέματα που άπτονται της δικής του υπουργικής αρμοδιότητας αλλά και γενικότερα σ' ότι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων που θα συμβάλλουν στην απομείωση της ύφεσης τόνισε πως: "δεν πρέπει οι αδειοδοτήσεις να αποτελούν εμπόδιο σε νέες επενδύσεις".

Ο υπουργός Σκουρλέτης δεν επεκτάθηκε επί του θέματος, ούτε ο δημοσιογράφος προχώρησε σε κάποια διευκρινιστική ερώτηση, ίσως γιατί το ζητούμενο ως εννοούμενο είναι πασιφανές. 

Η πολυνομία, η αλληλοεπικάλυψη και η ασάφεια των νόμων έχουν σταθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για να προχωρήσουν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας με συντεχνιακούς παράγοντες και λοιπούς τυχοδιώκτες που παριστάνουν (βλέπε οικολόγοι, αυτόκλητοι σωτήρες ανθρωπότητας κλπ) ό,τι καταναλώνεται άφοβα από το ευρύ κοινό να παίζουν "νόμιμα" παρελκυστικά παιχνίδια καθυστέρησης σ' ότι έχει να κάνει με τις περίφημες αδειοδοτήσεις.

#SKOURIES: Η ΑΝΤΙΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η εντυπωσιακή γέφυρα Øresund που ενώνει τη Σουηδία με τη Δανία
και καταλήγει σε υποθαλάσσια σήραγγα

Του Δρ. Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη

Πριν από μερικές μέρες πρωτοσέλιδο εφημερίδας ανέφερε ότι δύο επιστήμονες εξηγούν γιατί ή εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή. 

Από τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα γινότανε φανερό ότι σκοπός του δεν ήταν να συμβάλλει στο διάλογο και την επιστημονική συζήτηση αλλά να υπηρετήσει και να συνταχθεί με τον "ακτιβισμό" της αντιμεταλλευτικης προπαγάνδας. Προέκυπταν μάλιστα δύο εξόφθαλμα μεροληπτικές προσεγγίσεις.

• Η πρώτη χαρακτηρίζεται από την ελεύθερη πτώση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και διαδικασίας. Το γεγονός των «φτιαγμένων» ειδήσεων, της επιλεκτικής τακτικής και του επικοινωνιακού κιτρινισμού με σκοπό το οικονομικό κέρδος και τον έλεγχο της κοινής γνώμης αποτελεί καθημερινή πρακτική των ΜΜΕ. Στην προκείμενη όμως περίπτωση θυσιάζονται απροκάλυπτα ηθικές αξίες, επιστημονικές κατακτήσεις και αρχές, καθώς και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΑΡΕΛΑΣΕ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕ #SKOURIES?


Ημέρα μαθητικών παρελάσεων η χθεσινή για την επέτειο της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Όπως σ' όλη την Ελλάδα έτσι και στα δικά μας χωριά μαθήτριες και μαθητές παρέλασαν για να τιμήσουν τους ήρωες του έπους του 40.

Αναρωτιόμαστε, αν στην Ιερισσό η φετινή μαθητική παρέλαση διεξήχθει χωρίς να έχουμε μια κακή επανάληψη της αντιμεταλλευτικής μισαλλοδοξίας τοποθετημένη σε μπλούζες μαθητριών και μαθητών που βλέπουμε τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα προηγήθηκαν δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής για επαναφορά της κοινωνικής ενότητας στο δήμο.

Στα μεταλλευτικά χωριά, όπως για παράδειγμα στο Στρατώνι, που οι κάτοικοι του έζησαν από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτώβρη την μέγιστη αναστάτωση με το λουκέτο στα μεταλλεία και τις μνήμες νωπές απ' αυτή την μεγάλη περιπέτεια, δεν είδαμε σε κανένα βίντεο ή φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παιδιά και μαθητές να φορούν μπλουζάκια "ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ"

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

O ΚΑΦΚΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ


Ένα από τα καλύτερα άρθρα που πετύχαμε στο διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό ήταν το παρόν άρθρο του Ανδρέα Ζαμπούκα που δημοσιεύτηκε στο capital.gr, στις 8 του μήνα και δίνει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όσο και τρομακτικά πειστική άποψη του συγγραφέα στο γιατί δεν πάμε μπροστά… Απολαύστε το.

«Ο Κάφκα βασίζει ολόκληρο το έργο του σε ένα αντιφατικό πλέγμα, όπου ο άνθρωπος εγκλωβίζεται μεταξύ ανυπομονησίας και οκνηρίας. Εξαιτίας της ανυπομονησίας διωχθήκαμε από τον Παράδεισο, εξαιτίας της οκνηρίας δεν επιστρέφουμε. Στα έργα του Κάφκα, όλα κυλούν αργά και σταθερά, σταθερά και βιαστικά, βιαστικά αλλά ελάχιστα. Όλα προωθούνται χωρίς κίνηση, σχηματίζοντας, αναδρομικά, την προοπτική μιας φθίνουσας προθεσμίας που δεν εκπνέει ποτέ.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να μεταφέρεις το καφκικό σκηνικό στην ελληνική πραγματικότητα. Τουλάχιστον η εμπειρία της μεταπολιτευτικής περιόδου έδειξε ότι η κοινωνία έσπευσε με απίστευτη ανυπομονησία, να κατακτήσει τη “δυτική ευημερία” -περισσότερο για ευμάρεια πρόκειται- και να κατοχυρώσει μια εξέχουσα θέση στη παγκόσμια κατάταξη των ανεπτυγμένων χωρών. Μέσα σε 30 χρόνια, η Ελλάδα, ως χώρα της ΕΕ, βρέθηκε στις τρεις πρώτες δεκάδες των “πλουσιοτέρων” χωρών του κόσμου, αφήνοντας πίσω τη μίζερη εικόνα του βαλκανικού υπανάπτυκτου κράτους.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

#SKOURIES: Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ... ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ?


