Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ELDORADO GOLD: ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Η πρόσφατη ολοκλήρωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα εξασφαλίζει στην Eldorado Gold μία εντυπωσιακή -όπως χαρακτηρίζεται από αναλυτές- θέση ρευστότητας άνω των 1,2 δισ. δολαρίων, η οποία σε συνδυασμό με τον μηδενικό δανεισμό προσφέρει στον καναδικό όμιλο που δραστηριοποιείται στην Βορειοανατολική Χαλκιδική, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, προσφέρει το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η Eldorado βρέθηκε στο επίκεντρο της αναλυτών όχι μόνο λόγω της ολοκλήρωσης της πώλησης, προς 600 εκατ. δολάρια, των συμμετοχών της στα έργα White Mountain, Tanjianshan και Eastern Dragon,γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της 11 ετών ιστορίας της.

Η απόφαση Σταθάκη

Αλλά και επειδή, όπως πρώτο αποκάλυψε το Capital.gr, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε μία απόφαση ρουτίνας-την οποία ο προκάτοχός του Π.Σκουρλέτης κρατούσε στο συρτάρι- που επιτρέπει την απεμπλοκή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Να διευκρινιστεί εν παρόδω ότι ο κ. Σταθάκης δεν ανακάλεσε την απόφαση Σκουρλέτη για την απόρριψη της αίτησης θεραπείας της Ελληνικός Χρυσός που αφορά την μονάδα μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος σε περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας.

Η απόφαση όμως, Σταθάκη επιτρέπει την απρόσκοπτη κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές. Μέχρι την απόφαση του υπουργού οι εργασίες κατασκευής δεν ήταν χωρίς εμπόδια, καθώς ο Π.Σκουρλέτης ούτε ενέκρινε ούτε απέρριπτε την αίτηση της Ελληνικός Χρυσός του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους της τεχνικής μελέτης. 

Η αίτηση αυτή ήταν απαραίτητη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Τέτοιου είδους μεταβολές στην χωροθέτηση δευτερευουσών μονάδων είναι σύνηθες φαινόμενο παγκοσμίως και γι' αυτό οι απαιτούμενες διοικητικές αποφάσεις που λαμβάνονται χαρακτηρίζονται ως ρουτίνας.

Έτσι, η απόφαση αυτή, που ήρθε, βέβαια, με σημαντική καθυστέρηση, σήμανε την πλήρη απεμπλοκή της υλοποίησης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών.

Ελκυστική αποτίμηση

Όλα αυτά κάνουν τους αναλυτές να μιλούν για ελκυστική αποτίμηση της μετοχής της Eldorado Gold, με 17 χρηματιστηριακές που καλύπτουν την EGO να αποδίδουν σύσταση "Buy”. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Zachs Investment Research, η Goldman Sachs, η Dundee Securities, η RBC Capital Markets και η TD Securities. Βέβαια, η σύσταση "Buy”σχετίζεται και με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, τέλη Οκτωβρίου, η Eldorado Gold.
  
Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα, οι θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Fidelity Investments, η Vanguard Group, η Bank of New York Mellon και η Franklin Resources Inc έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στην Eldorado Gold.

Στην Ελλάδα

Στις Σκουριές, η Ελληνικός Χρυσός υλοποιεί την πρώτη φάση του έργου που ξεκίνησε, εκ νέου, τον Ιούνιο του 2016, ενώ είχε ανασταλεί, τον Ιανουάριο του 2016, λόγω των προσκομμάτων του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και της κυβέρνησης. 

Έτσι, σήμερα στις Σκουριές πραγματοποιούνται χωματουργικές εργασίες, θεμελιώσεις και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μεταλλείου όπου θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη.
  
Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 οπότε η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολ.

Στην Ολυμπιάδα, έως τον Μάρτιο του 2017 προβλέπεται να έχει ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας. Ο ετήσιος στόχος που τίθεται είναι η παραγωγή 72.000 ουγγιών χρυσού και 55.000 ουγγιών ισοδύναμων χρυσού. Πρόκειται ουσιαστικά, για τη δεύτερη φάση του έργου, με την πρώτη φάση που ολοκληρώνεται, να περιλαμβάνει την επεξεργασία παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας.

Αναδημοσίευση από  capital