Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BROOKINGS" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, η οποία αποτέλεσε τον τελευταίο του σταθμό της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.

Σ' αυτή την ομιλία αλλά και στις ερωτήσεις που δέχθηκε μίλησε για την οικονομική κρίση που μαστίζει σχεδόν μια δεκαετία την Ελλάδα, την ανάκαμψη που βλέπει να έρχεται αλλά και τις επενδύσεις που είναι ο βασικός πυλώνας για να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις η ανάκαμψη.

Μεταξύ των ερωτήσεων που δέχτηκε μια εξ αυτών αφορούσε και την επένδυση της Eldorado Gold στο κοιτασματολογικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής, αλλά και την εξίσου πολύπαθη επένδυση στο Ελληνικό και ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

"Δεν είμαστε όμως τριτοκοσμική χώρα. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον νόμο και στο περιβάλλον" απάντησε σχετικά με την επένδυση της Eldorado. "Το αργότερο την άνοιξη θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό -κι αυτό θα είναι ένα ακόμη καλό σήμα για τους επενδυτές" είπε για το Ελληνικό.

Κατά την άποψη μας, έχει απόλυτο δίκιο ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια τριτοκοσμική χώρα και ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο νόμο και το περιβάλλον.

Από την άλλη όμως σ΄ότι αφορά την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική εικόνα "τριτοκοσμικής" χώρας προσδίδουν οι πρακτικές και οι συμπεριφορές εκείνων που παριστάνουν τους έχοντες οικολογική συνείδηση, ενώ τα ελατήρια του θεάτρου που παίζουν είναι καθαρά οικονομικά (οικοπεδοφαγικά για την ακρίβεια) με αποτέλεσμα μέσα στον ιδιότυπο θρησκευτικό φανατισμό που χτίζουν, πρώτοι οι ίδιοι να μην σέβονται ούτε το νόμο ούτε το περιβάλλον.

Αυτό είναι κάτι που η Ελληνική πολιτεία πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα, γιατί η διαρκής όσο και ακατανόητη ασυλία που επιδεικνύει σ΄αυτές τις συμπεριφορές πλήττουν τους θεσμούς, την δημοκρατία, το δημόσιο συμφέρον και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ιδίως σ' ότι αφορά τις επενδύσεις.

Πηγή ανάρτησης: avgi.gr