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Με αφορμή την συνάντηση του ΣΕΒ με την διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός και των ανακοινώσεων που ακολούθησαν από τον πρόεδρο του ΣΕΒ κο Φέσσα, ο σημερινός τύπος (ακόμη και η ΑΥΓΗ και ο Ριζοσπάστης) δημοσιεύει άρθρα για την αναγκαιότητα της συνέχισης της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική. 

Τίτλοι όπως «Δεν πρέπει να κινδυνεύσει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός», (Καθημερινή), «Κλειδί οι παραγωγικές επενδύσεις» (Ημερησία), «Διάλογο για τις Σκουριές ζητά ο Θ. Φέσσας», (Καθημερινή), κ.ά., έχουν κατακλύσει σήμερα τις εφημερίδες. Τι ακριβώς είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι; Τι περιμένουν; Να κουραστούν οι επενδυτές και να φύγουν; Έχει αλήθεια αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειες αν συμβεί κάτι τέτοιο; 

Ο ΣΕΒ, πολλοί δημοσιογράφοι, ο επιχειρηματικός κόσμος, η κοινή γνώμη, έχουν καταλάβει τι γίνεται και έχουν κατανοήσει πως οι Σκουριές έχουν καταντήσει απλά ένα εμβληματικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι σαν τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ… 

ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Διαβάσαμε στη σελίδα "ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" και συμφωνούμε απόλυτα:

ΜΕΤΑΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (Σκουριές-Στρατώνι-Ολυμπιάδα) για την ΑΛΗΘΕΙΑ:

Επένδυση: πάνω από 1 δις ευρώ. Τζίρος για το 2017 όταν θα αρχίσει η παραγωγική δραστηριότητα πάνω από 700 εκ ευρώ.

Όλες οι αποφάσεις του ΣΤΕ μέχρι σήμερα, ΥΠΕΡ της επένδυσης.

Εργαζόμενοι: 2000 άμεσες (εταιρεία Ελλ. Χρυσός και εργολάβοι, υπεργολάβοι) και 5000 έμμεσες θέσεις εργασίας (το 26% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Αριστοτέλη).

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΕΒ


Tην ανάγκη για ανοικτό και απροσχημάτιστο διάλογο όλων των πλευρών για το θέμα της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μετά από συνάντηση με τη διοίκηση της Eldorado Gold.

Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων για να ανακάμψει από την πολυετή ύφεση και ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η χώρα μας σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποτέλεσε το σημείο τριβής και οδήγησε πρόσφατα σε διακοπή της λειτουργίας της εταιρίας, ο επικεφαλής της Eldorado, Πολ Ράιτ, υποστήριξε ότι το δυναμικό του υπεδάφους της περιοχής αξιοποιείται με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων, «με απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και την τοπική κοινωνία».

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΥΡΑ...

... Και γαργαλιστική "antigold" ευωδία!!!

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Με επικοινωνιακούς όρους συνεχίζει η κυβέρνηση να διαχειρίζεται σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία οι λανθασμένοι χειρισμοί της δημιουργούν μόνον προβλήματα και δεν προωθούν λύσεις που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία. Έτσι αντιμετωπίζεται και το θέμα με την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική.

Άρθρο της κυβερνητικής εφημερίδας Αυγή, τιτλοφορείται σήμερα ως «Κάλπικες οι μελέτες της Ελληνικός Χρυσός», και ήδη από την πρώτη γραμμή δίνει σοβαρές αιτίες ακόμη και για μήνυση στην αρθρογράφο, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, καταλογίζει στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες και επιβεβαιώνουν την συμμόρφωση των μεταλλείων με την περιβαλλοντική νομοθεσία «Επικίνδυνα κενά που ισοδυναμούν με απόκρυψη στοιχείων».

Η αρθρογράφος ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπογραφή επιστήμονα σε «κάλπικη» όπως την χαρακτηρίζει μελέτη αποτελεί μεταξύ άλλων και συνυπευθυνότητα για το οποιοδήποτε «περιβαλλοντικό έγκλημα». Σε μία μόνο γραμμή λοιπόν η αρθρογράφος υπονοεί μία ολόκληρη συνομωσία που παράγει ψευδείς επιστημονικές μελέτες ενώ είναι γνωστό ότι φέρουν βαρύτατη ευθύνη εκείνοι που την υπογράφουν.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΟΙΑ "ΥΠΗΡΕΣΙΑ" ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙ "ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ" ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΩΝ?


