Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

H AΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Του Σταύρου Τζίμα

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ να ακυρώσει την ανάκληση, από τον Υπουργό ΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη, των αδειών λειτουργείας του εργοταξίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής, δικαιώνει την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. δεν δείχνει να ηρεμεί την περιοχή.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που υφίστανται ήδη με τις μαζικές απολύσεις των συναδέλφων τους τις συνέπειες της απόφασης Σκουρλέτη, αξιώνουν πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ότι η επένδυση θα προχωρήσει.

Την ίδια ώρα, στην Ιερισσό οι αντιδρώντες στην εξόρυξη δηλώνουν ότι αδιαφορούν για την απόφαση του ΣτΕ και σχεδιάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η εταιρεία από την πλευρά της, τελεί εν αναμονή της έναρξης του διαλόγου της με την κυβέρνηση, τον οποίον, όπως δηλώνουν στελέχη της, είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι ο κ. Σκουρλέτης.

Μέχρι να γίνει αυτό δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει τις Σκουριές. Και όχι μόνο αυτό: υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσει και το δεύτερο εργοτάξιο εξόρυξης, στην Ολυμπιάδα, εάν μέχρι τα τέλη Μαρτίου δεν εγκριθεί η άδεια, που η Ελληνικός Χρυσός έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξέλιξη που θα προσθέσει ακόμη 650 άνεργους μεταλλωρύχους.


«Έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να μας επιστραφούν οι άδειες από το υπουργείο και τις αδειοδοτικές αρχές και να υπάρξουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι δεν θα εμποδίζει την επενδυτική μας δραστηριότητα από τη στιγμή που είμαστε νόμιμοι», είπε στην «Κ», ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής.

Πληροφορίες από τη  Eldorado Gold αναφέρουν ότι περιμένουν ένα πολιτικό μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης, με την παραδοχή της νομιμότητας της επένδυσης, κάτι που προκύπτει και από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Μέχρι στιγμής η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αλλάξει τα δεδομένα στα μεταλλεία της Βόρειας Χαλκιδικής, Το εκεί εργοτάξιο των Σκουριών, με βάση το σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Καναδικού Ομίλου Πόλ Ράιτ, βγαίνει σταδιακά εκτός λειτουργείας, προσθέτοντας καθημερινά στον κατάλογο των ανέργων και άλλους μεταλλωρύχους, που μέχρι τέλος του μήνα θα ανέλθουν τους 140.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών Χρήστος Ζαφειρούδας, καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση τηρώντας, όπως λέει στην «Κ», την νομιμότητα, έπειτα και από την τελευταία απόφαση του ΣτΕ. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει την πολιτική απόφαση, ότι θα  προχωρήσει την επένδυση, αφού είναι νόμιμη» τονίζει.

Και ενώ οι χιλιάδες μεταλλωρύχοι τελούν εν αναμονή της επαναλειτουργίας του εργοταξίου των Σκουριών, υπό το φόβο, όπως μεταδίδουν, ότι «ο Σκουρλέτης μπορεί να  σκαρφιστεί κάτι άλλο για να μπλοκάρει την επένδυση, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει» νοτιότερα με επίκεντρο της Ιερισσό, αυτοί που είναι αντίθετοι με την επένδυση κινητοποιούνται για να αποτρέψουν μια πιθανή υποχώρηση της κυβέρνησης.

Έτσι οργανώνουν δυναμικές πορείες προς τις Σκουριές με τη συμμετοχή ακτιβιστών και από τη Θεσσαλονίκη. «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Η απόφαση του ΣτΕ δεν μας αφορά, δεν μας δεσμεύσει το κίνημα μας», δηλώνει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και εκ των πρωτοστατούντων στις κινητοποιήσεις, Τόλης Παπαγεωργίου.

Πηγή ανάρτησης: "Κυριακάτικη Καθημερινή" 31/1/2016