Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Δεν έχουν τέλος οι αποπροσανατολιστικές αναφορές κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επένδυση της El Dorado Gold στη Χαλκιδική. 

Πρόσφατο «κρούσμα» ήταν αυτό του Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος καλεσμένος στην Ηρώ Ράντου στο τηλεοπτικό κανάλι SBC ανέπτυξε μια σειρά θέσεων για την επένδυση η οποία έδειχνε οτι έχει πλήρη άγνοια τόσο του περιεχομένου της σύμβασης όσο και του συνολικού σχεδίου της επένδυσης.

Ξεχωρίσαμε 3 σημεία:

Ψέμα 1ο: Δεν έχουμε καθυστερήσει στην αδειοδότηση της επένδυσης

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στασιμότητας από την πλευρά του Δημοσίου και με σειρά δικαστικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρώην υπουργός θεωρεί οτι δεν είναι άξιο αναφοράς όλο αυτό το διάστημα αναμονής για μια επένδυση σε μια χώρα με 7 χρόνια οικονομικής κρίσης. 

Όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία πιέζει για να πάρει τις αδειοδοτήσεις που πρέπει και για να μην είναι παράτυπη περιμένει και ζημιώνεται οικονομικά. Αν αυτό λέγεται προσέλκυση επενδύσεων είναι απορίας άξιο πόσο χρόνο θα περίμενε ένας επενδυτής αν η χώρα δήλωνε «μη φιλική» σε άμεσες ξένες επενδύσεις!

Ψέμα 2ο: Έπρεπε να γίνει εργοστάσιο Flashmelting στις Σκουριές

Δεν προβλέπεται από τη σύμβαση να γίνει τέτοια εγκατάσταση στις Σκουριές! Στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται εργοστάσιο εμπλουτισμού. Το εργοστάσιο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Τσιρώνης προβλέπεται στη θέση Μαντέμ Λάκκο και θα αναπτυχθεί με βάση τη σύμβαση σε 6-7 χρόνια. Από την τοποθέτησή του προκύπτει πως έχε άγνοια της γεωγραφίας αλλά και του χρονοδιαγράμματος της επένδυσης.

Ψέμα 3ο: Η εταιρεία δεν έχει κάνει καθετοποιημένη μεταλλουργία στην Ελλάδα

Η εταιρεία δεν ανέφερε ποτέ οτι δεν θα γίνεται ολόκληρη η επεξεργασία στην Ελλάδα- άλλωστε για αυτό απαιτεί τις άδειες για να προχωρήσει. Ωστόσο πουθενά στη σύμβαση δεν αναφέρονται επιτόπιες δοκιμές. 

Άλλωστε, πρόκειται για μια μέθοδο που αναπτύχθηκε στην Φινλανδία και είναι παγκοσμίως γνωστή για την εγκυρότητά της και την φιλικότητα της στο περιβάλλον. Οποιαδήποτε τέτοια δοκιμή  θα κόστιζε 30 εκατ. ευρώ στην εταιρεία κάτι που προφανώς δεν επιθυμεί η ίδια, τη στιγμή μάλιστα που καλύπτεται πλήρως από τη σύμβαση που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο.


Σαν να μην έφταναν οι παραπάνω απίθανες δηλώσεις συνέχεια στο σήριαλ των αδειών και τις πολιτικής αψιμαχίας έδωσε και ο Γιώργος Σταθάκης ο οποίος έκανε λόγο για πλημμελή τήρηση των όρων της σύμβασης η οποία οδήγησε στην επιλογή της διαιτησίας, ρίχνοντας ουσιαστικά τα πυρά του στον Γιάννη Μανιάτη για την αδειοδότηση της επένδυσης. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του υποψηφίου για την προεδρία στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ο οποίος ζήτησε επίσημα την παραίτηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη εγκαλώντας τον για ψευδείς δηλώσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μανιάτη έχει ως εξής:

«Έχετε εμφανώς τοπικό κομματικό πρόβλημα να αδειοδοτήσετε τις Σκουριές κι ανερυθρίαστα ψευδόμενος ισχυρίζεστε ότι διασφαλίζετε τις θέσεις εργασίας, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι εκατοντάδες άνθρωποι από αύριο θα βρεθούν στο δρόμο, γιατί πολύ απλά  θα είναι παράνομο να εργαστούν, αφού εσείς δεν εκδίδετε τις άδειες που είστε υποχρεωμένος να εκδώσετε.

Εμείς το 2011 αδειοδοτήσαμε αυτό το έργο με απόλυτη υπευθυνότητα, δημιουργώντας αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον και διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε τις βάσεις για ανάπτυξη και ευημερία σε μια περιοχή που εσείς τώρα καταδικάζετε σε μαρασμό. 

Οι υπηρεσίες αυτού του υπουργείου στο οποίο προΐσταστε είναι αυτές που αδειοδότησαν το έργο. Σεβάστηκαν την εθνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με μόνη διαφορά ότι τότε οι υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά, χωρίς κομματικούς κομισάριους.

Ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται πια την ανικανότητα, την παρανοϊκή ιδεοληψία και τα τερατώδη ψεύδη σας.

Η μόνη επιλογή που έχετε είναι να παραιτηθείτε. Κι αν δεν έχετε το σθένος και την ευθιξία να το πράξετε, οφείλει να το πράξει ο Πρωθυπουργός. Γιατί τελικά ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είναι προσωπικά υπεύθυνος κι ένοχος για την τραγική αυτή εξέλιξη σε βάρος των οικογενειών των 2,5 χιλ. εργαζομένων – μεταλλωρύχων».


Αναδημοσίευση από rizopoulospost.com