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Είναι αρκετά χρόνια τώρα που οι αντιδρώντες στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πραγματοποιούν «πολεμικές» δράσεις – αντιδράσεις τόσο στην περιοχή των μεταλλείων όσο και εκτός. 

Οι δράσεις αυτές είναι γνωστές στην τοπική κοινωνία και περιλαμβάνουν πορείες προς τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες συνοδεύονται από βίαια επεισόδια, νυχτερινές επιδρομές στα εργοτάξια με στόχο τη δολιοφθορά τουλάχιστον, αναγραφή συνθημάτων και ανάρτηση πανό εντός των οικισμών, δημοσιοποίηση κειμένων που προκαλούν τρόμο και ανησυχία στους κατοίκους κ.α..

Προφανώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτών των δράσεων - αντιδράσεων εξυπηρετεί τους σκοπούς των αντιδρώντων στην επένδυση. Συγχρόνως όμως προκαλούνται και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. 

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

"ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΑΝΔΥΑΣ?


Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δημοσιεύει σήμερα άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών (!!! ναι, καλά διαβάσατε), με τον εύγλωττο τίτλο: «Αριστερή πολιτική ή αριστερός μανδύας;» Ανάμεσα στα άλλα, παραθέτει και την άποψή του για τις επενδύσεις, και για την περίπτωση της Χαλκιδικής, έπεσε διάνα:

«[…] Οι επενδύσεις και η εγχώρια παραγωγή που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας είναι σήμερα η μεγάλη προτεραιότητα. Αριστερή πολιτική είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και γι αυτό η οικονομική σταθερότητα, η προβλεψιμότητα, ένα σαφές διοικητικό και νομικό πλαίσιο για τους ιδιώτες επενδυτές και παράλληλα, από πλευράς της κυβέρνησης, οργάνωση και σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ματαίωσαν διά της βίας την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με το επιχείρημα τα βουνά ανήκουν στα γίδια. Κάτοικοι της Χαλκιδικής διαμαρτύρονται για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. 

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ: "ΤΕΛΟΣ ΤΟ... ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ" - ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΛΟΣ #SKOURIES?

Θα τελειώσει και το... πάρτι βομβών μολότοφ στις #Skouries?

Η "Αυγή" έγραψε χθες ότι "τέλος το... πάρτι της καταστολής στις Σκουριές" αναφερόμενη στις ρητές διαβεβαιώσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας προς τις "antigold" που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του σε και ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία της αστυνομίας στον Κάκαβο.

Μακάρι να το ζήσουμε και αυτό το "έργο" και με μεγάλη διάρκεια. Να δούμε δηλαδή όσους είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές να διαμαρτύρονται μεν, ειρηνικά δε, χωρίς να κουβαλούν μαζί τους άτομα που έχουν υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στη ρίψη βομβών μολότοφ και φωτοβολίδων ή πετρών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων με σφεντόνες προς εργαζόμενους και αστυνομικούς. 

"Δραστηριότητες" δηλαδή που ελκύουν την αστυνομική παρουσία και προσφέρουν βούτυρο στο ψωμί των κατασταλτικών δυνάμεων της.

Η ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΕΠΝΙΞΕ ΤΗΝ ΥΔΡΑ... ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ???


Η Ύδρα και οι κάτοικοι του δοκιμάζονται σκληρά από την τρομερή θεομηνία που έπληξε το νησί. Οι πληροφορίες που αναδημοσιεύονται μέσα από ενημερωτικά ιστολόγια λένε ότι έχουν προκληθεί ανυπολόγιστες ζημιές σε δημόσια δίκτυα και ατομικές περιουσίες.

Το μοναδικό ευτύχημα για τους κατοίκους της Ύδρας είναι ότι δεν υπάρχουν επιτήδειοι και προβοκάτορες για να παίξουν με τον πόνο και τα προβλήματα τους, όπως άρχισαν να παίζουν πριν από 5 χρόνια με το Στρατώνι και τους κατοίκους του και συνεχίσουν μέχρι και σήμερα γραφικοί "antigold" παπαγάλοι που είναι εντεταλμένοι στην διασπορά ψεμάτων και λάσπης σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφερόμαστε στη γνωστή αεροφωτογραφία που δείχνει την παραλία του Στρατωνίου με καφέ χρώμα, έπειτα από τη φοβερή θεομηνία που έπληξε τον οικισμό αφήνοντας λάσπες και τεράστιες υλικές ζημιές πίσω της.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ: "ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ"


«Να ξεκαθαρίσει επιτέλους η Κυβέρνηση αν θέλει επενδύσεις και τι είδους επενδύσεις να είναι αυτές», είπε, μεταξύ άλλων, στο Radio1d.gr και τις «Πρωινές Κουβέντες» με τον Πάνο Μπουλιώνη και την Κεράσα Κωνσταντινίδου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου κος Νίκος Ζαγοράκης.

Ο κος Ζαγοράκης, είπε ότι χρειάζεται ωριμότητα σκέψης και ήρεμος διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα μεταξύ των δύο αντίθετων πλευρών.

«Η αλήθεια είναι μια και πρέπει να την αναζητήσουμε. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση» είπε ο κος Ζαγοράκης.

#SKOURIES: ΝΑ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΧΤΙΖΕΙΣ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ!


Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί κάλλιστα να υπερηφανεύεται το "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" είναι ότι έχει γίνει το πρότυπο σε όσα ΜΜΕ επιλέγουν το ψέμα, την παραπληροφόρηση και την διαστρέβλωση για να επιβιώσουν.

Η γνωστή... "εφημερίδα των συντακτών" για να μπορέσει να δέσει με την πρέπουσα δόση λάσπης τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος που δεν έχουν καμία συνάφεια με την εξόρυξη χρυσού έβαλε τη γνωστή φωτογραφία από τη θεομηνία του 2010 που έπληξε το Στρατώνι, όπου το βουνό κατέβηκε στην κυριολεξία στην θάλασσα.

Βέβαια τι να περιμένεις από μια εφημερίδα που οι συντάκτες της πνίγουν τα αλλεπάλληλα κρούσματα κοινωνικού ρατσισμού που έχουν σημειωθεί στην Ιερισσό σε βάρος εργαζομένων στα μεταλλεία τα τελευταία χρόνια; 

Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε κινητικότητα από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου για την πραγματοποίηση συνάντησης με το διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Paul Wright που βρέθηκε, χθες, στην Αθήνα. 

Αυτό σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις, επιχειρώντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα σχετικά με τις «business” στην Ελλάδα. Αλλά και όταν η οικονομική διπλωματία θα έπρεπε να αποτελεί το «φόρτε” του Μεγάρου Μαξίμου που θα συναντηθεί σήμερα και αύριο με τον Γάλλο πρόεδρο François Hollande.

Και, άλλωστε, η συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον ισχυρό άνδρα της Eldorado Gold που αποτελεί έναν από τους μεγάλους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, θα ήταν, μάλλον, επιβεβλημένη προκειμένου να «σπάσει” το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο πλευρών. Και να εμπεδωθεί η φιλοεπενδυτική στροφή που επιδιώκει η κυβέρνηση.

ΣΕΒ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!


Τη σύσταση ενός Συμβουλίου Βιομηχανίας παρά τω ανασυσταθέν υφυπουργείο Βιομηχανίας προτείνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο του δελτίο για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μαζί με την ενεργοποίηση των ανθρώπων της παραγωγής και την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων και τη νέα εκβιομηχάνιση της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος στο δελτίο του, τελευταία γίνεται πολύ λόγος για επενδύσεις στην Ελλάδα όταν διεθνώς υπάρχει σχετική δυστοκία στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Το ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, τόσο στην ΕΕ-28 όσο και τις ΗΠΑ, κυμαίνεται σήμερα κάτω του επιπέδου πριν την κρίση, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Σε αυτό το ήδη βεβαρυμμένο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα ενώ έχει τεράστια πλεονεκτήματα και πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις, δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει μία ελάχιστη ανταγωνιστική κερδοφορία σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο από τις επενδύσεις σε κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: "ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ" ΣΤΗΝ ΕΡΤ-3 - ΣΥΝΕΧΕΙΑ?


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου  Μηχανικού - Γεωτεχνικού

 Δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής και ειδικότερα στο Δήμο Αριστοτέλη, υφίσταται επιτακτική και αδήριτη η ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην εκτόνωση της συσσωρευμένης από χρόνια έντασης και στην εξομάλυνση της κατάστασης, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. 

Υπ’ αυτή την έννοια, η εκπομπή – συζήτηση που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-3 την περασμένη εβδομάδα με τίτλο «Δημόσιος Διάλογος για τις Σκουριές» ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ΕΡΤ-3, δεδομένου του δημόσιου χαρακτήρα της, ασχολήθηκε με ένα θέμα το οποίο απασχολεί την τοπική κοινωνία αλλά και το πανελλήνιο. 

Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΡΤ-3 σε συνδυασμό με τη στάση, τις τοποθετήσεις και τη γενικότερη συμπεριφορά όσων συμμετείχαν στη συζήτηση (Δήμαρχος, εκπρόσωπος αντιδρώντων, επενδυτής, εκπρόσωπος εργαζομένων, εκπρόσωπος μειοψηφίας δημοτικού συμβουλίου) συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει να επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον, εν όψει και της οριστικής απόφασης του ΣτΕ για την επίμαχη υπουργική απόφαση του κου Σκουρλέτη.

ΠΟΤΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ "ANTIGOLD" ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ?


Το αμφίδρομο ψυχολογικό και επικοινωνιακό μασάζ ΣΥΡΙΖΑ και "antigold" καλά κρατεί...

Διαβάζουμε στη σημερινή "Αυγή" ότι οι "antigold" γυναίκες που κάνουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη θα είχαν συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα.

Αντικείμενο της συνάντησης η αστυνομική βία στις διαδηλώσεις του κινήματος το περασμένο χρονικό διάστημα!!!

