Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ


Τις εγκαταστάσεις και τα εργοτάξια των Μεταλλείων Κασσάνδρας επισκέφτηκαν 30 φοιτητές του Πολυτεχνείου της Ξάνθης.

Οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης είχαν την ευκαιρία να δουν και να καταλάβουν πως μεταφράζονται σε όρους παραγωγικής διαδικασίας οι σπουδές τους σε μια περιοχή, που οι κάτοικοι της δίνουν μια μάχη που κερδίζεται μέρα με τη μέρα για να ανοίξει διάπλατα ένας δρόμος με προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.


Αρχικά, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου επισκέφτηκαν την Ολυμπιάδα για να δουν από κοντά την εξελικτική διαδικασία αποκατάστασης χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων, που υπήρχαν μέχρι πρότινος αποθέσεις αποβλήτων από την εποχή Μποδοσάκη.

Μια διαδικασία που τώρα βρίσκεται στη φάση της δοκιμαστικής φύτευσης, που θα επιλεγεί για την οριστική εικόνα του χώρου, πριν αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. 

Σ΄αυτό το πλαίσιο οι φοιτητές επισκέφτηκαν και το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός από το οποίο παρέχονται και δοκιμάζονται οι ποικιλίες φυτών, που φυτεύονται.


Ο πρώην λίμνη τελμάτων της Ολυμπιάδας πρασινίζει σιγά - σιγά


Επόμενος σταθμός της ξενάγησης ήταν ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα, του οποίου η κατασκευή είναι σε πλήρη εξέλιξη και η θέση Καρακόλι, που έχει αποκατασταθεί πλήρως ως πρώην χώρος απόθεσης αποβλήτων.

Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα
Ο  πρώην χώρος απόθεσης αποβλήτων Καρακολίου σε πράσινο φόντο 

Όσες απορίες και ερωτήσεις γεννήθηκαν στους μελλοντικούς μηχανολόγους μηχανικούς απαντήθηκαν από την υπεύθυνη περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός κ. Έμμυ Γαζέα σε συνάντηση που είχαν μαζί της στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Η κ. Έμμυ Γαζέα, εκτός από τις απαντήσεις που ήθελαν οι φοιτητές και τα τεχνικά θέματα του επενδυτικού σχεδίου, τους επισήμανε πως η βασική αρχή που διέπει την επένδυση είναι ο ενιαίος σχεδιασμός με βασική προτεραιότητα την επιλογή των πλέον βέλτιστων τεχνικών εφαρμογών προστασίας του περιβάλλοντος, όσο ακριβοί και αν είναι σε επίπεδο κόστους.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπεύθυνης περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός κ. Έμμυ Γαζέα με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Ξάνθης

Οι φοιτητές αποχώρησαν από τα μεταλλεία με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μακάρι κάποιοι απ' αυτούς, αν όχι όλοι, να καταφέρουν να στελεχώσουν το απαιτητικό επιστημονικό δυναμικό των Μεταλλείων Κασσάνδρας.


Πηγή ανάρτησης:facebook.HellasGold