Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 22 ΧΡΟΝΙΑ


Τον Απρίλιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το μεταλλείο της Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και τον Ιούνιο προγραμματίζονται τα επίσημα εγκαίνια, όπως ανέφεραν κύκλοι της επιχείρησης. Ωστόσο τα έργα στις Σκουριές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και καθυστερήσεις όσον αφορά στην αδειοδότησή τους.

Στην Ολυμπιάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του προϋπάρχοντος εργοστασίου με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, ο οποίος θα επεξεργάζεται το μετάλλευμα. 

Η παραγωγή μεταξύ 2017 και 2022 υπολογίζεται σε περίπου 72.000 ουγκιές χρυσού ετησίως, συν στην παραγωγή λοιπών μετάλλων, περίπου ισοδύναμων των 55.000 ουγκιών. Το μετάλλευμα στην Ολυμπιάδα είναι μόλυβδος, ψευδάργυρος και συμπύκνωμα χρυσού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή η μεταλλουργία χρυσού στις Σκουριές που είναι και το πιο επίμαχο από τα έργα, για το οποίο έχουν εκδηλωθεί οι μεγάλες αντιδράσεις είναι επένδυση που δεν έχει καν ξεκινήσει, το συμπύκνωμα χρυσού στέλνεται για περαιτέρω επεξεργασία στην Κίνα. 

Η μεταλλουργία χρυσού στις Σκουριές αφορά σε επένδυση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, και η πλήρης ανάπτυξή της μαζί με την Ολυμπιάδα μπορούν να καταστήσουν τη χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, της καναδικής εταιρείας στην οποία ανήκει η Ελληνικός Χρυσός, Πολ Ράιτ. 

Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ράιτ, θα αποχωρήσει φέτος από το τιμόνι της Eldorado, στην οποία θα παραμείνει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (chairman) και τη θέση του θα αναλάβει ο κ. George Burns, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Goldcorp.

Εν τω μεταξύ για το ορυχείο στις Σκουριές οι εκκρεμότητες παραμένουν. Η εταιρεία, στις 28 Δεκεμβρίου 2016 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω της γνωστής περιπέτειας με την απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος της αίτησης θεραπείας προηγούμενης περιβαλλοντικής μελέτης. Εξακολουθούν δε να εκκρεμούν διάφορες άλλες άδειες για τις οποίες η εταιρεία έχει κάνει σχετικές αιτήσεις, καθώς η όποια νέα εργασία στα μεταλλεία απαιτεί και τη σχετική αδειοδότηση.

Ας σημειωθεί ότι στην Αθήνα βρίσκονται τις ημέρες αυτές για συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στα ορυχεία.


[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, της Μανταλένας Πίου, 27/01/2017]

Αναδημοσίευση από xrysoselladas

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει χάνεις τη μάχη ΑΡ ΤΕΛ ης

Ανώνυμος είπε...

Πέραν της ποσοτικής–αριθμητικής ενημέρωσης για τον όγκο εργασιών στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας και την αντίστοιχη εισροή κερδών σε εταιρεία και κράτος ,καλό είναι να αποτυπωθούν και οι απόψεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στην Β.Χαλκιδική. Αυτοί είναι οι πλέον αδιάψευστοι μάρτυρες που είδαν μέσα σε λίγα χρόνια την ζωή τους να ξεφεύγει από την στασιμότητα της κρίσης και την συνεχιζόμενη ανέχεια και να ξεπερνούν τα προβλήματα με την παρεχόμενη αύξηση του βιοτικού επιπέδου τους. Η πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει την τουλάχιστον επιφυλακτική στάση της και να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της με την διευθέτηση όλων των αδειοδοτήσεων έτσι ώστε η επένδυση να προχωρήσει απρόσκοπτα. Θα μπορούσε βέβαια αυτό να αποτυπωθεί και σε ένα τοπικό δημοψήφισμα όπως ο κος Καρίνας έχει επανειλημμένως προτείνει, αλλά τα αποτελέσματα δεν τους συμφέρουν γιατί είναι γνωστά εκ των προτέρων.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @27 Ιανουαρίου 2017 - 4:06 μ.μ

Καλή υπομονή σου ευχόμαστε!