Θα ξεπεράσουμε τα αιώνιας διάρκειας "κενά μνήμης" των antigold που τους κάνουν να ξεχνούν τις ρίψεις βομβών μολότοφ, ρουκετών και φωτοβολίδων μέσα σε δάσος. Τα μπουλόνια, τα καρφιά και τις βίδες που κουβαλούν μαζί τους σε κάθε επίσκεψη τους στις Σκουριές και τα εκσφενδονίζουν με σφεντόνες αδιαφορώντας αν θα προκαλέσουν από το πιο απλό που είναι ένας σοβαρός τραυματισμός μέχρι το τραγικό που είναι η μοιραία κατάληξη του δέκτη της επίθεσης. 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ME ΚΟΥΛTΟΥΡΑ #SKOURIES? ΣΤΙΣ... 36 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


H κυβέρνηση εδώ και μια εβδομάδα «διαφημίζει» την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, με διαρροές που θέλουν το Παρίσι να ενδιαφέρεται για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όμως τα αντιφατικά μηνύματα για το αν θέλει ο πρωθυπουργός επενδυτές ή όχι συνεχίζονται.

Χθες, για παράδειγμα, δηλαδή μια μέρα πριν δεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε εκτός προγράμματος τις γυναίκες μέλη του κινήματος «ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική».

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΜΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΓΓΛΕΖΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ?


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Επιτέλους! Και μια σωστή τοποθέτηση: Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τη ΙΖ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο, εκλέχθηκε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής της 20ης Οκτωβρίου 2015, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Ιγγλέζη Κατερίνα, η οποία συμμετείχε ήδη ενεργά στην εν λόγω επιτροπή από το 2012.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η επιτροπή έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και των συνεπειών των διαφόρων δράσεων επ’ αυτού. Έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το γραφείο τύπου της βουλεύτριας εκδόθηκε δελτίο που εκτός από τα χαρμόσυνα μαντάτα της εκλογής, μας πληροφορεί πως η Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος «ειδικότερα αποσκοπεί στην προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς δράσεις και φυσικές καταστροφές, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ελληνικής φύσης και των οικοσυστημάτων, στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, στην προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, στη διαχείριση των ορυκτών πόρων καθώς και στην προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.»

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ANTIGOLD ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ?


Γυναίκες του "SOS Χαλκιδική" έγιναν δεκτές σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο του επικοινωνιακού και ψυχολογικού μασάζ που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο "κίνημα" και το αντίστροφο.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στη συζήτηση που έγινε εκτός από το θέμα της επένδυσης χρυσού συζητήθηκαν και οι δικαστικές εκκρεμότητες που ταλανίζουν τους πολέμιους της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Κατά την άποψη μας, πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και δέχτηκε αυτές τις γυναίκες και άκουσε ότι νομίζουν ότι αυτές εκπροσωπούν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους. Εμάς μάλιστα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο πολιτισμός και ο σεβασμός που επέδειξαν προσερχόμενες στον πρωθυπουργικό χώρο εργασίας. Επισκεπτόμενες κατά το πρόσφατο παρελθόν το χώρο εργασίας εργαζομένων στις Σκουριές η συμπεριφορά τους δεν ήταν αντίστοιχα η πρέπουσα. 

#SKOURIES: Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣτΕ


Είναι αλήθεια ότι άργησε χαρακτηριστικά να δημοσιεύσει την κριτική του προς το ΣτΕ η ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Το έκανε χτες δίχως να προσθέσει κάτι το ιδιαίτερο πέρα από τo γνωστό ιδεολογικό πλαίσιο που κινούνται οι "antigold".

Εν ολίγοις, η ΠΑΝΔΟΙΚΟ απορεί πως είναι δυνατόν το ΣτΕ να δείχνει ευαισθησία απέναντι στην εργατική τάξη της ΒΑ Χαλκιδικής και όχι στο περιβάλλον, ενώ είναι γνωστό ως δικαστήριο για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του. Μάλιστα...

Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι που κρίνουν με τόση ευκολία και αλαζονεία τους πάντες και τα πάντα, κυρίως παραγωγικούς κατοίκους αυτής της χώρας που παράγουν πρώτες ύλες και φορολογητέα ύλη με τα εισοδήματα τους, τι παράγουν εκείνοι και τι προσφέρουν στην βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας; Είναι επτασφράγιστο μυστικό και απαγορεύεται να το μάθουμε;

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Του Δρ Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο με την πραγματικότητα και το πρωί να ξυπνάνε με ενοχές απιστίας επιστρέφοντας εκεί που άνευ όρων έχουν υποσχεθεί πίστη και υποταγή. 

Τελευταία λοιπόν συγκεκριμένοι πολιτικοί, πολιτικάντηδες και καιροσκόποι θεωρητικολογούν και σπεκουλάρουν πάνω στη έννοια, το περιεχόμενο, την σημασία, την αξία και τον προορισμό της Ανάπτυξης. 

Αναφέρονται αόριστα και αδιάκριτα σε αειφορίες, μοντέλα και κατασκευάζουν εικονικά σενάρια. Αγνοούν η κρύβουν συνειδητά το γεγονός ότι στη καθημερινή ζωή, για τους απλούς ανθρώπους Ανάπτυξη είναι οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα που δημιουργεί θέσεις παραγωγικής εργασίας και διασφαλίζει την απασχόληση, το οικογενειακό εισόδημα και την κοινωνική πρόοδο. 

