Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ & ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ANTIGOLD ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ


Του Αθ. Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού 

Είναι γνωστό ότι αυτές τις ημέρες θα διεξαγόταν η πολύκροτη δίκη ορισμένων εκ των antigold οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τον εγκληματικό εμπρησμό του εργοταξίου των Σκουριών το 2013.

Πολλοί θα περίμεναν ότι αυτή η δίκη θα μετατρέπονταν σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και των antigold, αφού θα δίδονταν η δυνατότητα της απευθείας αντιπαράθεσης των δύο πλευρών, με τους antigold να βρίσκονται στη δεινή θέση του κατηγορούμενου, ενώ η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα ήταν στη θέση του κατηγόρου.

Η πρόκληση μεγάλη για όλους, ακόμη μεγαλύτερο όμως το διακύβευμα, που για την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι η ομόνοια και η γαλήνη της τοπικής κοινωνίας.

Με γνώμονα αυτό το διακύβευμα, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. δεν δίστασε να λάβει την αξιέπαινη και υπερβατική απόφαση να μην συμμετέχει στη διαδικασία της εν λόγω δίκης, προς έκπληξη πολλών.

Πολλοί ενδεχομένως να θεώρησαν ότι η ισχυρή εταιρεία λιγοψύχησε, ότι φοβήθηκε το ενδεχόμενο της αθώωσης των κατηγορουμένων antigold, ή οτιδήποτε άλλο.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Υπερίσχυσε η παράμετρος της κοινωνικής γαλήνης και της ομόνοιας μεταξύ των κατοίκων, εργαζομένων στην εταιρεία και μη.

Παρότι ορισμένοι μπορεί να μην το πιστεύουν η εταιρεία έβαλε πάνω από τα πρόσκαιρα οφέλη της πιθανής καταδικαστικής απόφασης εις βάρος των antigold, το αξιακά ισχυρότερο και μακροπρόθεσμο όφελος της τοπικής κοινωνίας, αποφεύγοντας την δικαστική αντιπαράθεση.

Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με τη στάση της αυτή έτεινε χείρας φιλίας προς τους αντιδρώντες, κάνοντας πράξη αυτό το οποίο έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι επιδιώκει, τη συνεννόηση, το διάλογο και τη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της τοπικής κοινωνίας.

Με την συγκεκριμένη στάση της απέδειξε έμπρακτα ότι εννοεί αυτά που λέει και θέλει να υλοποιηθεί η προτροπή του αρμόδιου υπουργού για συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιολογηθεί η στάση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. όπως της αρμόζει, από όλους, εστιάζοντας στα μείζονα και παραμερίζοντας τα ελάσσονα, ώστε να αποτελέσει την αφετηρία για μία νέα περίοδο, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας και όλων των πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανταπόκριση εκ μέρους των antigold. Άραγε θα επιδείξουν στάση ευθύνης και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων; Θα υπερβούν τους εαυτούς τους και τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις τους; Θα θέσουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό συμφέρον; Οψόμεθα.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας