Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου*

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, με φόντο την Ακρόπολη, ανέπτυξε το όραμά του για την ανάπτυξη της χώρας μας. Ταυτόχρονα, πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα μας, αλλά και την Ακρόπολη ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Ακρόπολη ως σύμβολο-εικόνα σχετική με την ανάπτυξη της χώρας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, πρώτον, είναι κατασκευασμένη από Ελληνικούς ορυκτούς πόρους (πεντελικό μάρμαρο) και, δεύτερον, χρηματοδοτήθηκε κατά το μέγιστο ποσοστό από οικονομικούς πόρους οι οποίοι προέρχονταν από την εκμετάλλευση ορυχείων: των ορυχείων  του Λαυρίου.

Το 2014 ξεκίνησε μία προσπάθεια να καταδειχθεί η σημασία των Ελληνικών Ορυκτών Πόρων χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα την Ακρόπολη. Μάλιστα, υπήρξε και σχετική πρόταση στον ΟΗΕ. Η πρόταση αφορά τη δημιουργία παγκόσμιας λίστας μνημείων, και όχι μόνο (π.χ. περιοχών/περιφερειών/projects κλπ.), τα οποία να αποτελούν παραδείγματα παγκόσμιας καλής πρακτικής αξιοποίησης/βιώσιμης ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου.

Η δημιουργία μίας τέτοιας λίστας προτύπων καλής πρακτικής για την εξορυκτική βιομηχανία θα δρούσε θετικά ως μέτρο σύγκρισης για εξορυκτικά έργα παγκοσμίως. Η δημιουργία της συγκεκριμένης λίστας θα ωφελούσε όλες τις πλευρές ("win-win"): τόσο το περιβάλλον όσο και τις εξορυκτικές επιχειρήσεις.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν στα πλαίσια επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ακρόπολη κάποιος του υπενθύμισε τη συγκεκριμένη πρόταση. Θα ήταν κρίμα όμως αν δεν το έπραξε κανείς.

Αυτή η προσπάθεια δεν έχει κομματικό-ιδεολογικό χαρακτήρα. Είναι διαχρονική και συνάμα μοναχική: ξεκίνησε όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίσθηκε με την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με την παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ανάπτυξη. Υπάρχει μόνο Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σε αυτή την προσπάθεια έπρεπε να χρησιμοποιηθεί κάποιο πρότυπο σύγκρισης ώστε οι Έλληνες να γνωρίζουν τί πραγματικά σημαίνει μακροχρόνια Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της πατρίδας μας. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν (the right to know).

Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί η Ακρόπολη ως το παν-μέγιστο υπόδειγμα, παγκόσμιο πρότυπο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Ακρόπολη, η οποία ακόμη και σήμερα "αποδίδει"/"επιστρέφει" πνευματικό, οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό "κέρδος" στην ανθρωπότητα. Π.χ. έχετε σκεφθεί το μέγεθος του παγκόσμιου και Ελληνικού πλούτου, υλικού και άϋλου, που έχει παραχθεί, και συνεχίζει να παράγεται διαρκώς τα τελευταία 3500 χρόνια, από την Ακρόπολη; 

Έχετε σκεφθεί πόσες εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί ανά τους αιώνες από την ύπαρξη της Ακρόπολης; Πόσα εκατομμύρια οικογένειες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν αποκομίσει έμμεσα ή άμεσα, κάποιο οικονομικό όφελος από την ύπαρξη της Ακρόπολης;

Γι’αυτό ακριβώς το λόγο τίθεται διαρκώς το ερώτημα: έχετε σκεφθεί ένα κόσμο χωρίς την Ακρόπολη; Αν όχι, τότε δεν θα μπορείτε να σκεφθείτε Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας μας  χωρίς την αξιοποίηση των ορυκτών της πόρων...

Αυτό ας το έχουν υπ’όψιν τους όλοι όσοι προσδοκούν την εξουσία. Αριστεροί και δεξιοί.

Αν θέλουν νέες Ακροπόλεις, αν επιθυμούν πράγματι Βιώσιμη Ανάπτυξη, τότε να φροντίσουν για την αξιοποίηση των Ελληνικών Ορυκτών Πόρων.


Ο Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Αναδημοσίευση από capital