Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: "ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΦΕΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ"


Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει ο «ενάρετος κύκλος» για την ελληνική οικονομία και η πρόκληση για την Αριστερά είναι τα οφέλη από την επιστροφή στην ανάπτυξη να τα εισπράξουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

H έναρξη για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους ανοίγει μία νέα περίοδο, κλείνοντας την προηγούμενη, που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας το περασμένο Καλοκαίρι, δοκιμάστηκε και εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα ολοκληρώνεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε έναν «ενάρετο κύκλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Η πρώτη πρόκληση στην πορεία της χώρας από δω και μπρος θα είναι να μπορέσει η οικονομία, με τη σταθεροποίηση που θα ευνοήσει εκ των πραγμάτων τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, να υπερκεράσει τις υφεσιακές επιπτώσεις των νέων μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο.

Η δεύτερη πρόκληση είναι να μπορέσει η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως την αντιλαμβάνεται η Αριστερά, να παράγει ένα προϊόν που θα κατευθυνθεί στην μείωση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.

Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο η σημερινή κυβέρνηση, εκτίμησε ο υπουργός.

Πλέον, οι αλλαγές θα είναι σε θετική κατεύθυνση

Εν αναμονή του σημερινού Eurogroup, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η επόμενη ημέρα θα έχει αποτυπώσει ένα θετικό τοπίο για την Ελλάδα, θα είναι σαφώς καλύτερη και από τα ευχολόγια θα μπορέσουμε να πάμε σε πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Το μέγεθος της επιτυχίας θα το ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση. Πλέον, έχουμε μπει σε μία περίοδο στην οποία όποιες αλλαγές προκύπτουν θα είναι σε θετική κατεύθυνση, κάτι που θα εισπράξουν τελικά οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι αγορές.

Θα μπορέσουν να αξιολογήσουν την χώρα μας ως ευκαιρία για να δοκιμάσουν επενδυτικά σχέδια, κάτι που θα φέρει την μείωση της ανεργίας, προέβλεψε ο υπουργός.

Κεφάλαια που θα πάνε στην αγορά και τον πολίτη

Εξάλλου, υπογράμμισε την σημασία της εκταμίευσης των επόμενων κεφαλαίων προς την Ελλάδα, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Αυτά τα κεφάλαια «θα τα καταλάβει η αγορά», όπως σημείωσε.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή, όπως υπενθύμισε ο κ. Σκουρλέτης, δεν είναι για άμεση εφαρμογή, αλλά εκτείνονται χρονικά ως το 2018.

Παράλληλα, εάν η ελληνική οικονομία πιάσει και ξεπεράσει τους στόχους, θα μπορέσει η οικονομία να μην προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή τους. Κλειδί θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, που λειτουργούν ως ο καθοριστικός δείκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως είπε.

Ετσι, θα μπορέσουμε να πάμε σε μία πιο ήπια εφαρμογή, ή να κατευθυνθούν κονδύλια στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ή για τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.

Είναι μία κατάσταση δυναμική, όσο πιο καλά πάμε, τόσο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα έχουμε για να εφαρμόσουμε ένα καλύτερο μείγμα οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο κ.Σκουρλέτης.

Αν μας πήγαιναν τα ΜΜΕ, δεν θα ήταν «στα ψιλά» ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης σε δύο μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης που «αν ήταν άλλη κυβέρνηση που "την πήγαιναν" τα ΜΜΕ, θα ήταν στα πρωτοσέλιδα, ενώ τώρα ή δεν σχολιάζονται ή είναι στα «ψιλά γράμματα»: την παραμονή του ΑΔΜΗΕ στον έλεγχο του Δημοσίου και την κατάργηση του νόμου για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

«Είναι από αυτές τις επιτυχίες που βάζουν τα όρια του μέλλοντος, θεσμικές αλλαγές που καθορίζουν πού θα κινηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο υπουργός.

Παρά τον ψηφισμένο νόμο για ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ, με τον οδικό χάρτη που συμφωνήσαμε το 2016 διατηρείται το 51%. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να πετύχουμε το ίδιο για το ΔΕΣΦΑ, καθώς από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπάρξει δέσμευση για ιδιωτικοποίηση που θα περιορίσει το ποσοστό του Δημοσίου στο 34%, σημείωσε.

Στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» το θέμα είναι ξεχωριστό, καθώς αφορά τις δημοπρασίες ρεύματος, μέσο με το οποίο θα ανοίξει η αγορά, αντί για την ψηφισμένη από την κυβέρνηση Σαμαρά διάσπαση της εταιρείας, με απόσπαση και πώληση του 30%.

Αυτά τα πράγματα καταργήθηκαν με συγκεκριμένα άρθρα, δεν είναι πολιτικές νίκες στα λόγια, υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα έχουμε καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, κάτι που ευνοεί εξίσου και τους ιδιώτες και την ΔΕΗ, που επίσης έχει μονάδες φυσικού αερίου.

Το μικρότερο κόστος παραγωγής θα δώσει την δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας, το οποίο τελικά να συμβάλει στην πίεση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τα κάτω, όπως εκτίμησε.

Αναδημοσίευση από stokokkino


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έχουμε μπερδευτεί. Μάλλον ο ΥΠΕΝ έχει τελειώσει το φιλολογικό Αθηνών και όχι κάποια αντίστοιχη των αρμοδιοτήτων του τεχνοκρατική σχολή. Σε λίγο θα πιστέψουμε ότι εκτός από ‘ενάρετοι’ είμαστε και τυχεροί που τέτοιοι φωστήρες διαπραγματεύονται με σθένος ψυχής τα δικαιώματα μας. Εκτός από καινούργιο, ομολογουμένως άκρως εφευρετικό, λεξιλόγιο όπου μαθαίνουμε για μικρή-μεγάλη ΔΕΗ, για ψιλά γράμματα και άλλα χαριτωμένα περί ατελείωτων νέων και μάλιστα εν αναμονή επενδύσεων, θα πούμε ότι πλέον η Ελλάδα σώθηκε. Τα στιβαρά χέρια του Alexis και του Panos θα οδηγήσουν το καραβάνι……….στον αγύριστο.
ΟΒΕΛΙΞ ®