Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

#SKOURIES & ΕΡΤ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ (ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ... ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ)


Δυστυχώς δεν ξαναπροβλήθηκε χθες σε επανάληψη η εκπομπή του 3ου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης με θέμα τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και τις... πολύ καλές σπουδές και γνώσεις των πολέμιων της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Έπρεπε να προβληθεί για να εμπεδώσουμε τα... άλματα στην "σφαιρική ενημέρωση" και την "αντικειμενικότητα" των κρατικών δημοσιογράφων. 

Αυτή τη φορά απέφυγαν να εξισώσουν τη μεταλλωρυχική εργασία με την πώληση και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών, όπως είχε κάνει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ένας εξ αυτών με συνομιλητή τον αναπληρωτή ΥΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη.

Βέβαια, παρά τη μέγιστη ασέβεια που διέπραξε ο αχαρακτήριστος δημοσιογράφος, ο "antigold" υπουργός συνέχισε να συμμετέχει σε εκείνη τη συνέντευξη χωρίς να του ζητήσει να προβεί σε διόρθωση των κατάπτυστων λεγομένων από τη στιγμή που χρησιμοποιούσαν τον αέρα της κρατικής τηλεόρασης και εκείνος ο δημόσιος λειτουργός δεν ένιωθε το τι σημαίνει διάπραξη ασέβειας προς τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες και εργοδότες του.

Το αίτημα που διατυπώθηκε από την πλευρά της κοινωνίας μας για διάλογο με τους αρμοδίους της κρατικής τηλεόρασης είναι ο καθρέφτης της κουλτούρας και του πολιτισμού που διέπει την κοινωνία των Μαδεμοχωρίων και το συγκριτικό στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει από τις ακραίες antigold" φωνές και πρακτικές.

Το αν θα πιάσει τόπο αυτή η προσπάθεια δεν το ξέρουμε, ούτε θέλουμε να το προδικάσουμε. Πάντως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί κώδικας επικοινωνίας ακόμη και με ανθρώπους της επικοινωνίας που υποτίθεται ότι είναι οι δημοσιογράφοι της κρατικής, που έχουν υιοθετήσει όμως τον ίδιο, ίσως και ακόμη μεγαλύτερο, φανατισμό από τον οποίο διακατέχονται οι πολέμιοι της μεταλλευτικής.

Είναι επιλογή τους μπορεί να ισχυριστεί κάποιος να συμπεριφέρονται δημοσιογραφικά κατ' αυτόν τον τρόπο. Κατά την ίδια λογική μπορεί να γίνει και επιλογή ολόκληρης της κοινωνίας το αν θα συνεχίζει να στηρίζει από το υστέρημα της ένα τέλος όπως είναι αυτό προς την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία, το οποίο όμως στερείται αντικειμενικά κάθε ίχνος ανταποδοτικότητας προς την κοινωνία των Μαδεμοχωρίων.

Η ανταπόδοση στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης να μονιάσει μια τραυματισμένη κοινωνία από τα πολιτικά τερτίπια με φόντο τα μεταλλεία και όχι να ρίξει ακόμη περισσότερο αλάτι στις ανοιχτές πληγές της, όπως επιχειρήθηκε συνειδητά ή ασυνείδητα από το "παρασκευαστήριο" της ΕΡΤ 3.