Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ ΚΑΙ... ΣΚΟΥΡΙΕΣ!


Η γ.γ. του υπουργείου πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη επισκέφτηκε χθες αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής που όπως διαβάσαμε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής "χρήζουν άμεσης στήριξης από την πολιτεία."

Οι αρχαιολογικοί χώροι που επισκέφτηκε η κ. Βλαζάκη συνοδεία της κυβερνητικής βουλεύτριας Κατερίνας Ιγγλέζη και άλλων στελεχών του υπουργείου και του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής ήταν το σπήλαιο των Πετραλώνων, το αρχαιολογικό μουσείο του Πολύγυρου και ο Πύργος της Ουρανούπολης.


Αναμφίβολα, είναι θετικό που η πολιτεία στρέφει το βλέμμα της στους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής, προκαλεί όμως τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η πομπή των αξιωματούχων του ΥΠ.ΠΟ έφτασε μέχρι την Ουρανούπολη, δεν μπήκαν στη διαδικασία να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων, που βρίσκονταν σε μια απόσταση μόλις 50 χλμ.

Ένα αρχαιολογικό χώρο, τεράστιας αξίας και σημασίας, αφού με βάση τα όσα έχει υποστηρίξει  κατά καιρούς ο υπεύθυνος αρχαιολόγος ανασκαφής Κώστας Σισμανίδης στα Αρχαία Στάγειρα βρίσκεται η τεφροδόχος του Αριστοτέλη.

Δεν άξιζε έναν κόπο παραπάνω απ όλους, έτσι ώστε να πάνε μέχρι τα Αρχαία Στάγειρα για να επισημανθούν από κοντά τα όσα απαιτούνται για την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου;

Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για έναν αποκλεισμό - έκπληξη από τη λίστα των αρχαιολογικών χώρων, που επισκέφτηκε το κλιμάκιο του ΥΠ.ΠΟ. αν αναλογιστούμε τα όσα έχουν προηγηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν σε δηλώσεις τόσο από την Κατερίνα Ιγγλέζη, όσο και από το Γιώργο Ζουμπά με τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω συναντήθηκε η κ. Βλαζάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στον Πύργο της Ουρανούπολης.

Εξίσου, μεγάλη έκπληξη προκάλεσε σε εμάς και η μη επίσκεψη στον... αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δικαιολογούν, εν μέρει, την αρνητική εισήγηση της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακούγεται, για επίσκεψη στο χώρο.

Αφενός είναι οι χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τις Σκουριές από κοντά για να θαυμάσουν τις αρχαιότητες τις και οι οποίοι δημιουργούν το αδιαχώρητο και αφετέρου η κακιά συνήθεια που έχουν στην είσοδο του... αρχαιολογικού χώρου να πλένουν τις ρόδες των αυτοκινήτων όσων επιθυμούν να παρκάρουν στις εγκαταστάσεις του.

Χρονοβόρες καταστάσεις...