Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ANTIGOLD SCIENTISTS: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ? #SKOURIES


Στην καθ’ όλα αξιέπαινη κίνηση αλληλεγγύης του Δήμου Αριστοτέλη προς τους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Μάνδρας υπήρξε, κατά την γνώμη μας, μια απουσία.

Πολύ σπουδαίο και εξαιρετικά ωφέλιμο οι μερίδες φαγητού για τους συνανθρώπους μας, που δοκιμάστηκαν πολύ σκληρά από τη μανία της φύσης, όμως εξίσου σπουδαία και ωφέλιμη πιστεύουμε πως θα ήταν και η παρουσία των σε antigold και filogold κύκλους γνωστών και σεβαστών για το επιστημονικό τους κύρους καθηγητών, ως επί το πλείστον του ΑΠΘ, που τόσα χρόνια ενημερώνουν κατοίκους στη Χαλκιδική και αλλαχού επάνω σε μια ποικιλία σεναρίων καταστροφής.

Από τη στιγμή που κατέχουν την τεχνογνωσία της καταστροφής, όσο καμία άλλη ομάδα επιστημόνων στην επικράτεια, θα περιμέναμε να πάνε στην Μάνδρα και να μιλήσουν στους κατοίκους της για τις συνέπειες της άναρχης δόμησης στην Δυτική Αττική ειδικότερα, αλλά και σε άλλα μέρη του νομού γενικότερα.

Με δέος και θαυμασμό θυμόμαστε τις δημόσιες ομιλίες και τοποθετήσεις των επιστημόνων αυτών τα τελευταία χρόνια για τα δεινά και τις καταστροφές που θα βρουν την ΒΑ Χαλκιδική.

Ωστόσο, αυτό που προκαλούσε διαχρονικά περισσότερο σεβασμό σε όλους μας, ήταν η ευρεία γκάμα των γνώσεων που διαθέτουν, η οποία περιλαμβάνει από την στατική μέχρι σεισμολογία, από την ορυκτολογία μέχρι την μεταλλουργία, από την ιατρική μέχρι βυζαντινολογία, από την αρχιτεκτονική μέχρι την αρχαιολογία, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις γνώσεις τους. Και αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως!

Το φαινόμενο π.χ. πυρηνικός φυσικός να κάνει με μεγάλη άνεση και ενώπιον μεγάλου κοινού υδρογεωλογικές αναλύσεις είναι απλά μια συνηθισμένο, όπως είναι συνηθισμένο και το γεγονός να κάνει με μεγάλη ευκολία καθηγητής γεωλόγίας αναλύσεις της μεταλλουργική μεθόδου της ακαριαίας τήξης και της διαχείρισης του αρσενικού. Αυτό είναι που τους κάνει ξεχωριστούς, το γεγονός ότι έχουν για όλα μία επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση.

Θα μπορούσαν λοιπόν, αυτοί οι γνωστοί σε όλους τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής πανεπιστήμονες να εξηγήσουν στον κόσμο της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, όπως επίσης στην Περιφερειάρχη της Αττικής και σ’ άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με έναν πιο εμπεριστατωμένο επιστημονικά τρόπο, πώς θα είχαν προλάβει αυτήν την καταστροφή και να αναλύσουν τους λόγους που συνέβησαν όλα αυτά

Φανταζόμαστε ότι η πιο δόκιμη λύση που θα προτείνουν θα είναι να μην γίνει ποτέ μεταλλείο βωξίτη στα γειτονικά Μέγαρα, γιατί από την εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα, ως γνωστόν, ξεκινούν όλα τα κακά της οικουμένης. 

Φανταζόμαστε επίσης, ότι θα τους μιλήσουν για την αντοχή της φέρουσας ικανότητας ολόκληρης της περιοχής, όπως και τους καθημερινούς κινδύνους που διατρέχουν επειδή ζουν ανάμεσα στα σεισμικά ρήγματα της Πάρνηθας και του Κορινθιακού Κόλπου.

Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής από την πλευρά τους, έστω και στην πίσω άκρη του μυαλού τους κουβαλούν μια συλλογική προεικόνα τέτοιων καταστροφικών συνθηκών μέσα από τις δεκάδες ημερίδες και τα αντίστοιχα άρθρα ενημέρωσης αυτών των επιστημόνων, σε εξειδικευμένα sites και blogs.

Λόγω της επισταμένης ενασχόλησης αυτών των καθηγητών μ’ αυτά τα ζητήματα είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να προτείνουν και λύσεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστροφές, που κοστίζουν κυρίως στην κοινωνία μας σε ανθρώπινες ζωές.

Μακάρι σύντομα να μάθουμε πως θα επισκεφτούν την πλημμυροπαθή περιοχή για να ενημερώσουν τους πολύπαθους κατοίκους της.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη Μάνδρα μπάζωναν τα ρέματα. Στη Χαλκιδική η Ελληνικός Χρυσός όχι μόνο δεν μπαζώνει, αλλά κάνει διαπλάτυνση της κοίτης των ρεμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει μεταλλεια στην Μανδρα; Πωπω! Και τώρα πως θα εξηγηθεί η τόσο μεγάλη καταστροφή, ρε παιδιά;

Ανώνυμος είπε...

Δεδομένου ότι είμαι ο πυρηνικός φυσικός στον οποίο αναφέρεστε, με χαρά θα έβλεπα τον αντίλογό σας σε όσα αναφέρω σε κείμενα ή ομιλίες μου σχετικά με το θέμα της περί ής ο λόγος μεταλλευτικής δραστηριότητος.
Μέχρι σήμερα δεν είδα την παραμικρή απάντηση ουσίας. Γενικότητες του ειρωνικού τύπου "πυρηνικός φυσικός, άρα δεν δικαιούται διά να ομιλεί για υδρογεωλογικά", δεν συνιστούν σοβαρή αντίρρηση, για να χρήζει περαιτέρω απαντήσεως εκ μέρους μου.
Επί της ουσίας και επί συγκεκριμένου, είμαι στη διάθεσή σας για οιαδήποτε διευκρίνιση.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @24 Νοεμβρίου 2017 - 8:11 μ.μ.

Θα χαρούμε να ακούσουμε και να μάθουμε για εσάς ότι βρεθήκατε στη Μάνδρα κοντά σ' αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ουσιαστική ανάγκη από τις γνώσεις ειδικών όπως εσείς.