Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ...


Ημερίδα/παρουσίαση με θέμα «Εξορυκτική δραστηριότητα και κοινωνία, παράδειγμα μετεξέλιξης για τον 21ο αιώνα», πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2018 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Η ημερίδα σχετίζονταν με τη θεματική της Έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», η οποία φιλοξενείται ήδη στο Μουσείο και σε αυτή ξεναγήθηκαν οι νέοι, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, φοιτητές και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ημερίδα δεν είχε την τυπική, κλασική, αυστηρή δομή ομιλιών-εισηγήσεων αλλά πραγματοποιήθηκε μέσω της προβολής εκπαιδευτικού σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού και μιας μασκότ-δρώμενου, που προσωποποίησε τα ορυκτά και αλληλεπίδρασε με τα παιδιά.

Επίσης, υπήρχε ένας expert του αντικειμένου-μεταλλειολόγος, ο οποίος δέχθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση/απορία του κοινού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και ενεργού διαλόγου με τα παιδιά.

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα αυτής της ημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι μέσω καινοτόμων μέσων παρουσίασης, που ενθουσίασαν και δεν κούρασαν το νέο κόσμο, δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να ψηλαφίσουν το χώρο των ορυκτών σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εποχές (από την ανακάλυψή τους μέχρι σήμερα), κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή.



Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να δουν συμπυκνωμένα ζωντανές εικόνες παραγωγικής διαδικασίας αλλά και ιστορικής της εξέλιξης. Όπως επίσης και τη σύνδεση της παραγωγής αυτής με την κοινωνία και το περιβάλλον.

Τέλος, μέσω των σύγχρονων εικόνων τεχνολογίας, ένιωσαν και κατανόησαν σε βάθος, πόσο έχει ήδη αλλά και μπορεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, να αυτοματοποιηθεί η παραγωγή, ώστε να διευκολύνει και να προστατεύει τον ανθρώπινο παράγοντα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

[By Dr. P. Tzeferis]

Αναδημοσίευση από elladitsamas.blogspot.gr