Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Κ. ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ: "ΘΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΤΕΦΡΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"


Ο αρχαιολόγος πιστεύει πως οι αποκαλύψεις θα είναι σημαντικές και θα ζητήσει άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να λυθούν τα μαρμάρινα μέλη του μνημείου στα αρχαία Στάγειρα, ώστε να γίνει η ανασκαφή.

Την υδρία με την τέφρα του Αριστοτέλη θα αναζητήσει ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, αφού είναι πλέον πεπεισμένος ότι αυτή βρίσκεται εντοιχισμένη στα αρχαία Στάγειρα, ανάμεσα στα μαρμάρινα μέλη του τάφου ηρώου, όπως υποστηρίζει, που ανέσκαψε ο ίδιος το 1996. 

Έχει ξεκινήσει μάλιστα ήδη συζητήσεις με τους συναδέλφους του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής για να ζητηθεί σχετική άδεια έγκριση από το ΚΑΣ, προκειμένου σε πρώτη φάση να λυθεί το σημερινό μνημείο, να γίνει η ανασκαφή και να ακολουθήσει η ανασύστασή του.

«Πιστεύω ότι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και έχω τη βεβαιότητα ότι αν λύσουμε το οικοδόμημα ανάμεσα στα μαρμάρινα μέλη θα βρεθεί η υδρία με την τέφρα του Αριστοτέλη. Υπάρχουν ευρήματα που με προβληματίζουν και με οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά δεν θέλω να μιλήσω, αν δεν είμαι απολύτως σίγουρος» , λέει στο «Έθνος» ο κ. Σισμανίδης.

Η μελέτη

«Ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη είναι από εξαιρετικό υλικό, πολύ ωραία μάρμαρα, τα οποία πρέπει να μελετηθούν σε βάθος. Το οικοδόμημα πέρασε διάφορες φάσεις, σίγουρα υπάρχεικάτι ενδιαφέρον μέσα στα μαρμάρινα μέλη. Πιστεύω ότι αν λύσουμε το ταφικό μνημείο θα βρούμε πολλές επιγραφές, ίσως μάλιστα και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, και έχω τη βεβαιότητα ότι εκεί θα βρίσκεται και η υδρία που περιέχει την τέφρα του Αριστοτέλη. Επιπλέον όμως ο τάφος πρέπει να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί, για να μην καταρρεύσει» μας είπε και συμπλήρωσε:

«Θα ήταν πολύ σημαντικό να βρούμε και αρχαιολογικά ευρήματα για να πιστοποιήσουμε ότι είναι ο τάφος ηρώο του Αριστοτέλη. Εγώ είμαι πεισμένος, γιατί έχω πολύ σοβαρές ενδείξεις, ωστόσο λείπουν οι αποδείξεις που πιστεύω ότι υπάρχουν».

Ο κ. Σισμανίδης θα μιλήσει για τον τάφο ηρώο του Αριστοτέλη σε ημερίδα αύριο στην Αρναία Χαλκιδικής και την ερχόμενη Πέμπτη σε εκδήλωση στο ΑΠΘ. Αρνείται ωστόσο κατηγορηματικά να παρουσιάσει τη μελέτη του στο ΑΕΜΘ (ετήσια επιστημονική συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη), το οποίο και αμφισβητεί, ενώ υπεραμύνεται της απόφασής του να μιλήσει γι’ αυτήν στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο για τον Αριστοτέλη που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

«Το ΑΕΜΘ δεν είναι συνέδριο, αλλά μια συνάντηση αρχαιολόγων, όπου ο καθένας παρουσιάζει τα ευρήματά του. Τι πιο σπουδαίο από ένα διεθνές συνέδριο για τον Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή μελετητών και ειδικών από όλο τον κόσμο» μας είπε. Πριν από 20 χρόνια ωστόσο, το 1996, είχε επιλέξει το βήμα του ΑΕΜΘ για να μιλήσει για την ανασκαφή στα αρχαία Στάγειρα και εκεί είχε διατυπώσει την υπόθεση ότι το εντυπωσιακό αψιδωτό οικοδομημάτων ελληνιστικών χρόνων μπορεί να είναι ο τάφος του Αριστοτέλη.

Το ΑΕΜΘ

Συνάδελφοί του αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι το ΑΕΜΘ είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση, μια επιστημονική συνάντηση του χώρου, και θυμίζουν πως και η Κατερίνα Περιστέρη είχε αρνηθεί να παρουσιάσει εκεί το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης το 2015 και επέλεξε μια εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ. 

Φέτος ωστόσο και μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, εμφανίστηκε και μάλιστα με ολόκληρη την ομάδα της και ενότητα πέντε εισηγήσεων που αφορούσαν την ανασκαφή στον τύμβο Καστά.

Αναφερόμενος στην άποψή του ότι το οικοδόμημα είναι ο τάφος ηρώο του Αριστοτέλη, δηλώνει ότι «με έπεισαν σι αρχαίες πηγές, τις οποίες μελετώ εδώ και 20 χρόνια. Δεν έχω πλέον καμία αμφιβολία» και επιμένει ότι «το οικοδόμημα της ελληνιστικής εποχής είναι το πιο εντυπωσιακό, κτίστηκε σε σημείο με πανοραμική θέα, είχε δημόσιο χαρακτήρα και βωμό δίπλα στην είσοδο, άρα δεν θα μπορούσε να έχει άλλη χρήση παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη».

Προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή του παραθέτει μια σειρά από πηγές, όπως μια αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη του β’ μισού . του 11ου μ.Χ. αιώνα η οποία αντιγράφει μια βιογραφία του Αριστοτέλη από κάποιον Πτολεμαίο που έζησε κατά το α’ μισό του 4ου μ.Χ. αιώνα και λέει ότι όταν ο Αριστοτέλης πέθανε στη Χαλκίδα το 322 π.Χ., οι Σταγειρίτες μετέφεραν την τέφρα του στην πατρίδα τους, την τοποθέτησαν μέσα σε χάλκινη υδρία και στη συνέχεια την απέθεσαν σε μια τοποθεσία που την ονόμασαν «Αριστοτέλειον».

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, της Μαρίας Ριτζαλέου, 10/06/2016].

Αναδημοσίευση από ellinikoschrysos