Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ


του Ole Hansen,
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Το USD συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα και η αδυναμία που το χαρακτήρισε μετά τα ήπια σχόλια ορισμένων μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) στήριξε τα πολύτιμα και τα βιομηχανικά μέταλλα. 

Η στήριξη αυτή διήρκεσε έως την Παρασκευή, όταν οι αυξανόμενες ενδείξεις των μισθολογικών πιέσεων στη μηνιαία έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ οδήγησε σε κάποιο κλείδωμα κερδών.

Τα βιομηχανικά μέταλλα, με επικεφαλής τον ψευδάργυρο, επωφελήθηκαν επίσης από την αδυναμία που παρουσίασε το δολάριο στις αρχές της εβδομάδας, γεγονός που προκάλεσε την κάλυψη θέσεων πώλησης από τα hedge fund. Παρ' όλα αυτά, δεν επωφελήθηκαν όλοι οι κλάδοι από την πτώση του δολαρίου. 


Τα εμπορεύματα και η ενέργεια εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της υπερπροσφοράς. Η συνεχιζόμενη φημολογία για μια ενδεχόμενη συντονισμένη μείωση της παραγωγής, ωστόσο, βοήθησε το αργό πετρέλαιο να θεμελιώσει για την ώρα ένα κατώτατο όριο τιμής.

Το σιδηρομετάλλευμα κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα από τον περασμένο Μάιο, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα χυτήρια της Κίνας, που χαρακτηρίζει παραδοσιακά αυτή την περίοδο. Το βασικό ερώτημα είναι αν η ζήτηση θα εξακολουθήσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα μετά την κινέζικη Πρωτοχρονιά, αυτή την εβδομάδα.

Η ζήτηση για τον καφέ είναι αυξημένη μετά το χαμηλό που σημειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η πρόβλεψη για τα σχετικά θεμελιώδη μεγέθη έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Τα hedge fund διατηρούσαν καθαρή θέση πώλησης σχεδόν σε μόνιμη βάση καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. 

Ωστόσο, οι αναφορές για μειωμένη παραγωγή και ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα, σε συνδυασμό με το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας στο BRL και την περαιτέρω μείωση του δολαρίου, στήριξαν το συναίσθημα.

Αναβίωση του χρυσού, καθώς η μακροοικονομική προοπτική επιδεινώνεται

Η ατέλειωτη αναστάτωση στις αγορές μετοχών και πετρελαίου, στις αρχές του 2016, στηρίζει εδώ και έναν μήνα την ανάκαμψη του χρυσού. Η δυσμενής θέση του κλάδου του πετρελαίου και του αερίου στις ΗΠΑ αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2015. 

Τώρα, ο ίδιος παράγοντας προκαλεί μια αθόρυβη μεταστροφή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) όσον αφορά τον βαθμό επιθετικότητας που θα επιδείξει η Τράπεζα στις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να υποστεί πλήγμα αν η πρόσφατη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών επιμείνει και προκαλέσει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Αντί τελικά να υπάρξουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, είναι πιθανό να δούμε την FOMC στις επόμενες συναντήσεις της να στρέφεται προς την κατεύθυνση των δύο ή των τριών αυξήσεων επιτοκίων – ή ακόμα και μίας. Αυτό το σενάριο θα σήμαινε ότι το σκεπτικό της FOMC θα πλησιάσει την άποψη της αγοράς, όπου για τη συνέχεια του έτους δεν προεξοφλείται η προοπτική καμίας αύξησης επιτοκίων.

Ο χρυσός αντιμετώπισε πιέσεις τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο, αλλά έκτοτε η πρόβλεψη για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων έχει επιδεινωθεί δραματικά. Ως εκ τούτου, την Παρασκευή, το Future Δεκεμβρίου 2017 των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατέρρευσε μόλις στο 0,75%, από 1,45% την περίοδο της αύξησης, ενώ η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 0,40% από τις 29 Δεκεμβρίου.

Οι επενδυτές επιστρέφουν επίσης μαζικά στα διαπραγματεύσιμα προϊόντα, και το Bloomberg έχει καταγράψει μια εισροή 2,4 δισ. USD στα ETP του χρυσού μέχρι στιγμής φέτος. Η μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων αφορά την SPDR Gold Shares (GLD), η οποία έλαβε 1,8 δισ. USD.

Αυτές οι θετικές ροές θυμίζουν αυτό που είδαμε να συμβαίνει την ίδια εποχή πέρυσι, όπου τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2015 σημειώθηκε αύξηση των συνολικών συμμετοχών κατά 84 τόνους, συγκριτικά με 90 τόνους φέτος μέχρι στιγμής.

Στις αρχές του έτους, οι διαχειριστές κεφαλαίων διατηρούσαν θέση πώλησης ύψους-ρεκόρ, και η προσαρμογή σε καθαρή θέση αγοράς στήριξε τον χρυσό τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Δεδομένου ότι το κίτρινο μέταλλο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι φυσικό να αναμένεται πλέον κάποια σταθεροποίηση ενόψει του επόμενου βασικού ορίου αντίστασης στα 1.177 USD/ουγγιά, εκτός και αν το δολάριο συνεχίσει να κινείται πτωτικά.

