Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΛΕΟ ΧΟΥΣΑΚΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ "CAPITAL.GR" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΑΔΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αριστερά της φωτό ο γερουσιαστής Λέο Χουσάκος
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Οι Καναδοί τοποθετούνται στην Ελλάδα, επειδή διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές σημειώνει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο Ελληνοκαναδός Γερουσιαστής του Συντηρητικού κόμματος του Καναδά Λέο Χουσάκος. Σημειώνει ωστόσο, ότι οι οξύτατες αντιδράσεις που αντιμετώπισε το έργο εξόρυξης χρυσού στον Καναδά έχουν αποθαρρύνει σημαντικούς επενδυτές που σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε μεγάλες έργα υποδομών και ιδιωτικοποιήσεις.



Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο



- Τι προβλέπει η εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που σύναψε πρόσφατα η Ε.Ε. με τον Καναδά;



Την ενίσχυση των εξαγωγών από τον Καναδά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντίστροφα μέσω, μεταξύ άλλων, της μείωσης των δασμών. Η Ευρώπη διαθέτει πρόσβαση στην αγορά του Καναδά των 35 εκατ. καταναλωτών. Και αντιλαμβάνεται κάποιος τις αναπτυξιακές προοπτικές από τη συγκεκριμένη συμφωνία, εάν ληφθεί υπόψη ότι αντίστοιχη συμφωνία που είχαμε συνάψει τέλη του 1990 με τις ΗΠΑ, μάς επέτρεψε να τριπλασιάσουμε τις εξαγωγές του Καναδά. Και αυτή τη στιγμή, το ύψος των συναλλαγών Καναδά – Ελλάδας διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ  και αφορά τομείς, όπως η γεωργική παραγωγή ή φαρμακευτικά προϊόντα.



Ας σημειωθεί ότι έχουμε δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για την κατάρτιση Ελλήνων φοιτητών, ενώ κάθε χρόνο δεχόμαστε 300.000 νέους μετανάστες στον Καναδά. Αυτή τη στιγμή, ο Καναδάς παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες, όπως πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί έργων και εργατικό προσωπικό.



- Ποιες αλλαγές παρατηρείτε στην Ελλάδα λόγω της κρίσης;



Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει η βούληση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Υπήρξαν σημαντικά βήματα στον τομέα της απλοποίησης του καθεστώτος αδειοδότησης επενδύσεων, ενώ «ξεκόλλησαν» οι επενδύσεις σε υδροπλάνα.



Έχετε λάβει επώδυνες αποφάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%, τη δραματική αύξηση των φόρων και το υπερμέγεθες «κούρεμα» μισθών, η Ελλάδα καταφέρνει σήμερα να σταθεί στα πόδια της.



Οι Καναδοί θα είχαν καταρρεύσει, εάν βρίσκονταν στη θέση σας και εάν τους είχαν επιβληθεί τόσο υψηλές εισοδηματικές περικοπές. Οι Έλληνες έχουν τεράστιες ικανότητες και εάν αποφασίσουν να παραμείνουν ενωμένοι θα κάνουν θαύματα.



Αντιμετωπίσαμε κι εμείς μεγάλη οικονομική κρίση μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά προχωρήσαμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και κλείσιμο δημόσιων οργανισμών.



Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική των Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας σας.



- Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες επενδύσεις από Καναδικά επιχειρηματικά σχήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα;



Οι καναδικές τράπεζες και η καναδική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια εφάρμοζαν μία ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση των φόρων επιχειρήσεων οδήγησε τις επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν υψηλή ρευστότητα, την οποία επιδιώκουν να κατευθύνουν όπου υπάρχουν ευκαιρίες. Οι επενδυτές βλέπουν προοπτικές στην Ελλάδα που είναι μία χώρα με στρατηγική θέση στα Βαλκάνια και σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη.



- Οι αντιδράσεις που συγκεντρώνει η εξόρυξη χρυσού στη Β. Ελλάδα λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους επενδυτές;



Η επίθεση που υπέστη η Eldorado κατά τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο σε Καναδούς επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής ή ιδιωτικοποιήσεις και έχουν αποθαρρυνθεί.



Η Eldorado είναι μία εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Καναδάς διαθέτει την μεγαλύτερη εξορυκτική βιομηχανία του κόσμου, και χρησιμοποιεί την ξυλεία για την κατασκευή κατοικιών. Ωστόσο, για κάθε δέντρο που κόβουμε φυτεύουμε τρία. Για να επιβιώσει μία κοινωνία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία της.  Μία εταιρεία οφείλει να σέβεται το περιβάλλον και η Eldorado διαθέτει τα εχέγγυα ως προς την εφαρμογή υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών.



Στην Ελλάδα και σε όσες χώρες δραστηριοποιείται σέβεται και τηρεί απαρέγκλιτα τη νομοθεσία. Ήδη απασχολεί περίπου 1.600 άτομα και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να συνεισφέρει φοροδοτικά με δισ. δολαρίων και να δημιουργήσει τουλάχιστον 5.000 νέες θέσεις εργασίας.


Αναδημοσίευση από www.capital.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Τελικά, υπάρχουν σοβαροί και μετρημένοι Ελληνοκαναδοί πολιτικοί στον Καναδά, που αποφεύγουν τις μεγαλοστομίες, τους αφορισμούς και κυρίως τη διγλωσσία... 

Το λέμε αυτό γιατί σε πολύ κόσμο δόθηκε η εντύπωση, από τα... ανεξάρτητα και.... αντικειμενικά αντιμεταλλευτικά ΜΜΕ, πως οι Ελληνοκαναδοί πολιτικοί εξαντλούνται στην περίπτωση της κ. Νίκη Άστον, που άλλα λέει εντός του Καναδά και άλλα στη Χαλκιδική για τη αναγκαιότητα ή μη της μεταλλευτικής δραστηριότητας. (Δείτε εδώ)

Ευτυχώς...

 Μάλλον η κ. Άστον αποτελεί  ξεχωριστή περίπτωση...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το γεγονός οτι πήρε θέση ενας καναδός γερουσιαστής ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ υπέρ της εξόρυξης και της el dorado αυτό δεν είναι κανόνας αλλα η εξαίρεση..!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Δηλαδή Αστεριξ ο κανόνας είναι η διγλωσσία της "αριστερής" Νίκι Άστον; Ναι στην εξόρυξη και στη μεταλλουργία νικελίου στον Καναδά και όχι στην εξόρυξη και στη μεταλλουργία χρυσού στην Ελλάδα;

Αστεριξ η προσέγγιση σου είναι βάση για το ανέβασμα επιθεώρησης. Οχι μόνο η δική σου, αλλά όλης της αντιμεταλλευτικής κομπανίας.