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

#SKOURIES: "ΕΙΔΗΣΗ" ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ 10 ANTIGOLD ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ BULLYING ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ


Κλείνουμε σχεδόν μια εβδομάδα από την ημέρα που ο Γιώργος Ζουμπάς ομολόγησε δημοσίως μέσα από την κρατική τηλεόραση ότι στην Ιερισσό υπάρχουν κρούσματα εκφοβισμού σε βάρος εργαζομένων στα μεταλλεία.

Τα ΜΜ(Α)Ε που διακρίνονται για τα ταχύτατα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά τους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα με απόλυτη antigold ευθυγράμμιση δεν ανέφεραν ούτε μια λέξη για αυτή την παραδοχή που όμοια της δεν υπάρχει στα Ελληνικά χρονικά.

Χθες 10 γυναίκες πήγαν για φωτογράφιση έξω από τα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός στην Αθήνα κρατώντας από δυο πλακάτ έκαστη ανά χείρας. Ε, αυτό ήταν... είδηση άξια αναφοράς και αναπαραγωγής, από τα εν λόγω ΜΜ(Α)Ε, που έκαναν το παγόνι στα κρούσματα βίας και ιδεολογικής τρομοκρατίας που υφίστανται μεταλλωρύχοι στην Ιερισσό, κατά ομολογία του δημάρχου Αριστοτέλη.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Υπάρχουν δύο μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών που βρίσκονται ένα βήμα πριν αποφασίσουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό το 2016.

Οι βασικοί τους μέτοχοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση κινείται με πολύ αργά βήματα για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, ενώ από τις προσωπικές τους επαφές με στελέχη της κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο ένας από τους δύο που βρίσκονται κοντά στην απόφαση μετεγκατάστασης, «η επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ειδικά για εμάς που είμαστε εξαγωγικές εταιρείες, μας έκοψε το οξυγόνο και μπορώ να παρομοιάσω αυτήν την εξέλιξη με ό,τι είχε συμβεί με την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν βρεθήκαμε σε κενό σε διεθνές επίπεδο, καθώς ακυρώθηκαν δεκάδες παραγγελίες και ήμασταν εκτεθειμένοι με τις τραπεζικές επιταγές».

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤ. ΙΓΓΛΕΖΗ: "ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"


Είναι εξαιρετικά παρήγορο μέσα σ' αυτή την καταχνιά που προκαλεί η καταιγίδα αναγγελίας των εισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης να έρχεται η κ. Ιγγλέζη και να δίνει ελπίδα για ανάπτυξη και ευημερία. Τουλάχιστον στη ΒΑ Χαλκιδική...

Στα 3 χρόνια βουλευτικής καριέρας είναι η πρώτη φορά που το κάνει, ενώ για πρώτη φορά αποφεύγει να παραθέσει λεπτομέρειες επί του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης που προανήγγειλε για τη Χαλκιδική. 

Αποδίδει τη στάση της στην έλλειψη εξουσιοδότησης από τους αρμόδιους υπουργούς προσδίδοντας έτσι και ένα τόνο σοβαρότητας σε σχέση με την ακατάσχετη και προσφιλή της καταστροφολογία, που είναι αμιγώς βασισμένη στις γνωστές "antigold" γραφικότητες.

SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ #SKOURIES ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Μια νέα επικοινωνιακή παράσταση παιζόταν μέχρι πριν λίγη ώρα έξω από τα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός στην Αθήνα.

Μια ομάδα 10 ατόμων (μάλλον αλληλέγγυοι των "antigold" στην Αθήνα) απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας.

Συνθηματολόγησαν και σήκωσαν πλακάτ κατά της εταιρείας και της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Όπως ακούσαμε δεν ήθελαν να συζητήσουν, ούτε να ενημερωθούν από τα στελέχη της εταιρείας, όταν τους έγινε σχετική πρόταση. Το αρνήθηκαν πεισματικά, προφανώς γιατί η αποστολή τους δεν ήταν αυτή.

#SKOURIES ΠΑΝΤΟΥ... ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΡΙΜΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Θυμάστε το παλιό γνωστό επενδυτικό ανέκδοτο; Αυτό που έλεγε πως ακόμα και μια μικρή χελώνα ή μια ομάδα πέντε οικολόγων είναι αρκετές για να μπλοκάρουν μια επενδυτική προσπάθεια στην Ελλάδα; Ε, κάπως έτσι φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι τα πράγματα στην πατρίδα μας παρά την προφανή δίψα για προσέλκυση νέου χρήματος ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Με στόχο να αποδείξει την «αριστεροσύνη» της στον περιβαλλοντικό τομέα, καθώς σε δημοσιονομικό επίπεδο έχει τα χέρια δεμένα από το γ’ μνημόνιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει νέους κανόνες και να αυστηροποιήσει ακόμα και για ώριμες και προς εκτέλεση επενδύσεις τους περιβαλλοντικούς κανόνες. 

Ενθυμούμενος λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί «κόμματων κινημάτων αλλά και της Οικολογίας», επιδιώκει αλλαγή γραμμής πλεύσης, με ανυπολόγιστες όμως συνέπειες. Καθόλου τυχαία δεν είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη πως «στη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων επιμένουμε στο ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», παράλληλα με την απαίτηση απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού που θα υπάρχει για να ενταχθεί μια ξένη επένδυση στις επονομαζόμενες «στρατηγικές» και να λάβει τον χαρακτηρισμό-ευεργέτημα «fast track». 