Τα λευκά μέταλλα αντεπιτίθονται

Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο κέρδισαν από την αδυναμία του δολαρίου και την αύξηση των τιμών του χρυσού, προτού παρασυρθούν από το κλείδωμα κερδών, όταν το δολάριο άρχισε να ανακάμπτει πλησιάζοντας προς το σαββατοκύριακο. 

Η πλατίνα, αφού σημείωσε έκπτωση-ρεκόρ μεγαλύτερη του 25% έναντι του χρυσού πριν από λίγες εβδομάδες, παρουσίασε εκ νέου άνοδο της ζήτησης. Η διάσπαση πάνω από τα 900 USD αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι η πτωτική πορεία έφτασε στο τέλος της και ότι πλέον θα καταφέρει να ανακτήσει λίγο από το χαμένο έδαφος, τουλάχιστον έναντι του χρυσού.

Το ασήμι έχει ξεκινήσει επίσης να παρουσιάζει ενδιαφέρον βάσει των διαγραμμάτων, με αυξημένη την πιθανότητα ανόδου. Ένα κλείσιμο της εβδομάδας πάνω από τα 15,20 USD θα μπορούσε να υποδεικνύει μια αρχική ανοδική κίνηση προς τα 18 USD. Η διάσπαση αυτού του ορίου θα βοηθούσε, επίσης, να προκληθεί μια συρρίκνωση του δείκτη XAUXAG − και αυτός ίσως να ήταν ένας τρόπος να αξιοποιήσει κανείς ένα συνεχιζόμενο ράλι στα μέταλλα με μικρότερη μεταβλητότητα, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας τις αρνητικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη του δολαρίου.

Το πετρέλαιο αγγίζει πάτο, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμο για ράλι

Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητα συνεχίζει να διαμορφώνει ένα περιβάλλον-πρόκληση για τους επενδυτές πετρελαίου. Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση εδώ και 7 χρόνια, και συνέχισε με μια εξίσου ισχυρή ανάκαμψη. Οι πρώτες ενδείξεις ανησυχίας των επενδυτών με θέσεις πώλησης παρατηρήθηκαν την Τετάρτη, μετά την εβδομαδιαία έκθεση αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη έκθεση περιελάμβανε αρνητικά στοιχεία για τις τιμές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, με το πετρέλαιο και τη βενζίνη να καταγράφουν μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου ξεπέρασαν το όριο των 500 εκατ. βαρελιών, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 80 ετών, ενώ τα αποθέματα της βενζίνης συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτατα. Παρά το γεγονός ότι μέρος της αύξησης προήλθε από τη χαμηλότερη ζήτηση εξαιτίας των χειμερινών καταιγίδων, τα νέα, ωστόσο, δεν στήριξαν το ισχυρό ράλι που ακολούθησε την ανακοίνωση.

Το αργό πετρέλαιο Brent κυμαίνεται χαμηλότερα κατά 3 δολάρια σε όρους YTD, αλλά σε αυτό το διάστημα η τιμή του μεταβλήθηκε κατά 30 δολάρια. Οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο σε θέσεις αγοράς όσο και σε θέσεις πώλησης στα Futures και τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα. Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τον διχασμό που χαρακτηρίζει την αγορά όσον αφορά τη συνέχεια, αν δηλαδή η τιμή θα κινηθεί προς τα 30 USD ή τα 40 USD.

Τα αρνητικά θεμελιώδη στοιχεία και οι ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της ζήτησης συνεχίζουν να οδηγούν σε πώληση των θέσεων πώλησης, ειδικά από τους επενδυτές που επιθυμούν να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο. Σε ό,τι αφορά την αγορά Options, την προηγούμενη εβδομάδα 9 στα 10 πιο δημοφιλή Options ήταν put options (δικαιώματα πώλησης). Παρά αυτό το περιβάλλον, η αγορά κατάφερε να σταθεροποιηθεί, με ορισμένους να πιστεύουν ότι το χειρότερο σενάριο έχει ήδη προεξοφληθεί.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί, επιθυμώντας διακαώς υψηλότερες τιμές, συνεχίζουν να συντηρούν την ιδέα μιας συνάντησης μεταξύ των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Όσο απίθανη και αν είναι η θετική κατάληξη μιας τέτοιας συνάντησης, τυχόν συμφωνία θα οδηγούσε την τιμή σε κατακόρυφη άνοδο, δεδομένου ότι θα σηματοδοτούσε την κατοχύρωση ενός χαμηλού.

Το αργό πετρέλαιο Brent είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος τιμής, με το επίπεδο κάτω των 30 USD να προσφέρει στήριξη και την πιθανότητα στήριξης πάνω από τα 37 USD να μοιάζει μη ρεαλιστική.

Αναδημοσίευση από naftemporiki