Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΑΔΑΣ!


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Αυτή η διαχρονική γκρίνια για την ανικανότητα του κράτους στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων (πραγματικά και όχι μόνο τηλεοπτικά) δεν στηρίζεται σε καμία λογική.

Είναι αδιανόητο μια χώρα, με 250 μέρες τον χρόνο ηλιοφάνειας να σπαταλάει πόρους σε υποδομές, για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων 3-5 ημερών τον χρόνο, που συμβαίνουν κάθε δέκα χρόνια!

Αν οι πολίτες της δεν έχτιζαν μέσα σε ρέματα, έβαζαν αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους, καθάριζαν τα κατώφλια τους απ’ το χιόνι και ασφάλιζαν τα σπίτια τους για πυρκαγιές, η χώρα δεν θα είχε πρόβλημα ή -σε κάθε περίπτωση- θα ήταν πολύ μικρότερο»!

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο φίλος Θαλ. Κου., με την οποία θα συμφωνήσω εν μέρει… Πράγματι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που έχει την δυνατότητα να σκορπά χρήματα για να αποκτήσει υποδομές ανάλογες μιας χώρας όπως ο Καναδάς που τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχει χιόνι. Και πράγματι και εμείς ως πολίτες έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης, καθότι αρκετά συχνά συμπεριφερόμαστε ως «Ελληναράδες»..

Όμως, δεδομένου ότι ο χιονιάς δεν μας έπιασε ακριβώς…. στον ύπνο, πρέπει να επισημάνουμε και πως η Κρατική μας μηχανή δεν είναι ακριβώς καλοκουρδισμένη: Θα μπορούσε να υπάρξει και ένας καλύτερος σχεδιασμός και να τοποθετήσει στρατηγικά τα όποια μηχανήματα διέθετε -πέρα από τις πολυπληθείς περιοχές και μεγάλους οδικούς άξονες- στα πλέον ευαίσθητα και ευάλωτα σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα σημεία…

Πράγματι όμως καμιά φορά οι Έλληνες σε επίπεδο «γκρίνιας» και όχι μόνον, είμαστε «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στις κότες»!

Μ.Μ.

Αναδημοσίευση από ignomisou.gr


*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG:  Εκτός της μεγάλης εικόνας, σε κρατικό επίπεδο, δεν θα ήταν τόσο κακό να γίνουμε "Καναδάς" σε επίπεδο προνοητικότητας και οργάνωσης. Μας το αποδεικνύουν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στον δήμο μας.

Σε μια 5ετή θητεία και στατιστικά και μόνο θα υπήρχε μια τουλάχιστον σοβαρή βαρυχειμωνιά με ζητήματα στα Μαδεμοχώρια, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του δήμου..

Μπορεί για τα νυν στελέχη της δημοτικής αρχής να έχουν μεγαλύτερη αξία οι συχνές επισκέψεις σε συγκεκριμένα υπουργικά και πολιτικά γραφεία για να κλείσουν τα μεταλλεία. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία απολύτως σημασία στην καθημερινότητα των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά αυτές τις μέρες.

Μια προνοητική όσο και οργανωμένη δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε κάνει τις όλες κατάλληλες ενέργειες και προετοιμασίες, έτσι ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια στη διάθεση της για να αντιμετωπίσει και τα πιο ακραία σενάρια καιρικών φαινομένων. 

Θεμιτή η θεωρία αλλά ακόμη πιο θεμιτή και αναγκαία η εφαρμογή της επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου στην πράξη. 

Της συντριπτικής πλειοψηφίας δηλαδή του δήμου Αριστοτέλη που εργάζεται σκληρά και με τους φόρους που πληρώνει βοηθάει στην ενίσχυση των κρατικών και δημοτικών εσόδων. 

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει τουλάχιστον ένα  μίνιμουμ ανταποδοτικότητας. Και σε τέτοιες καταστάσεις η ανταποδοτικότητα μετράει και φαίνεται. Όταν δεν φαίνεται τότε αρχίζουν η γκρίνια, τα παράπονα και η άσκηση κριτικής.





1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο η ανοργανωσιά είναι και η επιδεικτική αδιαφορία τους και εκδικητικότητα σε όσους δεν είναι ψηφοφόροι τους! Απέλυσαν τεχνικό του δήμου στην Αρναία επειδή αρνήθηκε σε δημοτικούς συμβούλους να πηγαίνει να φτιάχνει τζάμπα τις ζημιές σε υδραυλικά σε σπίτια ψηφοφόρων τους.
Αν αυτά είχαν γίνει με την προηγούμενη δημοτική αρχή οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή τη δημοτική αρχή θα είχαν ζητήσει το λιντσάρισμα όλων!