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

H ELDORADO GOLD ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Παρά τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κόστισαν στην Eldorado Gold περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης για αναστολή λειτουργίας με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, η καναδική εταιρεία επιμένει και σχεδιάζει νέες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. 

Πλέον, η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός, αρχίζει τη δραστηριότητά της από εκεί που άφησε το "νήμα" τον Αύγουστο ο κ. Σκουρλέτης, οπότε, με απόφασή του, κατέβασε τα ρολά του έργου. 

Και αναμένει, μετά τα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας εγκρίνει οριστικά την αίτηση ανάκλησης της υπουργικής απόφασης, να εφαρμόσει πλήρως το επενδυτικό πρόγραμμά της.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟΝ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ


Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης βρισκόταν σε μπαρ στην οδό Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, όταν οι άγνωστοι, αφού επιτέθηκαν φραστικά στον υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αναποδογύρισαν τραπέζια και προκάλεσαν υλικές ζημιές στο μαγαζί, πριν εξαφανιστούν.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε μαζί του την ασφάλεια που δικαιούται ως υπουργός, δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία ούτε και κατέθεσε μήνυση, αφού θεώρησε το περιστατικό μεμονωμένο και λήξαν.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΕΚΡΗΞΗ" ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?


Του Αθανασίου Καρίνα Μηχανικού Μεταλλειολόγου - Γεωτεχνικού

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αριστοτέλη, αποτέλεσε την αιτία διχασμού της τοπικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. 

Εξαιτίας των ενεργειών και των παραλείψεων της κεντρικής διοίκησης στο χειρισμό του εν λόγω θέματος (π.χ. έλλειψη διαβούλευσης, παρουσία ΜΑΤ στην περιοχή κ.α.), προκλήθηκε ένταση στην τοπική κοινωνία, η οποία ένταση έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία εκρηκτική κατάσταση που τροφοδοτείται περαιτέρω από τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτικών της κεντρικής διοίκησης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Η περιοχή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με συνέπεια να είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, μεταξύ των κατοίκων που διαφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης και των κατοίκων που συμφωνούν. 

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ


Άλλο ένα χάπενινγκ-πανηγυράκι έστησαν χθες οι antigold συνιστώσες έξω από τα Δικαστήρια Πολυγύρου, «για την καθυστέρηση της εισαγγελίας στην υπόθεση του πορίσματος που βεβαιώνει σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων της εταιρείας».

Αδυνατώ να πιστέψω πως είναι τόσο αφελείς ώστε να έχουν κεντρικό σύνθημα «Τόσες παραβάσεις είναι αρκετές να βάλουμε λουκέτο τώρα στις Σκουριές», αφού είναι γνωστό ακόμα και σε κάθε άσχετο με το θέμα πως ήδη από τον Ιούνιο, κατά την εκδίκαση της απόφασης Λαφαζάνη για την παύση των υλοτομιών, η antigold πλευρά προσπάθησε να παρουσιάσει τα πορίσματα ως υποστηρικτικά για την υπόθεση, αλλά έλαβε την απάντησή της από το ΣτΕ:

«[…] Κατά δεύτερον {σ.σ. είναι απορριπτέοι και ως αβάσιμοι οι λόγοι}, διότι, ανεξαρτήτως του ότι οι εκθέσεις ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που μνημονεύουν οι παρεμβαίνοντες δεν αναφέρονται στο υποέργο Σκουριών, αλλά στα υποέργα της Ολυμπιάδας και του Μαντέμ Λάκκου- Μαύρων Πετρών, πάντως η διαπίστωση, κατά την υλοποίηση του έργου, υπερβάσεων και παραβιάσεων των αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, μπορεί μεν να επιφέρουν τις προβλεπόμενες κατά νόμο κυρώσεις (πρόστιμα, κατεδαφίσεις κ.λπ.), δεν δύναται, ωστόσο, να αποτελέσουν λόγους ανακλήσεως των διοικητικών αυτών πράξεων (βλ. ΣτΕ 259/1977).»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ BULLYING ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ακόμη ένα κρούσμα εκφοβισμού (bullying) στην Ιερισσό σε βάρος εργαζομένου της Ελληνικός Χρυσός, ήρθε στη δημοσιότητα.

Μετά από τις δεκάδες που έχουν σημειωθεί και ιδίως μετά τη δημόσια παραδοχή του δημάρχου Αριστοτέλη Ζουμπά στην ΕΡΤ3 μπορεί να μην κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στην άκρως υποκριτική κοινωνία μας.

Yπάρχει όμως ένα στοιχείο σ΄αυτή την καταγγελία που δεν έχει ξανακουστεί σε σχέση μ' όλα τα προηγούμενα περιστατικά και έχει να κάνει με το θύτη.

Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία ο δράστης του εκφοβισμού που επιτέθηκε μέρα μεσημέρι με χυδαίες εκφράσεις και απειλές μπροστά στα παιδιά του εργαζόμενου και τους γείτονες ήταν υπάλληλος του δήμου!!! 

