Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ...! #SKOURIES

Μήπως οι antigold αρχαιολάγνοι το"φυγαδεύουν" να το άλλαζαν με το "ψεκάζουν"; Έτσι το περιεχόμενο του πανό τους θα μας έβρισκε απόλυτα σύμφωνους.

Στις 10 Μαΐου 2017 μια Αφρικανίδα τουρίστρια μπήκε στον αρχαιολογικό χώρο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας και ψέκασε με άχρωμο κι ελαιώδες υλικό τις πώρινες βάσεις περισσοτέρων από 10 επιτύμβιων στηλών, δημιουργώντας μεγάλους «λεκέδες» στα αρχαία αντικείμενα.

Ακόμη ψέκασε με το ίδιο ελαιώδες υγρό μεγάλο αριθμό ενημερωτικών επιγραφών και φωτογραφιών του χώρου. Κανένας όμως φύλακας ή αρχαιολόγος δεν αντελήφθη το συμβάν.

Το εξαιρετικά δυσάρεστο όσο και περίεργο αυτό το συμβάν δεν το πληροφορηθήκαμε ούτε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ούτε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ούτε βέβαια από κάποια antigold συλλογικότητα, που σαν την Coca Cola πάει και έχει γνώση και άποψη για όλα.

Μάθαμε χθες γι' αυτή την προσβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δυο και μήνες έπειτα από την τέλεση της από το "βήμα", ενώ κατόπιν "εορτής" η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε ανακοίνωση της επιχείρησε να μας καθησυχάσει αλλά και να υποβαθμίσει το γεγονός.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 αρχαιολόγοι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πήγαν να κάνουν αυτοψία στις Σκουριές για τις αρχαιότητες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Μπαίνοντας στο χώρο του μεταλλείου, όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες ψεκαστικό μηχάνημα έπλυνε τα λάστιχα των αυτοκινήτων των μελών της επιτροπής του ΚΑΣ. Μια πάγια αρχή και πρακτική που γίνεται για λόγους καθαριότητας εντός του χώρου του εργοταξίου.

Γι' αυτό τον ψεκασμό όμως τα μέλη της επιτροπής αισθάνθηκαν από δυσφορία μέχρι και ανησυχία (!!!???), την οποία φρόντισαν να την επικοινωνήσουν αμέσως σε αλληλέγγυους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Μέχρι και ως αρνητικό επιχείρημα για την τύχη των αρχαιοτήτων χρησιμοποίησαν αυτό τον καθαρισμό τα μέλη του ΚΑΣ στη συνεδρίαση του στις 11 Οκτωβρίου 2016.

Κάποιοι antigold πωλητές πνεύματος και εξυπνάδας νιώθουμε σίγουροι πως θα πούν: "Καλά έκαναν οι αρχαιολόγοι. Συγκρίνονται οι αρχαιότητες των Σκουριών με εκείνες των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας;"

Ευχόμαστε κανένας σοβαρός αρχαιολόγος να μην διαφωνήσει μαζί τους. Υπάρχει κίνδυνος να τον χαρακτηρίσουν "μανάβη" όπως συνέβη με τον αρχαιολόγο κ. Παπαστάθη που έκανε την ανασκαφική έρευνα στις Σκουριές και είναι της άποψης ότι αυτές οι αρχαιότητες μπορούν να μεταφερθούν και να αναδειχθούν και εκτός του χώρου που ανακαλύφθηκαν. 

 Δείτε το βίντεο για το περιεχόμενο του οποίου ποτέ και κανένας επίσημος φορέας των αρχαιολόγων της χώρας δεν πήρε θέση υπέρ του επιστήμονα που δέχθηκε την ανοίκεια επίθεση από τους ξερόλες του #skouries



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πιο ντροπιαστικό όλων είναι ότι αυτοί οι ανεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί που δεν είναι σε θέση να διαφυλάξουν την ασφαλή λειτουργία των μουσείων μας έχουν άποψη για το περιβάλλον και τις αρχαιότητες για τις Σκουριές!
Ξεχάσατε να γράψετε οτι η αρχαιολόγος που τρόμαξε από το ψεκαστικό των ελαστικών στις Σκουριές είναι προιστάμενη στο μουσείο της Βεργίνας!
Εμ έτσι είναι η ζωή. Μεγάλη μπουκιά φάει. Μεγάλη κουβέντα μην πείς. Θα σου γυρίσει ανάποδα.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @21 Ιουλίου 2017 - 3:54 μ.μ.

Σας ευχαριστούμε για την υπενθύμιση. Μας είναι γνωστό αυτό που μας λέτε, όμως για εμάς το πρόβλημα δεν είναι στην ονοματολογία, αλλά στη νοοτροπία κάποιων που κρατά εγκλωβισμένη τη χώρα μας.