Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ & ΜΕΘΟΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ


Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 15 και 16 Ιουνίου 2016. 

Το Συνέδριο στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας αλλά και την ενημέρωση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και του κοινού για την εναλλακτική πρόταση της ανάκτησης χρήσιμων υλικών, γης και ενέργειας από χώρους διάθεσης αποβλήτων μέσω της εξόρυξης και της κατάλληλης επεξεργασίας τους.

Επιπλέον, στοχεύει στην παρουσίαση άλλων εναλλακτικών μεθόδων και καινοτόμων προτάσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η θεματολογία του Συνεδρίου αφορά στη διαχείριση αστικών αποβλήτων, την εξόρυξη αποβλήτων, τις καινοτόμες προτάσεις και τις νέες τεχνολογίες και εναλλακτικές μεθόδους στη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και την αποκατάσταση χώρων διάθεσης αυτών.

Κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου LIFE+ Reclaim της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται και χρηματοδοτείται το εν λόγω Συνέδριο. 

Το Έργο LIFE+ Reclaim ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2016, με βασικό αντικείμενο την κατασκευή μιας προσωρινής πιλοτικής εφαρμογής σε παραγωγική κλίμακα, για την εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα κύτταρα του ΧΥΤΑ Πολυγύρου, στη Χαλκιδική. 

Στόχος της μεθόδου εξόρυξης απορριμμάτων είναι ο διαχωρισμός των χρήσιμων υλικών και η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων, εισάγοντας στοιχεία καινοτομίας από τη μεταλλευτική βιομηχανία και προτείνοντας μια νέα προσέγγιση στην αξιοποίηση των απορριμμάτων. 

Το Έργο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση του κοινού, μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Το Έργο απέδειξε ότι η Εξόρυξη Αποβλήτων είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα με επιτυχία, μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των ΧΥΤΑ, για το κλείσιμο παλαιότερων χωματερών και την απελευθέρωση γης για νέες χρήσεις και κυριότερα για την απαλοιφή σημειακών πηγών ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, όπως είναι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. 

Παράλληλα, προκύπτουν και ορισμένα έσοδα, που αποφέρει η πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Το έργο LIFE+ Reclaim, με κωδικό LIFE12 ENV/GR/000427 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%. Συντονιστής Δικαιούχος του Έργου είναι η εταιρεία ENVECO A.E. ενώ οι συμπράττοντες είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ο Δήμος Πολυγύρου και η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου, από τις 10.00 πμ. έως τις 5.00 μ.μ. 

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι δωρεάν. Συστήνεται η έγκαιρη εγγραφή λόγω περιορισμένων θέσεων.

Στο Συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Αστέριος Ζωγράφος, Δήμαρχος Πολυγύρου, ο κ. Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Σταύρος Ιατρού, τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και ο κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου reclaim.gr

Αναδημοσίευση από respentza.blogspot