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΟΥΤΕ ΑΧΝΑ ΑΠΟ "ANTIGOLD" ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ... ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤO BULLYING ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να παραδεχθεί στην κρατική τηλεόραση ότι στην Ιερισσό υπάρχουν κρούσματα εκφοβισμού σε βάρος μεταλλωρύχων.

Αν σ' αυτή τη χώρα δεν βασίλευε η υποκρισία και η επιλεκτική ευαισθησία και αλληλεγγύη κομμάτων, συλλογικοτήτων, ΜΚΟ και των αρμόδιων δομών της πολιτείας θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να κινητοποιηθούν για να παταχθεί αυτό το θλιβερό κοινωνικό φαινόμενο, που δεν πρέπει να 'χει προηγούμενο στα Ελληνικά χρονικά.


Κι όμως... Ενώ έχουμε και αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Ούτε άχνα δεν βγαίνει από κάτι λαλίστατους σε αντίστοιχες περιπτώσεις οικο - κοινωνιστές. Παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα... Ναι αυτοί που παριστάνουν τους αποκλειστικούς αγωνιστές της δημοκρατίας, τους απονεμητές κοινωνικής και εργατικής δικαιοσύνης και τους αυτόκλητους σωτήρες...

Ο ΣΒΒΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΤΡΑ: ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ?


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 συνάντηση της Διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με την Υφυπουργό Βιομηχανίας κα Θεοδώρα Τζάκρη, στο γραφείο της στην Αθήνα.

Κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε την τραγική απομείωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης, η οποία εντάθηκε το τελευταίο τετράμηνο με την επιβολή των capital controls, ενώ αναμένεται να απομειωθεί περαιτέρω από τις επερχόμενες αυξήσεις στη φορολογία.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κατέθεσε υπόμνημα για την έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περιφερειακής Βιομηχανίας, στο οποίο περιέχονται 27 προτάσεις χωρισμένες σε έξι δέσμες μέτρων πολιτικής. Οι έξι δέσμες των προτεινόμενων μέτρων πολιτικής, είναι:

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Η χθεσινή συζήτηση σε εκπομπή της ΕΡΤ3 σχετικά με το θέμα των μεταλλείων στις Σκουριές χαρακτηρίστηκε ομολογουμένως από ένα πολιτισμένο κλίμα και σεβασμό ανάμεσα στις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί σε ανάλογες συζητήσεις στο άμεσο αλλά και το προσεχές μέλλον.

Πολύ σημαντική ήταν η δημόσια παραδοχή του, Δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη, Γιώργου Ζουμπά, ότι υπάρχουν φαινόμενα εκφοβισμού σε βάρος εργαζομένων στην Ιερισσό, αλλά και η έκφραση της βούλησής του, να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του δήμου και άλλων φορέων για να τερματιστεί αυτό το θλιβερό φαινόμενο.

Αυτό που δεν συμπεριλαμβάνεται στα θετικά της συζήτησης ήταν η παρουσία του συντονιστή της, δημοσιογράφου Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος δυστυχώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που προσδοκά ο τηλεθεατής και ταυτόχρονα χρηματοδότης της δημόσιας τηλεόρασης.

ΕΡΤ3: ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ = ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ (ΟΥΑΑΑΟΥΟΥ!!!)


Αυτό υποστήριξε μεταξύ πολλών άλλων αερολογιών του ο... καλά "ενημερωμένος" συντονιστής της χθεσινής εκπομπής του τρίτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης για τις Σκουριές, υποστηρίζοντας ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στα μεταλλεία είναι "στοιχείο εκμαυλισμού"!!!!

Αν ερμηνεύουμε σωστά τον... ποιητή που μας θύμισε τον άλλο τραγικό "ποιητή" της δημοσιογραφίας (και πάλι στην ΕΡΤ3) που τόλμησε να συγκρίνει την μεταλλωρυχική εργασία με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, θα πρέπει όποιος έχει εργασία στις μέρες μας και ειδικότερα στα μεταλλεία να αισθάνεται και μια ενοχή ένεκα του εκμαυλισμού που υφίσταται από την εργοδοσία κατά την ταπεινή άποψη αυτού του "κολοσσού" της κρατικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας.

Να υποθέσουμε, εκ του θλιβερού αποτελέσματος που πέρασε μέσα από τους δέκτες μας, ότι είναι ο ίδιος θύμα του εκμαυλισμού που επικαλείται για άλλους;

SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: "ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΕΣΑΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Στην χθεσινή εκπομπή της ΕΡΤ3 ο εκπρόσωπος του συντονιστικού της Ιερισσού εκτός του ότι αναπαρήγαγε τις γνωστές απόψεις του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" για να τις εδραιώσει επιστημονικά επικαλέστηκε τήν ύπαρξη καθηγητή που διαφωνεί με τα όσα περιγράφονται στην ΜΠΕ χρησιμοποιώντας τη φράση: "Έχουμε δικό μας καθηγητή...".

Απ' αυτή τη φράση και μόνο είναι ευδιάκριτη η ιδεολογική οχύρωση όσων έχουν ταυτιστεί με τις αναπόδεικτες κινδυνολογίες του antigoldgr.org πάνω στις οποίες όμως εδράζονται και οι διχαστικές λογικές που έχουν καλλιεργηθεί με επιτυχία δυστυχώς.